Skocz do zawartości

rkm wz.28 w Rosji

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wielokrotnie wraz z opisem rkm wz.28 znajdywałem zdanie, że znane są zdjęcia wz.28 z obrony Moskwy w 1941 roku. Spotkałem się z takim zdjęciem raz, gdzie Ruscy stali z nim w okopach i to wszystko. A tu dziś uruchomiłem Call of Duty 2" i w filmie znalazłem taką scenę :) Byłem mocno zaskoczony. Ładne co?

Czerwonoarmista w hełmie starego typu pod Moskwą w 1941 roku.

Napisano
Sz-36 ma grzybek na czerepie, poza tym, wygięcie" dolnej częsci jest za duże jak na niego...no i z tej pozycji powinno być widać charaterystyczne uszy" hełmu.

Jak dla mnie to Niemiec :)
Napisano
Witam.Coś w tym musi być bo widziałem kiedyś Radzieckie zdjęcie z Leningradu.Na zdjęciu tym był rosjanin na stanowisku,własnie z rkm wz.28 pozdro.
Napisano
Albo mi sie wydaje albo kol Widdowmaker napisał ze to screnn z gry.Więc nad czym tu dywagowac?Jakby w grze był chiński ułan z polską szabla w Me-109 to tez byscie to rozstrząsali?
Pozdrawiam
Napisano
Niestety, to kadr z kroniki filmowej, który jest na początku gry :) To nie grafika, ani ułan chiński. Co do hełmu mogę się mylić, ale rkm na pewno nasz :)
Czarnobiałych gier nie robią :)
Napisano
Niestety masz rację to kadr z kroniki.sprawdziłem więc sorry.natomiast skąd sie tam wział wz 28 odpowiedzi sa dwie.Albo niemiaszki przywlokły go ze soba(ale to juz rok 41 i broń zdobyczna oprócz ruskiej była wycofana z linii) albo zdobyczny własnie na ruskich.Pamiętac trzeba ze po 17 IX ruscy trochę tego dobra zagarneli a w tym czasie już liczyło się wszystko co strzela czyli niewykluczone ze strzelał z niego jakis Iwan a Hans mu go zabrał.
Pozdrawiam
Napisano
No to bardziej racjonalna historia, niż ta że Ivan zabrał rkm i hełm Hansowi :) Ważne, ze zdjęcie chyba wcześniej w kontekście nie wyszło, a zdjęć z polską bronią ręczną nie ma za dużo. Ma ktoś inne zdjęcia z rkm. wz28 w obcej służbie? Te Leningradzkie lub Moskiewskie?
Napisano
No ale to już może być erkaem amerykański .Co do mojej myśli wcześniejszej to raczej był żart z tym ruskim w niemieckim hełmie i z polskim erkaemem . Znawcą broni palnej nie jestem , ale prędzej będzie to polski erkaem ( amunicja mauserowska ) , w niemieckich rękach . Pozdr.
Napisano
Witam !
Aby dodać smaczku" tematowi to w/w zdjęcie lecz troszkę gorszej jakości wrzucił kiedyś Zelig do wątku o Westerplatte , zaś sam już kiedyś spotkałem się z tym samym ujęciem na Niemieckiej stronie tez poświęconej również Westerplatte .Niestety nie pomnę jej adresu.
Lokfan
Napisano
Co do fotki numer jeden ... ten hełmik jakoś nie przypomina mi tego czerwonoarmiejnego wz.36 ... to chyba zwykły niemiecki. Za to co do rkm to nie ma najmniejszej wątplwiości że to nasza 28-ka - widać dokładnie że to bankowo wz.28.
Napisano
Podsumuję, bo rózne tu rzeczy wychodzą :)
1.RKM-y oba są zdecydowanie nasze. Wystarczą bruzdy na lufie i punkt oparcia dwunogu. BAR jest dramatycznie inny.

2. Hełm jest niemiecki, to już przyznałem ;)

3. Patrząc na charakter tej kroniki, zdjęcie niekoniecznie musi być z Rosji. Teoretycznie mogłoby być od nas, ale wątpie żebyśmy to odkryli :)
Napisano
A to aż taka sensacja ? Dobry był (i w duzej ilości) to go używali i Niemcy, i Sowieci, i Finowie, Wegrzy itd. Niemcy do niego nawet całą instrukcję obsługi wyprodukowali D160/5, Teile der Maschinengewehre, heft 5, Maschinengewehr 28 (p)". Do wz. 30 też, i do Panzerbrusche 35 (p) czyli UR-a również, itd. itp.

Np. w muzeum Neuf-Breisach jest sporo części do wz. 28 (i akcesoriów), pozostałość po walkach z 1944 r.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie