Skocz do zawartości

Polski Bofors w Moskwie

Forteca

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
A co tu mozna powiedziec .Jezeli osoby z MWP nie czuja sie w obowiazku aby sciagnac sprzet uzywany w 1939 roku do Polski to pozostaje tylko usiasc i plakac nad ich patryiotyzmem.Nam maluczkim pozostaje tylko takie zdjecie lub podjecie prywatnych staran o siciagniecie tego sprzetu
  • Odpowiedzi 71
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Kilka lat temu armia fińska sprzedawała sprzęt z demobilu, polskie boforse (plot i ppanc). Sprzęt był dostępny dla każdego, z Polski nikt nie wykazał zainteresowania, jeden zestaw w cenie złomu kupił prywatny kolekcjoner z Niemiec.
Napisano
Bez przesady, kilka boforsów z Finladnii do ojczyzny wróciało. Z tego co wiem to plot Boforsów polskich jednak tam nie było.

A na zwrot artylerii polowej raczej nie ma co liczyć - pozostały pojedyncze sztuki (co innego z 15 lat temu)
Napisano
Co do polskich armat polowych 105 mm i 120 mm to znajduja sie w muzuem altylerii Fillandi(pisałem kiedyś o tym i zamieszczałem zdjęcia)

Obecny stan armat z okresu 1918-1939 WP w polskich muzeach to:

1x Schneider 155mm
2x Bofors 152 mm
1x Bofors 120 mm ORP GRYF
1x Bofors 105 mm ORP SĘP
2x Schneider 1897 75 mm
2x Prawosławna 75 mm
1x 2 spreżona 40 mm z ORP Błyskawicy
1x Lufa Boforsa 40 mm
3x Bofors 37 mm

brakuje nam tylko 105 mm, 120mm, 100mm haubicy i możdzierza 220 mm ... bo myślę, że całą 40-tkę i 75-tkę da się wyrwać ...
Napisano
Nie ma ani jednej armaty prawosławnej wz. 02/26 kal. 75 mm w polskich zbiorach - ale poluję, żeby ja wyrwac od pewnej pani na Podlasiu, gdzie jest wszystko oprócz kół:-).
Schneider 155 mm jest chyba tylko jeden w MWP.
Boforsów 37 mm jest więcej: Bydgoszcz, Warszawa, Sochaczew, Katowice, Lipce Reymontowskie.
W Skarzysku Kamiennej jest tarcza ochronna od 105 mm.
W prywatnych rękach jest jaszcz od haubicy 100 mm i kilka celowników.
Napisano

W Skarżysku jest tarcza od haubicy 155 mm niestety błędnie opisana .Natomiast jeszcze w połowie lat osiemdziesiątych w Poznaniu przed cmentarzem wojennym {?}stały , o ile się nie mylę, dwie haubice 155 mm wz 17 .Ciekawe , czy jeszcze tam stoją .

Napisano
Stać stoją. Nawet chyba więcej niż dwie. Wstyd się przyznać, ale nie wiem czy to przypadkiem nie radzieckie. W każdym razie stan będzie opłakany...
Napisano

A to co to jest to prawosławna" zaspawana o niewiadomym pochodzeniu, napisy po niemiecku, twierdzą, że zdobyta została w 1941 w czasie barbarossy (zdjecie sam robiłem przed MWP)ale na nic lepszego nie można narazie liczyć

Napisano
tadek80, mylisz sie. A na zdjeciu, ktore jak mam rozumiec ma byc argumentem, uwieczniles 76,2 mm L50 radziecka armate dywizyjnaa wz.33. A ona jednak sie rozni i to calkiem sporo od prawoslawnej"...
Napisano
W Gdyni Schneidery są, ale to na 90% nie są działa z duńskiej " i greckiej"

Tadek 80 oczywiście zamieszczał zdjęcia naszych armat z finlandii, tylko zapomniał dodać ze to nie jego zdjęcia były i że zamieścił je bez pytania o zgodę. Ale jakie tempora, taki mores.

No i w Finlandii jest nasze działko piechoty 47 mm, produkcji Vickersa
Napisano
Forteca chyba mnie nie zamkną za to??, ja bym cie nie zadenucjował :)

w Fillandi są trzy nasze 105 mm i 1 w porywach do dwóch 120 mm (105 po grunotownej modernizacji)

sorry, nie rozróżniam prawosłowanej"u nas w Kraku nima żadnej armaty sorry są trzy w muzeum lotnictwa ale je mogą oddać do huty bo tam tak pasują , nie powiem jak ...

W Gdynii jeżeli są jakieś Schneidery to tylko w wersji morskiej, możliwe, że ze żbika albo rysia

Jest też druga działobitnia 120 mm z Gryfa. Odnośnie Schneiderów to może chodzi o działo 149 mm ale podobno to armata wyprodukowana przez Skodę nie wiem nie widziałem i pewnie w tym roku nie zobacze

nie czarujmy się 105 mm w wersji lądowejto w Polsce nie ma.

do jazlowiaka, licze, że jak załatwisz transakcje to się podzielisz fotkami :)

JoncaA wybacz mi, uległem czarowi tabliczek w MWP
Napisano
W Gdyni są 2 shneidery lądowe",na kołach.Byłem tam ostatnio-stoją napewno.
P.S.Nie chcę zapeszać ale chyba będzie druga putiłówa(albo shneider 75mm w najgorszym wypadku)kompletna.Ale narazie sza.
Napisano
JomcaA
Co do armaty wz. 29 to się nie upieram. Armaty widziałem dość dawno, z daleka i wydawało mi się, że mają rozstawne ogony.
Czy ktoś może potwierdzić czy ogon armat w Gdyni jest jednoczęściowy (armata wz 13) czy rozstawny (armata wz 29)?
Napisano

Na wystawie plenerowej muzeum MW w Gdyni stoją: cytat według folderu muzeum ... dwie armaty polowe produkcji francuskiej, kal. 105mm "Schneider, do 19.09.1939r.które wspierały ogniem polskie oddziały na Kępie Oksywskiej."

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie