bjar_1 Napisano 21 Grudzień 2003 Napisano 21 Grudzień 2003 Naboj - jestes niezalogowany - dlatego nie możesz dodać fotki. Jak chcesz to wyslij na maila do mnie i ja dodam.bjarrsbcrew@poczta.onet.plpzdr
bjar_1 Napisano 21 Grudzień 2003 Napisano 21 Grudzień 2003 Pierwszy obrazek od Naboja.karabinek 98k z kolba z tworzywa
bjar_1 Napisano 21 Grudzień 2003 Napisano 21 Grudzień 2003 Drugi obrazek od Naboja.ex-czeski karabinek vz.16/33 ,według niemieckiej nomenklatury Gew.33/40 (t). Składana kolba - uzywany przez oddziały górskie i powietrznodesantowe. Kolba oczywiście drewniana ,a nie z tworzywa.pzdrbjar_1
michalczewski Napisano 22 Grudzień 2003 Napisano 22 Grudzień 2003 Skladana kolba nie weszla do uzycia dlatego do konca wojny niemieccy spadochroniarze skakali tylko z pistoletem przy pasie. Wiekszego uzbrojenia trzeba bylo szukac w zasobnikach. Jak to wygladalo w praktyce wiemy. Czesto oddzialki odciete ogniem od swoich zasobnikow tracily swa wartosc bojowa.
bjar_1 Napisano 22 Grudzień 2003 Napisano 22 Grudzień 2003 Gew. 33/40 ze składaną kolbą wszedł w niewielkich ilościach do uzbrojenia ,podobnie jak Kar.98/42 - niemiecki karabinek ,składana kolba - oczywiście większość spadochroniarzy używała standardowej broni tj. karabinków Kar.98 ,ponieważ tych wynalazków" było mało. Później pojawiły się FG-42 ,MP-43 czy G-43,ale wtedy niemieccy spadochroniarze już nie skakali ,tylko walczyli na ziemi jak normalna piechota.Oprócz tego spadochroniarze skakali także z bronią maszynową ,chodzi mi o MP ,z karabinami raczej nie - karabiny ,podobnie jak amunicja ,granaty czy MG były zrzucane w zasobnikach.Polecam książkę Niemieckie oddziały powietrznodesantowe 1939-45" z serii Żołnierz i broń".
Kiler Napisano 22 Grudzień 2003 Napisano 22 Grudzień 2003 Swietna ksiazka podobnie jak Niemiecki ekwipunek bojowy 1939-1945".Spadochroniarze podczas skokow uzywali tez MP40 schowanych w specjalne pokrowce.
bjar_1 Napisano 22 Grudzień 2003 Napisano 22 Grudzień 2003 Dokładnie Kiler! Niemiecki ekwipunek bojowy 1939-45" też jest zajebistą książką. A w tej o spadochroniarzach najbardziej podobają mi się tablice barwne.Żołnierz nr. 3 na tablicy E" ma własnie czeski karabinek Gew.33/40 (t) ze składaną kolbą :)pzdrbjar_1
bjar_1 Napisano 22 Marzec 2004 Napisano 22 Marzec 2004 Panowie ,na naszym Allegro jest teraz bakielitowa kolba do 98k. Sprawdźcie to! -> http://www.allegro.pl/show_item.php?item=22671932 ,minimalna na razie nie osiągnięta.pzdrbjar_1
Gość Napisano 22 Marzec 2004 Napisano 22 Marzec 2004 Bakelitowe kolby do ppsz stosowaly po wojnie oddzialy chemiczne .Chemikalia wnikają w drewno a w bakelit nie .Czy stosowano je również na wojnie- nie wiem.
maxikasek Napisano 24 Marzec 2004 Autor Napisano 24 Marzec 2004 Ciekawe jaka jest minimalna. A ta ostatnia oferta wygląda na podpuchę.
maxikasek Napisano 24 Marzec 2004 Autor Napisano 24 Marzec 2004 Ciekawe jaka jest minimalna. A ostatnia oferta to chyba podpucha.
michalczewski Napisano 10 Styczeń 2005 Napisano 10 Styczeń 2005 http://allegro.pl/show_item.php?item=39332551 kolejna.Ciekawe czy sie kiedys dowiemy czemu takie wynalazki sluzyly?Moze jednak kompanie honorowe?
Kopi Napisano 11 Styczeń 2005 Napisano 11 Styczeń 2005 Witam.Czytałem kiedyś w przedruku jakiegoś niemieckiego artykułu czy gazety (czasopisma? nie pamiętam) artykuł o unowocześnianiu uzbrojenia armii itd. Była tam wzmianka np. o stosowaniu tworzyw syntetycznych, paliwa syntetycznego, materiałów syntetycznych do szycia mundurów itd. Pamiętam, że była tam wzmianka wykonywaniu o elementach broni strzeleckiej wykonanych z tworzyw ktore będą poddane próbom poligonowym. Artykuł był z '38 r. albo z '39 roku - na pewno przed wojną krótko. Jak będę się widział z koleżką to poproszę go, żeby skana wrzucił na forum.PozdrawiamKopi
Czarek Napisano 11 Styczeń 2005 Napisano 11 Styczeń 2005 A dziś znów na allegro pojawiła siękolba bakelitowa do mausa http://allegro.pl/show_item.php?item=39332551 tylko cena jest.....taka że...hihi-za tyle to wolałbym nabyć kilka pikelhaub...ale u każdego inny gust:)
Czarek Napisano 11 Styczeń 2005 Napisano 11 Styczeń 2005 uspki-już był link do tej kolby...chyba jeszcze o tej porze śpię....
danieloff Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Mam pewne doświadczenie jeżeli chodzi o kompanie honorowe - zapewniam, ze używane w takich formacjach karabiny są oztelepane" od ciagłych uderzeń, np. o bruk w pozycji do nogi broń". Nie wiem, jak w niemieckich oddziałach, ale w polskiej Kompanii Reprezentacyjnej im bardziej się stuknie", tym lepszy efekt dźwiękowy w wykonaniu całego pododdziału - polecam obejrzeć transmisję uroczystosci z udziałem KR WP. Strzela się z nich tylko salwę honorową w powietrze, więc nawet rozregulowanie przyrządów celowniczych nie ma znaczenia. Ale do czego zmierzam - po prostu taka bakielitowa kolba używana przez kompanię reprezentacyjną roztrzaskałaby się po kilku uroczystościach, dlatego sceptycznie traktuję pomysł, ze mausery z bakielitowym łożem były używane przez oddziały honorowe.Pzdr.daniel
Boruta Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 A jaką broń używają amerykanie w swoich oddziałach? Ostatnio pokazywali film chyba Sprawa honoru" z Nicholsonem i tam raźno w czołówce takim czymś machali.Pozdawiam
michalczewski Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Chodzilo mi bardziej o wartownikow" np przed kancelarja III rzeszy. Zawsze to kilka gram mniej a to tez sie liczy jak sie stoi w jednej pozycji kilka godzin. Ale to tylko domysly moze np. chodzic o oddzialy zwiazane z chemia"...
Boruta Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Mi to bardziej przypominało Mausera.Pozdrawiam
michalczewski Napisano 12 Styczeń 2005 Napisano 12 Styczeń 2005 Moze jakis Springfield ? Np model 1904?
polsmol Napisano 13 Styczeń 2005 Napisano 13 Styczeń 2005 A może niemcom brakowało drewna? W Polsce na kolby wykorzystywano buczynę sezonowaną przez okres 5-ciu lat. W warunkach wojennych to bardzo długo.
michalczewski Napisano 15 Styczeń 2005 Napisano 15 Styczeń 2005 Do konca wojny produkowano kolby sklejkowe do produkcji ktorych drewna nietrzeba tak dlugo sezonowac.Kolby bakielitowe to ekstremalan zadkosc a nie masowka wiec???W np MG34 to rozumiem krotka bakielitowa kolba ale w mauserze? Nieda rady tym walczyc wrecz a w ostre mrozy to juz super sprawa ;)Co do tej niemorznosci walki wrecz to rozwazalem urzycie takiego cuda przez snajperow. Walka wrecz odpada a zasze to troche mniejsza waga. Jezeli niebylo by obsady bagnetu to bylbym pewny na 90% ze to snajperka"
woyta Napisano 15 Styczeń 2005 Napisano 15 Styczeń 2005 Wolne tłumaczenie czeskiego artykułu:Niemiecki karabin k98 (Mauser) z kolbą z tworzywa sztucznego. Karabiny K98 miały pierwotnie kolby orzechowe, ale wobec trudności z jego pozyskaniem już od 1937 roku wypróbowywano inne drewna (jesion itp.) W czasie II wś. stosowano głównie drewno bukowe. W Niemczech trwały próby użycia kolb z tworzyw sztucznych, o takich samych kształtach i rozmiarach jak kolby drewniane, tylko wycięcie dla rzemienia w głowni kolby było obrobione metalową skuwką. Próby wykazały, że po wystrzeleniu 100 nabojów w krótkim czasie lufa była mocno rozgrzana, ale nie miało to wpływu na kolbę z tworzywa sztucznego. W ekstremalnie niskich temperaturach kolba zachowywała się jak metal, więc trzymanie jej gołą ręką nastręczało problemy. Waga przedstawionego egzemplarza wynosi 4060g, waga normalnego K98 wynosiła 3700-3800g z kolbą z orzecha i 3900-4100g dla kolby bukowej.Kolba z tworzywa sztucznego była użyta tylko w egzemplarzach prototypowych (eksperymentalnych), znane są dziś 4 sztuki."Z tego wynika, że tych sztuk to będzie ze dwie więcej. I pozostały te kolby w fazie eksperymentu.pzdr woyta
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.