polsmol Napisano 13 Czerwiec 2006 Share Napisano 13 Czerwiec 2006 No i jest jeszcze jedna kwestia. Gdyby te czołgi LWP miało formalnie to musiałoby za nie zapłacić Ameryce lub je oddać. A tak po prostu były skreślone ze stanu" armii czerwonej i nikt o nie nie pytał. Czysto hipotetycznie rozważam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 14 Czerwiec 2006 Share Napisano 14 Czerwiec 2006 Amerykanom sie mieli tlumaczyć a niby dalczego, przecież umowy lean - leasa nie podpisywała Polska tylko Rosja, która płaciła gruba swoim złotem za te dostawy.Po drugie ksiazka pana Magnuskiego była pisana pierwsze wydanie w 1985 i jakby ktorys z panow miał ją w reku to by zobaczył ile danych jest w tej książce odnoścnie calej broni pancernej, także wątpie żeby nie miał dostepu do danych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 14 Czerwiec 2006 Share Napisano 14 Czerwiec 2006 Ktoś musiałby się tłumaczyć bo opłatom podlegały tylko te czołgi, które przetrwały wojnę. Najprościej było je skreślić jako zniszczone. Z resztą słyszałem o całym transporcie Shermanów stojącym na jakieś bocznicy. Według mojego rozmówcy zostały po prostu rozszabrowane przez okolicznych mieszkańców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 16 Czerwiec 2006 Share Napisano 16 Czerwiec 2006 Panowie fakty.Zdjęcia, jakieś wycinki prasowe,ksiązki gdzie jest napisane ze pojazdy te były używane w LWP, inaczej nie uwierzę, bo to co tam gada Antka Kapicy ojca dziadek to mnie nie interesuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
polsmol Napisano 16 Czerwiec 2006 Share Napisano 16 Czerwiec 2006 Dokumentów raczej nie będzie. Może jakieś zdjęcia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek80 Napisano 16 Czerwiec 2006 Share Napisano 16 Czerwiec 2006 do imkazdjecie polskiego shermana jest w Ospreyu 7020 strona 41 z polska piechotą (piechota w rogatywkach)masz tam też zdjecie pantery g z 1 dywizji piechoty z napisem Bij wroga jego własna bronia" T-70 1 pułku czołgów na defiladzie w Sielcach, nie podpisany że to polski pisemna wzmianka o etatowych stugach w 4 dywziji (z tego co pamietam to etatowe stugi miał też 5 sdas 6 DP numery 106704, 106911, 107939)to samo zdjecie shermana jest w Tankach Lend-liza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek80 Napisano 17 Czerwiec 2006 Share Napisano 17 Czerwiec 2006 shermany z polskimi żołnierzami lwp manewry 1 DP Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek80 Napisano 17 Czerwiec 2006 Share Napisano 17 Czerwiec 2006 ten prawdopodobnie może być polski (mimo że w malowaniu radzieckim) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek80 Napisano 17 Czerwiec 2006 Share Napisano 17 Czerwiec 2006 Tu masz polskiego stuga IIIG w służbie lwp (4 dywizja, marzec 1945) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek80 Napisano 17 Czerwiec 2006 Share Napisano 17 Czerwiec 2006 tu masz jeszcze chwata tuz po zdobyciu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek80 Napisano 17 Czerwiec 2006 Share Napisano 17 Czerwiec 2006 a tu jegowrak na dziedzincu MWP ... nie wspomne, że informacje o iewygodnym" sprzecię tuszowano i tak napewno było z polskimi shermanami w lwp, zresztą ruskim na nich nie zależało skresilil j ze stanu 10-15 sztuk w te czy we czy we te. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek80 Napisano 17 Czerwiec 2006 Share Napisano 17 Czerwiec 2006 i tu jeszcze polska panthera (LWP), żeby nie było, że opowiadam ajki" ... wzszystkie zamieszczone zdjęcia pochodzą z concord numer 7020 (zdjęcie tej panthery pojawiło się już na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek80 Napisano 17 Czerwiec 2006 Share Napisano 17 Czerwiec 2006 Istnieją przekazy że w czasie walk o Gdańsk któraś z polskich jednostek pancernych otrzymała w ramach uzupełnienia strat Shermany, przy czym kierowcy byli.mam namiar mailowy na gościa, który posiada rysunek malowania shermana lwp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek80 Napisano 17 Czerwiec 2006 Share Napisano 17 Czerwiec 2006 ucieło mi posta kierowcami byli rosjanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUSZYNA Napisano 17 Czerwiec 2006 Share Napisano 17 Czerwiec 2006 Tadek80,pozwolisz że spróbuję zinterpretować twoje zdjęcia Shermanów.Na zdjęciu nr.1 widać na wieży gwiazdę,a nie orła.Wśród przyglądających się żołnierzy jest kilku w mundurach RKKA.I to w mundurach oficerskich i szeregowych.Na drugim zdjęciu podobnie,gwiazda na wieży i radzieccy oficerowie na pancerzu i wokół.Polska piechota(owijacze i Mosiny)przechodzi w szyku obok.Wniosek mój oba zdjęcia pochodzą z tzw.frontowych dróg",gdzie w tym przypadku mijała się polska piechota z radzieckimi pancerniakami.pozdrawiamkruszyna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jayms Napisano 18 Czerwiec 2006 Share Napisano 18 Czerwiec 2006 Wydaje mi się ,że Stug którego opisałeś jako służącego w 4 Dywizji LWP jest po prostu wrakiem,przy którym żołnierze zrobili sobie zdjęcie (ma wyrwany dach).No chyba ,że został zniszczony już z polską załogą. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duncam Napisano 18 Czerwiec 2006 Share Napisano 18 Czerwiec 2006 Dość tych bzdur.Czołgi M4 nie znajdowały się na stanie Wojska Polskiego (potem LWP). Nie można wykluczyć, że jakieś pojedyncze wozy trafiły do jednostek (tak jak ten opisany przez Magnuskiego M3 Lee przerobiony na WZT), ale był to sprzęt poza etatem i w działaniach bojowych czy potem na manewrach nie występował.Nie jest znane zdjęcie czołgu M4 w polskiej służbie na wschodzie.Oba zdjęcia przytoczone przez tadek80 zostały wykonane wiosną 1944 i pokazują czołgi M4A2 z radzieckiego 8KPancGw, jaki od kwietnia do lipca 1944 r był podporządkowany operacyjnie 1 Armii Polskiej. Stąd obecność na zdjeciach polskich żołnierzy i M4. Ten sam korpus i te same czołgi walczyły potem jeszcze razem z Polakami o Warszawę-Pragę (wrzesień 1944) i Gdańsk (marzec 1945). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 18 Czerwiec 2006 Share Napisano 18 Czerwiec 2006 Dzieki Duncan.Także tadek80 zamiast zaczniesz wypisywac jakieś bzdury to sie zastanów co piszesz.Na poparcie słów Duncana i moich mogę ci podać podpis jaki jest pod tymi zdjęciami z Shermanami z LWP".Czołg M4A2 Sherman" z 2 Armii Pancernej rejon Lublina lipiec 1944.Kolumna polskiej piechoty z 1 Dywizji piechoty.A jak byś wnikiliwie czytał moje poprzednie posty tobys zauważył ze pisałem o Stugu, Hetzerze, Marderze i Hanomagu. Oczewiście o Panterze tez wiedziałem.I przyjmij do wiadomości że nie znajdziesz fotek Shermanów z LWP, bo ich poprostu tam nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek80 Napisano 18 Czerwiec 2006 Share Napisano 18 Czerwiec 2006 imek pożyjemy zobaczymy jak jestes taki mądry to wynocha z tego forum ja sie tam z ciebie nie smieje i nie mówie, że z cebie modelarz z bożej łaski ... a nadal drąże temat ide jutro do sąsiadki może jej świetej pamięci" ma zdjecie z shermanem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michał ł Napisano 18 Czerwiec 2006 Share Napisano 18 Czerwiec 2006 Imek - cieszę się że zgadzasz się z Duncamem - chyba że nie zauważyłeś, że On NIE ZAPRZECZA możliwości istnienia Shermana w LWP - tylko pisze o że dotychczasowe źródła nic o nich nie piszą (cyt Duncam: ..Nie można wykluczyć, że jakieś pojedyncze wozy trafiły do jednostek (tak jak ten opisany przez Magnuskiego M3 Lee przerobiony na WZT), ale był to sprzęt poza etatem i w działaniach bojowych czy potem na manewrach nie występował..." o czym właśnie pisał Tadek). Ty zaś z całą pewnością WIESZ że ich nie było... Z takim podejściem to ja nie wierzę w Bitwę pod Grunwaldem, bo nie widziałem zdjęć a jakieś tam przekazy są nic nie warte ;-))) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radett Napisano 19 Czerwiec 2006 Share Napisano 19 Czerwiec 2006 panowie !!!!!! sprzeczacie się czy shermany były albo nie były w LWP a tym czasem nadal nic nie wiadomo o tym tajemniczym czołgu. Pogoda sprzyja a tu ani widu ani słychu aby ktoś próbował cos sprawdzić czy potwierdzić te wieści (nie mówiąc już o wydobyciu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 20 Czerwiec 2006 Share Napisano 20 Czerwiec 2006 Tadek80 nie ty mnie przyjmowales na to forum i nie ty mnie bedziesz z niego wyganiał.BO to że człowiek jest omylny i może sie pomylic to sie zgodzę.Ale ty mało tego że opowidasz bzdury to jeszcze jestes chamski(ciekawe co na to admin).Bo to że były używane jakieś pojedyńcze ezmpalrze nie będące w ewidencji to sie mogę zgodzic, choć osobiscie w to nie wierzę, Ale walnełeś taką bzdurę, że w szkoleniu były używane do pożnych lat 50-tych.Zastanów najpierw co piszesz.A co do mojego modelarstwa cale szczeście ze go oceniaja inni niż ty, a jak chesz obejrzeć sobie efekty mojgo hobby to zapraszam na naszą strone klubową www.ztslublin.lap.pl. Ja nie neguję tego że jestes takim czy innym poszukiwaczem,ale nie mogę sie zgodzić jak ktoś opowiada glupoty i jeszcze nie potrafi sie do tego przyznać.To tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cronos Napisano 20 Czerwiec 2006 Share Napisano 20 Czerwiec 2006 NIE W TEMACIE - znalazłem takie zdjecie w necie, a nie chce mi się szukać jakiegoś wątku na takie tematy to wkleje tu:P Ale apropo shermanów.http://www.fraissi.net/BicycleChronicles/Belgium.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tadek80 Napisano 20 Czerwiec 2006 Share Napisano 20 Czerwiec 2006 smieszny jesteś imek46 ... tyle ci powiem ... pisanie innych postów na innych forum z tekstami ale sie usmiałem z gościa" zastanów sie co ty piszesz gdzie indziej a p pierwsze to jest forum odkrywców a nie etonu historycznego". Zreszta imek nie wszystko musisz wiedzieć tu panuja pewne klany i nie jestes wtajemniczony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 21 Czerwiec 2006 Share Napisano 21 Czerwiec 2006 Tadek usmialem sie dlaetego bo opowiadasz glupoty i tyle i nie masz nic na poparcie swoich słów poza obrzucaniem kogos inwektywami, skoro twierdzisz ze jest to beton historyczny to niech tak bedzie nie mam zamiaru cie z tego wyprowadzać.Wogóle nie ma zamiaru więcej z toba dyskutować.Każdy sie moze pomylić,ale nie ty.Ty jestes nieomylny i nich tak zostanie.A czy panuja tu klany i czy jestem w tajmniczony czy nie, zastanów sie co ty wygadujesz czlowieku.A na tym innym forum to adimn za taki tekst o mnie tu juz by cię dawno wykopał, bez prawa poworotu, ale tu sa pewne klany i nie jestem wtajmniczony.Powodzenia w odkrywaniu tajemnic". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.