jayms Napisano 12 Grudzień 2004 Napisano 12 Grudzień 2004 Witam! Wrzeszcz ul.Wincentego Pola.Ciekawe ślady ostrzału można zobaczyć na zapleczu Kasyna Oficerskiego przy ul.Słowackiego przy warsztacie samochodowym.
jayms Napisano 12 Grudzień 2004 Napisano 12 Grudzień 2004 To zdjęcie jest trochę niewyraźne (niestety nie mam cyfry),ale na bocznej ścianie widoczne ślady uderzenia jakiegoś większego pocisku.
jayms Napisano 12 Grudzień 2004 Napisano 12 Grudzień 2004 Przy ul.Szafarnia znajduje się też zabytkowy dźwig z przestrzelonym solidnie ramieniem.
Sebek Napisano 12 Grudzień 2004 Napisano 12 Grudzień 2004 do Kazika--> swego czasu przypadkowo trafilismy na teren ostrzelany z katiuszy, dołu, wchodząc do których wystaje Ci tylko głowa oddalone od siebie po około 30-60 metrów.Wiem że to katiusze bo z jednego z nich wyciągneliśmy prawie cała pustą rurę z dyszą, w innych były same końcówki dysz i odłamki...PozdrawiamSebek
and_andrzej Napisano 13 Grudzień 2004 Napisano 13 Grudzień 2004 Temat postu zainspirował nas - badaczy historii Wrocławia :)do założenia takiego tematu na hydralowskim serwerze:http://wroclaw.hydral.com.pl/3366,obiekt.htmlZapraszam do rzucenia okiem.Btw jak dla mnie to hitowe zdjęcie z Festung Breslau http://wroclaw.hydral.com.pl/11124,foto.html
jaca2003 Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 najładniejsze ślady w Gdańsku to chyba na budynku Poczty Polskiej.Mają klimat,gdy się na nie patrzy i pomyśli co tu sie działo.Pozdrawiam
@ndrew Napisano 15 Grudzień 2004 Napisano 15 Grudzień 2004 ee tam z cywilnymi domami.../bez urazy/ ja tam wole beton.Zdjecie przedstawia jeden z korytarzy ośrodka badaczego Gdynia Babie-Doły Foto:Kazik (Thx)Pzdr.@ndrew
galicya Napisano 30 Grudzień 2004 Napisano 30 Grudzień 2004 Witam.No może nie jest to całkiem zgodne z tematem wątku ale sądze,że także ciekawe.Zdjątko które przedstawiam obrazuje efekt wybuchu sowieckiego granatu F1 na posadzce betonowej.Granat został użyty przez żołnierza A.Cz. w czasie wyzwalania" mojego rodzinnego domu w jesieni 1944 roku.Czasem ciarki przechodzą jak patrze co potrafi takie maleństwo" jak F1.......brrrrrrr.Pozdr.
Rso Napisano 1 Styczeń 2005 Napisano 1 Styczeń 2005 Witam. W Toruniu nie daleko dworca kolejowego jest wieża ciśnień zresztą wybudowana przez niemców do obsługi ich ciężkich lokomotych.Na południowej ścianie widać ślady po ostrzale na moje oko kaliber 45.wieża jest wysoka jakieś 5-6 pięter myśle że niemiaszki mieli tam jakiś punkt obserwacijny.Pozdrowienia.
mac Napisano 2 Styczeń 2005 Napisano 2 Styczeń 2005 Wejdź do akademii mdycznaej i patrz za szlabanem w lewo.
Loozak Napisano 3 Styczeń 2005 Napisano 3 Styczeń 2005 Tu widać serię z maszynowej na jednym z bunkrów na Stogach.
Loozak Napisano 3 Styczeń 2005 Napisano 3 Styczeń 2005 A tu moja ulubiona ściana w Gdańsku. Z centrum Gdańska to ładnie obstrzelany jest wielki młyn od strony kościoła Katarzyny i przybudówka kościoła Mikołaja. Stojąc przed basztą Jacek patrzymy na przybudówkę kościoła. Ze śródmieścia najwięcej śladów jest w okolicach J.H. Paska oraz na Zakopiańskiej. Postaram się wrzucić więcej fotek.
woyta Napisano 5 Styczeń 2005 Napisano 5 Styczeń 2005 A tu moje ulubione miejsce w Hindenburgu vis a vis stadionu im. Adolfa H. Kościół międzywojenny, znanego niemieckiego architekta prof... ? Kto zgadnie? Parę lat temu cała ściana była zarośnięta przez winobluszcz czy cóś takiego, więc tego nie było widać.Sorki za kiepską jakość. Trafienie prawdopodobnie pociskiem odłamkowym kal. 76mm lub czołgowym. Powyżej ruskie gieroje trafiły też narożnik. Zaraz załaduję następne. Jakby ktoś był w okolicy z lepszym cyfrakiem to polecam.pzdr woyta
herrmateuss Napisano 5 Styczeń 2005 Napisano 5 Styczeń 2005 u mojego dziadka na podwórku jest kilkanascie kamiennych płyt chodnikowych pochodzacych z warszawy podejrzewam , że z barykady bo poorane pociskami az miło w jednej tkwi jeszcze pocisc/odłamek niewiem jak to nazwac.Z ciekawych rzeczy moge powiedziec ze wsród gruzu jaki tam został zwieziony dla wyrównania terenu znalazłem kilkanascie łusek mauzerowskich i pogiętą rurę od MP.Jak mi szkoła i czas pozwoli to wrzuce kilka fotek tych płyt
kocur Napisano 6 Styczeń 2005 Napisano 6 Styczeń 2005 W Serocku n.Narwią w murze kościoła jest wbity pocisk - chyba ppanc. nie wybuchł i tkwi tam sobie spokojnie ....Pzdr. kocur
obert8 Napisano 6 Styczeń 2005 Napisano 6 Styczeń 2005 w Lodzi w klasztorze w Arturowku tkwi pocisk po kampani listopadowej1914 roku A na ulicy uniwersyteckiej przy parku jest ostrzelany budynek jako jeden z nielicznyh w Lodzi
kwojtek Napisano 6 Styczeń 2005 Napisano 6 Styczeń 2005 Polecam w Warszawie ogrodzenie-parkan Polskiej Wytwórni Papierów Wartościowych przy ul. Sanguszki 1, mnóstwo śladów, różny kaliber z czasów powstania.PozdrawiamW.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.