krzysiek2407 Napisano 17 Styczeń 2007 Autor Napisano 17 Styczeń 2007 Jednak jest troche prawdy w tym że wywoża nam niezły sprzęt :(http://www.thuringenmilitaria.com/vehicles.html
FALKE-63 Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 Tak też było z ,,naszą panterą,, wydobytą z Czarnej Nidzcy między wioskami Bieleckie Młyny i Kuby Młyny. To była Pantera Pz.Kpfw.V Ausf.A a teraz znajduje się w prywatnej kolekcji w Bad Oyenhausen pod Monachium.
greg1 Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 Można coś więcej się dowiedzieć o tej panterze, może jakieś zdjęcia? Kiedy ją wyciągnięto?Pzdr
skyluke Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 Hmmm.. ciekawe który to może być, wygląda na kompletny wmiarę ?? albo to było dawno albo zrobili to tak po cichu, że nic o nim nie wiadomo. Może to ten z Wyśmierzyc?chyba nie. Jest też całkiem możliwe, że tylko piszą z Polski a jest gdzieś ze wschodu. Na zachodzie Polska często myli się z Białorusią, Ukrainą, Rosją ;)......
FALKE-63 Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 Panterę wydobyto w 1991 roku i wywieziono ją do Jabłonnej pod Warszawą. Tam wykonano szereg fotografii a póżniej czołg zniknął i teraz stoi w Niemczech. Pantera wchodziła w skład XXIV K.Panc. 16 Dywizji Pancernej Wehrmachtu. Więcej informacji znajdziesz w Kwartalniku Historycznym MILITARIA numer 2 z 1996 r.
FALKE-63 Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 Do greg1 : znajdziesz tam 10 fotografii tej Pantery.
jotes Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 Kolega Falke musi się przygotować na mały szok ;)
akagi Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 Falke, misiu kochany, idź sie dokształć. Bo przeczytają cię zastępny młodzieży, pojadą do Bawarii oglądać Panthere i....... nic nie zobaczą.
wars98 Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 Falke-63. Twoje informacje z kwartalnika MILITARIA" są mocno zdezaktualizowane.Pz.Kpfw. V Panther" Ausf. A (wersja specjalna) trafiła do USA do The Jacques Littlefield Military Vehicle Collection" w Portola Valley, Kalifornia.Pan Jacques Littlefield przeprowadza jej renowację.A zdjęcia tutaj:http://www.mishalov.net/military-vehicles/military-vehicles.htmlhttp://svsm.org/gallery/PzKpfw-V-Panther-Restorationhttp://svsm.org/gallery/panther03http://svsm.org/gallery/panther03?page=2http://svsm.org/gallery/panther03?page=3Pozdrawiamwars98
skyluke Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 Informacje powtarzane bez końca. Panowie ale post był o Sdkfz chyba ... Więc jak to jest , ma ktoś pojęcie co to za jeden na tym linku? I czy ktoś ma info co z tym z Wyśmierzyc? nie interesuje mnie u jakiego Pana A, B,C czy K. tylko czy jest w kraju i w jakim stadium konserwacji. Wydawało mi się, że widziałem go kiedyś w TV , w stanie prawie ukończonym , ale nie nachodzie ale był to chyba rok 1998-2000. Może ktoś wie więcej??? Tylko bez afer o szabrach i szmuglu please. :)
greg1 Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 Dzięki za info wszystkim (Falke też). Zdjęcia fragmentów tej p-y sa także w zeszycie J. Ledwocha 1992.PZDR
dect Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 Littlefield powinien dostac medal za to jak sie nia zajal.
Cronos Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 W sumie oglądając te zdjęcia z USA to zastanawiam sie czy tam nie jest jej przypadkiem lepiej niż w Polsce. Bo jak by została to i tak by stała zardzewiała pod Boskim" MWP.Pozdro
oksio Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 Ble Ble Ble czy w tym kraju jest tylko MWP .Miało być o Sdkf-ie.
dect Napisano 17 Styczeń 2007 Napisano 17 Styczeń 2007 Nie, nie tylko, ale prosze mi wskazac osobe/instytucje ktora w takie cos" wladuje kilka milionow dolarow? I np zamowi do Panthery nowa wieze tak jak on to zrobil?
jotes Napisano 18 Styczeń 2007 Napisano 18 Styczeń 2007 A mnie się ta rekonstrukcja Littlefielda ... nie podoba.Fakt, że pod względem technicznym nie można niczego jej zarzucić. Ale wyjdzie z tego cukierek, słodszy niż jakakolwiek Pantera była kiedykolwiek w fabryce, nie mówiąc już o froncie. No i pozbawiona sławnych cycków", które decydowały o jej smaczku, a okazały się zbyt trudne do przełknięcia.Dużo bardziej podobają mi się wozy uruchamiane w Kubince (jest też jeżdżąca Pantera), wysmarowane i pokiereszowane. Ale fakt, że skala problemu jest zupełnie inna, bo Rosjanie mają kompletne pojazdy, a nie kawałek wraku.
wars98 Napisano 18 Styczeń 2007 Napisano 18 Styczeń 2007 Tak... A prace przy naszym StuG-u IV też idą na przód. :]I nikt się nie podnieca. A przypomnę, że Panther jest całkiem sporo, a StuG-ów IV tylko 2 egzemplarze.A co SdKfz-ta 251. Całkiem możliwe, że z Polski. W końcu liczba wywiezionych z Polski w ciągu 17 ostatnich lat sięga bodajże 8 sztuk - rzecz jasna mówię o całych, a nie mniejszych lub większych fragmentach. 2 kolejne czekają na wywóz.Pozdrawiamwars98
skyluke Napisano 18 Styczeń 2007 Napisano 18 Styczeń 2007 Wszyscy bedziemy się podniecać jak bedziecie mieli podwozie i silniczek na powierzchni, wtedy to każdy czekać będzie na postępy odbudowy i warto będzie to nagłośnić. Teraz to jest przecież tylko 1/3. Jeśli około ośmiu wywieziono powinniśmy się cieszyć , że mam ten jeden na chodzie...Jest jaki jest, ale co dzieje się z innymi albo nikną albo po wypiaskowaniu stoją jak pomniki prawie:)Pozdrawiam
dect Napisano 18 Styczeń 2007 Napisano 18 Styczeń 2007 @ jotesJakie cycki" masz na mysli? Daj mu szanse - nie wiadomo jak ja wykonczy.
greg1 Napisano 19 Styczeń 2007 Napisano 19 Styczeń 2007 Można prosic kol. Warsa o troche więcej informacji o tych 251". Np. kiedy i gdzie je wydobyto. Może kiedyś da sie je gdzieś zobaczyć w prywatnej kolekcji albo na jakimś ogólnoeuropejskim zjeździe przyjaźni?PZDR
wars98 Napisano 19 Styczeń 2007 Napisano 19 Styczeń 2007 Greg1. Z przykrością, ale nie. Pierwszy dowie się prokurator, policja i inne organa państwa. :)
greg1 Napisano 19 Styczeń 2007 Napisano 19 Styczeń 2007 W porządku. Pozdrawiam wszystkich miłośników historii i zabytków na miejscu, w kraju.PZDR
skyluke Napisano 20 Styczeń 2007 Napisano 20 Styczeń 2007 Ciekawe czy doczekamy tych czasów, kiedy coś do kraju wróci....Wątpie naprawdę
Grzechotnik Napisano 20 Styczeń 2007 Napisano 20 Styczeń 2007 Falke Zanim zacznie się pisać pierdoły to wartałoby choć trochę poszperać wcześniej.Znajdź mi wogóle rzekę w Polsce o nazwie Czarna Nidzica :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.