Skocz do zawartości

znaleziono pojazd siakis przy budowie autostrady

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
General w. korzystasz z mikrofilmów czy z Neumanna? KTB nie jest niestety do końca wiarygodnym materiałem jako informacja o stratach, znacznie lepsze byłyby materiały kwatermistrzowskie.

pozdrawiam
Krzysiek
  • Odpowiedzi 177
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Jeśli dobrze podano mi wioskę o którą chodzi to w grę wchodzi sprzęt z 64( chyba) Gwardyjskiego PP lub któryś z oddziałów przydzielony do 503 Batalionu czołgów ciężkich ss.
Pokrywa się z tym co pisze Schneider o tym terenie.
pozdr.
Oksio
Napisano
etam siewnik Panowie tam jest Ursus z lat 80tych ;D
Jezli naprawde jest to cos pancernego to najpewniej jest to ogryzek w postaci uszkodzonej wanny bez podwozia. Zadziwiajace jest tez ze prawie wszyscy zalozyli ze jest to sprzet niemiecki :)
Napisano
Ja tam nie widzę nic dziwnego w tym załozeniu.Nasze(polskie)jeziora bagna rzeki a ostatnio nawet oczka wodne w ogródkach pełne sa Tygrysów i Panter.Ostatnio znalazłem wzmiankę ze Niemcy pozostawili 3 krotnie więcej sprzętu w polskiej ziemi niż użyli bojowo.A poniewaz dotychczas wyciągnięto i przetopiono tylko 60% z tego co niemiec zostawił tak więc jeszcze parę tysięcy sztuk czeka na swoich znalazców.
pozdrawiam
Napisano
akagi, bo cie admini skieruja do dzialu ogloszen ;)

poczekajmy na dokladniejsze info jesli jeszcze takowego nie ma, jesli cos tam bedzie ciekawego bedzie piknie.

wars, jak tam sprawa ktora zapodal teton? kiedy zawitacie ;)
Napisano
Witam!
Kolega Akagi się nudzi.
Miejsce warto sprawdzić. Myślę, że wkrótce będzie to zrobione.
Sexo. Sprawdziliśmy info Tetona. Niestety nic tam nie ma. Fałszywy alarm. ;)
Pozdrawiam
wars98
Napisano
Oj ludeczkowie naiwni , wierzycie w cuda że przed komuną w latach 40tych i 50 tych cos się uchowało ??? , coś co przedstawia jakąkolwiek wartość ?????.
Hart
Napisano
Jakoś musiało się uchować skoro stoi na dziedzińcu MWP. Chyba lepiej poczekać z lamentowaniem aż do momentu w którym będzie wiadomo o coś konkretnego.
Napisano
Pozwole sobie zapytac skad wzial sie 3/4 oryginalny Hetzer, ktory czeka w Holandii na transport do Kanady?Z Polski, czy Lotwy?Bo obie wersje slyszalem.Wie ktos?
Ponoc wiekszosc blach w pieknym stanie i kompletne zawieszenia, ale bez silnika i transmisji.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Wydaje mi się , że jednak zza naszej wschodniej granicy . Na czeskim forum był reportaż z jego targanięcia - o ile myslimy o tym samym - i było opisane , że chyba Bialoruś jak dobrze pamiętam .
Napisano
Z tego co mi mowiono, ten jest z Lotwy, badz Polski.Bardziej prawdopodobne, ze z Lotwy.Nie wiem na 100% - dlatego pytam.Kolekcjoner ktory go kupil jest osoba bardzo powazna - niemalze na 100% pojazd ma oryginalne papiery wywozowe z kraju pochodzenia.
To tyle, co moge napisac.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
No to dobrze. Już się bałem, że coś od nas znowu wyciekło...
A jakieś zdjęcia jego są znane?? :]
Pozdr. wars98
Napisano
Potwierdzam , że Białoruś ale dementuję , że Hetzer . Był to spory kawał czeskiego 38 ale w ładnych niemieckich barwach . Jak ktoś potrafi wkleić fotki to podeślę na priva .
Napisano
Wars,
Zdjec nie widzialem, choc nie wykluczam, ze bede widzial.Ot - znajomy w rozmowie mi wspomnial o nowym Hetzer'ze, ktory jest w drodze do Kanady.
Od slowa-do slowa - dowiedzialem sie tego, co napisalem.Wlasciciela znam i cenie jego fachowosc i uczciwosc (nie mowiac juz o tym, ze mieszka on w socjalistycznej Kanadzie, gdzie legalnosc tego typu przedsiewziec traktuje sie powaznie az do absurdu - niemalze jak w Polsce-tyle, ze oni potrafia prawo egzekwowac).
Sklonny jestem domniemac, ze pojazd pochodzi oryginalnie z Lotwy, bo wiem, ze ow pan sprowadzal pojazdy wlasnie z tamtej czesci swiata (Lotwa, Estonia i polnocna Rosja).Moj rozmowca wspominal tez jednak o Polsce - stad moje pytanie.
Wiecej grzechow nie pamietam.Za wszystkie serdecznie...itd. ;o)
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Witam!
Grendel. Z tą Polską mnie jedno ciekawi. Dlaczego jednak wspominał o naszym pięknym kraju?
(...) mieszka on w socjalistycznej Kanadzie" - ubawiłeś mnie tym do łez. Jak ja bym chiał być mieszkańcem takiego soclandu! ;)
Dziękuję Ci jednak za wyjaśnienia.
Co do egzekucji prawa to myślę, że powoli, ale coś się zaczyna zmieniać. Do zaszczepienia poszanowania dla prawa trzeba czasu. Kanada i USA miały to szczęście, że demorkacja ludowa" we wschodnio-azjatyckim, czytaj: mongolskim, wydaniu ich ominęła.
Teraz po tych wolnych dniach powinno się sprawdzić ten domniemany wrak przy A1.
Pozdrawiam
wars98
Napisano
ja dzis dostalem cynka o T-34 po ktorym kiedys dzieciaki skakaly, dzieciaki dorosly, zestarzaly sie troche, ale nie pamietaja aby ktokolwiek z tamtad cos wyciagal, a pudlo sie zapadalo coraz glebiej i glebiej :)

poczekam na upaly, bagienko wyschnie i wyrusze z piszczalka i szpikulcem :)
Napisano
Nie wierzę żeby nikt nic nie wiedział na temat tego czołgu z pomorza:/ Skoro się do niego dokopano to chyba nie zakopywali ponownie, a nie zdsziwił bym sie gdyby nad nim coś zbudowano i że tak powiem kredki:/ Ale zacząć trzeba od tego, czy jeszcze o" cos znajduje się w Polsce.
Napisano
Nie wierzę żeby nikt nic nie wiedział na temat tego czołgu z pomorza:/ Skoro się do niego dokopano to chyba nie zakopywali ponownie, a nie zdsziwił bym sie gdyby nad nim coś zbudowano i że tak powiem kredki:/ Ale zacząć trzeba od tego, czy jeszcze o" cos znajduje się w Polsce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie