Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Cześć Thuna, nikt się nie kwapi więc odpisuję Ci ja. Numer 1 na blaszce wcale nie musi odpowiadać dowódcy kompanii. pomysł z wklejeniem blaszki fajny-trzeba było wrzucić go w oddzielny wątek np. blaszki pancerniaków z Trójmiasta. Byłoby co wklejać.Pozdrowienia. A propo numeru na blaszce-jestem chyba jedynym, który trafił dwie blaszki jednego oddziału z tym samym numerem.
Napisano

Prezentowane zdjęcie umieszczam dla porównania.
Zdjęcie nawiązuje do mojego wcześniejszego postu (z 2007-10-16 22:09) określonego jako „najprawdopodobniej Gdańsk A.D1945”.

Napisano

Ten wątek ma przeszło 10000 odsłon, ale ciekawi mnie czy ktoś z szanownych forumowiczów zauważył ( ba, może odczytał) na zdjęciu wstawionym przez kol Mietek
(post 1007-10-07 23:45), kredowy napis na pierwszym willysie, stojącym na ul. Al. Grunwaldzkiej. Brzmiący Za……w boju (oczywiście to moja teza, dotycząca tego napisu).

Piękna IV z pogranicza Wrzeszcza i Oliwy (wątpliwa lokalizacja) ze zdjęcia Beaviso, też ma swoje tajemnice. Nie została porzucona z braku paliwa jak twierdzą, co niektórzy, ma wyraźne trafienie w pancerz czołowy (z prawej strony). Widoczne na zamieszczonym zdjęciu.

Pozdrawiam
Blitz45

• 3 weeks later...
Napisano

Witam!
Widzę, że wątek umiera, więc spróbuje go reanimować. W książce T-34 Mityczna Broń" znalazłem przypadkiem dwa zdjęcia z Gdańska, więc je umieszczam.

T-34 85 w zrujnowanym Gdańsku- marzec 1945

• 1 month later...
Napisano

Witam po długiej przerwie, czas na reaktywację.
Na początek chciałbym nawiązać do postu dotyczącego willysa MB z ul. Grunwaldzkiej.
Kol. @ndrew miał 100% racje, ten kredowy napis na masce brzmi: Za wolną Polskę.
Dla porównania dołączam szersze ujęcie tego zdjęcia.

• 2 weeks later...
Napisano

Na zdjęciu z ul. Grunwaldzkiej widać stojącą grupkę polskich oficerów w otoczeniu Rosjan (między pierwszym a drugim willysem), może się mylę, ale ten w środku to chyba sam dowódca brygady płk. Aleksander Malutin (czołg dowódcy brygady widoczny na czele kolumny marszowej, ostatni w szyku to najprawdopodobniej czołg o nr burtowym ,,213”).

P.S
=> Panie generale w., Wywołałeś pan Wika z lasu, pewni poszukiwacze z 3miasta (zamiast sączyć piwo) rozpoczęli poszukiwania legendarnego,,kotka” z 503sPzAbt.
Pozdrawiam
Blitz45

Napisano

Gdańsk A.D 1945
Pozwolę sobie zamieścić ciekawe zdjęcie palącej się Wyspy Spichrzów. Zdjęcie wykonano prawdopodobnie 25 marca 1945 r. przez nieznanego fotografa (udostępnione przez Wolfa Runge w książce Gdańsk 1939).

• 2 weeks later...
Napisano

Skan z najnowszego albumu M. Kosycarz „Niezwykłe Zwykłe Zdjęcia”, zniszczony „gwardyjski” T-34/85 na przedmieściach gdańska. Obstawiam, że jest to ten sam „teciak”, co na zdjęciu zamieszczonym przez kol. Jayms (post 2007-02-11 07:08), czyli przy stawie w Jelitkowie.
Zapytacie skąd ta pewność?
Obydwa czołgi mają tak samo odkształconą lufę.
Pozdro

• 1 month later...
Napisano

Witam
Dziś odnalazłem zdjęcie przedstawiające obsługę 152mm haubico–armaty (wz.1937 ML-20),,Za Polski Gdańsk”, prezentowaną dwa posty wyżej.

P.S
Kol. Korabkow dziękuje za obywatelską czujność i wyłapanie mojej wpadki.

Napisano
Przepraszam ale nie wydaje mi się żeby na zdjęciu w tle czołgu był Ratusz Głównego miasta w Gdańsku. Proszę zwrócić uwagę na okna, są za małe za niskie jak na ratusz w Gdańsku. Poza tym fasada wygląda na jasną otynkowaną a nie ceglaną.
Pozdrawiam Gozd