rzeznik Napisano 28 Maj 2007 Napisano 28 Maj 2007 Witam. na początek gratulacje to było coś pięknego, jak musiało powoli pojawiać się z morza ale co było to mineło. Teraz trzeba pomyśleć co dalej...Poczytałem sobie wasze posty i pomyślałem że zamiast zastanawiać czy ktoś potrafi to zakonserwować lub czy ma wiedzę na temat rekonstrukcji to, może lepiej byłoby zrobić zbiórkę pieniędzy na remont tego cudenka. Myślę o tym żeby Letebra otworzyła konto bankowe Konserwacja Hetzera" a my wszyscy którym na nim zależy daliby od siebie swój wkład cegiełkę " na pewno Latebrze to pomoże w dalszej pracy przy tym czołgu a nie tylko czekać na dalsze etapy prac konserwatorskich.Raz taka akcja miała miejsce jak Wołoszański zbierał na remont Błyskawicy i z tego co wiem powiodła się. poz.Robert
krzyb Napisano 28 Maj 2007 Autor Napisano 28 Maj 2007 W imieniu fundacji Latebra pragnę podziękować wszystkim którzy przyczynili się do wyciągnięcia Hetzera a w szczególności: firmie SEMEKO,grupie Dżimiego MILITARNI, firmie WMW Marek Spostilenze, firmie Explisive, Rabb Karcher, Auto-Gum z Gdańska, archeologowi Filipowi, strażakom z Helu, a także innym których tu nie wyminiłem a poświęcili swój czas i siły.- DZIĘKUJEMY -w imieniu fundacji Latebra Krzysztof
Rumburak Napisano 28 Maj 2007 Napisano 28 Maj 2007 Coś wspaniałego! Miodzio! Serdecznie gratuluję sukcesu i dziękuję za poświęcenie. Mam nadzieję, że będzie teraz Wola i Ochota ;-) oraz kaska, żeby Hetzerka elegancko doprowadzic do ładu. Ciekaw jestem jak się taki pocisk z lufy wyciąga? Mam nadzieję, że nie metodą piłki metalowej jak w 4 pancernych ;-) ? No i mam nadzieję, że w 2009 zobaczymy jeżdżącego Hetzera jak na barykadę w Warszawie jest wstawiany, w czasie rekonstrukcji z czasów Powstania! Jeszcze raz gratulacje! Jeszcze tylko tygrysek jeden potrzebny i jakaś panterka. A IV to już chyba namierzona?
hando_83 Napisano 28 Maj 2007 Napisano 28 Maj 2007 to jak w końcu?? wycior był w dziale czy pocisk??? da sie je oratowac czy trza ciąć??
dodo100 Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 To wyciorek i nie trza ciąć, trochę pracy i będzie ładny.
dect Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 Dokąd trafi[ł] Hetzer? Kilka osób z zagranicy pytało czy będzie można go gdzieś zobaczyć i porobić fotki.
braun Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 gratuluję piękne polowanie!!!hetzer extra lepszy niz MWPteraz pora na rekonstrukcję i zabezpieczaniea może jakies fundusze z Unii Europejskiej na renowacje zabytku ,moze jakaś polska firma z branży metalowej, naprawczo-samochodowej mogła by pomóc??
michal7589 Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 Rzeźnik jestem jak najbardziej na tak jest to dobry pomysł, bo jak sądzę rekonstrukcja Hetzera pochłonie wiele funduszy a taki wkład zawsze coś pomoże!Zwracam sie z prośbą o wklejanie bądź dodawanie galerii z postępów w pracach.Pozdrawiam i życzę powodzenia Michał
pawcio75 Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 Czy ktos sie z was orientuje ile dokladnie pozostalo tych pojazdow na swiecie? Z tego co ja slyszalem sa dwa hetzerki na chodzie- jeden z nich widzialem.
michal7589 Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 Pawcio75 bodajże Cronos zamieścił troszkę wyżej odpowiedni link ; ) poszukaj a na pewno znajdziesz!
dect Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 Na jednym z niemieckich for ktos napisal, ze to 11. Hetzer na swiecie i 2. w Polsce
janowicz Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 Ładnie tu sobie koledzy słodzą.A kto podziękuje sierotce komunie, że nie chciało jej się wyciągać pojazdu ? :)
acer Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 hetzer extra lepszy niz MWP"Ta, akurat.... jeden wyciągnięty z rzeki i pod chmurką ale z lufą nie zakołkowaną pociskiem przynajniej raz na jakiś czas był odmalowywanyA drugi 62 lata tylko i wyłącznie korodowania w słonej wodzie... i extra lepszy" :))
pomsee Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 Acer powyżej kilka razy napisano, że lufę Hetzera zakorkował wycior a nie pocisk i że jest już usunięty. Co do reszty Twojej wypowiedzi zgoda ale na wyroki poczekajmy aż wrak będzie oczyszczony.
acer Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 Cóż, dobre i to, ale zamiast dwóch statycznych eksponatów lepiej byłoby chyba mieć choć jeden jeżdżący egzemplarz.A najlpiej uruchomić oba - chociaż to prawie niemożliwe
Cronos Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 Ktoś tam niby sprowadził do Polski pare G-13, przemalować i masz:)
pomsee Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 Hetzer z MWP jak najbardziej nadaje się do odbudowy ale musiałby chyba dostać się w ręce milionera - pasjonata jak Pantera z Czarnej Nidy ;)))
jaca2003 Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 Ja tam już wiem co nieco na temat dalszej pracy przy Hetzerze:Jak powiedział PAP Dominik Markiewicz z Fundacji Latebra, we wtorek maszyna zostanie przetransportowana do gdańskiego zakładu naprawiającego tabor kolejowy. Tam niemieckie działo pancerne zostanie oczyszczone z piasku i pomalowane w oryginalny kolor zielonej "panterki. Po takiej renowacji Hetzer stanie się eksponatem Muzeum Motoryzacji w Gdyni"Prawda że ładnie?I fachowo.Pozdrawiam
karpik Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 Gratulejszyn:)))))!! Wzorowa robota!A jak trafi do Gdyni to będzie już całkiem piknie.
Bocian Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 A kto chce zobaczyć extra fotki z transportu po plaży i załadunku na przyczepę? :)Mam również film jak Hetzer na własnych kołach sobie jeździ po plaży :), wanna, zawieszenie jest w zadziwiająco dobrym stanie.
pomsee Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 O rany Bocian please nie daj się prosić, podziel się tymi fotkami i klipami :)))
Bocian Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 Dopiero co wróciłem do domu po całym dniu na plaży, wykąpałem dzieciaka, nakarmiłem, dałem lekarstwa i teraz idę go położyć :) Jak wrócę to zrobię najpierw galerię a potem zmontuje z krótkich filmików jeden dłuższy.A w lufie był wycior, są fotki i już jest wyjęty. Na szczęście nie był to pocisk. Swoją drogą co do licha robił drewniany wycior ze stalowymi szczotkami w końcówce lufy?
karpik Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 Ta strona już za długo się otwiera.Mógłbyś w jakiś nowy wątek, fotki, filmiki, wrażenia i szczegóły z wydobycia ?Może jakaś geneza" odkrycia od fundacji?Pozdro.
Bocian Napisano 29 Maj 2007 Napisano 29 Maj 2007 http://www.odkrywca.pl/galerie.php?nazwa=435No to macie fotki, na jutro zrobię film i zamieszczę na video google podając tutaj link.Strona faktycznie za długo już się otwiera. W nocy założę nowy wątek kontynuacje tego od momentu wydobycia a stary zablokuje z linkiem do nowego.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.