Jump to content

14-latek stracił obydwie nogi...

Kaba

Recommended Posts

Nie wiem czy już ktoś zapodał:

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3625198.html

Wybuch niewypału: 14-latek stracił obydwie nogi

W miejscowości Myszewko koło Nowego Dworu Gdańskiego doszło do eksplozji niewybuchu. Poważnie ranny został 14-latek, który próbował go rozbroić oraz jego matka, która starała się powstrzymać syna przed rozkręcaniem znaleziska. Chłopak stracił obydwie nogi.
14 - latek znalazł niewybuch podczas spaceru w lesie. Przyniósł go w pobliże domu i próbował rozbroić. Gdy jego matka próbowała go powstrzymać, doszło do eksplozji. Oboje zostali ranni. Nastolatek został przewieziony do na oddział chirurgii dziecięcej do szpitala w Elblągu zaś jego matka trafiła do szpitala w Malborku.

Pozostałości niewybuchu zabezpieczyli saperzy z jednostki w Tczewie. Policja i żołnierze zamierzają sprawdzić miejsce, gdzie nastolatek znalazł bombę pochodzącą prawdopodobnie z czasów II wojny światowej."

Zaczerpnięte z gazeta.pl".

Ten gnoj nie tylko stracil nogi ale i mozg a tempakom, ktorzy zostawiaja rozrywki po wykopaniu upierdole chyba kiedys glowe saperka...

-wulgaryzm zamierzony

• Replies 86
  • Created
  • Last Reply
Właśnie, to już lepiej, jak ktoś pyta na forum, to mu przynajmnej odradzą, choć wariatów, głupków, pechowców na świecie nie brakuje. Pewnie siedział rozkraczony i dłubał w pocisku (wybuchnie, ne wybuchnie, wybuchnie, nie wybuchnie). Ludzie nie zdają sobe sprawy z niebezpieczeństw.

to jest najgorsze ze najprawdopodobniej jeden z poszukiwaczy wykopal to cos" i zostawil! jak to koledzy wczesniej pisali! Wszyscy poszukiwacze powinni pomyslec zanim cos takiego zostawia!!!! Taki jest efekt! U nas tez sa tacy ludzie ostatnio nawet byl podobny wypadek! Dorosly czlowiek(zbieracz zlomu) chdzil na pobliska rosoche itp i przynosil do swojeg gospodarstwa niewybuchy itp pozniej je rozbrajał (szlifierka) pewnego razu nie udalo mu sie i stracil palce i zostal poraniony! Ludzka glupota nie zna granic!!!

A moze by tak Odkrywca wreszcie zamieścił taki dziwny napis typu\\Grzebanie przy niewybuchach i niewypałach grozi kalectwem lub śmiercią?
I moze by wreszcie [wulgaryzm] Admin lub osoba za forum odpowiedzialna zaczęławywalac po pierwsze primo posty z zardzewiała smiercia a po drugie primo zaczęła wywalac uzytkowników którzy to gówno tu zamieszczają
Bo jak widzę post typu \\"Co to za urwiłapka (oczywiscie mowa o urwiłapce pozbawionej w naturalny sposób ładeunków niebezpiecznych) i zaden z Modów nie reaguje to dlaczego ja sie dziwię ze znowu ktoś w kosmos poleciał?
Pozdrawiam

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora admin 19:19 18-09-2006

Nie przesadzacie z tym pewnie jakiś poszukiwacz wykopał"? Od dawna chyba wiadomo, ze ziemia pracuje i wypycha z siebie masywne przedmioty jak niewybuchy, niewypały i kamienie co chyba wie każdy rolnik a jakoś żaden z nich o wykopywanie kamieni poszukiwaczy nie oskarża. Większa w tym wina rodziców i szkół, bo już zapomniano o organizowaniu pogadanek z saperami o tym czym to grozi, a co jeszcze 15 lat temu było normą. W sumie mnie to dziwi bo takie lekce powinny mieć miejsce przy ilości niewypałów jakie co roku w Polsce likwidują saperzy.

Kol Admin to nie był wulkaryzm tylko reakcja na to co sie na forum wyrabia.Powstaja posty typu Co to i jak rozebrac"i nikt nie reaguje.Czy został wyciety choc jeden post z urwiłapką?Czy ktoś za zamieszczanie tego typu postów dostał jedna chocby malutka karteczkę?A skad wiesz czy ten 14 latek nie edukował się własnie na tym forum?
Pozdrawiam

Głupota ludzka nie zna granic.. Człowiek sie wogóle nie znał na tym, wiedział jak sie to może skończyć a i tak uparcie to rozkręcił ;/ Jeszcze matke ranił. Ludzie to my jak znajdziemy skorupe granatu czy moździerza to sie boimy to podniesć a on do domu przytargał ;/ Niech Bogu dziękuje ,że tylko nogi stracił.. Chociaż ciekawe czy trochę wyżej wszystko ok... ;) A tak serio to naprawdę szkoda chłopaka, sam sobie krzywdę zrobił.. W sumie 14 llatek juz swój rozum ma po jaką cholere on to wogóle brał.. Myślał ,że co ze sobie na choince w grudniu powiesi, ze zaimponuje kolegom w szkole ze rozkręcił bombę i ,że się nie bał.. no to Gratuluje mu! Popisał się Kalega do końca życia ;/ Wstyd mi za niego i tyle bo Jakby nie patrzeć prawie mój rówieśnik. Przepraszam wszystkich za dośc ostry ton wypowiedzi, ale postawcie się na moim miejscu. Ja młody chłopak widze jak innym urywa ręce, nogi, czasami naprawdę wątpię w to czy dalej mam sie interesować militariami. Ale dla mnie to nie tylko jakaś tam łuska, czy heł dla mnie to Historia mojej ojczyzny tu się urodziłem i tu cche umrzeć, i nie chce wstydzić sie za moich rodaków którzy sami się kaleczą.... ;/

pozdro

Witam---rzeczywiście po twojej wypowiedzi vasili widać że jesteś niewiele starszy. A chłopaka szkoda.

[Część postu usunąłem. Proszę nie zmieniać wątku o tragedii tego chłopaka w pyskówki i rzucanie epitetami]

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora admin 20:34 18-09-2006

Vasili zaoszczędź sobie tych pseudo fraternizacyjnych tekstów. Od Twoich wypocin aż się niedobrze robi. Ciągle sobie licznik nabiajsz?

Nie można oskarżać o współodpowiedzialność poszukiwaczy nie mając pewności, że tak jest. To może być kolejna gratka dla dziennikarzy" bulwarówek.
Znam miejsce, gdzie mimo wizyt saperów, takie niespodzianki leża na powierzchni i nie widać by je ktoś wykopał. Tak mogło być i w tym przypadku.
Pozdrawiam L.

Wielka tragedia chlopaka,naprawde cale zycie przednim a tu taka tragedia!
A co do takich historii bardzo czesto trafiam rozrywki na wierzchu ,bo jakies zjeby maja w du..... wszystko i szkoda im czasu na zasypanie dołka.Pozatym twierdze ze wszyscy kolesie ktorzy maja zajoba na punkcie niewypalów sa zboczeni.Dla mnie to choroba,poprostu zboczenie ,u mnie ze znajomych poszukiwaczy posypało sie 4 w tym jeden smiertelnie,jesli ktos jest z Wrocka to pewnie kojarzy temat.A byli w tym bardzo dobrzy,bardzo.bardzo,bardzo.
Nie kumam,i nigdy niezrozumiem tak idiotycznej zajawki,grzebanie w zardzewiałym syfie,który nic niedaje,zadnej rozkoszy wizualnej i materialnej.
A nawet jesli,to i tak niejest to gra warta swieczki.

KURDE LUDZIE... GLUPOTY GADACIE ( CO NIEKTORZY ) TEN CHLOPAK MA NA NAZWISKO CZELADKA ... CHODZILEM Z NIM DO SZKOLY... A MOJ KUMPEL MIESZKAL OBOK NIEGO I TAK NAPRAWDE NIKT NIE WIE DLACZEGO ON SIE BAWIL TA MINA! WOGOLE NIE WIADOMO CZY ON PRZEZYJE... :(

Moim zdaniem:
1. Niewybuchy i niewypaly bardzo czesto leza na wierzchu na ziemi na bylych poligonach, uzywanych jeszcze na poczatku lat '90tych, wiec o taki fant nie trudno.
2. Na forum powinno pokazac sie skutki zniszczen w terenie np. na poligonie, po detonacji pocisku o okreslonym kalibrze (np. 50 mm). Po to by potencjalny saper" widzial co sie moze zdazyc, a nie schowa rece ze zlomem do wiadra lub wrzuci do ogniska i sie schowa za drzewo w odleglosci 3m i mysli ze jest bezpieczny.
Mysle, ze niezbedna jest tu edukacja a byc moze i pokazanie skutkow na zdjeciach (podobnie jak przy wypadkach drogowych).

http://elblag.wm.pl/?main=17&c=109,3,9043,,5407
W olsztyńskim szpitalu walczy o życie 14-letni Łukasz z Myszkowa (pow. malborski). Chłopiec próbował młotkiem zdemontować niewybuch z czasów wojny. Lekarze musieli amputować mu lewą nogę.
Przez całą noc lekarze z Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie walczyli o życie 14-letniego Łukasza z Myszkowa. Chłopiec został ranny w wyniku w eksplozji niewybuchu, który próbował rozbroić.
- Konieczna była amputacja lewej nogi do podudzia, nie jestem w stanie teraz powiedzieć, czy nie będzie trzeba przeprowadzić dalszych amputacji poranionych kończyn - mówi Maria Dziejowska, ordynator oddziału intensywnej terapii i anestezjologii WSSD w Olsztynie. Ciężko ranna została też matka chłopca 49-letnia Ewa C. Do nieszczęśliwego zdarzenia doszło w niedzielę w miejscowości Myszkowo na granicy powiatów malborskiego i nowodworskiego. Łukasz znalazł na polu pocisk moździerzowy pochodzący prawdopodobnie z czasu II wojny światowej. Około 18.40 przyniósł go pod dom i zaczął demontować, uderzając w niego młotkiem. Odgłosy stukania usłyszała matka chłopca. Wyszła z domu, aby powstrzymać Łukasza. Pocisk wybuchł, gdy podchodziła do syna.
Łukasz trafił najpierw do Szpitala Miejskiego w Elblągu.
- Chłopca przywieziono na oddział chirurgii dziecięcej około godz. 20 - poinformowała Elżbieta Pędzik, specjalista chirurgii dziecięcej, która w niedzielę dyżurowała na tym oddziale. - Jego stan był bardzo ciężki, miał liczne rany cięte i szarpane nóg, rąk, brzucha. Na naszym oddziale został przygotowany do dalszego transportu.
Chłopca przewieziono do szpitala w Olsztynie, gdzie od razu trafił na stół operacyjny. Matka Łukasza z ranami nóg i brzucha trafiła do szpitala w Malborku. Jej stan jest stabilny. Postępowanie w tej sprawie prowadzą policjanci z komendy powiatowej w Nowym Dworze Gdańskim, a saperzy przeszukują okoliczne pola w poszukiwaniu kolejnych niebezpiecznych niewybuchów."
Może się powtarzam, ale to ku przestrodze. Myśle, że nie będzie to glosem wołającego na puszczy. Pozdrawiam.
szajko

Panowie !i droga Młodzieży-zamiast kręcić bat na własny tyłek,pisząc(pewnie jakiś eksplorator zostawił niewypał)napiszcie ile takiego szajsu zabespieczyliście zakopując głębiej,lub dając cynk odpowiednim jednostką.Udowodnijmy że jesteśmy przydatni(może nie wszyscy)a nasza wiedza może uchronić przed takimi wypadkami,to nie saperzy na co dzień przeszukują lasy ,ale tacy jak my.pozdrawiam PL.

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information