Skocz do zawartości

Archeolog-amator wystawiał na aukcjach znaleziska

wars98

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Sobota, 26 maja 2007

Archeolog-amator wystawiał na aukcjach znaleziska
PAP - dodane 1 godzinę i 1 minutę temu

Policja zatrzymała 29-letniego archeologa-amatora z Miechowa, który wystawiał na aukcje internetowe znalezione przez siebie rzeczy z epoki paleolitu - poinformowała Katarzyna Padło z zespołu prasowego małopolskiej policji.

Policjanci ze specjalnej grupy z biura kryminalnego Komendy Głównej Policji oraz wydziału kryminalnego Komendy Wojewódzkiej w Krakowie, zajmującego się nielegalnym obrotem dzieł sztuki i ich kradzieżami, monitorując Internet dostrzegli wystawione na aukcje rzeczy, stanowiące dobra kultury - powiedziała Padło.

Wśród oferowanych do sprzedaży przedmiotów były krzemienne naczynia czy fragmenty naczyń glinianych. Zatrzymany znalazł je nieopodal Miechowa. Policja ustala, czy zanim natrafiono na trop archeologa-amatora, udało mu się coś sprzedać.

29-latek będzie miał postawione zarzuty na początku przyszłego tygodnia - po tym, jak rzeczoznawca określi wartość przedmiotów. Najprawdopodobniej postawiony mu będzie zarzut kradzieży przedmiotów stanowiących dobro kultury, co jest zagrożone karą do lat 10 pozbawienia wolności. (bart)
Źródło: http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,8880964,wiadomosc.html
  • Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jak to karpik dlaczego ? Bo to jest Polska. Najpierw musisz udowodnic że nie jestes wielbłądem.
Pzdr
Napisano
Chwila moment. Zgodnie z prawem tego typu znaleziska stanowią własność Skarbu Państwa i jak znalazł to miał obowiązek poinformować stosowne służby. A tak...?
Przywłaszczenie i paserka.
Napisano
No, i od razy bez wyroku 30 lat kamieniołomów. Bo to bandyta zagrażajacy bezpieczeństwu narodowemu.
Napisano
Oto powstała nowa kultura Miechowska kultura naczyń krzemiennych", to przełom w całej archeologii. Czy może zna ktoś technikę wykonania takich naczyń, a może kosmici?
Napisano
To info było też dziś 0 19 w TVN-ie.
Według dzisiejszych (25 V)faktów TVN Został aresztowany archeolog prowadzący nielegalne wykopaliska .
Artefakty sprzedawał na aukcjach internetowych.
Oczywiście temat potępiena został tradycyjnie skierowany na nas poszukiwaczy jak byśmy to my te stanowiska plądrowali!!
Nie obyło sie bez pokazania człowieka z wykrywaczem choć aresztowany sprzedawał siekierki krzemienne!!!!

Z drugiej strony może się ktoś weźmie za tych pseudo fascynatów którzy oferują wykopki do sprzedaży - zwłaszcza na Allegro.
Zapraszam do dyskusji bo opinii będzie pewno tyle co poszukiwaczy.

Pozdrawiam DARZ DÓŁ
Napisano
acer, twarde prawo ale prawo powiadasz..
kiedyś też postapiono zgodnie z literą prawa:

Klara Zach (ok. 1310 - 1330?) - córka Felicjana Zacha. Dwórka Elżbiety Łokietkówny.

O jej dzieciństwie nic nie wiadomo. Pierwsza wzmianka o niej to pewien incydent w 1330. Podczas wizyty na Węgrzech zakochał się w niej Kazimierz Wielki. Próba jej zdobycia nie udała się, toteż z pomocą Kazimierzowi przyszła jego siostra. Przyszły król zamarkował przeziębienie, a królowa wraz z dwórkami zaczęła go odwiedzać. Pewnego razu wzięła królowa tylko Zachównę, którą po paru minutach zostawiła sam na sam z młodym królewiczem. Sytuację tę przyszły król polski oczywiście wykorzystał. Jej ojciec Felicjan – magnat węgierski dowiedziawszy się o tym wpadł w szał – jednak Kazimierz już odjechał. Mszcząc się wpadł do komnat Andegawenów i rzucił się na Karola Roberta. Elżbieta zasłoniła męża własnym ciałem, przypłacając to utratą czterech palców. Zemszczono się okrutnie za ten czyn ćwiartując możnowładcę, samej Klarze obcięto nos, wargi i ręce, obwożąc ją po kraju, wszyscy krewni do trzeciego stopnia zostali zabici, a powinowaci wypędzeni z kraju. Prawdopodobnie jeszcze w tym samym roku Klara zmarła.

Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Klara_Zach"

Powiedz mi co była winna Klara?
Może trzeba raczej prawo zmienić?
Darek
Napisano
Donosiciele? Możliwe! Ale liczcie się z tym, że i to forum jest regularnie przeglądane przez odpowiednie służby. Tym bardziej, że w Wiadomościach w TVN podawano, że przy Komendzie Głównej Policji powstaje wydział, który ma się tylko tym zajmować.

Pozdrowienia

szczepciu
Napisano
No i cóż mam odpowiedzieć

Klara wcale nie musiała dawać od razu, a Ojciec lecieć od razu zabijać Andegawenów, jakby inaczej sprawy załatwić się nie dało.
Prawo trzeba zmieniać - no pewnie trzeba, ale kto ma to zmieniać - ? my tu na forum ?? - Nie da się

Ino ci w parlamencie - można mieć wpływ jedynie na to kto tam wejdzie w przyszłych wyborach.
Napisano
To kogo wybiorą do następnego parlamentu ma akurat mizerne znaczenie bo nie rządzą ci co zostają wybrani tylko ci co mają kasę i pociągają za ich sznurki a tym na losie poszukiwaczy kompletnie nie zależy. Dopóki nie stworzymy silnej organizacji jako poszukiwacze tworząc coś na kształt związku wędkarskiego lub innej nacji nikt z nami nie będzie się liczył bo pojedyńczo lub w małych grupach można nas zniszczyć byle bzdurną ustawą lub zarządzeniem. Tylko czy poszukiwaczom na takiej organizacji zależy bo czytając wszystkie dostępne fora nie odnoszę takiego wrażenia. Obyśmy w niedługim czasie nie obudzili się z rękami w nocnikach bo wtedy bedzie już za późno na jakiekolwiek działanie.
Napisano
A w czym tkwi problem? Facet łamał prawo prowadząc nielegalne wykopaliska, to raz. Znaleziska sprzedawał, czyli znów łamał prawo, bo sprzedawał rzeczy pochodzące z przestępstwa, to dwa. Tyle jeśli chodzi o prawo, bo nie podejrzewam aby kradnąc, prowadził dokumentację wykopaliska co by go tłumaczyło choć częściowo od strony naukowej.
Zawsze mnie zastanawiają te próby bagatelizowania podobnych czynów. Co za różnica czy gość wykopuje nielegalnie krzemienne siekierki, grot włóczni jakiegoś świętego czy ostrogi Zbyszka z Bogdańca?
Napisano
Drogi Darku, nie wiem jak u cibie ze znajomoscią historii , chyba kiepsko ale i z logiką to raczej na bakier. 1. Wspominasz historię która o ile sobie dobrze przypominam nawet przez historyków jest raczej uważana z wieść gminną". 2. XIV wiek wydaje mi się ( no mogę się mylić) nie był raczej okresem demokracji i przestrzegania PRAWA przez panujących. 3. Jako żywo, rzewne jaja i komentarze na temat krzywdy jaka się dzieje eksplorerom" przypomina mi jęki złodzieja, że go okradli. Jak ktoś słusznie wspomniał, że ciężkie prawo, ale prawo. Jeden znany satyryk mówił , że jak się Rządowi nie podoba Społeczeństwo, to należy zmienić ... społeczeństwo. Zaiste, podobna logika.
Inna sprawa z tymi aczyniami z krzemienia" !!?? Znowu dziennkiarzowi" wylazła słoma z butów a nać buraczana z kieszeni.
Napisano
No chyba ,że ten grot i ostrogi zamiast sprzedać na allegro ...odda na złom...to wtedy zostanie zasłużonym zbieraczem surowców wtórnych i budowniczym IV RP ! :)
Napisano
Kolego Peter generalnie się z tobą zgadzam, choć historia Klary nie jest głównym tematem tego wątku nie jest traktowana przez Historyków jak wieść gminna. Nie wszyscy poszukiwacze to jak piszesz złodzieje" wielu ludzi robi dobrą robotę ratując zabytki przed złomiarzami i czasem.
Kto przekazał stanowiska archeologiczne Mokra, Rajbrot i wiele innych, panom archeologom? Kopacze i chwała im za to.
Czy im ktoś za to podziękował? Nie, nas się tylko kara.
Pozdrawiam
Napisano
Zobaczcie link ... osoba zatrzymana i o której jest ten artykuła sama napisała sprostowanie jak na prawde było - to kolejny przykład pokazówki i sztucznego mięsa dla mediów i pod publike - koles miał rekalamówke kamieni ... a afera pomidorowa na cały kraj ,... najwazniejsze ze ktos dostanie premie i uscisk dłoni komendanta - a prawdziwa bandyterka dalej grasuje bezkarnie na ulicach z nozami napadaja staruszki kradna co sie da (ale tego nikt nie widzi) ..... tu link

http://www.tvn24.pl/1,251,8,30805263,84097942,3835129,0,forum.html

tragedia po prostu ..
Napisano
To prawo jest chore, a jeśli ktoś uważa, że nie można tego prawa krytykowac tylko ślepo się do niego stosować, to nie jest osobą myślącą ale wołem pociągowym!
Napisano
Myślę ,że jak go przycisną i zagrożą 10-cio letnim wyrokiem to się załamie i odda tą bursztynową komnatę co ją trzyma w komórce i oczywiście te dwa krzyżackie miecze z Grunwaldu ...zresztą furę z koniem też musi oddać! ps.Kończę bo idę oglądać jak koparki pod nową inwestycję rozpieprzają XVII wieczny dworek .Ładują fajans na wywrotki i wywalają gdzieś za miastem.Ostrzegę ludzi ,żeby przypadkiem ktoś kawałka gruzu nie podniósł ,bo z pierdla nie wyjdzie :)
Napisano
Wróciłem bo policja nikogo nie dopuszcza i rozgoniła protestujących przeciwko niszczeniu bezcennego zabytku.No ale jak burmistrz sobie wymyślił ,że będzie tam miał z kolegami pole do golfa, to będzie miał i kropka! :) ps. Tym razem władza spełniła swój obowiązek i skutecznie ochroniła naród... przed pokusą okradzenia państwa z dziedzictwa ...czyli podniesienia czegoś z ziemi i sprzedaży na allegro :)
Napisano
Poziom tego sprostowania" przypomina mi historię jak mój znajomy tłumaczył się przed sądem dlaczego policja zatrzymała go po pościgu, pijanego w nieswoim samochodzie. Otóż on wcale nie włamał się do tego samochodu i nie ukradł go (czy też ładniej dokonał czasowego zaboru mienia)! Po prostu zaczepili go chuligani jak wyszedł z knajpy, gonili go, on uciekał, nagle patrzy - stoi samochód, drzwi otwarte więc się nie zastanawiał wskoczył, odpalił i dalej kontynuował ucieczkę! Rozumie się, że w stanie wyższej konieczności nie zastanawiał się nad tym, że jest nietrzeźwy, że nie włączył świąteł, a policja? A po ciemku jak tu poznać kto bandyta, a kto nie?
Także, to nie tragedia tylko żenada. Może ja żyję w jakimś dziwnym kącie Polski ale rozmawiając z archeologami, którzy tu pracowali zawsze zwracali uwagę, że tzw. ciemny chłop" ma tu już wystarczający stopień świadomości żeby wpaść na pomysł zawiadomienia odpowiednich służb kiedy mu coś z ziemi wyjdzie w czasie orki. Mimo, że często wiąże się to z kłopotami, wyłączeniem kawałka ziemi z uprawy na jakiś czas. Byli jednak dumni, że na wystawie, która zjeździła całą Europę był podpis na eksponacie znalezisko na polu Jana Kowalskiego z ..."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie