Skocz do zawartości

Schrony SGO Narew

victor

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 486
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Robert zgadzam się ,że w tej chwili nie ma w skansenie takiej skarpy, nie upieram się też,że te zdjęcia przedstawiaja ten sam schron. We wczesnych latach siedemdziesiatych wybudowano tam pseudo amfiteatr i wówczas skarpa diametralnie zmieniła swój wygląd.A swoją drogą moż ktoś z Was wie gdzie leżał strop wysadzonego schronu? Może go widział i pamięta lepiej niż ja. Pozdrawiam leszek

Oryginał na pewno jest w łomżyńskim Muzeum. A przynajmniej był tam jeszcze w 1997 roku.

Otoczenie mogło się jednak zmienić, jako że - podobno -dokładnie na gruzach tego schronu usypano górkę, na którym stoi obecnie drewniana weranda - punkt widokowy na zabudowę skansenu, Narew i ujście Pisy.

Miałem na myśli oryginał względem kopii, posiadanych przez Rafała czy przeze mnie. Nie mam pojęcia, czy ta muzealna odbitka wykonana jest z negatywu; faktem jednak pozostaje, że skądkolwiek pochodzi, jest duża, czytelna i wyraźna.

No, gdyby ktoś ją miał, to prosimy tu zamieścic, bo jest ciekawa. Ja swoją zdobyłem fotografując zwykłym aparatem zdjęcie powieszone na wystawie w muzeum. Stąd ta niezwykła ostrośc fotki :P

Na tym oryginalnym zdjęciu, obejmującym wiekszy obszar, na rzece powyżej schronu jest jakas przegroda wchodząca w pół szerokosci rzeki?

schron w Gliniskach znam tylko z kilku fotek w necie, więc nic nie dorobię :)
Ale on miał chyba strzelnicę ckm na ścianie osłaniającej wejście? i jedną kopułę, a nie dwie?
Jeśli ten pod Nowogrodem miał 2 kopuły bojowe, a nie jakąś atrapę, to powinien być troche większy od tego spod Augustowa? Choć na fotce wyglada na malutki obiekt...

Rfx ja mowie o tej czesci ktora tak fajnie zrobiles.Jesli zobaczysz fotke na zblizeniu to faktycznie mozna dojrzec tam zarys strzelnicy i obok otwor dla wentylacji .Drzwi z krata powinny miec wymiar okolo 120x80 tak jak przy schronie pozornym i prowadza one besposrednio do kopuly i do wnetrza schronu.Glowne wejscie jest na scianie gdzie zaznaczyles wyjscie zapasowe-na zblizeniu widac ze stoja tam 3 skrzynie na amuniscje lub co innego i daje to wrazenie jak wyjscie zapasowe
Porownaj z planem jaki jest w Inforcie.

analizowałem, czy nie ma tam strzelnicy, jest na ścianie jakieś zniekształcenie, ale nie odważyłem sie tam wymalować otworu.
Poza tym na fotce z Nowogrodu chyba nie ma otworu wentylacyjnego przy głównym wejściu (choc i tam jest jakaś plama).
I faktycznie przy drzwiach stoją jakieś rzeczy, a z tyłu ckm? A w oddali zabudowania?

I porównaj wielkośc wejśc - nawet jeśli dolna część wejścia głównego jest zasłonięta, to i tak jest ono dużo mniejsze od tego wejścia pod kopułę?

W gliniskach wejscie pod kopula ma 120x80 zas glowne wejscie ma wysokosc okol 190cm szerokosci nie pamietam.Dorosly czlek zmiesci sie bez problemu .Rfx przesun strzelnice do gory na poziomie otworu wentylacyjnego.Postaram sie zrobic szkic z wymiarami

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie