Jump to content

SKANDAL na Westerplatte - zbezczeszczono groby obrońców...

szperacz

Recommended Posts

Mówi się, iż są granice których się nie przekracza, jednak dla niektórych ludzi nie ma żadnych granic... moralnych również... Byłem dzisiaj (niedziela) na Westerplatte i oglądałem skutki kradzieży, wandalizmu, głupoty (sam nie wiem jak to nazwać) w postaci wyrwania z kamiennych krzyży (postawionych na grobach bohaterskich polskich obrońców Westerplatte) tablic z ich imionami i nazwiskami oraz datami śmierci żołnierzy. Ograbiono 12 grobów kradnąc (prawdopodobnie w nocy z czwartku na piątek) ww. tablice które były wykonane z metali kolorowych (z brązu?) w kształcie dużych nieśmiertelników. Mam nadzieję że sprawcy (zbieracze złomu?) nie pozostaną anonimowi i bezkarni... Ręce opadają i po prostu brak mi słów jak należałoby taki czyn skomentować...
Pozdrawiam - Szperacz

Panowie.

To jest wyjątkowa sytuacja. Niech każdy kto mieszka w okolicy w miarę możliwości monitoruje skupy złomu, informując o grabieży właścicieli oraz dając do zrozumienia, że nie odpuścimy dopóki ich nie znajdziemy.

Dla właściciela złomowiska to żadna wartość jeśli chodzi o wagę takiej tabliczki i kasę, jaką by dostał za nią w hucie. Teraz właśnie potrzebna jest współpraca między poszukiwaczami, bo to sprawa honoru. Musimy je odzyskać, żeby ci, po których został tylko taki ślad nie stali się bezimiennymi bohaterami...

Admin, pomysł z monitoringiem skupów złomu (w miarę naszych możliwości) i współpracą pomiędzy poszukiwaczami (czytelnikami forum) jest znakomity, rzeczywiście, jest to naprawdę sprawa honoru dla wszystkich aby skradzione tablice się odnalazły i powróciły na groby tych, którzy oddali w 1939 r. w obronie ojczyzny to, co mieli najcenniejsze - swoje życie...
Szperacz

Wczoraj słyszałem o tym w radio i aż mnie zmroziło. Policja podobno miała przeszukiwać punkty skupu złomu, ale ile to da, bo to przecież nie pierwsza taka sprawa z niszczeniem nekropolii w celu pozyskania kilku kg stali i żeliwa żeby później to spieniężyć? Najgorsze jest to, że na ten towar znajdują sie nabywcy, mimo że przecież na pierwszy rzut oka widać skąd to się bierze...

Witam wszystkich.
To jakieś łajzy,a nie poszukiwacze.Zastanawiam się czy jak komuś poszukiwacz ukradłby samochód to też nie iść na policję?Bo co,bo to poszukiwacz?Myślę,że w tym wypadku to nie jest żadne szmalcowanie itp.A tych bandytów należy jak najszybciej wykluczyć z naszych szeregów i niech nigdy nie śmią się nazwać poszukiwaczami!!!Włos się na głowie jeży jak bardzo ktoś się może upodlić.
Pozdro.

Niestety takie czasy, a piejących o donosicielstwie, bo interes nie wyszedł wielu na tym forum jak widać po niektórych wątkach.
Żadnej taryfy ulgowej - jeżeli jest to jakiś poszukiwacz to tym bardziej opublikować wizerunek z adresem i dopiskiem hiena cmentarna".

Jak dla mnie to pan" henio z panem" wickiem na wino nie meli, a za to dużo pieniędzy dostaną. Typowe metody działania. Bo małolaty, to chyba nie. Kiedyś widziałem, jak taki żul rozrywał pojemnik na papier, żeby trochę kartonów wyciągnąć. Pojemnik potem nie nadawał się do niczego.
Pozdrawiam

sku......stwo i padologia sie szezy:/ takich ch..om to jaja do imadla, dobrze zacisnac i ciagnac z calej sily:) a w wakacje oprowadzalem moja kobite po Westerplatte i bylo wszystko na swoim miejscu.

ps. za wolgaryzm nie przepraszam(moje odczucia):)
pzdr.

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora admin 19:25 18-09-2006

Krzysiek, nie rób sobie jaj ironizując i odnosząc się do innego wątku, bo np. jasradocha7 już założył z góry, że to byli poszukiwacze i mało co się znowu nagonka nie zrobiła na poszukiwaczy czy pseudo poszukiwaczy - może nie czytał tamtego wątku. Nieważne. Sprawa jest za poważna. Najważniejsze jest odzyskanie tablic, to kto to zrobił to sprawa drugoplanowa.

Z grobu pisarki szczecińskiej, Niny Rydzewskiej, którym to grobem moja rodzian opiekuje się od pół wieku także zniknęła tablica nagrobna z brązu. I naprawdę nie sądzę, że jakiś miłośnik powojennej historii Szczecina podziwia ją teraz na swojej ścianie. Poszła na złom jak nic.

W tym wypadku skoro policja została w to wciągnięta to nie ma mowy o renowacji bo kradzież musiał zgłosić zarządzający terenem.

Po pierwsze nie sadzę aby te tabliczki wyszły w Gdańsku(złomiarze wbrew obiegowej opini też czasem myslą.)
Po drugie nie sadze aby w Gdańsku znalazł sie taki sk...iel który by to zrobił co zostało zrobione.
Po trzecie to moze by tak Odkrywca W TYM MOMENCIE jako pismo branżowe natentychmiast ogłosił publiczna zbiurkę kasy i odtworzył te tablice.Moze juz nie z bronzu ale z plastiku nalowanego?

Pozdrawiam

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora admin 19:23 18-09-2006

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...

Important Information