macsurf Napisano 11 Luty 2008 Napisano 11 Luty 2008 Teren prochowni, w poblizu widac straznice. W we wczesniejszych postach sa zdjecia zarowno straznicy jak i to co pozostalo z dawnej prochowni.
MariO66 Napisano 12 Luty 2008 Napisano 12 Luty 2008 Na prawo od tego miejsca jest(czy też była)strzelnica...
woytas Napisano 12 Luty 2008 Autor Napisano 12 Luty 2008 w geografi na prawo tzn na wschod?Jesli tak to tak bylo :)
gapa25 Napisano 15 Luty 2008 Napisano 15 Luty 2008 Witam.Z tego co ustaliłem na gorąco w Rogowie przez pewien czas stacjonował pluton rozpoznania radioelektronicznego lub zakłóceń radioelektronicznych. Budy" stały na wysokości WDW przy drodze na ygówkę", na usypanych niewielkich górkach" (wys. do 2 m?)i obwałowane. Pluton kwaterował w wydzielonych pomieszczeniach w jednym z koszarowców ( na pierwszym piętrze), żywił się w pułku. Prawdopodobnie podobny był za Kołobrzegiem o którym LOBO wspomina na innym forum. Jestem w trakcie ustalania szczegółów (podporządkowanie, sprzęt).Pozdrawiam.
Lobo26 Napisano 15 Luty 2008 Napisano 15 Luty 2008 Dzięki Gapa25! Mam nadzieje że czegos nowego sie dowiesz i sklecimy to w jedna całość. Szczerze mowiac ciekawy jestem na jakim sprzecie pracowali...Co do tego radaru pod Kolobrzegiem to podporzadowanie mial do 4 pulku łącznosci w Dziwnowie. Ciekawe czy ten z Rogowa mial takie samo?
gapa25 Napisano 16 Luty 2008 Napisano 16 Luty 2008 Jednostka Wojskowa nr 1401 w Dziwnowie a o nią chyba chodzi była jednostką zieloną" ( wojsk lądowych). Pamiętam ich udy" jak stały w Dziwnowie na skraju dużej płaszczyzny między główną drogą w JW a zalewem. Mówiono że ta płaszczyzna to byłe lotnisko ziemne. 25 lat temu znałem nawet nr rej. niektórych ud" ;)- z 1bsz wiedzą o co chodzi.Ci w Rogowie podlegali pod WOPK (WLOP?)czyli byli kleksami".
Lobo26 Napisano 16 Luty 2008 Napisano 16 Luty 2008 Mowisz JW1401... hmm... to by mialo sens bo ci z Kołobrzegu pociskali w zielonych beretach.A najblizsza kompania WOPK byla wlasnie w Przećminie. Choć pomiedzy Rogowem a Przećminem to tylko 7km w lini prostej. Czy byl by sens stawiac tak blisko?
gapa25 Napisano 16 Luty 2008 Napisano 16 Luty 2008 Jednostka w Przećminie była kompanią radiotechniczną, pluton z Rogowa podlegał pod krrel lub kzrel. W latach 1990-2000 w Wojskach Radiotechnicznych WOPK/WLOP było tyle zmian że są problemy z ustaleniem kto,kiedy i pod kogo podlegał.
Lobo26 Napisano 25 Luty 2008 Napisano 25 Luty 2008 Witam,Ostatnio dorwalem ksiazke o artylerii plot.Znalazlem w niej info o Rogowie. ... Zgodnie z przyjętym w roku 1972 10-letnim perspektywicznym planem rozwoju wojsk OPL, przezbrojono wiekszość pułków artylerii plot na szczeblach okręgów i związków taktycznych, wprowadzając zestawy rakietowe.Jako pierwszy, w roku 1974 przezbrojono w rakiety przeciwlotnicze malego zasięgu 75paplot z POW, na jego dowódcę wyznaczono mjr Żmijewskiego. Jednostka po krótkim lecz intensywnym szkoleniu, juz w roku 1975 wzięła udzial q ćewiczeniu taktycznym połączonym ze strzelaniembojowym na poligonie w ZSRR. Oddział rakiet zniszczył wskazane cele powietrzne. Start pierwszej rakiety dokonał pododdział por. Nowaka.Kolejno przezbrojono w zestawy rakietowe nastepujace pułki art. plot. 66, 18, 69 z ŚOW i 55 z POW. ..."źródlo: Obrona przeciwlotnicza wojska polskiego w latach 1919-1994, Marian Kopczewski, Wyd. WSO WOPL Koszalin 1994, str.230
11021979 Napisano 29 Luty 2008 Napisano 29 Luty 2008 Pana por. Nowaka znam bardzo dobrze bo to mój szwagier obecnie płk. rez. pracuje nadal w szefostwie wopl wojsk lądowych. Jako jeden z pierwszych odbalał na poligonie w Aszałuku rakiety zestawu KUB. Jednostka w Rogowie otrzymała ten zestaw jako pierwsza w Polsce.
macsurf Napisano 12 Marzec 2008 Napisano 12 Marzec 2008 Mapa z 1944/45 r. http://www.berlinka.pcp.pl/RAB1944.JPG przedstawiające rozwój dróg/autostrad. Widać wyraźnie drogi z Kolberg do Kamp :) Jest też numer drogi.
Lobo26 Napisano 14 Marzec 2008 Napisano 14 Marzec 2008 Dzis w Gazecie kolobrzeskiej mozna bylo wyczytać ze powstaje projekt budowy lotniska dla wodnosamolotów w Rogowie. Z naszej strony (polskiej) czynny udzial w tym przedsięwzieciu ma Fort Rogowo.Drogi Arado czy mozesz cos wiecej powiedzieć w tej sprawie ???
Arado Napisano 14 Marzec 2008 Napisano 14 Marzec 2008 Proszę : Cały projekt realizujemy pod hasłem ,,BALTIC AERONAUTICA,,. Celem jest ożywienie Lotnictwa Morskiego w krajach basenu Bałtyku południowego.(Niemcy,Polska,Szwecja,Litwa,Łotwa,Estonia)i stworzenie sieci wodnolądowisk i innych projektów z tym związanych.Między innymi Muzeum Lotnictwa i Militariów, warsztatów renowacyjnych, rekonstrukcyjnych i centrum integracji młodzieży. Projekt ma szansę być dofinansowany ze środków UE i nad tym w tej chwili pracujemy. Reszta informacji na naszej www. Pozdrawiam Arado
amado Napisano 18 Marzec 2008 Napisano 18 Marzec 2008 Witam, czy Wam coś wiadomo o wyrzutniach V-1 w Rogowie ? Pytam ponieważ jeden z rezerwistów który przysłał mi zdjęcia opisuje jedno z nich w tle widać resztki wyrzutni V-1. http://www.amado.prv.pl/na_strazy_pokoju.htm Pozdrawiam
yrek58 Napisano 18 Marzec 2008 Napisano 18 Marzec 2008 Większej bzdury nie widziałem. W tle widać resztki mola a nie żadną wyrzutnię V-1.
amado Napisano 21 Kwiecień 2008 Napisano 21 Kwiecień 2008 Ktoś kiedyś poszukiwał zdjęć z WKS Rogowo zapraszam http://www.amado.prv.pl/na_strazy_pokoju.htm Fotki przysłał rezerwista JW 2366 Andrzej Dziuba rezerwa 77-79
@ndrew Napisano 23 Kwiecień 2008 Napisano 23 Kwiecień 2008 Witam.Taki typ schroniku jest w Rogowie.Pzdr.@ndrew
Arado Napisano 23 Kwiecień 2008 Napisano 23 Kwiecień 2008 Znamy ! Znamy ! Jest niestety całkowicie podtopiony. Ale latem postaramy się oczyszcić. Do Amado: Zdjęcia unikalne ale rozumiem, że ze względu na tajemnicę wojskową ( wtedy) nie pokazują prawie żadnych budynków i infrastruktury z tamtego okresu ! Szkoda. A może jeszcze coś wyjdzie? Pozdrawiam Arado !
Lobo26 Napisano 11 Maj 2008 Napisano 11 Maj 2008 OK przejezdzając dzis przez Rogowo zobaczylem sporo wywrotek piachu i ziemi przy kotlowni na betonce.Co tam kombinują ???
amado Napisano 27 Lipiec 2008 Napisano 27 Lipiec 2008 Kolega Latos Andrzej - wraz z kolegą Mirosławem Padechowiczem przysłali kolejne zdjęcia ze swojej służby w JW 2366, na jednym z nich jest prawie cały sztab z dowódcą pułku majorem Bogdanem Konderem. http://www.amado.prv.pl/na_strazy_pokoju.htm Pozdrawiam Jacek.
amado Napisano 12 Sierpień 2008 Napisano 12 Sierpień 2008 Kolega Marian Moroz przysłał kolejne zdjecia, na jednym z nich widać naszą strzelnicę. http://www.amado.prv.pl/na_strazy_pokoju.htm Pozdrawiam Jacek
amado Napisano 22 Wrzesień 2008 Napisano 22 Wrzesień 2008 Witam być może ktoś rozpozna kolegów z wiosny 1984-1986. Zdjęcia przysłane przez kolegę Piotra Antczaka. Pozdrawiamps. A ja jak do tej pory nie odnalazłem nikogo z swojej fali...ehhhhh.
amado Napisano 5 Październik 2008 Napisano 5 Październik 2008 No i kolejny rezerwista zameldował się w wirtualnej JW 2366 http://www.amado.prv.pl/index.htm zapraszam i pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.