gudek82 Napisano 31 Lipiec 2007 Autor Napisano 31 Lipiec 2007 Witam co to za rura, znaleziona między kilkoma pociskami bodajże od haubicy 75 mm. Czubek wygląda jakby był drewniany, w środku jakby pusta, od dołu zabudowana z dziurą w środku.
mietek Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 Prosze skonczyc wszelkie falliczne skojarzenia, bo mam za duzo wycinania, konkrety i identyfikacje proszemietek
gudek82 Napisano 1 Sierpień 2007 Autor Napisano 1 Sierpień 2007 pomsee nie wiem co to jest ale to nie jest słupek ogrodzeniowy. Po pierwsze nie widziałem słupka z drewnianym daszkiem, po drugie jest za dokładnie spasowany, i za dobrze zrobiony,rura ta moim zdaniem jest za słaba na słupek. Następne żadnych oznak na rurze do mocowania czegokolwiek szczebli, prętów, itp. OD dołu rura jest zabudowana, a w niej na środku jest otwór. W życiu nieprzeznaczony był na słupek, tym bardziej że został znaleziony między panzerschreckami i pociskami od 75Pozdrawiam Alltiger
gudek82 Napisano 31 Lipiec 2007 Autor Napisano 31 Lipiec 2007 Witam co to za rura, znaleziona między kilkoma pociskami bodajże od haubicy 75 mm. Czubek wygląda jakby był drewniany, w środku jakby pusta, od dołu zabudowana z dziurą w środku.
butchcassiddy Napisano 31 Lipiec 2007 Napisano 31 Lipiec 2007 Myślę, że to słupek ogrodzeniowy z takim zakończeniem, które miało zapobiegać dostawaniu się deszczówki do środka. Pozdrawiam.
sanitater Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 Zaden fallus i zaden slupek. Panskie znalezisko to niemiecki ladunek przedluzony. Zawieral 3 kg ladunku wybuchowego.Jest to odpowiednik amerykanskiej/brytyjskiej rury bangalora (opracowanej przez niejakiego McClintoka, oficera armii brytyjskiej w Bengalu w 1912 r.). Z tego co dowiedzialem sie kiedys na niemieckojezycznym forum brytyjczycy na pewno uzywali ich podczas I wojny, czy Niemcy (oni preferowali do tych celow wtedy raczej ladunki wykonywane z granatow trzonkowych mocowanych na desce) - tak twierdzono, ale potwierdzenia nie mam. W Wehrmachcie na pewno byla uzywana od 1939 r. Kolo pociskow mogla sie ona znalezc jako srodek do ich ewentualnego zniszczenia.Rura powinna miec na koncu z dziura jeszcze zatrzask w postaci dwoch odstajacych blaszek sprezynowych. Dziurka sluzyla do wlozenia zapalnika z opoznieniem. Ciagnieto za zapalnik i rure wpychano pod zasieki. Rury mozna bylo laczyc na zatrzaski [Bajonettverschluss], amerykanie bodaj mieli skrecane, niemcy rozwiazali to madrzej, - wtedy zdejmowalo sie drewniany czubek z rury ktora miala byc zalozona od tylu).PozdrawiamMaciek /HainrichGRH Pionier 39www.pionier39.pl
Savek Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 Czyli piękne składowisko niewypałów, swoją drogą jak przeglądam forum ze 4 miesiące to jeszcze tak dziwnej urwiłapki nie widziałem. W życiu bym nie powiedział, że takie coś zawiera materiały wybuchowe...
wojteksg Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 Czubek to na pewno nie jest. Czubek to potoczna nazwa mieszkańca zakładu psychiatrycznego. A to mi go raczej nie przypomina:) sanitater - zepsuł z
gudek82 Napisano 31 Lipiec 2007 Autor Napisano 31 Lipiec 2007 Słupek ogrodzeniowy wykluczam, szczere pole dookoła żadnych śmieci.Może jakiś wycior przebijak ??
Grzesio Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 Błe, Hainrich mnie uprzedził. Ano właśnie - jest to Rohrladung 3 kg. Rura miała metr długości (nie licząc drewnianego korka), 5 cm średnicy i napełniona była 3 kg trotylu; masa całkowita ~3,5 kg. Stosowano do tego zapalniki Zuendschnuranzuender 39 o czasie opóźnienia 7-10 s.PzdrGrzesiu
karpik Napisano 1 Sierpień 2007 Napisano 1 Sierpień 2007 Więc tak jak pisałem- nic ciekawego.To też pewnie niebiescy traktują jak broń. Jakby wiedzieli co to:) Teraz już wiedzą:)Pozdro.
Darek419 Napisano 31 Lipiec 2007 Napisano 31 Lipiec 2007 Witam.Nie zbadane są wyroki i takie tam.Wiele ciekawych rzeczy można trafić w niecodziennych miejscach.n.p łyżwę w środku lasu.
Pytanie
gudek82
Witam co to za rura, znaleziona między kilkoma pociskami bodajże od haubicy 75 mm. Czubek wygląda jakby był drewniany, w środku jakby pusta, od dołu zabudowana z dziurą w środku.
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.