Skocz do zawartości
  • 0

Czolg

stef

Pytanie

Napisano
Witam!
Podczas niedawnych poszukiwan znalazlem wrak wysadzonego czolgu. Z tego miejsca udalo mi sie pozyskac plyte pancerna o wadze ok 700 kg. , grubosci ok 5 cm dlugosci ok 2 m i szerokosci ok 90 cm. Plyta zostala wyrwana na spawach koloru srebrnego i posiada po jednej stronie frez w ktoryn znajduje sie blok metalowy polaczony z plyta 5 srobami. Niestety nieudalo mi sie zaladowac fotki , wiec jezeli ktos bylby zainteresowany i moglby pomoc w identyfikacji tego czolgu to podesle na maila.
Dziekuje i pozdrawiam Stefan
  • Odpowiedzi 100
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
To może być klapa włazu. Brak zawiasów o niczym nie świadczy ponieważ mocowanie tych klap w Tygrysie wygląda trochę inaczej niż w innych czołgach. Sposób mocowania widać na ostatnich zdjęciach Kolegi Marka. Dokładnie zdjęcie pt: „ Fahrerluke”.

Pozdrawiam
Mathew
Napisano
Do Marka

Element między włazami kierowcy i pomocnika nie posiada otworu w środku i jest za mały więc nie jest to osłona wentylatora.

Pozdrawiam
Mathew
Napisano
Witam,
no jestem zastrzelony znaleziskiem ..........gratuluję ....tylko jakoś te graty mi się słabo kojarzą z przebywaniem w bagienku.....dosyć dużo chodzę po bagienkach i jakoś mi to wszystko nie pasuje ....... Ale już taka moja wredna i sceptyczna natura....

Jeszcze raz gratuluję i pozdrawiam

PATRON
Napisano
Marek

Słusznie, kurka wodna", ten fakt przeoczyłem. Ale Tygrys miał jeszcze jedną klapę z tyłu wieży. Czyżby to było to ? Widać ją na Twoim zdjęciu.

Pozdrawiam
Mathew
Napisano
Witam!
Podczas niedawnych poszukiwan znalazlem wrak wysadzonego czolgu. Z tego miejsca udalo mi sie pozyskac plyte pancerna o wadze ok 700 kg. , grubosci ok 5 cm dlugosci ok 2 m i szerokosci ok 90 cm. Plyta zostala wyrwana na spawach koloru srebrnego i posiada po jednej stronie frez w ktoryn znajduje sie blok metalowy polaczony z plyta 5 srobami. Niestety nieudalo mi sie zaladowac fotki , wiec jezeli ktos bylby zainteresowany i moglby pomoc w identyfikacji tego czolgu to podesle na maila.
Dziekuje i pozdrawiam Stefan
Napisano
Do Marka

Powyżej Kolega Sten zamieścił zdjęcia Tygrysa bez lufy. Na ostatnim zdjeciu widać otwarty boczny luk wieży. Według mnie zawiasy były zamontowane w elemencie wewnętrznym klapy, którego Kolega Stef jeszcze nie wykopał.

Pozdro
Mat
Napisano
Gasienica ma dwie pletwy prowadzace polozone niesymetrycznie a szerokosc 68 cm a liczac z elementem wystajacym poza obrys to razem 72 cm.Czolg stal na lodzie na bagienku do wiosny a pozniej sie zapadl. Jest do niego trudny dostep , wiec niezostalpo wojnie zwleczony do huty. Wlasciwie caly jest zanuzony , mozna przy pomocy preta go namacac , Jest bez wiezy ktora chyba lezy ok 5 m dalej , ale niemam pewnosci bo tak jak czolg stoi prawie pod powieszchnia , to wieza jest duzo glebiej. Plyta lezela juz na suchym , czyli wybuch byl dosc silny bo od wraku lezala prawie 20m dalej.Fotka gasienicy jest zbyt duza wiec jej niedoloze bo niewiem jak.
Napisano
Zdjęcia możesz przysłać do mnie jotes25@op.pl, to je przytnę i wstawię na forum: jotes25@op.pl. Byle nie za dużo MB...

Pzdr,

jotes
Napisano
Co do zdjęcia już zamieszczonego na forum, domyślam się, że jest to fragment poziomego" przedniego pancerza z osłoną zapobiegającą rykoszetom w kierunku wizjera kierowcy?

Pzdr,

jotes

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie