dr.Wstrząs Napisano 13 Listopad 2006 Autor Share Napisano 13 Listopad 2006 WitamChciałem zapytać czy macie może koledzy w swoich zbiorach zdjęcia dzieci żołnierzy/oficerów w podobnych mundurkach? Podobno była to dosyć popularna praktyka, że w czasie świąt państwowych czy półkowych tak ubrane dzieci uczestniczyły w defiladach wojskowych. Jeżeli możecie to poproszę o wstawianie takich zdjęć.Ciekawi mnie jak to wyglądało w różnych formacjach.Pozdrawiam dr.W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
victor Napisano 13 Listopad 2006 Share Napisano 13 Listopad 2006 Myślę, że bardzo interesujące zdjęcie nie tylko, że chłopcy ale i dodatkowo jeńcy, zdjęcie raczej o ile się orientowałem nie publikowne na forach odkrywcy. A pochodzi z niemieckiego ebay-aMoże ktoś wie z jakiej jednostki pochodzą ci młodzi żołnierze?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 13 Listopad 2006 Share Napisano 13 Listopad 2006 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 13 Listopad 2006 Share Napisano 13 Listopad 2006 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 13 Listopad 2006 Share Napisano 13 Listopad 2006 Zaolzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 13 Listopad 2006 Share Napisano 13 Listopad 2006 jeniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 13 Listopad 2006 Share Napisano 13 Listopad 2006 coe skad ta przed ostatnia fota chlopaka w helmie wz31 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 13 Listopad 2006 Share Napisano 13 Listopad 2006 Pojęcia nie mam... było na dysku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 13 Listopad 2006 Share Napisano 13 Listopad 2006 Co prawda nie IIRP, ale ciekawe..Pułkownik (wówczas jeszcze) Sosabowski w rozmowie z lordem Elginem. W rogatywce syn lorda Elgina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 13 Listopad 2006 Share Napisano 13 Listopad 2006 Przedostatnie zdjęcie z KK nr 1, albo z mojego albumu. Różnie mówią, ale obie wersje są prawdziwe :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolekcj Napisano 13 Listopad 2006 Share Napisano 13 Listopad 2006 Natomiast zdjęcie opisane jako jeniec" przedstawia chłopaka pilnującego jeńców bolszewickich, a nie jeńca bolszewików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 13 Listopad 2006 Share Napisano 13 Listopad 2006 Ja się tam nie znam, ale... ci faceci za plecami jeńca" nie wyglądają mi na bolszewików... po mojemu są to polscy jeńcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazlowiak Napisano 13 Listopad 2006 Share Napisano 13 Listopad 2006 Zdjecia w hełmach to fotka z Korpusu Kadetów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek123 Napisano 14 Listopad 2006 Share Napisano 14 Listopad 2006 dzieki kolekcji natomiast ostatnie foto aszych" i małego w niewoli to z mojego albumu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dr.Wstrząs Napisano 14 Listopad 2006 Autor Share Napisano 14 Listopad 2006 WitamBardzo dziękuję za zainteresowanie tematem i proszę o jeszcze. :)Pozdrawiam dr.W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kiler p Napisano 15 Listopad 2006 Share Napisano 15 Listopad 2006 Z tego co wiem na swoją wyraźną prośbę z 8 PPLeg poszedł na wojnę małoletni dobosz orkiestry pułkowej. Być może pozostałe dzieciaki wzięły udział w walkach na podobnej zasadzie i tak dostały się do niewoli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leśny Władek Napisano 17 Listopad 2006 Share Napisano 17 Listopad 2006 A moze dzieci wmundurach to tzw. Synowie Pułkubyli to chłopcy z sierocińca ,którymi opiekował się dany pułk,Taki zwyczaj panował w 82p.p. w Brześciu nad Bugiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaszka Napisano 17 Listopad 2006 Share Napisano 17 Listopad 2006 witamnie tylko w II RP dzieci nosiły mundury, może ten jest nie pełny ale jak miło popatrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dudzin Napisano 18 Listopad 2006 Share Napisano 18 Listopad 2006 W 9 psk w Grajewie pułk również utrzymywał sierotę, ktory do szkoły chodził w mudurze wojskowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 26 Wrzesień 2007 Share Napisano 26 Wrzesień 2007 znalazłem na Allegro - dzieci w mundurach - synowie żołnierza WP ??" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bolas Napisano 26 Wrzesień 2007 Share Napisano 26 Wrzesień 2007 a ja takie znalazłem ... ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horhe Napisano 26 Wrzesień 2007 Share Napisano 26 Wrzesień 2007 A tradycja to dawna. W MWP prezentowane są dwa mundury dziecięce z czasów Księstwa Warszawskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 7 Marzec 2008 Share Napisano 7 Marzec 2008 Allegro - 8 Pułk Ułanów - Kapelmistrz Pułku, wachm. Dragon z najmłodszym8 Pułk Ułanów ułanem Pułku." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi