Skocz do zawartości

98k z bakelitową kolbą

maxikasek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Naboj - jestes niezalogowany - dlatego nie możesz dodać fotki. Jak chcesz to wyslij na maila do mnie i ja dodam.
bjarrsbcrew@poczta.onet.pl

pzdr
Napisano

Drugi obrazek od Naboja.

ex-czeski karabinek vz.16/33 ,według niemieckiej nomenklatury Gew.33/40 (t). Składana kolba - uzywany przez oddziały górskie i powietrznodesantowe. Kolba oczywiście drewniana ,a nie z tworzywa.

pzdr

bjar_1

Napisano
Skladana kolba nie weszla do uzycia dlatego do konca wojny niemieccy spadochroniarze skakali tylko z pistoletem przy pasie. Wiekszego uzbrojenia trzeba bylo szukac w zasobnikach. Jak to wygladalo w praktyce wiemy. Czesto oddzialki odciete ogniem od swoich zasobnikow tracily swa wartosc bojowa.
Napisano
Gew. 33/40 ze składaną kolbą wszedł w niewielkich ilościach do uzbrojenia ,podobnie jak Kar.98/42 - niemiecki karabinek ,składana kolba - oczywiście większość spadochroniarzy używała standardowej broni tj. karabinków Kar.98 ,ponieważ tych wynalazków" było mało.
Później pojawiły się FG-42 ,MP-43 czy G-43,ale wtedy niemieccy spadochroniarze już nie skakali ,tylko walczyli na ziemi jak normalna piechota.
Oprócz tego spadochroniarze skakali także z bronią maszynową ,chodzi mi o MP ,z karabinami raczej nie - karabiny ,podobnie jak amunicja ,granaty czy MG były zrzucane w zasobnikach.
Polecam książkę Niemieckie oddziały powietrznodesantowe 1939-45" z serii Żołnierz i broń".
Napisano
Swietna ksiazka podobnie jak Niemiecki ekwipunek bojowy 1939-1945".
Spadochroniarze podczas skokow uzywali tez MP40 schowanych w specjalne pokrowce.
Napisano
Dokładnie Kiler! Niemiecki ekwipunek bojowy 1939-45" też jest zajebistą książką.
A w tej o spadochroniarzach najbardziej podobają mi się tablice barwne.
Żołnierz nr. 3 na tablicy E" ma własnie czeski karabinek Gew.33/40 (t) ze składaną kolbą :)

pzdr

bjar_1
  • 3 months later...
Napisano
Panowie ,na naszym Allegro jest teraz bakielitowa kolba do 98k. Sprawdźcie to! -> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22671932 ,minimalna na razie nie osiągnięta.

pzdr

bjar_1
Napisano
Bakelitowe kolby do ppsz stosowaly po wojnie oddzialy chemiczne .Chemikalia wnikają w drewno a w bakelit nie .Czy stosowano je również na wojnie- nie wiem.
  • 9 months later...
Napisano
Witam.
Czytałem kiedyś w przedruku jakiegoś niemieckiego artykułu czy gazety (czasopisma? nie pamiętam) artykuł o unowocześnianiu uzbrojenia armii itd. Była tam wzmianka np. o stosowaniu tworzyw syntetycznych, paliwa syntetycznego, materiałów syntetycznych do szycia mundurów itd. Pamiętam, że była tam wzmianka wykonywaniu o elementach broni strzeleckiej wykonanych z tworzyw ktore będą poddane próbom poligonowym. Artykuł był z '38 r. albo z '39 roku - na pewno przed wojną krótko. Jak będę się widział z koleżką to poproszę go, żeby skana wrzucił na forum.
Pozdrawiam
Kopi
Napisano
A dziś znów na allegro pojawiła siękolba bakelitowa do mausa http://allegro.pl/show_item.php?item=39332551 tylko cena jest.....taka że...hihi-za tyle to wolałbym nabyć kilka pikelhaub...ale u każdego inny gust:)
Napisano
Mam pewne doświadczenie jeżeli chodzi o kompanie honorowe - zapewniam, ze używane w takich formacjach karabiny są oztelepane" od ciagłych uderzeń, np. o bruk w pozycji do nogi broń". Nie wiem, jak w niemieckich oddziałach, ale w polskiej Kompanii Reprezentacyjnej im bardziej się stuknie", tym lepszy efekt dźwiękowy w wykonaniu całego pododdziału - polecam obejrzeć transmisję uroczystosci z udziałem KR WP. Strzela się z nich tylko salwę honorową w powietrze, więc nawet rozregulowanie przyrządów celowniczych nie ma znaczenia. Ale do czego zmierzam - po prostu taka bakielitowa kolba używana przez kompanię reprezentacyjną roztrzaskałaby się po kilku uroczystościach, dlatego sceptycznie traktuję pomysł, ze mausery z bakielitowym łożem były używane przez oddziały honorowe.
Pzdr.
daniel
Napisano
A jaką broń używają amerykanie w swoich oddziałach? Ostatnio pokazywali film chyba Sprawa honoru" z Nicholsonem i tam raźno w czołówce takim czymś machali.
Pozdawiam
Napisano
Chodzilo mi bardziej o wartownikow" np przed kancelarja III rzeszy. Zawsze to kilka gram mniej a to tez sie liczy jak sie stoi w jednej pozycji kilka godzin. Ale to tylko domysly moze np. chodzic o oddzialy zwiazane z chemia"...
Napisano
A może niemcom brakowało drewna?
W Polsce na kolby wykorzystywano buczynę sezonowaną przez okres 5-ciu lat. W warunkach wojennych to bardzo długo.
Napisano
Do konca wojny produkowano kolby sklejkowe do produkcji ktorych drewna nietrzeba tak dlugo sezonowac.
Kolby bakielitowe to ekstremalan zadkosc a nie masowka wiec???
W np MG34 to rozumiem krotka bakielitowa kolba ale w mauserze? Nieda rady tym walczyc wrecz a w ostre mrozy to juz super sprawa ;)
Co do tej niemorznosci walki wrecz to rozwazalem urzycie takiego cuda przez snajperow. Walka wrecz odpada a zasze to troche mniejsza waga. Jezeli niebylo by obsady bagnetu to bylbym pewny na 90% ze to snajperka"
Napisano
Wolne tłumaczenie czeskiego artykułu:
Niemiecki karabin k98 (Mauser) z kolbą z tworzywa sztucznego.
Karabiny K98 miały pierwotnie kolby orzechowe, ale wobec trudności z jego pozyskaniem już od 1937 roku wypróbowywano inne drewna (jesion itp.) W czasie II wś. stosowano głównie drewno bukowe. W Niemczech trwały próby użycia kolb z tworzyw sztucznych, o takich samych kształtach i rozmiarach jak kolby drewniane, tylko wycięcie dla rzemienia w głowni kolby było obrobione metalową skuwką. Próby wykazały, że po wystrzeleniu 100 nabojów w krótkim czasie lufa była mocno rozgrzana, ale nie miało to wpływu na kolbę z tworzywa sztucznego. W ekstremalnie niskich temperaturach kolba zachowywała się jak metal, więc trzymanie jej gołą ręką nastręczało problemy. Waga przedstawionego egzemplarza wynosi 4060g, waga normalnego K98 wynosiła 3700-3800g z kolbą z orzecha i 3900-4100g dla kolby bukowej.
Kolba z tworzywa sztucznego była użyta tylko w egzemplarzach prototypowych (eksperymentalnych), znane są dziś 4 sztuki."

Z tego wynika, że tych sztuk to będzie ze dwie więcej. I pozostały te kolby w fazie eksperymentu.

pzdr woyta

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie