Skocz do zawartości

okazja na zlomie

DTH

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kielce - Wybuchowe zlomowisko

Pracownicy miejscowego punktu zbiorki zlomu sa tak zajeci praca, ze dopiero podczas remanentu orientuja się, co kupili. Ostatnio, gdy taki remanent przeprowadzili to jeden zbladl, drugi zaslabl, a trzeci wezwal policje. Wśród rupieci walalo się bowiem bardzo gustowne i estetyczne niemieckie dzialko przeciwlotnicze z czasow ostatniej wojny, wypelnione pociskami nadszarpnietymi przez rdze. Gdyby cos takiego trafilo do hutniczego pieca, to jego szczatki zbierano by w promieniu kilkudziesieciu kilometrow (wedlug mnie to zle oszacowali – odlamki zmasakrowalyby nawet fasade katedry Notre Dame w Paryzu - przypisek DTH;), o ile oczywiście samochod wiozacy dzialko dotarlby do celu, co jest watpliwe zwazywszy na stan naszych drog. Nikt nie wie, kto oddal bron na zlom i kiedy to nastapilo. Jedno jest pewne: nie zrobili tego kapitulujacy Niemcy, bo zlomowisko powstalo stosunkowo niedawno.

Zrodlo: Dziennik, 23 pazdziernika 2006
Napisano
woytas napisał:
A co z tym gosciem co tego nebla odpalil katowka?"

Możesz rozwinąć temat?

A co do meritum - ktoś z Kielc mógłby zasięgnąć języka, obadać sprawę na miejscu i dać znać
Napisano
siakies pol roku temu facet chyba w Olsztynie na zlomowisku rzekomo przy pomocy szlifierki katowej odpalil pocisk do nebelwerfera. Polecial i wyrznol w auto na osiedlu. Glosno bylo na temat nie slyszales?
Napisano
Hi wars widze że masz to samą kartkę co ja:).. fajnie że takie rzeczy jak działka trafiaja na złom, może i u nas ktoś wyrzuci :) Ostatnio straciłem fajną okazję, mogłem kupić jedno skrzydło z mesera, ale kolo sprzedał na złom:(( mogłem się nie zastanawiac i kupić,( koleś miał to w stodole po dziadku)
Napisano
Ze zdjęć to był 15 cm Treibsatz od niemieckiego 28/32 cm Wk. Problem jeno w tem, że saperzy twierdzili, iż ma rosyjskie oznaczenia - teoretycznie byłoby to możliwe, bo te niemieckie pociski były skopiowane w ZSRR i produkowane jako M-28 i M-32 - tyle, że była to lokalna produkcja w oblężonym Leningradzie, którą zakończono po odblokowaniu miasta - jak dla mnie prawdopodobieństwo, aby któryś z tych eresów dotarł na tereny Polski jest mniej niż nikłe. Ale...?

Pzdr

Grzesiu

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie