Skocz do zawartości

Schrony SGO Narew

victor

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 486
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Wg mnie to ten sam schron tylko w innym ujęciu. Jego szkic jest w denkschrifcie, lecz ze względów technicznych nie jestem w stanie go zamieścić. Wiem, że kolega Forteca mógłby, więc gdyby był tak uprzejmy... To zdjęcie wklejone wcześniej przez Victora.

Napisano
Nie, to nie ten. Omawiany ma na pewno dwie kopuły i jego szkic jest w denkschrifcie (oglądałem go niedawno u wspólnego znajomego A.W. ale nie zapamiętałem numeru strony).
Napisano
Nie, to nie ten. Omawiany ma na pewno dwie kopuły i jego szkic jest w denkschrifcie (oglądałem go niedawno u wspólnego znajomego A.W. ale nie zapamiętałem numeru strony).
Napisano

O ten chodzi?

W tekście poniżej autorzy D" słusznie zwracają uwagę, że z powodu bliskiego ulokowania kopuł, jedno celne trafienie w strop może wyłączyć je obie z walki naraz.

Wprawdzie wymiarów jest na nim niewiele, ale przykładając linijkę do obrazka można dodatkowo obliczyć, że odległość od ściany czołowej do tylnej wynosi 4,50 m, długość ściany tylnej - 2,50 m, długość ścian bocznych (pod okapem) - 1,80 m, długość ścian z drzwiami - 1, 30 m.

Reasumując - interesująca miniaturka. Wejście przez szyby kopuł pancernych przypomina jako żywo konstrukcje wznoszone na Nowogródczyźnie, co nie powinno dziwić, gdyż stamtąd wszak przyjechała nad Narew kadra fortyfikatorska. Moim zdaniem, w korpusie schronu mogła się zmieścić tylko jedna jedyna, mocno klaustrofobiczna izba - chyba ze strzelnicą rkm do obrony zapola, a na pewno z wyrzutnią ładunków oświetlających - bo widać rurę.

Napisano

Gdy zaś spojrzeć szerzej na fot. 110, widać stojącą po prawej stronie ciężarówkę, która wyznacza przebieg drogi do Miastkowa, a więc i usytuowanie schronu względem niej.

Interesujący jest sposób zamocowania obu zygmuntów" - tkwią one w stropie plecami do siebie i patrzą na boki. A więc od przedpola ten schron był ślepy i musiał liczyć na sąsiadów. Chyba, że trzecia rura, stercząca pionowo ze stropu - obok takoż pionowego komina i pochylonej wyrzutni ładunków oświetlających - to peryskop...?

Jeden z obecnych tu Kolegów pokazywał mi kiedyś analogiczną fotkę, tyle że wykonaną współcześnie, a więc z gruzami schronu i z własnym samochodem, stojącym na włączonych światłach w miejscu niemieckiej ciężarówki... :-)

Napisano

Schron w Nowogrodzie - obecnie skansen (po lewej stronie jeszcze strumień dziś tylko wyskchnięte koryto - w miejscu koryta poniżej schronu stoi obecnie młyn wodny) na przeciwko dalszy plan ujście Pisy do Narwii.

Co ciekawe obsypkę ma z 3 stron - wydaje mi się, że to schron z kopułą obserwacyjną - dobre umiejscowienie - schron nie narażony na bezpośredni ostrzał na wprost (uście Pisy)

Ciekawe do czego służy rura - a może to skaza na zdjęciu.

Rowy dobiegaowe prawie nie istnieją - ale była nawałą artyleryjska zresztą zgodnie z prawdą przed generalnym szturmem 10.09.1939 Niemcy przeprowadzili godzinne przygotowanie artyleryjskkie z blisko 100 dział!!!

Napisano

Fort III w Piątnicy widok z drogi

Pierwszy plan resztki szpręgniętego mostku (nasi ci to zrobili :)))

Mistrzostwo świata w budowie sieci kolczastych, potykaczy zasieków etc. Zdjęcie miód.

Napisano
Sqh, o ten mi własinie chodiło. Jeśli mogę stawiać (może nie ostateczne , ale wnioski) to wg mnie jest to schron ostatniej szansy" w Nowogrodzie. Wskazuje na to rozmieszczenie strzelnic rkm (co samo w sobie jest znaczące)w kopułach, jak i bliskość drogi uznawanej za jedną z głównych dróg odwrotu odcinka Nowogród, oraz to, że brak jest strzelnic ckm, czyli nie przewidywano stałej obrony schronu i odcinka, a raczej jej tymczasowość, realizowaną raczej w ramach wojsk polowych niż fortecznych.
Napisano
Możliwe, że w jego sąsiedztwie przewidywano budowę innego schronu (na co wskazują wspomnienia Szyllinga) jak i czysta logika, być może schron ten ten miał zadania czysto obserwacyjne (dowódcze?).
Napisano
Nawiazując do zdjęć robo01 schronu w grobli, malpa i rfx z 02.11.2006 i zdjęcia schronu przy ktorym leżą polscy żołnierze, z przeprowadzonej wizji lokalnej mogę nieśmiało zasugerować, że raczej będzie chodziło o ten sam obiekt czyli schron w grobli por. Jerzyny.

Groblę na czas budowy schronu przekopano stąd takie wysokie nasypy po bokach obektu na zdjęciach. Ślady po przekopie - jak daleko siegał widac do dzisiaj.

No i labirynt wejścia na tylnej ścianie schronu przy której szkopki przepuchaja ppanca. (w schronie jeszcze są resztki śluzy bo tylna ściana wyparowała)

RFX-e złóż te fotki do kupy, istnieją duże szanse prawdopodobienstwa że tak jest. Rzuce jeszcze kilka fotek po oczyszczeniu wstępnym obiektu.
Napisano

Lewa strona patrząc do rzeki
-szyb kopuły, chwyt powietrza, otwór łączności optycznej z resztkami betonowych wkładów, strzelnica (normalna), wyrzutnia ładunków oświetlających

Napisano

Prawa strona schronu
- chwyt powietrza, nisza z rurą wydechową od agregatu prądotwóczego, wyjście zapasowe, strzelnica (do pozycji klęcząc) wyrztnia ładunków oświetlających

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie