wulfgar Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 Van worden: ponawiam pytanie K-szeli jako troche laik o cewkę tzw snajperską"? jaką konkretnie cewkę masz na mysli? jakie warunki ma ona spełniać?pozdrawiam
k-szela Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 Może Ci odpowiem na tyle ile wiem:)Snajprka jest bardzo przydatną ceweczką, jest bardzo małej średnicy gdzieś około 4,5-5 cali , ma zastosowanie min. w przeszukiwaniu okopów, trudno dostępnych miejsc takich gdzie machanie tradycyjną cweką nie było by możliwe ( chyba że wykrywka to statyk i nie trzeba machać ), np gęsty młodnik, trudnodostępne miejsca w budynkach itd. itp. Mimo iż nie lubię garretów firma ta robi nawet cewki snajperskie do najniższych modeli wykrywek seria ace też ma swoją snajpereczkę i tu moim zdaniem minelab powinien wziąźć z nich przykład.
wulfgar Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 Dzieki za info. Sądziłem że chodzi o jakąś specjalną częstotliwość cewki.pozdro.
ARKADIO.IE Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 Witam ,Wiele postów do góry powiedziane było ,że X-70 można wszędzie ,a czytając to co przed chwilą było ,to X70 nie jest w paru miejscach(gęsty młodnik) taka jak ją opisano? Chyba, że zle zrozumiałem :)ps. odnośnie marketingu .Chodzi o to, że jak ludzie zjadą się na zlot to X 70 bedzie 95% ,a gdzie współzawodnictwo ? pozdrawiam
k-szela Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 Bo z wykrywkami i nie tylko tak jest, że wykrywka jest dobra lub bardzo dobra w danym terenie, ale nie spotkałem się z taką która by była idealna we wszystkich sytuacjach ( miejscach ) może za mało ich miałem jeszcze, tak więc czekam na tą jedyną:D bo te co miałem ( mam ) do dziś mogę uznać za przelotne znajomości. Pozdrowienia. P.S. Do Arkadio.ie wiem że mieszkasz w Irlandi, i zamawiałeś wykrywki w UK, jak im płacisz za nie kartą kredytową, wpłacasz na konto ??? Ja w tej chwili jestem w CORK i na to wygląda że będę tu trochę dłużej tak więc może będę chciał sobie kupić coś właśnie w UK myślę nad twoją ulubioną marką cscope:) ciekawe ma ceny, w Polsce porażka.
ARKADIO.IE Napisano 31 Styczeń 2007 Napisano 31 Styczeń 2007 Witam ,do k-szela płatne kartą,ale wcześniej warto wykonać tel,można coś utargować:) Propo tak mi się wydaje że jutro bedę w Cork(pokopać) o ile naprawią mi autko. Propo tej wykrywki to zostawie ..... :) Następna sprawa , to jest niezrozumiałe dla mnie BO x70 można wszedzie ,a innymi sprzętami nigdzie.pozdrawiam
kublo Napisano 1 Luty 2007 Napisano 1 Luty 2007 Witam, jak wczesniej juz pisalem ,ze z poczatku moja pasja opierala sie na szukaniu militarki lecz sie to zmienilo gdy zakupilem sobie xterke i czesam moniaki:),prosze abyscie sie podzielili wrazeniami z kopania militarki ,dopiero poznaje ten sprzet i jeszcze musze sie wiele nauczyc co do trybu iemal-statycznego" :) jak narazie raz udalo mi sie siegnac naboj mosin z okolo 47-50 cm. a mozliwe jest ,ze sprzet potrafi cos wiecej i musze sie nauczyc wycisnac z niego jak najwieksze osiagi .I tu jet prosba o mala rade : czy najlepiej chodzic w trybie iron mask czy na dyskrymince jak wiadomo ,ze niektore wykrywki sa zalezne od trybu na all metal jak sa nastawy to lepszy efekt czy na dykrymince ? zasugerujcie jakies nastawy z gory dzieks .Ps.Dopada mnie maly dyskomfort przez ten snieg ,a i mam chec pochodzic po lesie za militarka ,brakuje mi tego pozdro
VanWorden Napisano 1 Luty 2007 Napisano 1 Luty 2007 Witam!kublo - Bez dwóch zdań, najlepszy zasięg na militarkę osiągniesz używając trybu Prospecting.Jeszcze apropos snajperki. Tak jak napisał k-szela, to mała cewka, powiedzmy do 6ciu cali. Bez niej wykrywacz na monety jest zwyczajnie nieprofesjonalny:(PozdrawiamVW
Grzechutor Napisano 1 Luty 2007 Napisano 1 Luty 2007 Witam,Cewki o tak małych średnicach mają znikomy zasięg. Mogą być przydatne tylko w bardzo ograniczonej liczbie miejsc, gdzie przedmioty są oddalone od siebie o kilka centymetrów i płytko zalegają np w zaśmieconych parkach miejskich. Sprzedając wykrywacze mogę napisać, że zainteresowania tak małymi cewkami w Polsce nie ma.Cewek o rozmiarach 5-6 cali nie sprzedaje w Europie także Garrett przez swojego dystrybutora na Europę w Holandii.Cóż, pewnie Garrett obok Minelaba też jest nieprofesjonalny...Ktoś koniecznie szuka dziury w całym.Pozdrawiam,Grzechutor
ARKADIO.IE Napisano 1 Luty 2007 Napisano 1 Luty 2007 Witam ,jestem posiadaczem jakichś tam wykrywek,ale nie do końca rozumiem :) ,jak tak małą cewką można posprzątać jakieś monety po normalnej cewce?W zaśmieconym terenie Jesli nie mam sygnału na normalnej cewce, to w jaki sposób będe mieć na małej,(bo w zaśmieconym terenie )chodzi raczej o zlokalizowanie jej gdzie ona jest, a nie o wyczesanie po normalnej cewce!Albo jeśli znalazło sie monety na normalnej cewce w zaśmieconym terenie,to po co pózniej jest to małe ???????????Smiechu warte?Witam mam odczucie ,że jest to uszczęśliwianie na siłe,które i tak nie da pożądanego rezultatupozdrawiam
VanWorden Napisano 1 Luty 2007 Napisano 1 Luty 2007 Witam!Twierdzenie, że cewki snajperskie mają znikomy zasięg i że nadają się jedynie do miejskich parków jest poważnym nieporozumieniem:)Niektóre cewki tego typu niemal nie ustępują zasięgiem cewce standardowej a w niektórych przypadkach są wręcz wybitne (przykłady na żądanie). Chodzi tu o separację celów i uniknięcie maskowania celu przez przedmiot niepożądany, żelazo etc. Cewki te są niepotrzebne do poszukiwań standardowych, większych przedmiotów czy szybkich wypadów rekonesansowych etc. Są jednak niezbędne do poszukiwań monet i kolorowej drobnicy na zaśmieconym terenie, niezależnie czy jest to park miejski, pole orne, las, budynki czy inny teren. O tym wie każdy doświadczony poszukiwacz np. w Anglii czy Stanach (np. Monte, Gary UK czy Jimi Sierra Normandi). I to właśnie na tamtejszych forach internetowych toczy się żywa dyskusja i wysyłane są apele do Minelaba by wypuścił wreszcie taką cewkę do X-Terry. To, że takie cewki w Polsce nie są jeszcze popularne, to tylko kwestia czasu i świadomości poszukiwaczy. Na średnio zaśmieconym polu, taka cewka jest kluczem do sukcesu i większość znalezisk z rudnych" terenów, to właśnie efekt dobierania właściwej cewki do odpowiedniego rodzaju pracy. X-Terra to świetny wykrywacz, jeden z najlepszych, jakie do tej pory zrobiono, ale do pełni szczęścia brakuje kilku rzeczy. Snajperka jest jedną z nich:)PozdrawiamVWP.S. Nie wiem jak jest w Holandii(?) ale zapewne bardziej doświadczonymi poszukiwaczami są Brytyjczycy a Ci nie wyobrażaliby sobie sobie swoich Garrettów bez snajperek. Można je kupić w każdym większym sklepie w UK. Oto przykład:http://www.metaldetectorshop.co.uk/garrettcoilscovers.htmChoć wyspiarze pewnie się nie zgodzą, to jednak Wielka Brytania leży chyba w Europie?:))
VanWorden Napisano 1 Luty 2007 Napisano 1 Luty 2007 P.S. I jeszcze cytat z oficjalnego serwisanta w/w dystrybutora:http://www.proscan.gliwice.pl/forum/viewtopic.php?t=458&highlight=ma%B3e+cewkiPozdrawiam ;)VW
ARKADIO.IE Napisano 1 Luty 2007 Napisano 1 Luty 2007 Witam , sie tak przyglądam,czytam i czytam i widzę, że ta X70 to jest jakaś miłość,tylko szkoda ,że nie odwzajemniona:)pozdrawiam :)
kublo Napisano 2 Kwiecień 2007 Napisano 2 Kwiecień 2007 Witam ,dawno nic sie nie zmienilo w temacie a szkoda ,ostatnio trafilem na kawalek mosiężnej klamerki 2x3 cm w lekko mokrej piaszczystej glebie ,śmigałem z cewką 7,5 khz ,slabością jest kiepski pinpoint ale i tak dołek koło pół metra kopnołem zanim ujrzałem fanta :)Śmigam z nim od połowy grudnia i przyznam ,że coraz bardziej mi sie podoba praca tego wykrywacza .
Grzechotnik Napisano 6 Kwiecień 2007 Napisano 6 Kwiecień 2007 A to akurat nie jest żadne osiągnięcie i o niczym nie świadczy. Ostatnio sam wykopałem marne 5 zł PRL z dobrych 45-50cm także w piaszczystej glebie i nie wiedziaęłm czy się śiać czy płakać :). Solaris dał piękny głośny sygnał jakby moniak leżał z 10 cm pod ziemią, podobnie jak Gmaxx2 który też slicznie piszczał. Sprawa jest prosta, fant leżał sobie poniżej warstwy ruszanej przez pług i spokojnie przez lata mineralizował okoliczne ziarenka piasku tak, że dla wykrywki był wielkości pewnie denka od słoika :). A w piasku jak zauważyłem każda wykrywka ma najlepsze zasięgi, najgorsze są chyba lessy.
alex1939 Napisano 6 Kwiecień 2007 Napisano 6 Kwiecień 2007 Ja o X-Terrze 70 nie mogę na razie powiedzieć nic, oprócz tego że dziś ją nabyłem:) Od razu rzuca się w oczy mnogość funkcji i precyzja wykonania. Niebawem pierwszy wypadzik... Z początku ciężko będzie ale mam nadzieję że efekty będą. I tu mam pytanie: od czego zacząć? Na początku jechać na żelazną militarkę czy kolorową drobnicę?
PUMA1 Napisano 7 Kwiecień 2007 Napisano 7 Kwiecień 2007 Witam w Odkrywcy numer 6 (89) czerwiec 2006 macie dokładny opis wykrywacza.Pozdro
Pablo02 Napisano 4 Maj 2007 Napisano 4 Maj 2007 Witam. Czy ktoś posiada ( i oczywiście używa w terenie ) cewkę niskoczęstotliwościową do XT 70? Napiszcie jak się Wam sprawuje i do jakich poszukiwań jej używacie. Dzięki i pozdrawiam.
ARKADIO.IE Napisano 4 Maj 2007 Napisano 4 Maj 2007 Witam ,A jak się ma X-70??Bo temat zaginął,a nikt się nie chwali jak mu idzie.Odnośnie cewki (3) to dośc często widzę ogłoszenia o sprzedaży??pozdrawiam
Raned Napisano 5 Maj 2007 Napisano 5 Maj 2007 Temat zaginął, bo z forum zniknął główny naganiający (i chwała mu za to, bo robił to bezczelnie i nigdy nie otrzymał nawet żółtej kartki).
ARKADIO.IE Napisano 5 Maj 2007 Napisano 5 Maj 2007 Witam ,Ale jak widzę,to i tak nic nie widzę:)Zadnych znalezisk/ciekawych,? bo jakieś fenisie mnie nie interesują? Ciekawe kiedy zaczną sprzedawać X-70?pozdrawiam
karpik Napisano 5 Maj 2007 Napisano 5 Maj 2007 Co prawda zawiódł mnie nielekko, szczególnie jego zasięg. Coś tam wychodzi, nie narzekam, ale chodzi mi po głowie wymiana, tylko nie wiem na jaki.http://bastion.szczecin.pl/phpbb/viewtopic.php?t=644I gapa policyjna wczoraj wpadła.
ARKADIO.IE Napisano 5 Maj 2007 Napisano 5 Maj 2007 Witam Cię Karpik,pare msc-y,w postach troszkę wcześniej,wypowiadałem się .Jeśli nie będzie problemu,zobacz jak wygląda sprawa w C.scope,to taki początek,ale nic nie sugeruje, i czasem nie zmieniaj na .......pozdrawiamps.tak myślałem :(
wulfgar Napisano 6 Maj 2007 Napisano 6 Maj 2007 Arkadio.ie czyżbyś z kolei ty był naganiaczem C. scope"?
sloneczny Napisano 6 Maj 2007 Napisano 6 Maj 2007 ARKADIO.IE odezwij sie do mnie, sloneczny25@tlen.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.