malpa Napisano 8 Listopad 2006 Share Napisano 8 Listopad 2006 Victor dziekuje za fotki.Moze fotka robo01 dotyczy schronu w skansenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 8 Listopad 2006 Share Napisano 8 Listopad 2006 A oto i on. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sura Napisano 8 Listopad 2006 Share Napisano 8 Listopad 2006 A to nie jest przypadkiem ten wysadzony co to jego ściana służy za pomnik? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orylion Napisano 8 Listopad 2006 Share Napisano 8 Listopad 2006 Sura ma racje, to jest Dziudźkowy Dół, odkopany w tym roku przez nas, zdjęcie jego odkopanej płyty było wcześniej na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orylion Napisano 8 Listopad 2006 Share Napisano 8 Listopad 2006 Dodane przez Victora 2006-10-29 o 16.27, artykuł o fakcie w produkcji:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orylion Napisano 8 Listopad 2006 Share Napisano 8 Listopad 2006 Zdjęcie dodane przez Victora 2006-10-29 o 16.27, artykuł o zaistniałym fakcie w produkcji:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 8 Listopad 2006 Share Napisano 8 Listopad 2006 Robert zgadzam się ,że w tej chwili nie ma w skansenie takiej skarpy, nie upieram się też,że te zdjęcia przedstawiaja ten sam schron. We wczesnych latach siedemdziesiatych wybudowano tam pseudo amfiteatr i wówczas skarpa diametralnie zmieniła swój wygląd.A swoją drogą moż ktoś z Was wie gdzie leżał strop wysadzonego schronu? Może go widział i pamięta lepiej niż ja. Pozdrawiam leszek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rfx Napisano 8 Listopad 2006 Share Napisano 8 Listopad 2006 mam taka nieostrą kopię fotki schronu w skansenie.Mało na nim widać, ale można chyba ocenic położenie i otoczenie schronu.Oryginał jest prawdopodobnie w muzeum w Łomży.vR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqh Napisano 8 Listopad 2006 Share Napisano 8 Listopad 2006 Oryginał na pewno jest w łomżyńskim Muzeum. A przynajmniej był tam jeszcze w 1997 roku.Otoczenie mogło się jednak zmienić, jako że - podobno -dokładnie na gruzach tego schronu usypano górkę, na którym stoi obecnie drewniana weranda - punkt widokowy na zabudowę skansenu, Narew i ujście Pisy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orylion Napisano 8 Listopad 2006 Share Napisano 8 Listopad 2006 Sqh, nie punkt widokowy ale karczma, jakieś 30 m niżej. Co do oryginału to bym się kłócił. Myśle, że jest to po prostu bardzo dobra kopia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
orylion Napisano 8 Listopad 2006 Share Napisano 8 Listopad 2006 To jest płyta Dziudźkowego Dołu, świeżo po odkopaniu, już po mierzeniu:)))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forteca Napisano 9 Listopad 2006 Share Napisano 9 Listopad 2006 =====Sqh, nie punkt widokowy ale karczma, jakieś 30 m niżej. =====Szymon miał na myśli punkt widokowy NA poziomie Karczmy - ew. można to nazwać arsem" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqh Napisano 9 Listopad 2006 Share Napisano 9 Listopad 2006 Miałem na myśli oryginał względem kopii, posiadanych przez Rafała czy przeze mnie. Nie mam pojęcia, czy ta muzealna odbitka wykonana jest z negatywu; faktem jednak pozostaje, że skądkolwiek pochodzi, jest duża, czytelna i wyraźna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rfx Napisano 9 Listopad 2006 Share Napisano 9 Listopad 2006 No, gdyby ktoś ją miał, to prosimy tu zamieścic, bo jest ciekawa. Ja swoją zdobyłem fotografując zwykłym aparatem zdjęcie powieszone na wystawie w muzeum. Stąd ta niezwykła ostrośc fotki :PNa tym oryginalnym zdjęciu, obejmującym wiekszy obszar, na rzece powyżej schronu jest jakas przegroda wchodząca w pół szerokosci rzeki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robo01 Napisano 9 Listopad 2006 Share Napisano 9 Listopad 2006 rfx czy mówisz o tej przegrodzie"po prawej stronie mostu patrząc w kierunku Olsztyna? to jest nie ukończony jaz:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
leszek01 Napisano 9 Listopad 2006 Share Napisano 9 Listopad 2006 Robert byłeś szybszy . W stosunku do schronu w skansenie jaz znajdował się w dole rzeki , czyli był po jego lewej stronie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rfx Napisano 9 Listopad 2006 Share Napisano 9 Listopad 2006 nieee, chodziło mi o przegrodę w tym miejscu, które opisywałem. Niestety, fotkę mam obciętą, wiec musze dorobić od ręki :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malpa Napisano 10 Listopad 2006 Share Napisano 10 Listopad 2006 Rfx wydaje mi sie ze z czystym sumieniem mozesz rozrysowac przednia czesc tego schronu w taki sam sposob jak schron w Gliniskach .Zdjecie wykazuje duze podobienstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rfx Napisano 10 Listopad 2006 Share Napisano 10 Listopad 2006 schron w Gliniskach znam tylko z kilku fotek w necie, więc nic nie dorobię :)Ale on miał chyba strzelnicę ckm na ścianie osłaniającej wejście? i jedną kopułę, a nie dwie?Jeśli ten pod Nowogrodem miał 2 kopuły bojowe, a nie jakąś atrapę, to powinien być troche większy od tego spod Augustowa? Choć na fotce wyglada na malutki obiekt... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malpa Napisano 11 Listopad 2006 Share Napisano 11 Listopad 2006 Rfx ja mowie o tej czesci ktora tak fajnie zrobiles.Jesli zobaczysz fotke na zblizeniu to faktycznie mozna dojrzec tam zarys strzelnicy i obok otwor dla wentylacji .Drzwi z krata powinny miec wymiar okolo 120x80 tak jak przy schronie pozornym i prowadza one besposrednio do kopuly i do wnetrza schronu.Glowne wejscie jest na scianie gdzie zaznaczyles wyjscie zapasowe-na zblizeniu widac ze stoja tam 3 skrzynie na amuniscje lub co innego i daje to wrazenie jak wyjscie zapasowePorownaj z planem jaki jest w Inforcie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rfx Napisano 11 Listopad 2006 Share Napisano 11 Listopad 2006 analizowałem, czy nie ma tam strzelnicy, jest na ścianie jakieś zniekształcenie, ale nie odważyłem sie tam wymalować otworu.Poza tym na fotce z Nowogrodu chyba nie ma otworu wentylacyjnego przy głównym wejściu (choc i tam jest jakaś plama).I faktycznie przy drzwiach stoją jakieś rzeczy, a z tyłu ckm? A w oddali zabudowania?I porównaj wielkośc wejśc - nawet jeśli dolna część wejścia głównego jest zasłonięta, to i tak jest ono dużo mniejsze od tego wejścia pod kopułę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malpa Napisano 11 Listopad 2006 Share Napisano 11 Listopad 2006 W gliniskach wejscie pod kopula ma 120x80 zas glowne wejscie ma wysokosc okol 190cm szerokosci nie pamietam.Dorosly czlek zmiesci sie bez problemu .Rfx przesun strzelnice do gory na poziomie otworu wentylacyjnego.Postaram sie zrobic szkic z wymiarami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rfx Napisano 11 Listopad 2006 Share Napisano 11 Listopad 2006 to ja na razie poczekam, nie ma co wstawiac tu 10 prawie identycznych rysunków :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malpa Napisano 13 Listopad 2006 Share Napisano 13 Listopad 2006 Rfx zamieszczam szkic sciany z drzwiami do kopuly.Podobnie wyglda ten element na fotce schronu z 2 kopulami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
malpa Napisano 13 Listopad 2006 Share Napisano 13 Listopad 2006 A tutaj jest ściana z ckm przy kopule . Jezeli zmniejszyszodleglosc strzelnicy do okapu do okolo 25cm i oleglosc otworu wentylacyjnegodo do okolo 20 cm to tak powinna wygladac ta sciana - powinno byc dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.