Alexxg Napisano 25 Sierpień 2006 Autor Napisano 25 Sierpień 2006 Poszukuję informacji na temat używanych we wrześniu 1939 wzorów mundurów lotniczych. Może ktoś ma jakieś dokładne zdjęcie i/lub namiary na warunki techniczne" w Dzienniku Rozkazów MSWojsk.
bolas Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 Tu masz fotę szeregowego lotnictwa ... drugi kolo od lewej - mundur pozasłużbowy. Lwów, druga połowa lat 30-tych.http://img80.imageshack.us/img80/8425/121702465ir6.jpg
Gebhardt Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 Dokladne namiary beda pod koniec tygodnia. In extenso znajduje sie wszystko co trzeba, o ile pamiec nie myli, w roczniku 1937 jawnych rozkazow dziennych MSWojsk.
sqh Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 Nie w 1937 - konkretnie jest to rozkaz jawny nr 8 z 30 V 1936, poz. 98.Cały ten rozkaz to jest właściwie samodzielna książka o nowym mundurze, oznakach i odznakach lotnictwa (wprowadza m. in. obowiązującego do dziś Orła z husarskimi skrzydłami). Z tabelami, co kiedy należy założyć, około setką rysunkowych załączników z wymiarami każdego z nowo wprowadzonych elementów, a także kolorowymi tablicami, pokazującymi wzorcową barwę, a nawet splot każdej tkaniny. Są tam także odnośniki do tych oznak, które zatwierdzono wcześniej, a które niniejszy rozkaz utrzymał w mocy, m. in. specjalności lotniczych (rozkaz jawny nr 13/1933 poz. 221).Alexxg - jeżeli masz w zasięgu Centralną Bibliotekę Wojskową albo Bibliotekę Muzeum Wojska Polskiego, to polecam jednak lekturę oryginału, bo nie sądzę, by Gebhardt dał radę całość przeskanować i tu wstawić :-)
Gebhardt Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 Wstawiac to zupelnie nie warto bo przy limitach rozmiarowych i tak guzik by bylo widac:).
Alexxg Napisano 26 Sierpień 2006 Autor Napisano 26 Sierpień 2006 Dzięki. Kłopot w tym, że nie do Warszawy mam 300 km ;) Zobaczę do Biblioteki Jagiellońskiej - może tam są Dzienniki Rozkazów Min.Spr.Wojsk. Jak nie, to nie mam pojęcia gdzie tego szukać na miejscu,bo do BJ raczej egzemplaża z Warszawy nie ściągnę :( W razie czego (gdyby ktoś miał dostęp do textu i chęć pomocy), to interesują mnie dane pod kontem rekonstrukcji historycznej. Ponoć da się przerobić współcz. mundur lotniczy na mundur oficerski wz.36. W takim razie potrzebne mi są dane dot. podstawowych różnic (chyba kształt dolnych kieszeni, a co z rozcięciem na plecach?). A także wymiar lampasów" na spodniach i taśmy na mankiecie. Mam też pytanie co do czapki: w Broń i Barwa WP 1939" red. Królikowski Lublin 1993 jest informacja o galonach oficerskich" - jak one miały wyglądać w stosunku do współczesnych?
U311 Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 Moja propozycja st. podoficer z poznańskiej Ławicy pierwsza połowa lat 30 XX wieku.
U311 Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 Jeszcze jeden lotnik w umnudurowaniu wyjściowym, zdjęcie datowane 15 czerwca 1938r.
U311 Napisano 26 Sierpień 2006 Napisano 26 Sierpień 2006 A tu jeszce jedno wyjątkowo ciekawe ujęcie chłopaków z lotnictwa II RP.
LeszekS Napisano 27 Sierpień 2006 Napisano 27 Sierpień 2006 W czasopiśmie Model Hobby nr 5 i 7 z 2000 były artykuły o mundurach. Także rysunki mundurów lotnictwa, obsługi technicznej itp.
bolas Napisano 27 Sierpień 2006 Napisano 27 Sierpień 2006 Pod koniec lat trzydziestych, o ile się nie mylę, mieli dokłądnie takie same mundury jak piechota - czyli sukienne wz.36 - ino robione w innym kolorze, bardziej niebieskim. Ale głowy nie dam, bo to nie mój temat.
Alexxg Napisano 27 Sierpień 2006 Autor Napisano 27 Sierpień 2006 Bolas, z tego co widać choćby na zdjęciach z tej strony: http://www.psr.netfriend.org/mysliwcy/ to zdecydowanie były inne mundury dla oficerów. W pracy Broń i barwa wojska polskiego w roku 1939" red. B. Królikowski, Lublin 1993 określono te mundury jako yp angielski". Szeregowcy (co widać na zdjęciach w tym temacie) mieli mudnury kroju jak piechocińcy", ale (o czym pisze też Królikowski) tego samego koloru, co oficerowie. Mnie chodzi szczególnie o mundury oficerskie, czyli mudnury pilotów i obserwatorów :)
Benny Hill Napisano 28 Sierpień 2006 Napisano 28 Sierpień 2006 Pilotami i obserwatorami byli nie tylko oficerowie. Latali kaprale i siezanci, a nawet st. szeregowcy. Mundur w kolorze stalowym wprowadzono w 1936 roku i wygladal on bardzo podobnie do dzisiejszych mundurow wyjsciowych. Zastapil on mundury zielone z zoltymi patkami. Zrezygnowano tez z bryczesow i kolnierza w stojke. Charakterystyczne bylo to, ze nosilo sie go z krawatem i polbutami.Pozdrawiam
Alexxg Napisano 28 Sierpień 2006 Autor Napisano 28 Sierpień 2006 Właśnie o te różnice mi chodzi. Jakie one są/były?
Gebhardt Napisano 28 Sierpień 2006 Napisano 28 Sierpień 2006 Roznice w wyposazeniu jednak byly nawet dla szeregowcow i to znaczne nie tylko w kolorze wiec nie radze nic robic przed zapoznaniem sie z rozkazem i jego zalacznikami. Troche cierpliwosci to zrobie ksero i wysle komu potrzebne.
Alexxg Napisano 28 Sierpień 2006 Autor Napisano 28 Sierpień 2006 Pośpiech jest potrzebny tylko przy łapaniu zwierząt obficie zamieszkujących okopy ;) Chcę zrobić porządną konwersję munduru (o ile oczywiście to wogóle jest możliwe), a nie coś co na pierwszy rzut oka się odróżnia. Materiału na poprawki" mam dość, bo mundury z demobilu są dosyć tanie ;) Jeśli będziesz miał już to xero, to proszę o kontakt na alexglogowski@wp.pl to tam dogadamy szczegóły atury logistycznej" :)Pozdrawiam i dziękuję za ofertę pomocy :)
krzyhal Napisano 28 Sierpień 2006 Napisano 28 Sierpień 2006 Witam szanownych KolegówNie wiem, jakie jest Wasze zdanie o pozycji H. Wieleckiego Polski mundur wojskowy 1918-1939", ale jest tu sporo opisów i rysunków mundurów m.in. lotniczych.Jeśli będziecie mieć życzenie, to w miarę możliwości spróbuję je wrzucić po kawałku. Na razie fotka z książki Wacława Króla Lotnicy spod znaku poznańskiego Kruka".pozdrawiam krzyhalP.S.Czy też mógłbym poprosić o ww ksero - krzysiek@plart.org
acer Napisano 28 Sierpień 2006 Napisano 28 Sierpień 2006 Ciekawe rapcie i kordzik. Czy prowadzący porucznik ma standardowy kordzik lotniczy wytw. Borowskiego ?
krzyhal Napisano 28 Sierpień 2006 Napisano 28 Sierpień 2006 Niestety, nie jestem ekspertem od kordzików i rapci.Ponieważ kolega Alexxg myśli o rekonstrukcji, sądzę że kilka reprodukcji z moich skromnych zbiorów może się przydać w odtwarzaniu sylwetki lotnika przedwojennego.Z książki R. Szubańskiego W obronie polskiego nieba" -
krzyhal Napisano 28 Sierpień 2006 Napisano 28 Sierpień 2006 Teraz kilka fotek z J. Pawlaka Polskie eskadry w latach 1918-1939"
krzyhal Napisano 28 Sierpień 2006 Napisano 28 Sierpień 2006 J.w.Zwrócie, proszę, uwagę na czapki - ponieważ w WP królowała generalnie rogatywka to czapki okrągłe nazywano angielskimi", nosili takie też szwoleżerowie i KOP - ale u lotników można chyba zaobserwować swoisty fason w noszeniu czapki okrągłej. O ile u szwoleżerów i KOP-owców jest ona taka jak ją wytworzono, to u lotników niekoniecznie. Patrząc na zdjęcia, dosyć często widać ingerencje właścicieli w ich kształt - u gen. Rayskiego przybrała ona formę niemal maciejówki.
krzyhal Napisano 28 Sierpień 2006 Napisano 28 Sierpień 2006 J.W.Tu akurat czapka nie jest poddana deformacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.