e g z e k u t o r Napisano 8 Marzec 2007 Autor Napisano 8 Marzec 2007 jestem bardzo rozczarowany, programem nauczania przedmiotu historii w Polsce.II wojna światowa opisana jest na 15 stronach, na 600 stron całej książki opisujacej lata 1863 -1990wymienione sa trzy daty, 22.06 1941, 01 09 1939, 08.05 1945, kilka bitw, w tym o Stalingrad i Moskwęto hańba ! miliony zołnierzy zgineło, a pamięć o nich ginie z roku na rok !
Cronos Napisano 8 Marzec 2007 Napisano 8 Marzec 2007 no nie wiem... to zależy w jakim etapie nauki jesteś... bo ja w ogólniaku miałem połowe podręcznika fajnych rzeczy z tego okresu. A podręcznik zajmował sie okresem I wojna do teraźniejszości. Pozdrawiam
woytas Napisano 8 Marzec 2007 Napisano 8 Marzec 2007 na szkole nie ma co liczycJesli cos cie interesuje to musisz samemu wiedze zdobywac
Towarzysz Iwan Napisano 8 Marzec 2007 Napisano 8 Marzec 2007 Najdalej, dokąd doszedłem w podręczniku do historii - inwazja Rzeszy na ZSRR, w gimnazjum.W podstawówce chyba skończyłem w rozbiorach, a w ogólniaku gdzieś w okolicach przewrotu majowego - krótko mówiąc, historii nowoczesnej tyle, co nic :( Tak naprawdę to tylko klasy o profilu historycznym miały szanse choć w niewielkim stopniu poznać DWŚ.
MK Napisano 9 Marzec 2007 Napisano 9 Marzec 2007 W podstawówce II wojnę miałem przez stosunkowo długi czas, co ciekawe jest to chyba najbardziej lubiany przez uczniów okres, praktycznie każdy lubił się coś o wojnie pouczyć, bo to fascynowało.Niestety obecnie CAŁA nasza edukacja to jeden wielki śmiech na sali, a historia II WŚ to doskonały przykład.
Klucha 72 Napisano 11 Marzec 2007 Napisano 11 Marzec 2007 Całe szczęscie że na studiach jest lepiej:)Mam to szczęście że studiuje historie wojskowści.Na program i na kadrę nienarzekam.Pozdro Klucha 72
Boruta Napisano 12 Marzec 2007 Napisano 12 Marzec 2007 Bo najpierw komuniści wycięli, potem narodowcy wycięli i każda ekipa rządząca coś wycięła i zostało to, co zostało. Podobno Niemcy chcą stworzyć europejską książkę do nauki historii.Pozdrawiam
woytas Napisano 12 Marzec 2007 Napisano 12 Marzec 2007 Jedna jedyna i sluszna- krucjata na wschod i walka z komunizmem !
Hitboy64 Napisano 15 Marzec 2007 Napisano 15 Marzec 2007 obecnie 3 klasa gim (czyli 100%) to ok. w 30% I wojna światowa, 17% czasy miedzy wojenne potem 33% II wojna i do końca roku są czasy współczesne (20%).
Towarzysz Iwan Napisano 17 Marzec 2007 Napisano 17 Marzec 2007 Jak na razie Gruppenfuehrer...przepraszam, wiceminister usiłuje wyrzucić ze szkół wszystko, co nie związane z jego koleżkami i jedyną słuszną wizją świata - ale na historię tez przyjdzie czas, będziemy się nareszcie uczyli tylko o ruchu narodowym w Polsce, o klanie Giertychów i zwalczaniu antypolskości przez bohaterów z ONR...
a.korbaczewski Napisano 17 Marzec 2007 Napisano 17 Marzec 2007 więc może wniosek taki że państwo powinno odwalic się od szkoły jak i od wielu innych rzeczy. niech będa szkoły prywatne z różnym programem i różnymi podręcznikami a nie jedynie słuszne. niech będą katolickie protestanckie, dla jehowych i falaszów i świeckie i koedukacyjne i koraniczne i dowolne bez przymusu nauczania.
herbstnebel Napisano 17 Marzec 2007 Napisano 17 Marzec 2007 LO (w rankingach najlepsze albo jedne z najlepszych w mieście/województwie, mniejsza), bardzo dobry poziom, długie tradycje historyczne i ja w klasie o profilu humanistycznym" objawiającym się m.in. zwiększoną liczbą godzin nauczania historii. Iiii no cóż... ta historia najnowsza nieszczęsna :/ WW2 (ale wg. koncepcji nauczycielki - na razie w Europie i Afryce bez głębszego zgłębiania sprawy polskiej..) przerobiliśmy właśnie dość szybko, ale niedosyt pozostał.. tyle ciekawych rzeczy nie opowiedzianych... Podobno jeszcze wrócimy do WW2 pod kątem na przykład AK i ogólnie sprawy polskiej - no ciekawe ;) Mam nadzieję, że sprawę polską jeszcze przerobimy gruntownie! A ciekawe co będzie z Pacyfikiem...
MK Napisano 20 Marzec 2007 Napisano 20 Marzec 2007 Kogo interesuje Pacyfik, jak mało kogo interesuje, co kto wie o Hubalu czy epopei Orła", udziału Polaków w walkach o Narwik czy obronę Tobruku, lub udział w walkach pod Arnhem? Nie wspominając o innych ciekawych zagadnieniach, które są ciekawsze i bardziej życiowe niż Związki Promienistych bądź inne bajery, z epopejami na temat holocaustu.Osobiście jedynym plusem w liceum jeśli chodzi o historię II WŚ był referat który wygłosiłem :P o Kampanii Wrześniowej zamiast nauczycielki na moją prośbę, może ktoś z Was zagadałby do nauczyciela i spróbował swoich sił?? W sumie temat ciekawy, można połączyć przyjemne z pożytecznym i nie dość, że dostać 5 czy 6 to jeszcze wywrzeć wrażenie na nauczycielu i sprawić, że reszta klasy nie będzie spać na lekcji o tak ciekawym temacie. Oczywiście temat może być dowolny, ale gwarantuję, że każdy Wam powie, że była to najlepsza lekcja historii jaką miał w szkole :] Połączenie wiedzy i pasji skutkuje :PPozdrawiam i zachęcam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.