Skocz do zawartości

Wieża vickersa z Kasiny Wielkiej

piters

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Piotrze, a może jednak podejmiecie próbę uratowania tej wieży.
Jeżeli Wam się uda, to przekazuję Wam ten wycinek", a wiem, że jeszcze jeden jest do wyciągnięcia - wiesz o co chodzi.
Pozdrowienia
Andrzej

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
nie posiadam informacji, aby jakaś instytucja interesowała się tym oficjalnie. chyba faktycznie trzeba będzie podjąć jakieś oddolne" działania w tym kierunku.
przede wszystkim potrzeba, aby ktoś uznał oficjalnie ów obiekt za cenny zabytek, bo ot tak sobie to nie wypuści go lokalny artysta - autor pomnika. z tego co byliśmy kiedyś u niego z kol. Lokfanem to obmyśla, jakby tu zrobić pomnik w Jordanowie, wykorzystując wycięte fragmenty TEJ wieży. czyli że jeszzce jakieś posiada i załatanie częsci ubytków wchodziłoby w grę.
pozdrawiam, P
Napisano
Jacenty nie czepiaj się Acera.Człowiek z lasu nie rozumie najnowszych trendów w sztuce(k.... ja tez nie rozumiem wiec mnie się tez nie czepiaj)Acer nie czepiaj się mnie bo ja też nie rozumiem najnowszych trendów w sztuce.Chwała Bogu ze Bogu dzięki bo gdyby nie daj Boze to niech Bóg broni ze to jeszcze jest.Jak juz tu ktoś napisał skandalem jest pozostawanie tego w zasięgu wzroku lokalnych ocalaczy zabytków".Należało by (i tu temat dla Warsa)zainteresowac lokalnego Końserwatora aby to i reszta wycinków z wierzy trafiło do muzeum.
Pozdrawiam
Napisano
no to niech ktoś zapyta teraz gdzie jest k.. konserwator!! Ile będą czepiac sie poszukiwaczy co chodzą po lasach i chcą coś ocalić a tu takie kwiatki!! temu idiocie najchętniej takie coś to bym na głowie tym palnikiem wypalił
Napisano
Pmnik powstał w czasch, w któych wszystko co było związane z sanacją było bee! A wieża stoi sobie spokojnie od dobrych 10 lat.
Pozdr MJ
Napisano
Witam.
Jak dobrze pamiętam to pomnik z wieżą powstał około 16 lat temu. W 1992 roku wykonałem pierwsze zdjęcia które były pokazywane pracownikom Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie, lecz pomimo braku takich pamiątek z II RP nie okazano żadnego zainteresowania ową wieżą tłumacząc, że to pomnik i artystyczne akcenty (stanowią problem). Zrozumiałem, że idealnie byłoby gdyby załatwić wszystkie formalności i dostarczyć ją do muzeum (społecznie jak za komuny). Zgadzam się z tym co napisał lagisz".
Co do artystycznych" otworów to dzięki nim możemy jeszcze wieżę oglądać, inaczej mogłaby już dawno wyparować.
Pozdrawiam
Napisano
Temat medialnie poruszył chyba jedynie Wołoszański i było to wiele wiele lat temu. Może Pana Bogusława poszukać jako sojusznika?
Napisano
co wy wszyscy panikujecie ....po co ściągać z postumentu pociętego w plasterki zżyna jak akurat tych wierzyczek nie brakuje w całości .....

PATRON
  • 4 months later...
Napisano
Kolego Patron powiedz mi jako laikowi ile ich (to znaczy wierzyczek) jest w Polsce i gdzie je można zobaczyć ?
Uspokoiłeś mnie ponieważ dotychczas myślałem że ktoś zniszczył unikat.
Pozdrawiam.
Napisano
Lemeryt - ja wiem o 2 sztukach w Polsce, a ile ich jeszcze jest to Bóg raczy wiedzieć .
zobaczyć można np
http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=397925#397926

a poza tym to gdzieś wklejałem zdjęcia , ale nie pamiętam gdzie .

PZDR PATRON
Napisano
Patron mam pytanie odnosnie tej wierzy od Vikersa - czy to ta która przez baaaaaaardzo długi czas leżała na podwórku u pewnej starszej kobiety w pewnej wsi i należała do jej syna który...
Napisano
Ludzie, którzy tak reagują na jakąkolwiek aktywność, są naprawdę rozrywani w towarzystwie...
Napisano
O i można? :)
Na razie jeden z redaktorów podjął temat i będzie rozmawiał w readakcji. Na jego życzenie przesłałem zdjęcia. Zobaczę co z tego wyjdzie, ale lepsze to niż nic :) A może udałoby się zmusić konsterwatora do działania :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie