szperacz Posted September 17, 2006 Author Share Posted September 17, 2006 Mówi się, iż są granice których się nie przekracza, jednak dla niektórych ludzi nie ma żadnych granic... moralnych również... Byłem dzisiaj (niedziela) na Westerplatte i oglądałem skutki kradzieży, wandalizmu, głupoty (sam nie wiem jak to nazwać) w postaci wyrwania z kamiennych krzyży (postawionych na grobach bohaterskich polskich obrońców Westerplatte) tablic z ich imionami i nazwiskami oraz datami śmierci żołnierzy. Ograbiono 12 grobów kradnąc (prawdopodobnie w nocy z czwartku na piątek) ww. tablice które były wykonane z metali kolorowych (z brązu?) w kształcie dużych nieśmiertelników. Mam nadzieję że sprawcy (zbieracze złomu?) nie pozostaną anonimowi i bezkarni... Ręce opadają i po prostu brak mi słów jak należałoby taki czyn skomentować...Pozdrawiam - Szperacz Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cronos Posted September 17, 2006 Share Posted September 17, 2006 Perfidność ludzka nie ma granic. Takie hieny to bym powiesił za jaja w centrum Gdańska na Neptunie i niech ludzie oglądają, A co tam! Byłem tam dawno temu ale czy nie ma tam zamykanej na noc bramy?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
acer Posted September 17, 2006 Share Posted September 17, 2006 Wymiar kary powinien być dla sprawców szczególnie wysoki i dotkliwy np. obciążenie kosztami renowacji. Łącznie z opublikowaniem nazwisk i wizerunków tych s........ynów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szperacz Posted September 17, 2006 Author Share Posted September 17, 2006 Niestety, teren cmentarzyka jak i większość obszaru półwyspu jest ogólnodostępna przez całą dobę (za wyjątkiem terenów zajmowanych przez Straż Graniczną i ogrodzony obszar portu)... Szperacz Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacenty2004 Posted September 17, 2006 Share Posted September 17, 2006 są już na allegro ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomekk Posted September 17, 2006 Share Posted September 17, 2006 TAkim skur....nom bym nogi z d..y powyrywał i za beszczeszczenie takich miejsc powinno byc ze 25 lat więzienia.Najlepsza karą byłoby strzelanie do tych Chu..w z Schleswiga Holsteina (szkoda że go pocięli na złom). Link to comment Share on other sites More sharing options...
admin Posted September 17, 2006 Share Posted September 17, 2006 Panowie.To jest wyjątkowa sytuacja. Niech każdy kto mieszka w okolicy w miarę możliwości monitoruje skupy złomu, informując o grabieży właścicieli oraz dając do zrozumienia, że nie odpuścimy dopóki ich nie znajdziemy.Dla właściciela złomowiska to żadna wartość jeśli chodzi o wagę takiej tabliczki i kasę, jaką by dostał za nią w hucie. Teraz właśnie potrzebna jest współpraca między poszukiwaczami, bo to sprawa honoru. Musimy je odzyskać, żeby ci, po których został tylko taki ślad nie stali się bezimiennymi bohaterami... Link to comment Share on other sites More sharing options...
szperacz Posted September 17, 2006 Author Share Posted September 17, 2006 Admin, pomysł z monitoringiem skupów złomu (w miarę naszych możliwości) i współpracą pomiędzy poszukiwaczami (czytelnikami forum) jest znakomity, rzeczywiście, jest to naprawdę sprawa honoru dla wszystkich aby skradzione tablice się odnalazły i powróciły na groby tych, którzy oddali w 1939 r. w obronie ojczyzny to, co mieli najcenniejsze - swoje życie... Szperacz Link to comment Share on other sites More sharing options...
FENIAN Posted September 17, 2006 Share Posted September 17, 2006 A to skur....e.Dopiero co byłem tam 2 tyg temu na rekonstrukcji i wszystko było nice...Co za patologia...Pod ścianę i pach z lugera... Link to comment Share on other sites More sharing options...
whatfor Posted September 18, 2006 Share Posted September 18, 2006 Myślę, że w te miejsca: http://branze.teleadreson.com.pl/gdansk/skup_zlomu.htmlmożna przesłać powyższe informacje + fotki tych liter - napewno ktoś takowe posiada. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boruta Posted September 18, 2006 Share Posted September 18, 2006 Smutna wiadomość zwłaszcza dla powracającego z Bzury. Polecam: pójść w kilku na złomy i powiedzieć, co jest grane, może ich złapią. Trzymam kciuki.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
XANTOS Posted September 18, 2006 Share Posted September 18, 2006 Wczoraj słyszałem o tym w radio i aż mnie zmroziło. Policja podobno miała przeszukiwać punkty skupu złomu, ale ile to da, bo to przecież nie pierwsza taka sprawa z niszczeniem nekropolii w celu pozyskania kilku kg stali i żeliwa żeby później to spieniężyć? Najgorsze jest to, że na ten towar znajdują sie nabywcy, mimo że przecież na pierwszy rzut oka widać skąd to się bierze... Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek Posted September 18, 2006 Share Posted September 18, 2006 A może to poszukiwacze są? Może powinniśmy być wobec nich lojalni i nie donosić na policję? W końcu Ci co donoszą to szmalcownicy są...PozdrawiamKrzysiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacenty2004 Posted September 18, 2006 Share Posted September 18, 2006 Chyba trafiłeś Krzysiek w dychę, bo to pewnie akcja odkrywców" była ...złomiarzy o taką beznadziejność nie podejrzewam :) Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasradocha7 Posted September 18, 2006 Share Posted September 18, 2006 Witam wszystkich.To jakieś łajzy,a nie poszukiwacze.Zastanawiam się czy jak komuś poszukiwacz ukradłby samochód to też nie iść na policję?Bo co,bo to poszukiwacz?Myślę,że w tym wypadku to nie jest żadne szmalcowanie itp.A tych bandytów należy jak najszybciej wykluczyć z naszych szeregów i niech nigdy nie śmią się nazwać poszukiwaczami!!!Włos się na głowie jeży jak bardzo ktoś się może upodlić.Pozdro. Link to comment Share on other sites More sharing options...
acer Posted September 18, 2006 Share Posted September 18, 2006 Niestety takie czasy, a piejących o donosicielstwie, bo interes nie wyszedł wielu na tym forum jak widać po niektórych wątkach. Żadnej taryfy ulgowej - jeżeli jest to jakiś poszukiwacz to tym bardziej opublikować wizerunek z adresem i dopiskiem hiena cmentarna". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Boruta Posted September 18, 2006 Share Posted September 18, 2006 Jak dla mnie to pan" henio z panem" wickiem na wino nie meli, a za to dużo pieniędzy dostaną. Typowe metody działania. Bo małolaty, to chyba nie. Kiedyś widziałem, jak taki żul rozrywał pojemnik na papier, żeby trochę kartonów wyciągnąć. Pojemnik potem nie nadawał się do niczego.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
a.korbaczewski Posted September 18, 2006 Share Posted September 18, 2006 a może tablice poszły do remontu jakiegoś?z grobu moich dziadków na Brudnie też odkręcono tablice mosiężne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
suchy ss Posted September 18, 2006 Share Posted September 18, 2006 sku......stwo i padologia sie szezy:/ takich ch..om to jaja do imadla, dobrze zacisnac i ciagnac z calej sily:) a w wakacje oprowadzalem moja kobite po Westerplatte i bylo wszystko na swoim miejscu.ps. za wolgaryzm nie przepraszam(moje odczucia):)pzdr.Post został zmieniony ostatnio przez moderatora admin 19:25 18-09-2006 Link to comment Share on other sites More sharing options...
admin Posted September 18, 2006 Share Posted September 18, 2006 Krzysiek, nie rób sobie jaj ironizując i odnosząc się do innego wątku, bo np. jasradocha7 już założył z góry, że to byli poszukiwacze i mało co się znowu nagonka nie zrobiła na poszukiwaczy czy pseudo poszukiwaczy - może nie czytał tamtego wątku. Nieważne. Sprawa jest za poważna. Najważniejsze jest odzyskanie tablic, to kto to zrobił to sprawa drugoplanowa. Z grobu pisarki szczecińskiej, Niny Rydzewskiej, którym to grobem moja rodzian opiekuje się od pół wieku także zniknęła tablica nagrobna z brązu. I naprawdę nie sądzę, że jakiś miłośnik powojennej historii Szczecina podziwia ją teraz na swojej ścianie. Poszła na złom jak nic. W tym wypadku skoro policja została w to wciągnięta to nie ma mowy o renowacji bo kradzież musiał zgłosić zarządzający terenem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
adamoovv Posted September 18, 2006 Share Posted September 18, 2006 Powinno sie tepic w zarotku .Nie mozna tego tolerowac.Te chieny trzeba pokazywac w telewizji i prasie.Skandal Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzysiek Posted September 18, 2006 Share Posted September 18, 2006 To nie jaja, to po prostu sarkazm... PozdrawiamKrzysiek Link to comment Share on other sites More sharing options...
jasradocha7 Posted September 18, 2006 Share Posted September 18, 2006 Masz rację admin.Nie czytałem innego wątku,a tu się trochę źle wyraziłem.Powinno być:Jeśli to byli poszukiwacze to itp,itd (patrz wyżej).Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomekk Posted September 18, 2006 Share Posted September 18, 2006 Jest to skur..syństwo a co do obrywania tablic to w zeszłym roku byłem (kolejny raz) na moście Tadeusza Kutrzeby gdzie była tablica upamiętniająca ale również podpieprzyły jakies łajzy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
jaca2003 Posted September 18, 2006 Share Posted September 18, 2006 Po pierwsze nie sadzę aby te tabliczki wyszły w Gdańsku(złomiarze wbrew obiegowej opini też czasem myslą.)Po drugie nie sadze aby w Gdańsku znalazł sie taki sk...iel który by to zrobił co zostało zrobione.Po trzecie to moze by tak Odkrywca W TYM MOMENCIE jako pismo branżowe natentychmiast ogłosił publiczna zbiurkę kasy i odtworzył te tablice.Moze juz nie z bronzu ale z plastiku nalowanego?PozdrawiamPost został zmieniony ostatnio przez moderatora admin 19:23 18-09-2006 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.