Skocz do zawartości

hetzer - latebra

krzyb

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. na początek gratulacje to było coś pięknego, jak musiało powoli pojawiać się z morza ale co było to mineło. Teraz trzeba pomyśleć co dalej...
Poczytałem sobie wasze posty i pomyślałem że zamiast zastanawiać czy ktoś potrafi to zakonserwować lub czy ma wiedzę na temat rekonstrukcji to, może lepiej byłoby zrobić zbiórkę pieniędzy na remont tego cudenka. Myślę o tym żeby Letebra otworzyła konto bankowe Konserwacja Hetzera" a my wszyscy którym na nim zależy daliby od siebie swój wkład cegiełkę " na pewno Latebrze to pomoże w dalszej pracy przy tym czołgu a nie tylko czekać na dalsze etapy prac konserwatorskich.
Raz taka akcja miała miejsce jak Wołoszański zbierał na remont Błyskawicy i z tego co wiem powiodła się.
poz.Robert
  • Odpowiedzi 253
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
W imieniu fundacji Latebra pragnę podziękować wszystkim którzy przyczynili się do wyciągnięcia Hetzera a w szczególności: firmie SEMEKO,grupie Dżimiego MILITARNI, firmie WMW Marek Spostilenze, firmie Explisive, Rabb Karcher, Auto-Gum z Gdańska, archeologowi Filipowi, strażakom z Helu, a także innym których tu nie wyminiłem a poświęcili swój czas i siły.
- DZIĘKUJEMY -w imieniu fundacji Latebra Krzysztof
Napisano
Coś wspaniałego! Miodzio! Serdecznie gratuluję sukcesu i dziękuję za poświęcenie. Mam nadzieję, że będzie teraz Wola i Ochota ;-) oraz kaska, żeby Hetzerka elegancko doprowadzic do ładu. Ciekaw jestem jak się taki pocisk z lufy wyciąga? Mam nadzieję, że nie metodą piłki metalowej jak w 4 pancernych ;-) ? No i mam nadzieję, że w 2009 zobaczymy jeżdżącego Hetzera jak na barykadę w Warszawie jest wstawiany, w czasie rekonstrukcji z czasów Powstania! Jeszcze raz gratulacje! Jeszcze tylko tygrysek jeden potrzebny i jakaś panterka. A IV to już chyba namierzona?
Napisano
Dokąd trafi[ł] Hetzer? Kilka osób z zagranicy pytało czy będzie można go gdzieś zobaczyć i porobić fotki.
Napisano
gratuluję piękne polowanie!!!hetzer extra lepszy niz MWP
teraz pora na rekonstrukcję i zabezpieczanie
a może jakies fundusze z Unii Europejskiej na renowacje zabytku ,moze jakaś polska firma z branży metalowej, naprawczo-samochodowej mogła by pomóc??
Napisano
Rzeźnik jestem jak najbardziej na tak jest to dobry pomysł, bo jak sądzę rekonstrukcja Hetzera pochłonie wiele funduszy a taki wkład zawsze coś pomoże!Zwracam sie z prośbą o wklejanie bądź dodawanie galerii z postępów w pracach.Pozdrawiam i życzę powodzenia Michał
Napisano
Czy ktos sie z was orientuje ile dokladnie pozostalo tych pojazdow na swiecie? Z tego co ja slyszalem sa dwa hetzerki na chodzie- jeden z nich widzialem.
Napisano
hetzer extra lepszy niz MWP"

Ta, akurat.... jeden wyciągnięty z rzeki i pod chmurką ale z lufą nie zakołkowaną pociskiem przynajniej raz na jakiś czas był odmalowywany

A drugi 62 lata tylko i wyłącznie korodowania w słonej wodzie... i extra lepszy" :))
Napisano
Acer powyżej kilka razy napisano, że lufę Hetzera zakorkował wycior a nie pocisk i że jest już usunięty. Co do reszty Twojej wypowiedzi zgoda ale na wyroki poczekajmy aż wrak będzie oczyszczony.
Napisano
Cóż, dobre i to, ale zamiast dwóch statycznych eksponatów lepiej byłoby chyba mieć choć jeden jeżdżący egzemplarz.

A najlpiej uruchomić oba - chociaż to prawie niemożliwe
Napisano
Hetzer z MWP jak najbardziej nadaje się do odbudowy ale musiałby chyba dostać się w ręce milionera - pasjonata jak Pantera z Czarnej Nidy ;)))
Napisano
Ja tam już wiem co nieco na temat dalszej pracy przy Hetzerze:Jak powiedział PAP Dominik Markiewicz z Fundacji Latebra, we wtorek maszyna zostanie przetransportowana do gdańskiego zakładu naprawiającego tabor kolejowy. Tam niemieckie działo pancerne zostanie oczyszczone z piasku i pomalowane w oryginalny kolor zielonej "panterki. Po takiej renowacji Hetzer stanie się eksponatem Muzeum Motoryzacji w Gdyni"
Prawda że ładnie?I fachowo.
Pozdrawiam
Napisano
A kto chce zobaczyć extra fotki z transportu po plaży i załadunku na przyczepę? :)

Mam również film jak Hetzer na własnych kołach sobie jeździ po plaży :), wanna, zawieszenie jest w zadziwiająco dobrym stanie.
Napisano
Dopiero co wróciłem do domu po całym dniu na plaży, wykąpałem dzieciaka, nakarmiłem, dałem lekarstwa i teraz idę go położyć :) Jak wrócę to zrobię najpierw galerię a potem zmontuje z krótkich filmików jeden dłuższy.

A w lufie był wycior, są fotki i już jest wyjęty. Na szczęście nie był to pocisk. Swoją drogą co do licha robił drewniany wycior ze stalowymi szczotkami w końcówce lufy?
Napisano
Ta strona już za długo się otwiera.
Mógłbyś w jakiś nowy wątek, fotki, filmiki, wrażenia i szczegóły z wydobycia ?
Może jakaś geneza" odkrycia od fundacji?
Pozdro.
Napisano
http://www.odkrywca.pl/galerie.php?nazwa=435

No to macie fotki, na jutro zrobię film i zamieszczę na video google podając tutaj link.

Strona faktycznie za długo już się otwiera. W nocy założę nowy wątek kontynuacje tego od momentu wydobycia a stary zablokuje z linkiem do nowego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie