orylion Napisano 13 Listopad 2006 Napisano 13 Listopad 2006 Wg mnie to ten sam schron tylko w innym ujęciu. Jego szkic jest w denkschrifcie, lecz ze względów technicznych nie jestem w stanie go zamieścić. Wiem, że kolega Forteca mógłby, więc gdyby był tak uprzejmy... To zdjęcie wklejone wcześniej przez Victora.
Forteca Napisano 13 Listopad 2006 Napisano 13 Listopad 2006 Ale to chyba ten co u dr Miniewicza - już tutaj jest, post z 2006-11-06 11:57:00
orylion Napisano 14 Listopad 2006 Napisano 14 Listopad 2006 Nie, to nie ten. Omawiany ma na pewno dwie kopuły i jego szkic jest w denkschrifcie (oglądałem go niedawno u wspólnego znajomego A.W. ale nie zapamiętałem numeru strony).
orylion Napisano 14 Listopad 2006 Napisano 14 Listopad 2006 Nie, to nie ten. Omawiany ma na pewno dwie kopuły i jego szkic jest w denkschrifcie (oglądałem go niedawno u wspólnego znajomego A.W. ale nie zapamiętałem numeru strony).
Forteca Napisano 14 Listopad 2006 Napisano 14 Listopad 2006 Znaczy TEN przy drodze na miastkowo ? Ale on nie miał żadnej strzelnicy.
orylion Napisano 15 Listopad 2006 Napisano 15 Listopad 2006 Dzięki wielkie koledze Fortecy za skany zdjęć, lecz są w formacie, którego mój komp nie odpala.
Forteca Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Khem, jpg to chyba na wszystkim odpala...
malpa Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Forteca czy mozesz zamiescic rysunki tego schronu z Miastkowa
Forteca Napisano 16 Listopad 2006 Napisano 16 Listopad 2006 Mogę, ale do pzyszłego tygodnia jestem zajęty skanowaniem Kriegstagebucha ;)
sqh Napisano 17 Listopad 2006 Napisano 17 Listopad 2006 O ten chodzi?W tekście poniżej autorzy D" słusznie zwracają uwagę, że z powodu bliskiego ulokowania kopuł, jedno celne trafienie w strop może wyłączyć je obie z walki naraz.Wprawdzie wymiarów jest na nim niewiele, ale przykładając linijkę do obrazka można dodatkowo obliczyć, że odległość od ściany czołowej do tylnej wynosi 4,50 m, długość ściany tylnej - 2,50 m, długość ścian bocznych (pod okapem) - 1,80 m, długość ścian z drzwiami - 1, 30 m.Reasumując - interesująca miniaturka. Wejście przez szyby kopuł pancernych przypomina jako żywo konstrukcje wznoszone na Nowogródczyźnie, co nie powinno dziwić, gdyż stamtąd wszak przyjechała nad Narew kadra fortyfikatorska. Moim zdaniem, w korpusie schronu mogła się zmieścić tylko jedna jedyna, mocno klaustrofobiczna izba - chyba ze strzelnicą rkm do obrony zapola, a na pewno z wyrzutnią ładunków oświetlających - bo widać rurę.
sqh Napisano 17 Listopad 2006 Napisano 17 Listopad 2006 Gdy zaś spojrzeć szerzej na fot. 110, widać stojącą po prawej stronie ciężarówkę, która wyznacza przebieg drogi do Miastkowa, a więc i usytuowanie schronu względem niej.Interesujący jest sposób zamocowania obu zygmuntów" - tkwią one w stropie plecami do siebie i patrzą na boki. A więc od przedpola ten schron był ślepy i musiał liczyć na sąsiadów. Chyba, że trzecia rura, stercząca pionowo ze stropu - obok takoż pionowego komina i pochylonej wyrzutni ładunków oświetlających - to peryskop...?Jeden z obecnych tu Kolegów pokazywał mi kiedyś analogiczną fotkę, tyle że wykonaną współcześnie, a więc z gruzami schronu i z własnym samochodem, stojącym na włączonych światłach w miejscu niemieckiej ciężarówki... :-)
victor Napisano 18 Listopad 2006 Autor Napisano 18 Listopad 2006 Schron w Nowogrodzie - obecnie skansen (po lewej stronie jeszcze strumień dziś tylko wyskchnięte koryto - w miejscu koryta poniżej schronu stoi obecnie młyn wodny) na przeciwko dalszy plan ujście Pisy do Narwii.Co ciekawe obsypkę ma z 3 stron - wydaje mi się, że to schron z kopułą obserwacyjną - dobre umiejscowienie - schron nie narażony na bezpośredni ostrzał na wprost (uście Pisy)Ciekawe do czego służy rura - a może to skaza na zdjęciu.Rowy dobiegaowe prawie nie istnieją - ale była nawałą artyleryjska zresztą zgodnie z prawdą przed generalnym szturmem 10.09.1939 Niemcy przeprowadzili godzinne przygotowanie artyleryjskkie z blisko 100 dział!!!
victor Napisano 18 Listopad 2006 Autor Napisano 18 Listopad 2006 Fort III w Piątnicy widok z drogiPierwszy plan resztki szpręgniętego mostku (nasi ci to zrobili :)))Mistrzostwo świata w budowie sieci kolczastych, potykaczy zasieków etc. Zdjęcie miód.
victor Napisano 18 Listopad 2006 Autor Napisano 18 Listopad 2006 Żeby nie było niedomówień stan obecny tego samego Fortu zdjęcie zrobione dziś również z tego samego miejsca.
orylion Napisano 18 Listopad 2006 Napisano 18 Listopad 2006 Sqh, o ten mi własinie chodiło. Jeśli mogę stawiać (może nie ostateczne , ale wnioski) to wg mnie jest to schron ostatniej szansy" w Nowogrodzie. Wskazuje na to rozmieszczenie strzelnic rkm (co samo w sobie jest znaczące)w kopułach, jak i bliskość drogi uznawanej za jedną z głównych dróg odwrotu odcinka Nowogród, oraz to, że brak jest strzelnic ckm, czyli nie przewidywano stałej obrony schronu i odcinka, a raczej jej tymczasowość, realizowaną raczej w ramach wojsk polowych niż fortecznych.
orylion Napisano 18 Listopad 2006 Napisano 18 Listopad 2006 Możliwe, że w jego sąsiedztwie przewidywano budowę innego schronu (na co wskazują wspomnienia Szyllinga) jak i czysta logika, być może schron ten ten miał zadania czysto obserwacyjne (dowódcze?).
victor Napisano 20 Listopad 2006 Autor Napisano 20 Listopad 2006 Nawiazując do zdjęć robo01 schronu w grobli, malpa i rfx z 02.11.2006 i zdjęcia schronu przy ktorym leżą polscy żołnierze, z przeprowadzonej wizji lokalnej mogę nieśmiało zasugerować, że raczej będzie chodziło o ten sam obiekt czyli schron w grobli por. Jerzyny.Groblę na czas budowy schronu przekopano stąd takie wysokie nasypy po bokach obektu na zdjęciach. Ślady po przekopie - jak daleko siegał widac do dzisiaj.No i labirynt wejścia na tylnej ścianie schronu przy której szkopki przepuchaja ppanca. (w schronie jeszcze są resztki śluzy bo tylna ściana wyparowała)RFX-e złóż te fotki do kupy, istnieją duże szanse prawdopodobienstwa że tak jest. Rzuce jeszcze kilka fotek po oczyszczeniu wstępnym obiektu.
victor Napisano 20 Listopad 2006 Autor Napisano 20 Listopad 2006 Lewa strona patrząc do rzeki-szyb kopuły, chwyt powietrza, otwór łączności optycznej z resztkami betonowych wkładów, strzelnica (normalna), wyrzutnia ładunków oświetlających
victor Napisano 20 Listopad 2006 Autor Napisano 20 Listopad 2006 Prawa strona schronu- chwyt powietrza, nisza z rurą wydechową od agregatu prądotwóczego, wyjście zapasowe, strzelnica (do pozycji klęcząc) wyrztnia ładunków oświetlających
victor Napisano 20 Listopad 2006 Autor Napisano 20 Listopad 2006 widok stropu z miejscem gdzie znajdowała się kopuła
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.