Busztyfikator Napisano 11 Sierpień 2007 Napisano 11 Sierpień 2007 manfred napisz busztyfikator@o2.pl chętnie pomogę, nawet w teren może zabiorę.
Busztyfikator Napisano 11 Sierpień 2007 Napisano 11 Sierpień 2007 przepraszam to jest prawidłowy adres busztyfikator1@o2.pl
wylye Napisano 11 Sierpień 2007 Napisano 11 Sierpień 2007 Jakby ktoś potrzebował dostępu do starych wojskowych map taktycznych i operacyjnych to można Tu kliknąć http://igrek.amzp.pl/mapindex.php?cat=WIG100Info dla tych którzy jeszcze am" nie byli. I powiem wam, że po analizie linii lasu - jestem zaskoczony, w jak wielu przypadkach, pokrywa się ona z dzisiejszą. Pozdrawiam.
manfred1992 Napisano 11 Sierpień 2007 Napisano 11 Sierpień 2007 Wielkie dzięki za zauważenie mnie na forum.Co do wypadu to chętnie bym gdzieś poszedł i pokopał tylko nie bardzo mam czas i pozatym jestem początkującym.A co maila to wolał bym sie porozumiewać np przez forum albo gg.
Busztyfikator Napisano 11 Sierpień 2007 Napisano 11 Sierpień 2007 W takim razie powodzenia na wykopkach na siwej dolinie tylko dołki zakopuj po sobie Pozdrawiam
manfred1992 Napisano 11 Sierpień 2007 Napisano 11 Sierpień 2007 Witam.Znalazłem w domu ciekawą książkę: PARTYZANCKI KRAJ" Jerzego Markiewicza.Książka opisuje chyba wszystkie walki na ziemiach zamojskich z Niemcami oraz z UPA.Lektura na 2 dni jak nie więcej:-]pozdrawiam
manfred1992 Napisano 11 Sierpień 2007 Napisano 11 Sierpień 2007 Mały błądWszystkie bitwy od 1 Stycznia 1944 do 15 Czerwca 1944.
manfred1992 Napisano 11 Sierpień 2007 Napisano 11 Sierpień 2007 Mam jeszcze jedno pytanie ile osób z tego tematu jest z TL i w jakim jesteście wieku?
manfred1992 Napisano 12 Sierpień 2007 Napisano 12 Sierpień 2007 Jest ktoś jeszcze kogo interesuje ten temat bo chciałbym uzyskać jakąś odpowiedź.I mam jeszcze jedno pytanko co mam zabrać ze sobą na swoją pierwszą wyprawę z wykrywaczem??
wylye Napisano 12 Sierpień 2007 Napisano 12 Sierpień 2007 No cóż, nie ma czegoś takiego jak dobre rady" dla odkrywcy"najlepiej to butelkę offa" - aby ustrzec się insektów no i może odrobinę ozwagi" - przy samej eksploracji.Wystrzegaj się terenów pod ochroną i ciekawskich" przy samych poszukiwaniach. Czasy, kiedy można było szukać bezkarnie - dawno minęły. Naucz się rozumieć co mówi" twój wykryw. Nie kop dołów o rozmiarach transzei, a nawet te małe - zasypuj i maskuj - jak potrafisz... Będzie mniej olało" jak wpadniesz :) i dosłownie i w przenośni. Pozdrawiam
beaviso Napisano 12 Sierpień 2007 Napisano 12 Sierpień 2007 Zabierz przede wszystkim zapasowe baterie :)
manfred1992 Napisano 15 Sierpień 2007 Napisano 15 Sierpień 2007 Mam pytanko czy jest ktoś z TL z młodszej grupy wiekowej tak ok 16 lat.
manfred1992 Napisano 17 Sierpień 2007 Napisano 17 Sierpień 2007 A może mi ktoś coś powiedzieć o siwej dolinie i co można tam znaleźć?Bardzo proszę o szybką odpowiedź .
wylye Napisano 17 Sierpień 2007 Napisano 17 Sierpień 2007 kapsle, sreberka z opakowań papierosów, monety zdawkowe (głównie te aluminiowe) w wale dawnej strzelnicy setki pocisków głównie od kbks, opakowania po środkach antykoncepc. to ty możesz znaleźć. Natomiast Ciebie - najprawdopodobniej znajdzie pan M. M. szef straży leśnej Nl-ctwa T.L.Tak na poważnie Manfred, daj se luz z siwką" wiesz, że od przynajmniej 100 lat, jest ona dla mieszkańców TL takim Laskiem Bulońskim" a to, że we wrześniu 39r była miejscem tragedii 1000-cy polskich żołnierzy to dziś już tylko łabędzi spiew"pozdr
gibki9 Napisano 18 Sierpień 2007 Autor Napisano 18 Sierpień 2007 Ja sie nie zgodze,duzo znalazlem w siwej,a co?, to tajemnica,choc teraz pewnie juz wiele nie zostalo, bo dokladnie spenetrowalem:)
Busztyfikator Napisano 18 Sierpień 2007 Napisano 18 Sierpień 2007 Zgadzam się z gibkim to teren jak kazdy inny, Ten las pokazał już pare lat temu że niewolno go lekcewazyć Pozdrawiam
manfred1992 Napisano 18 Sierpień 2007 Napisano 18 Sierpień 2007 To gdzie teraz chodzicie skoro siwka" przeszukana I kiedy robicie jakieś wyprawy [chętnie bym dołączył do jakiejś wycieczki tylko że ja mam 15 lat].pozdrawiam.
Busztyfikator Napisano 18 Sierpień 2007 Napisano 18 Sierpień 2007 Lasu nie przeszukasz. Poprostu idz i szukaj, 10 razy bedziesz szukał w tym samym miejscu i nic a za 11 cos trafisz
wylye Napisano 18 Sierpień 2007 Napisano 18 Sierpień 2007 @ Busztyfikator > zgadzam sie w calej rozciągłości w z twoim punktem widzenia - jak powiedziałem, Siwka" jest b znaczącym miejscem w Kampanii W.39, jednak szukanie bywa tam zakłócane"na rożne (wymienione wyżej) sposoby.@ Gibki > Nie lekceważę SIWEJ D" w okolicznościowej broszurze z 84r bodaj, poświęconej zjazdowi uczestników Bitew Tomaszowskich, jest duża ilość wspomnień uczestników tamtych wydarzeń. Sporo listów żołnierzy, oficerów i sanitariuszek mówiących o tamtych dniach. (Wiele z nich może posłużyć za Vademecum poszukiwacza TL...) W swojej krótkiej relacji, Irena Witer - Niewmierzycka, (moja nieżyjąca ciotka)sanitariuszka w szpitlu polowym wspomina tam o setkach rannych, wypełzających" z lasu Ś.D. jeszcze w kilka dni po bitwie. Z jej m.in. relacji wiem, że wielu umarło w tym lesie. Wiem , że ona sama (jak wielu mieszkańców T.L.) osobiście zakopywała , kilkakrotnie broń osobistą oficerów i dokumenty w lesie Ś.D.(przez całe życie" mieszkała na Mickiewicza, a wiec miała blisko...) Tak, że o lekceważeniu" nie ma mowy. Powiedziałem tylko że trudno tam - teraz.Pozdr serdecznie
manfred1992 Napisano 18 Sierpień 2007 Napisano 18 Sierpień 2007 A czy jest gdzieś taka broszurka z 84r w necie .
wylye Napisano 19 Sierpień 2007 Napisano 19 Sierpień 2007 Pozycja ta nosi tytułBohaterom Września 1939 R. w 44 rocznicę walk pod Tomaszowem Lubelskim" jest to wydanie pamiątkowe wyd 1983r W Tomaszowie Lubelskim wyd w 2000 tyś egzempl. praca zbiorowa pod redakcją mgr Stanisława Kudlickiego. liczy 71 str. format A4pozdr
gibki9 Napisano 19 Sierpień 2007 Autor Napisano 19 Sierpień 2007 obecnie jestem w tomaszowie przez tydzien,jak by mial ktos ochote sie wybrac na szukanie w obrebie 100km, to zapraszam,interesuje mnie przedewszytskim 1 wojna,jakies okopy itp.oczywiscie 2 wojna tez może byc.dzis wyruszam o 15,moje gg6762774.pzdr.
gibki9 Napisano 19 Sierpień 2007 Autor Napisano 19 Sierpień 2007 witam, dzisz wyszlo troche ammo z 1 wojny,tak że lipa;/ ,mam pytanie szukal ktos na wspolrzednych podanych przez Wyle?
wylye Napisano 20 Sierpień 2007 Napisano 20 Sierpień 2007 W niedzielne popołudnie, w lasach koło Bełżca (ok 500m w kierunku S-W OD wzgórza 292) natknąłem się na dobrze wciąż widoczna linię okopów. Nie byłem tam pierwszy :) czego dowodem jest zryte na zasadzie dzikiej świni" podłoże... Wniosek, że nie były to świnie" bierze się stąd, iż świnie zwykle żerują bez użycia wykrywacza... Te które tam ryły - używały.***Ok to tyle tytułem reminiscencji niedzielnych, może poza tym że, tak na prawdę nie udało mi się określić z jakiego okresu pochodzą okopy.Znalezionych kilka szt. amo do Labela, są w tak koszmarnym stanie, że bicia są nieczytelne. Natomiast kawałek czegoś co może być komorą nabojową ciężkiej jednostki broni - jest jak na razie unamed" i wymaga identyfikacji. Coś jednak mówi mi, że to 1-sza woja.I tu moja prośba do świnek" które tam kopały, i być może coś wyryły.1. jakie bicia mają łuski z tego okopu2. moja" komora wyszła ok 5m od waszych wykopalisk" niczego wam nie brakuje :) chętnie oddam - jeżeli macie więcej" :)Pozdr
gibki9 Napisano 20 Sierpień 2007 Autor Napisano 20 Sierpień 2007 witamChcialem podziekowac Egonowi za swietny wypad do lasu,gość zna sie na militarce jak malo kto!Dzieki wylye za namiary na gps:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.