Skocz do zawartości

Nowy Rutus

sanchez18

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 378
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Chodzę z solarisem wycina powiedzmy większe kawałki żelastwa, ale i tak te bardziej ciekawe zostają.Podam przykład:chodzac z koleszko po poletku {on z whitesem},przy dyskryminacji ustawionej na ok 70% wyjałem dwa granaty artyleryjskie{z okresu wojen napoleońskich} na głębokości ok 1m , whites ma lepszą dyskryiację i niestety nie widział ich.Myslę że solarka jest bardzo uniwersalnym sprzętem i mam nadzieje,że PROxima będzie jeszcze lepszy {czyli głębszy}.
Napisano
W tym wątku widzę wielu posiadaczy Solarisów, wiec może ktoś mi odpowie, czy można sie pozbyć wskazań kamieni magnetycznych???
na innym forum widzialem wypowiedz:
DYNAMIK: Grunt na MAX, Czułość MAX i kamieni nie ma!?"

z doświadczenia wiem,że chodzenie na Max czułosci może być nieco uciążliwe, a z tym Gr na Max hmmmm czy to nie wpłynie ujemnie na zasieg sprzetu?
Na Dynamice producent zaleca ustawienie neutralne (w praktyce - lekko na plus).

Ogolnie mowiąc zależy mi na tym żeby zminimalizować maksymalnie dzwieki od KAMIENI, ponieważ z racji braku czasu dość czesto chodze ze sprzetem w nocy.
Nie mogę niestety poruszać sie swobodnie bez świecenia na wyświetlacz przy każdym stabilnym sygnale, ponieważ id dzwiekowa nie daje mi pewności że nie mam kamienia pod cewka ;(
to mnie denerwuje w tym sprzecie, że nie można mu wierzyć tylko na słuch!
Czy ktoś może pomoc w tym temacie i czy wogole można coś poradzić w tym temacie?
Napisano
jeśli chodzisz na solarce nocą na dynamiku i złapiesz kamień pod cewke to masz sygnał dźwiękowy.Wciskasz środkowy przycisk(namierzanie) czyli statyka i po kłopocie.Jeżeli to kamień to statyka go nie zobaczy.
Napisano
Witam
Muszkieterka,wg.mnie nie ma co do tego problemu Boga wzywać.Wystarczy troszkę grunt" podkręcić w prawo lub lewo.
Mi to pomomaga.
Pozdrawiam
olssen
Napisano
Rubin
wiem, że na statyku problemu nie ma
...ale,
wlaczenie namierzania nad głebokim sygnałem i namierzanie na NIEKTORYCH kamieniach daje ten sam efekt!
minimalnie zawsze słysze podniesiony ton dzwieku przy namierzaniu niepewnego sygnału, wiec to problemu nie załatwia.
W dzien nie ma problemu, bo najczesciej na ostatniej kresce wyswietlacza widzę co jest pod cewka (czasami skacze ostatnia/przed ostatnia) jednak w nocy klopot jednak troche jest ;/

olssen
czy probowałeś chodzić kiedyś przy starej drodze wyłożonej kamieniami (kocie łby) na Dynamice? Wdg mnie z solarkiem to totalna masakra. Gruntem nie probowałem kombinować, ale troche sceptycznie to widze.
Sprawdzę to niebawem.
Napisano
Kiedyś sądziłem że napisno i powiedziano już wszystko o Solarisie i Ultrze.Przez te lata nazbierało sie tysiące pytań i odpowiedzi,na różnych forach.Tymczasem ciągle te same pytania i te same błędy.Historie o ustawianiu Gruntu na maxa świadczą że ten wykrywacz jest Czarną Magią i tak już pewnie zostanie.Dlaczego nie ma tylu pytań o HS-a czy inne zachodnie wykrywki.Czyżby było mniej użytkowników a może to są mniej skomplikowane sprzety.Myśle że bierze się to z tego,że Rutusy poza tym że są dobre, mają dużo wad.W następcy te wady powinne być usunięte i było by po kłopocie.Tymczasem Proxima jak się domyślam, to zupełnie inny wykrywacz.Istnieje więc duża możliwośc że przez kolejne kilka lat bedziemy dyskutować o ustawieniach gruntu na maxa i tym podobnych rzeczach.Obym się mylił.
Napisano
Witam !

Raz a porządnie :

- sygnały od kamieni magnetycznych w solarisie można wyeliminować pokrętłem grunt. Opisywałem to na forum PS" już kilka lat temu. Robi się to w ten sposób ,że kręci gruntem w prawo aż sygnały od kamieni nie występują. NIE USTAWIAĆ na maxa - ale tylko tyle ile potrzeba.
- w PROximie nie ma tego problemu - i nie będzie kilkuletnich wątków na ten temat - bo nie ma żadnego pokrętła grunt" - jest tylko przycisk. Robi się to w ten sposób : podnosi się sondę do góry, przyciska przycisk grunt" , odczekuje aż na wyświetlaczu pojawi się napis SONDA DO GRUNTU" , przystawia sondę do gruntu , puszcza przycisk. Takie czynności jest chyba w stanie wykonać każdy po JEDNORAZOWYM przeczytaniu instrukcji.Wykrywacz nie reaguje na kamienie magnetyczne bez względu na to jakie parametry gruntu przyjmie sobie do pracy.

PS' a jak ktoś jest leniwy to może nawet nie stroić PROximy do gruntu - wystarczy po włączeniu wykrywacza podnieść sondę , nacisnąć grunt" i puścić - wykrywacz przejdzie do pracy w parametrach gruntu ustawionych fabrycznie. Wyprzedzam pytanie - grunt fabryczny to -87,0 stopni.
pozdrawiam RUTUS
Napisano
dzieki NIKT

sorry,niestety nie każdy miał kilka lat temu już net, jak rownież teraz nie wyczytałem jasnych odpowiedzi jak sie pozbyć wskazań kamieni w Solarku (bo we wczesniejszych wykrywkach ktore mialem nie miałem z tym problemów = statyki), wiec sie nie czytało, nie szukało...

w każdym razie dzieki za rzeczową odpowiedz ;)
Napisano
Muszkieterka- wyroby Rutusa możesz nabyć u każdego regionalnego dystrybutora w Łodzi ,Poznaniu ,Warszawie itd.
Na stronie producenta był wykaz autoryzowanych dystrybutorów.
Cena zawsze powinna być jak u producenta.
Mogą natomiast występować okresowe braki w zaopatrzeniu (niestety często producent się po prostu nie wyrabia z produkcją)
Napisano
A czy producent zamieścił do Solarisa instrukcję obsługi na swojej stronie? Jeśli tak - czy będzie podobnie z Proximą? Jeśli nie - jak można zapoznać się z jej instrukcją?

Wykrywacz wydaje się bardzo rozbudowany (skomplikowany?) w ustawieniach i dobrze byłoby poznać instrukcję przed jego obejrzeniem/przetestowaniem.
Napisano
Jeżeli można - mam pytanie do producenta: czy przy pomocy PROximy będzie można szukać meteorytów (czy nie będą one wycinane przez dyskryminację jak kamienie magnetyczne)?
Napisano
Witam !
Będzie można - dyskryminację można zmniejszyć do poziomu -90 - czyli pracować bez jakiejkolwiek dyskryminacji.
pozdrawiam .
Napisano

Witam !

dla niecierpliwych - tak wygląda ten wykrywacz. Za kilka dni strona będzie postawiona i będą lepsze zdjęcia .
pozdrawiam .

Napisano
Wszystko pachnie Whites'em XLT :)
Nawet cewka ;) Box jest w pionie co z pewnością będzie ułatwiało machanie bo się obijał po bokach nie będzie :D
No cóż jak kopiować to dobre sprzęty ;)
Ciekawe czy jest zdejmowana osłona z cewki...
Szczerze mówiąc te białe dodatki nie są praktyczne-brudzić się będą a i z daleka będzie raziło po oczach :)
Jeszcze tylko osiągi poznamy i budiet haraszo :D
Napisano
Z tego co widze zdejmowalne pudło z elektroniką ? I stelaż rozkładany na 3 części, no to bardziej praktyczne składanie jest wkońcu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie