herbstnebel Napisano 1 Czerwiec 2007 Napisano 1 Czerwiec 2007 żeby nie było - z pewnej perspektywy to naprawdę na bunkier wygląda :)
jaca2003 Napisano 1 Czerwiec 2007 Napisano 1 Czerwiec 2007 Pierwszym mitomanem był kpr Wichura.I też mu nikt nie wierzył.A w słomie były 3 Pantery?Isy 2 ?Pozdrawiam
chor. Napisano 6 Czerwiec 2007 Napisano 6 Czerwiec 2007 Witam. Muslim w jakich mniej więcej latach miało by mieć miejsce wydobycie tego złomu? A bliżej o których mniej więcej rejonach piszesz?Powiem co sam wiem na chyba właśnie ten temat. W latach jeszcze 90 tych chodził ze mną do technikum koles z pewnej podsandomierskiej wioski opowiadał mi on kilka razy o czołgu który jest utopiny na podmokłej łące nie daleko miejscowości w której mieszka, przekonywał przy tym że to absolutna prawda. Potraktowałem te historię z przymruzeniem oka jak wiele innych podobnych. Pewnie wogóle zapomniałbym o tym, gdyby nie to że po jakis 2 moze 3 latach słyszę o moim znajomym czołgu" z drugiego całkiem niezaleznego źródła, a mianowicie od ojca kolegi który pracował kiedyś w melioracji, spółce wodnej czy coś takiego. Nawet zbierałem się w tamte tereny aby sprawę blizej wybadać, ale jakoś tak zleciało.W reszcie po kolejnych kilku latach czytam na odkrywcy o być moze znowu moim czołgu. Jakby nie było z trzeciego niezależnego źródła, czy jednak Seba w szkole wcale bajek nie opowiadał??
hombrero Napisano 6 Czerwiec 2007 Napisano 6 Czerwiec 2007 Asia pewnie ze odpalila nawet zrobilrm sobie z nia zdjecie,tylko ze w drodze do berlina gasienice jej zdechly ;)
makij Napisano 8 Czerwiec 2007 Napisano 8 Czerwiec 2007 Owszem kiedyś ktoś zagrał warszawiakom na nosie ale rozebrali im palnikami T-34 bez wieży w ciągu 3-ech dni.Było to ok 50 km od Sandomierza.Utopionym czołgiem jest T-34 (niestety).Pozdrawiam.
MaciekC Napisano 8 Czerwiec 2007 Napisano 8 Czerwiec 2007 chor. skrobnij maila plispikapika@wp.pl niestety nie ma Tu Twojego adresu
makij Napisano 9 Czerwiec 2007 Napisano 9 Czerwiec 2007 Wyobraź sobie huk 100, że w tym temacie jest jeszcze bardzo dużo do zrobienia. Trzeba działać a nie siedzieć i wątpić.Są jeszcze gąsienice od Pantery, lufy robiące za ogrodzenie itp. Coś zawsze się uskłada.
huk 100 Napisano 9 Czerwiec 2007 Napisano 9 Czerwiec 2007 Nie no oczywiście –przepraszam –ostatnio widziałem gąski do pantery na aledrogo może to te ?http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=202471390
wardziel Napisano 9 Czerwiec 2007 Napisano 9 Czerwiec 2007 Ten tez jest do wyciągnięcie i jeszcze nie zardzewiał;-)
seneca Napisano 12 Czerwiec 2007 Napisano 12 Czerwiec 2007 Chcecie Pantere? Prosze bardzo :)http://www.milweb.net/classifieds/classpics/32846.jpgWykopana gdzies w kraju bylego ZSRR. Ponoc kompletna z wieza. Ogloszenie z maja 2007 roku. Wiecej info tu:http://www.milweb.net
pomsee Napisano 12 Czerwiec 2007 Napisano 12 Czerwiec 2007 Faktycznie coś wykopali - mają w najbliższym czasie wstawić więcej fotek i film.
Arctic Napisano 12 Czerwiec 2007 Napisano 12 Czerwiec 2007 Jakby poszperać to jedną panterą dałoby się uzbierać. Kompletna wieża pantery znajduje się w Czarnym na terenie batalionu remontowego wojsk pancernych. To ta wieża wykopana jakiś czas temu w Szczecinie przy okazji przebudowy drogi. Była podobno stałym punktem oporu. Użyto samej wieży z prawdopodobnie uszkodzonego czołgu ... ale ja nie o tym chciałem ...Kiedyś sprawdzałem plotkę jakoby w miejscowości Świdwin w jeziorze Bukowiec były zatopione dwa czołgi. Plotka była powtarzana przez kilka osób. Wizja lokalna dość obiecująca. Droga dochodząca do jeziora i spora skarpa. Poszperanie w źródłach i jako żywo w okolicy odcięto 10 dywizję SS. Nad tymże jeziorem był ośrodek sanatoryjny w którym dochodzili do siebie ranni SS-mani. Pomyślałem sobie mogło tak być, że skończyło się niemiaszkom paliwo i zepchnęli czołgi do wody. Jako, że mam uprawnienia do nurkowania, skrzyknęliśmy ekipę i jazda któregoś dnia szukać tych czołgów.I znaleźliśmy !!!!!.... dwie mocno sfatygowane ciężarówki :-(ale w każdej plotce jest ziarno prawdy :-)warto sprawdzać każdą poszlakę.
Cronos Napisano 12 Czerwiec 2007 Napisano 12 Czerwiec 2007 no wiesz... a ciężarówki mogły być Olpami Blitz... wiec tez ciekawie:P
zalman Napisano 12 Czerwiec 2007 Napisano 12 Czerwiec 2007 Z tej wieży Pantery ze Szczecina nic nie będzie bo to nie jest zykła wieża z kociaka ma zmienioną budowę (min. pogrubiony pancerz stropu i działo zdemontowane z IV, innną wentylację itd.) zresztą zobacz sobie to http://pomorze.zp.pl/index.php?strona=2&id=4&sort=&rodzaj=1&l=0&rodzaj2=
balans Napisano 12 Czerwiec 2007 Napisano 12 Czerwiec 2007 Jak na tych ciężarówkach była Bursztynowa Komnata to BINGO!A tak na poważnie, udało sie coś wyrwać"? Czy dalej tam rdzewieją?Pozdrobalans
Arctic Napisano 15 Czerwiec 2007 Napisano 15 Czerwiec 2007 Dalej chyba rdzewieją. Stały w wodzie na piasku a nie w mule więc rudy je nieźle wciągał. Ostatni raz widziałem je 5 lat temu. Z tego co pamiętam to jedna miała otwartą kabinę kierowcy. Obie na kołach, chyba 7,5 tonowe, otwarte lory. Brak w pobliżu jakichlolwiek fantów.
pająk Napisano 15 Czerwiec 2007 Napisano 15 Czerwiec 2007 Hmm... co to może być, jeśli 7,5 tonowe? Arctic, nie kojarzysz coś bliżej? Mnie sprawy samochodowe najbardziej interesują :)
Arctic Napisano 15 Czerwiec 2007 Napisano 15 Czerwiec 2007 Ciężko coś powiedzieć z pamięci. Samochody nie są moją pasją. Zdjęć nie robiliśmy.Z tego co pamiętam leżą nie głębiej niż 5-6 m i jakieś 10-15 m od brzegu. Stoją na kołach a raczej tym co z nich zostało. Jedna miała otwartą kabinę. Z paki została sama rama. Jeśli były deski to zgniły. Brak ryja silnika. Morda ścięta jak w starych Starach. Był jakiś znaczek ale, zabij nie pamiętam. Na pewno nie mercedes.Druga większa, kabina zamknięta. Długi yj" silnika i mała szyba przednia. Paka z kłonicami wystającymi wysoko ponad burty. Tylna oś chyba podwójna. Nietypowy błotnik z przodu bo o ile kabina taka krągła" to błotnik duży kwadratowy, kanciasty. Równy jak stół, uskok i przechodził w stopień do kabiny, nad tylnymi kołami nie było chyba błotnika. Nie bardzo pamiętam.Nie było żadnych fantów to popływaliśmy dookoła i tyle. Przed nami ktoś wydłubał już zegary.
pająk Napisano 17 Czerwiec 2007 Napisano 17 Czerwiec 2007 Arctic, duże dzięki za szczegółowe wyjaśnienia. Błotnik ówny jak stół" pasuje mi jedynie do Studebakera (na fotce). Jeśli ktoś ma inny pomysł to niech się pochwali. W każdym razie z niemieckich ciężarówek nie kojarzę nic o takiej budowie.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.