Jump to content
  • 0

Czolg

stef

Question

Witam!
Podczas niedawnych poszukiwan znalazlem wrak wysadzonego czolgu. Z tego miejsca udalo mi sie pozyskac plyte pancerna o wadze ok 700 kg. , grubosci ok 5 cm dlugosci ok 2 m i szerokosci ok 90 cm. Plyta zostala wyrwana na spawach koloru srebrnego i posiada po jednej stronie frez w ktoryn znajduje sie blok metalowy polaczony z plyta 5 srobami. Niestety nieudalo mi sie zaladowac fotki , wiec jezeli ktos bylby zainteresowany i moglby pomoc w identyfikacji tego czolgu to podesle na maila.
Dziekuje i pozdrawiam Stefan

• Answers 100
  • Created
  • Last Reply

Recommended Posts

To może być klapa włazu. Brak zawiasów o niczym nie świadczy ponieważ mocowanie tych klap w Tygrysie wygląda trochę inaczej niż w innych czołgach. Sposób mocowania widać na ostatnich zdjęciach Kolegi Marka. Dokładnie zdjęcie pt: „ Fahrerluke”.

Pozdrawiam
Mathew

Witam,
no jestem zastrzelony znaleziskiem ..........gratuluję ....tylko jakoś te graty mi się słabo kojarzą z przebywaniem w bagienku.....dosyć dużo chodzę po bagienkach i jakoś mi to wszystko nie pasuje ....... Ale już taka moja wredna i sceptyczna natura....

Jeszcze raz gratuluję i pozdrawiam

PATRON

Witam!
Podczas niedawnych poszukiwan znalazlem wrak wysadzonego czolgu. Z tego miejsca udalo mi sie pozyskac plyte pancerna o wadze ok 700 kg. , grubosci ok 5 cm dlugosci ok 2 m i szerokosci ok 90 cm. Plyta zostala wyrwana na spawach koloru srebrnego i posiada po jednej stronie frez w ktoryn znajduje sie blok metalowy polaczony z plyta 5 srobami. Niestety nieudalo mi sie zaladowac fotki , wiec jezeli ktos bylby zainteresowany i moglby pomoc w identyfikacji tego czolgu to podesle na maila.
Dziekuje i pozdrawiam Stefan

Do Marka

Powyżej Kolega Sten zamieścił zdjęcia Tygrysa bez lufy. Na ostatnim zdjeciu widać otwarty boczny luk wieży. Według mnie zawiasy były zamontowane w elemencie wewnętrznym klapy, którego Kolega Stef jeszcze nie wykopał.

Pozdro
Mat

Gasienica ma dwie pletwy prowadzace polozone niesymetrycznie a szerokosc 68 cm a liczac z elementem wystajacym poza obrys to razem 72 cm.Czolg stal na lodzie na bagienku do wiosny a pozniej sie zapadl. Jest do niego trudny dostep , wiec niezostalpo wojnie zwleczony do huty. Wlasciwie caly jest zanuzony , mozna przy pomocy preta go namacac , Jest bez wiezy ktora chyba lezy ok 5 m dalej , ale niemam pewnosci bo tak jak czolg stoi prawie pod powieszchnia , to wieza jest duzo glebiej. Plyta lezela juz na suchym , czyli wybuch byl dosc silny bo od wraku lezala prawie 20m dalej.Fotka gasienicy jest zbyt duza wiec jej niedoloze bo niewiem jak.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information