mistan Napisano 30 Marzec 2016 Share Napisano 30 Marzec 2016 Czy w walkach o Trójmiasto Sowieci używali też ISU-152? Na dostępnych fotografiach występują tylko ISU-122. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 4 Kwiecień 2016 Share Napisano 4 Kwiecień 2016 Czas odświeżyć temat. Wyszło na Wyspie. Ktoś coś? Skąd? Samochód warsztatowy miał na kipie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Kwiecień 2016 Share Napisano 4 Kwiecień 2016 Może samolotem wieźli i wypadło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 4 Kwiecień 2016 Share Napisano 4 Kwiecień 2016 Te , Fizjolog , nie sil sie na oryginalność. Lepiej pokmiń skąd. :DPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 4 Kwiecień 2016 Share Napisano 4 Kwiecień 2016 Nie wiem co tam u Was na tajgerach hulało, jeśli nie GD", to nie mam pomysłu. U siebie z kotami nie mam problemu, bo tylko jeden batalion śmigał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 4 Kwiecień 2016 Share Napisano 4 Kwiecień 2016 U nas na wsi jedynków nie było.I tu jezd zagwozdka.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 16 Kwiecień 2016 Share Napisano 16 Kwiecień 2016 Pojawiła się kolejna zagwozdka. Na Stogach wyszedł właz od ... trzmiela . Skąd to się wzięło? 4 pancerna?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 18 Kwiecień 2016 Share Napisano 18 Kwiecień 2016 Pz.Art.Rgt.103 raportował w marcu 1945 r. dziesięć sztuk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Dąbrowski Napisano 18 Kwiecień 2016 Share Napisano 18 Kwiecień 2016 O widzisz , czyli coś się mogło dotelepać na Stogi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 18 Kwiecień 2016 Share Napisano 18 Kwiecień 2016 No i nie zapominajmy o Pz.Art.Rgt.78 ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 12 Grudzień 2016 Share Napisano 12 Grudzień 2016 W temacie Króli:- Rosjanie raportują, że 30.marca pojmali na terenie portu gdańskiego jeńca z 4.PzDiv, a dokładnie z PzGrenRgt.33, który zeznał, iż w lesie Gdańskim" (t.j. las między Stogami i Krakowcem a zatoką) widział kilka czołgów swojej jednostki (PR35) oraz dwa ciężkie KT.- podczas walk o majątki zlokalizowane na północnych obrzeżach lotniska - czyli Biały-, Czerwony-, Królewski-, Czarny Dwór, Rosjanie napotkali opór wspierany przez czołgi i działa samobieżne. Wyraźnie czołgi". Kontrnatarcie z Brzeźna szło w towarzystwie dział samobieżnych", więc sprawozdawca rozróżniał typy. Hmmm, może jednak moje przypuszczenie wysnute 9 lat temu w jednym z postów, o obecności w tym rejonie Króli, jest słuszne?- za 25-26.marca Rosjanie raportują w tym rejonie 13 zniszczonych wozów niemieckich (czołgów i działa samobieżnych). Osobno transportery. Trudno to zweryfikować. Jednocześnie własne straty Rosjan podczas walk 25-26. marca na terenie dworów, lasu nadmorskiego i strzelnicy to 14 czołgów, z czego 9 spalonych. A więc - działo się.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 12 Grudzień 2016 Share Napisano 12 Grudzień 2016 i strzelnicy " - to miejsce gdzie jest aktualnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 12 Grudzień 2016 Share Napisano 12 Grudzień 2016 @mietek - strzelnica to mniej więcej dzisiejsze osiedle Zaspa-Rozstaje w obszarze, na którym stoją bloki z końca lat '70: ograniczone ulicami Ciołkowskiego, Leszczyńskich, Żwirki i Wigury, JP II. (moje rewiry przez 30 lat).Strzelnicę splantowano po wojnie i o jej teren powiększono lotnisko.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 12 Grudzień 2016 Share Napisano 12 Grudzień 2016 uzup.Wieczorem 25.03 radziecka jednostka piechoty, która atakowała z terenu dzisiejszego Przymorza w kierunku strzelnicy i cmentarza na Zaspie, napotkała kontratak Niemców wsparty 6 czołgami. Za ten dzień zaliczyli sobie zniszczenie 3 z nich.M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 13 Grudzień 2016 Share Napisano 13 Grudzień 2016 Widzę, że pałaszujesz meldunki z PN"? ;)Niestety - w wielu przypadkach trzeba je brać z przymrużeniem oka, bo straty niemieckie są nagminnie zawyżane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 14 Grudzień 2016 Share Napisano 14 Grudzień 2016 Owszem, są. Ale już straty własne - nie. I, sądząc po utraconych ilościach, nie są też zaniżane. Np. Temat dość egzotycznych SU-100: W ciągu 3 tygodni na podejściach do Gdańska pokazuje to dobitnie - naliczyłem kilkadziesiąt utraconych wozów. Z drugiego bieguna egzotyki - okazało się (i jest nawet foto), że do Gdańska dotarła jednostka przerzucona tu na pocz. marca 1945 na... KW-1 z działami 76 mm. Oczywiście ze 30 z nich zostało na przedpolach miasta.Co do strat niemieckich - osobowych - tu zawyżenia są potworne. Sumując ubitych rychło otrzymalibyśmy armię chińską ;) Co do konkretnego raportu, który przytaczałem w odniesieniu do epizodów z Gdańska. Ta sama jednostka wymienia również w zdobyczach" dzień później 4 działa plot 88 mm. Tak się składa, że akurat tam gdzie walczyli, foto z rozpoznania lotniczego faktycznie wykazują baterię 88 mm. Zatem gdzieś to ziarnko prawdy jest. I jeśli piszą o czołgach i działach samobieżnych, to możliwe że te czołgi tam rzeczywiście były, może nie w takiej ilości (6), ale w ogóle były. Co już ma znaczenie przy badaniu konkretnego epizodu, bo dotąd nie bardzo było wiadomo czy w ogóle były tam jakieś wozy - a te KT pasują. Do miejsca i zdarzeń mam szczególne przywiązanie, bo to moje miejsce zamieszkania - i od lat zbieram każdy strzęp informacji. To pozwala kształtować obraz zupełnie inaczej niż dorywcza kwerenda wykonywana a zlecenie", zupełnie w oderwaniu od miejsca.Niesamowite jest to, jak wyglądały stany jednostek piechoty radzieckiej... Zupełnie jak u Niemców w tym czasie, a niekiedy dużo gorzej. Np. Dywizja strzelecka w dn 12.marca gdy walczyła z badaną przeze mnie jednostką niemiecką - w dywizji 2 pułki, a raczej to co z nich się ostało - bataliony zaorane, tylko kompanie, w sumie 6 kompanii po 40-50 osób - łącznie 270 osób w linii, wyposażonych w 82 kb, 70 pm, 9 rkm, 7 ckm, 16 moździerzy, 4 muchobijki i 1 armatę dywizyjną. Poza nasyceniem moździerzami - stan bardziej na 2 kompanie, a nie na całą dywizję... Taka lektura otwiera oczy.Wracając do Gdańska - w skrócie: Pojawiły się realne przesłanki do tego, że jakieś czołgi niemieckie walczyły w rejonie Przymorza-Zaspy w części bliższej dworom i pasowi nadmorskiemu (a nie linii kolejowej i zabudowaniom Wrzeszcza/Strzyży). Może mieć to znaczenie w kontekście analizy szlaku bojowego KT z schw.SS-Pz.Abt.503M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 14 Grudzień 2016 Share Napisano 14 Grudzień 2016 Jest tak - niektóre jednostki bardzo zawyżały straty Niemców, a niektóre pisały prawdę co do wozu. Ja robię to tak - jeśli wiem, że we wsi były zniszczone np. trzy niemieckie czołgi i znajdę w meldunku tą samą ilość, to meldunki danej jednostki uważam za wiarygodne. Są jednostki raportujące stan faktyczny, łącznie z poprawnym wymienieniem typów. Ale bywa różnie - przykład - wieś koło mnie, zostawione były trzy ciężarówki, a Ruscy zrobili z tego 3 x Pz.Kpfw.IV i 300 (!) samochodów osobowych i ciężarowych ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jayms Napisano 10 Czerwiec 2017 Share Napisano 10 Czerwiec 2017 IS na Długich Ogrodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jayms Napisano 16 Styczeń 2018 Share Napisano 16 Styczeń 2018 Radzieckie Shermany na ul.Kartuskiej. Okolice kościoła św.Franciszka. Bubynek ze skośnym dachem istnieje do dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jayms Napisano 16 Styczeń 2018 Share Napisano 16 Styczeń 2018 To samo miejsce,inne ujęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jayms Napisano 18 Styczeń 2018 Share Napisano 18 Styczeń 2018 j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jayms Napisano 18 Styczeń 2018 Share Napisano 18 Styczeń 2018 Sherman przy Baszcie Białej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
topick Napisano 19 Styczeń 2018 Share Napisano 19 Styczeń 2018 Było ? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitz45 Napisano 19 Styczeń 2018 Share Napisano 19 Styczeń 2018 chyba nie, nie przypominam sobie aby ktoś wrzucał zdjęcia z Oliwy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bocznica Napisano 19 Styczeń 2018 Share Napisano 19 Styczeń 2018 Z Oliwy, ale tego ujęcia jeszcze nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi