michałsz123 Napisano 16 Grudzień 2017 Share Napisano 16 Grudzień 2017 Gdzie bogate szkopy chowały swoje cenne przedmioty zamurowywali , zakopywali w 1945 przed żołnierzami radzieckimi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fala Napisano 16 Grudzień 2017 Share Napisano 16 Grudzień 2017 Zakopywali w ziemi , a zamurowywali w ścianach i tam trzeba szukać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 16 Grudzień 2017 Share Napisano 16 Grudzień 2017 Kolega jakieś 10 lat temu w domu pod parapetem znalazł kordzik SA i tak się zaraził,że kolekcjonuje kordy do dziś.I to nie je bajka:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Komuna1975 Napisano 18 Luty 2018 Share Napisano 18 Luty 2018 Witam,ja dostałem drewniany dom po dziadkach w spadku,w którym kiedyś była karczma.jak byłem mały dziadek opowiadał że jego dziadek wyznał mu na łożu śmierci że ukrył carskie złote ruble,niestety biedny chłopak umarł i nie zdążył powiedzieć gdzie,jak mój dziadek był dorosły podczas budowy chlewika obok domu wykopał ruska carska wódkę,ale monet nigdy nie znalazł,wiem że dziadek miał też parabelke schowana gdzieś.na wiosnę wybieram się do tego domku poszperać,docelowo chce żeby służył jako domek letni.wiele razy zastanawiałem się gdzie by mogły takie monety być schowane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DJ MHz Napisano 19 Luty 2018 Share Napisano 19 Luty 2018 Ja wiem, ale nie powiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudolfina Napisano 22 Luty 2018 Share Napisano 22 Luty 2018 Świety na co ty czekasz. Ja nie zmrużyłbym oka dopóki nie rozebrałbym domu na drobne cegiełki. A za znaleziony skarb kupiłbym nowy domek z basenem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 22 Luty 2018 Share Napisano 22 Luty 2018 Jeśli ju, to Pan Święty". Skrytka została podobno odnaleziona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadzik Napisano 16 Listopad 2018 Share Napisano 16 Listopad 2018 Witam Mieszkam w byłych Prusach wsch. w poniemieckiej piekarni gdzie dziadek znalazł skrzynie z porcelaną podczas odgruzowywania piwnicy (budynek częściowo spalony) zakopaną w węglu. Sąsiad podczas kopania dołu na kopiec do ziemniaków trafił 2 skrzynie porcelany. Koledze pękła belka stropowa w domu, podczas wymiany okazało się że jest wyżłobiona, a ze środka wypadł karabin i amunicja. Teście znajomego w trakcie kapitalnego remontu natrafili na kilka skrytek. W belce stropowej karabin, za futryną szable, kordziki i coś tam jeszcze. Kuzyn podczas adaptacji strychu na mieszkanie pod podłogą znalazł 5 pasów WH i inne klamoty(nie wiem co bo sprzedał nim się dowiedziałem)...itdA z miesiąc temu byłem na takiej swojej miejscówce tzn. nieistniejąca miejscowość spalona przez Rosjan. I jest tam pozostałość po dworku, albo jakiś bogatszy gospodarz, a w ogrodzie dwie jabłonki takie po ponad 100 lat. Własnie to one były celem mojej wizyty. No więc zachodzę po te jabłka patrze, a tam jama wykopana(dwa miesiące wcześniej jej nie było) a w dole odcisk po metalowej skrzyni. Więc myślę sobie jest jeszcze jedna jabłonka, symetryczna, czemu tam nie szukali, a ja mam szpadel, wykrywkę, czas. Dochodzę do tej drugiej jabłonki, a tam szwadron szerszeni szarżą bez ostrzeżenia na Mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Listopad 2018 Share Napisano 16 Listopad 2018 W zimę kopać, jak szerszeni nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ManyFace Napisano 16 Listopad 2018 Share Napisano 16 Listopad 2018 W zimę kopać... Pewnej zimy zdechł mój owczarek niemiecki.Budę najpierw musiałem spalić... =) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 16 Listopad 2018 Share Napisano 16 Listopad 2018 Można też kruszyć glebę trotylem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadzik Napisano 17 Listopad 2018 Share Napisano 17 Listopad 2018 Byłem tam dzisiaj, i szerszeni jakby nie było, chodź trauma pozostała, dołek częściowo zasypany i o zgrozo ktoś zabezpieczył studnie(o której nie wiedziałem) sznurkiem i kijami, a ja obok uciekałem przed szerszeniami. Nie kopałem bo ostatnio lewe kolano rozwaliłem i boli. Bjar_1 z tą zimą to się udałeś, rano wstaję a tu biało. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadzik Napisano 17 Listopad 2018 Share Napisano 17 Listopad 2018 dół Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadzik Napisano 17 Listopad 2018 Share Napisano 17 Listopad 2018 studnia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadzik Napisano 17 Listopad 2018 Share Napisano 17 Listopad 2018 jabłoń z szerszeniami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
georg1 Napisano 22 Listopad 2018 Share Napisano 22 Listopad 2018 Czy to jest może koło Krzyża Wlkp.Ponoć jest tam podobne miejsce.Pozdrawiam georg1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadzik Napisano 23 Listopad 2018 Share Napisano 23 Listopad 2018 Niestety nie, to Mazury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadzik Napisano 23 Listopad 2018 Share Napisano 23 Listopad 2018 Parę lat temu jak sprzątałem strych nad szopą to znalazłem takie cudo znalazłem, między belką a ścianą zaklinowane było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dimmu66 Napisano 30 Listopad 2018 Share Napisano 30 Listopad 2018 potraktuj gniazdo szerszeni gaśnicą śniegową - CO2 z tej gaśnicy ma ok -75 C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 30 Listopad 2018 Share Napisano 30 Listopad 2018 Teraz to już po szerszeniach :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
explosivelabs Napisano 10 Styczeń 2019 Share Napisano 10 Styczeń 2019 Kilka lat temu przyjechali niemiaszki z dziadkiem. I łazili z prętami wzdłuż lini lasku za moim domem. Biedaki nie wpadli na pomysł że las trochę się przesuną... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafal_etz Napisano 11 Styczeń 2019 Share Napisano 11 Styczeń 2019 Pogonić hitlerowców wykrywka w rękę i do dzieła :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jankowalczyk3212 Napisano 14 Styczeń 2019 Share Napisano 14 Styczeń 2019 Ja znalazłem metalową skrzynkę na strychu, w niej były monety i stare fotografie. Miałem problem otworzyć, bo strasznie zardzewiałe.Skrzynka była między belką a eternitem na strychu.Kiedyś przekopując ziemię, pod domem znalazłem porcelanowy talerz. Podobno również gdzieś u nas w ogrodzie znajduje się broń niemiecka.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 14:41 14-01-2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
serwisaim Napisano 16 Styczeń 2019 Share Napisano 16 Styczeń 2019 Moja babcia mieszka w okolicach Mogilna. to tam znalazłam bardzo dużo starych, niemieckich pamiątek. Obok takiego starego budynki kiedyś ze znajomymi znaleźliśmy naczynia niemieckie.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 15:49 16-01-2019 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Malicki Napisano 7 Wrzesień 2019 Share Napisano 7 Wrzesień 2019 Ciekawie jest po takich "przydasiach" kopać. Byle z czyjąś pomocą. Spodziewam się niespodziewanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.