Skocz do zawartości
  • 0

co to za rura z czubkiem

gudek82

Pytanie

Napisano

Witam co to za rura, znaleziona między kilkoma pociskami bodajże od haubicy 75 mm. Czubek wygląda jakby był drewniany, w środku jakby pusta, od dołu zabudowana z dziurą w środku.

17 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
pomsee nie wiem co to jest ale to nie jest słupek ogrodzeniowy. Po pierwsze nie widziałem słupka z drewnianym daszkiem, po drugie jest za dokładnie spasowany, i za dobrze zrobiony,rura ta moim zdaniem jest za słaba na słupek. Następne żadnych oznak na rurze do mocowania czegokolwiek szczebli, prętów, itp. OD dołu rura jest zabudowana, a w niej na środku jest otwór. W życiu nieprzeznaczony był na słupek, tym bardziej że został znaleziony między panzerschreckami i pociskami od 75
Pozdrawiam Alltiger
Napisano

Witam co to za rura, znaleziona między kilkoma pociskami bodajże od haubicy 75 mm. Czubek wygląda jakby był drewniany, w środku jakby pusta, od dołu zabudowana z dziurą w środku.

Napisano
Zaden fallus i zaden slupek.
Panskie znalezisko to niemiecki ladunek przedluzony. Zawieral 3 kg ladunku wybuchowego.
Jest to odpowiednik amerykanskiej/brytyjskiej rury bangalora (opracowanej przez niejakiego McClintoka, oficera armii brytyjskiej w Bengalu w 1912 r.). Z tego co dowiedzialem sie kiedys na niemieckojezycznym forum brytyjczycy na pewno uzywali ich podczas I wojny, czy Niemcy (oni preferowali do tych celow wtedy raczej ladunki wykonywane z granatow trzonkowych mocowanych na desce) - tak twierdzono, ale potwierdzenia nie mam. W Wehrmachcie na pewno byla uzywana od 1939 r. Kolo pociskow mogla sie ona znalezc jako srodek do ich ewentualnego zniszczenia.
Rura powinna miec na koncu z dziura jeszcze zatrzask w postaci dwoch odstajacych blaszek sprezynowych. Dziurka sluzyla do wlozenia zapalnika z opoznieniem. Ciagnieto za zapalnik i rure wpychano pod zasieki. Rury mozna bylo laczyc na zatrzaski [Bajonettverschluss], amerykanie bodaj mieli skrecane, niemcy rozwiazali to madrzej, - wtedy zdejmowalo sie drewniany czubek z rury ktora miala byc zalozona od tylu).

Pozdrawiam
Maciek /Hainrich
GRH Pionier 39
www.pionier39.pl
Napisano
Czyli piękne składowisko niewypałów, swoją drogą jak przeglądam forum ze 4 miesiące to jeszcze tak dziwnej urwiłapki nie widziałem. W życiu bym nie powiedział, że takie coś zawiera materiały wybuchowe...
Napisano
Czubek to na pewno nie jest. Czubek to potoczna nazwa mieszkańca zakładu psychiatrycznego. A to mi go raczej nie przypomina:)
sanitater - zepsuł z
Napisano
Błe, Hainrich mnie uprzedził.
Ano właśnie - jest to Rohrladung 3 kg. Rura miała metr długości (nie licząc drewnianego korka), 5 cm średnicy i napełniona była 3 kg trotylu; masa całkowita ~3,5 kg. Stosowano do tego zapalniki Zuendschnuranzuender 39 o czasie opóźnienia 7-10 s.

Pzdr

Grzesiu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie