DTH Napisano 24 Październik 2006 Autor Napisano 24 Październik 2006 Kielce - Wybuchowe zlomowiskoPracownicy miejscowego punktu zbiorki zlomu sa tak zajeci praca, ze dopiero podczas remanentu orientuja się, co kupili. Ostatnio, gdy taki remanent przeprowadzili to jeden zbladl, drugi zaslabl, a trzeci wezwal policje. Wśród rupieci walalo się bowiem bardzo gustowne i estetyczne niemieckie dzialko przeciwlotnicze z czasow ostatniej wojny, wypelnione pociskami nadszarpnietymi przez rdze. Gdyby cos takiego trafilo do hutniczego pieca, to jego szczatki zbierano by w promieniu kilkudziesieciu kilometrow (wedlug mnie to zle oszacowali – odlamki zmasakrowalyby nawet fasade katedry Notre Dame w Paryzu - przypisek DTH;), o ile oczywiście samochod wiozacy dzialko dotarlby do celu, co jest watpliwe zwazywszy na stan naszych drog. Nikt nie wie, kto oddal bron na zlom i kiedy to nastapilo. Jedno jest pewne: nie zrobili tego kapitulujacy Niemcy, bo zlomowisko powstalo stosunkowo niedawno.Zrodlo: Dziennik, 23 pazdziernika 2006
woytas Napisano 24 Październik 2006 Napisano 24 Październik 2006 i oczywiscie obojetnie co to bylo zostanie wysadzone w powietrze...A co z tym gosciem co tego nebla odpalil katowka?
Boruta Napisano 24 Październik 2006 Napisano 24 Październik 2006 Załeży kto weźmie, raczej je zniszczą.Pozdrawiam
dect Napisano 24 Październik 2006 Napisano 24 Październik 2006 woytas napisał:A co z tym gosciem co tego nebla odpalil katowka?"Możesz rozwinąć temat?A co do meritum - ktoś z Kielc mógłby zasięgnąć języka, obadać sprawę na miejscu i dać znać
woytas Napisano 24 Październik 2006 Napisano 24 Październik 2006 siakies pol roku temu facet chyba w Olsztynie na zlomowisku rzekomo przy pomocy szlifierki katowej odpalil pocisk do nebelwerfera. Polecial i wyrznol w auto na osiedlu. Glosno bylo na temat nie slyszales?
wars98 Napisano 24 Październik 2006 Napisano 24 Październik 2006 Nie w Olsztynie, a w Łomży... :]A facet pracował na szrocie. :DReszta zgrubsza się zgadza.
dect Napisano 24 Październik 2006 Napisano 24 Październik 2006 A TA akcja :D Tak, widzialem foty trafionej fury LOL
vojtaz2 Napisano 24 Październik 2006 Napisano 24 Październik 2006 Hi wars widze że masz to samą kartkę co ja:).. fajnie że takie rzeczy jak działka trafiaja na złom, może i u nas ktoś wyrzuci :) Ostatnio straciłem fajną okazję, mogłem kupić jedno skrzydło z mesera, ale kolo sprzedał na złom:(( mogłem się nie zastanawiac i kupić,( koleś miał to w stodole po dziadku)
jacenty2004 Napisano 24 Październik 2006 Napisano 24 Październik 2006 I dobrze ,że nie kupiłeś szkoda by było.
acer Napisano 24 Październik 2006 Napisano 24 Październik 2006 W Kielcach też są kolekcjonerzy.Ale tamtego Nebla nic nie przebije :))
suchy ss Napisano 24 Październik 2006 Napisano 24 Październik 2006 chlopaki a niewiecie czy ten pracownik szrotu dostal ta odznale szturmowa za zniszczenie wozu pancernego:P
woytas Napisano 25 Październik 2006 Napisano 25 Październik 2006 Dostanie 2 tygodniowa przepustke- za dobre sprawowanie w ZK :>
Kiler Napisano 25 Październik 2006 Napisano 25 Październik 2006 Mi tez to wygladalo na nebela a niby saperzy mowili, ze to radziecka katiusza? Tak bylo w artykulach prasowych. Wiec co jest prawda?
Stadler Napisano 25 Październik 2006 Napisano 25 Październik 2006 Co do pocisku Neblowego, to chyba na onecie napisali, że to XIX wieczny pocisk rakietowy!! :-)
Grzesio Napisano 25 Październik 2006 Napisano 25 Październik 2006 Ze zdjęć to był 15 cm Treibsatz od niemieckiego 28/32 cm Wk. Problem jeno w tem, że saperzy twierdzili, iż ma rosyjskie oznaczenia - teoretycznie byłoby to możliwe, bo te niemieckie pociski były skopiowane w ZSRR i produkowane jako M-28 i M-32 - tyle, że była to lokalna produkcja w oblężonym Leningradzie, którą zakończono po odblokowaniu miasta - jak dla mnie prawdopodobieństwo, aby któryś z tych eresów dotarł na tereny Polski jest mniej niż nikłe. Ale...?PzdrGrzesiu
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.