akagi Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 Patron, witaj w klubie dostających propozycje nie do odrzucenia". I tak byłeś delikatny, nawet nie chce mysleć co by na taka propozycję odpowiedział na ten przykład Hartmann. Marcinie siedze i myślę i mózg mnie już boli. Tu nic nie pasuje. To jest jakiś element posiadający fabrycznie tą dziure. Po co, dlaczego? Pomysł z wozem szkolny ma ręce i nogi, ale , biorąc pod uwage lokalizację skąd on u diabła by sie tam wziął. Ale może to jest jakis wóz z początków prac nad przeróbką Vickersa na 7TP. Ten pomysł Woyty z przekrojem T-26 mnie natchnął........(jezu, co ja bredze...) W sobotę mamy mała gonitwe z Hartem po naszych kolegach i paru instytucjach. Bedziemy gadać, może kto co wymysli. pozdrawiamJacek
kubas Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 Patron mysle ze w najblizszym czasie moze byc cos wiekszego i to naprawde tylko jeszcze musze dowiedziec sie gdzie jutro napisze meila to wieczorem odbiez poczte
MarekA Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 W: „Technika wojskowa w Polsce 1935-1939 dokumenty” na stronie 203: „8. Kierowca ma możliwość obserwacji terenu tylko na wprost w kierunku ruchu czołgu do przodu, nie widzi natomiast, co się dzieje po bokach. Wniosek:- umieścić w prawej ścianie pancerza 1 peryskop boczny dla kierowcy.”Jest jednak małe ale... dokument, „Projekt ulepszeń czołgu 7TP” ma datę 22 sierpnia 1939r. Żurawica.
JoncaA Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 no, zaiste , ładna zagadka. Przeglądnąłem wszystkie zdjęcia 7TP i Vickersów, jakie mam - nie ma śladów lufcika.A żeby ostatecznie wyjasnic domniemanie woyty - tak się złożyło, że mam oba zdjęcia w stanie pierwotnym" i rzeczywiście można się nabrać, nawet mając oryginał. Na skanie obok 7TP, ale od prawego boku - sami widzicie...
jaca2003 Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 Kol Patron w zadnym wypadku nie miałem zamiaru nikogo tu obrazac ani napastowac(oczywiście oprócz Ciebie bo nic nowego nie zamieszczasz).W/g mnie był to wrak a zdjęcie wykonane zaraz po klesce a nie w latach 50 jak teraz piszesz.Tak ze przepraszam jesli odebrałes moją wypowiedż jako napaśc zazdrosc lub co innego.Oczywiscie była to pewnego rodzaju napasc ale tylko i wyłącznie pod Twoim adresem cobyś sie zlitował i wrzucił małe conieco w wiadomym wątku.A kol Kubasa jesli poczół się urazony PRZEPRASZAM i PODZIWIAM za to co zrobił.Pozdrawiam
jotes Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 To, kiedy zostały zrobione zdjęcia jest dość ważne. Wcześniej się nad tym nie zastanawiałem, ale to raczej oczywiste, że po wojnie. Do tego stopnia, że zaczynam się skłaniać się ku koncepcji, że mamy do czynienia z modyfikacją niemiecką. Ale o tym jeszcze będzie ;)Nie chce za dużo motać, póki nie wypowiedzieli się jeszcze wszyscy, którzy powinni :)Pzdr,jotes
jotes Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 W tym miejscu apel, do wszystkich biegłych w sprzęcie używanym przez Niemców - może widzieli podobne modyfikacje na innych wozach przerabianych na ciągniki, pługi etc. ???
akagi Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 ja nie widziałem, a mam ze koło setki zdjęć 7" w slużbie niemieckiejpo prostu kompletnie ... nic.
jotes Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 Mnie nawet nie tyle o 7tp chodziło, co o podobne przeróbki innych wozów zdobycznych (radzieckich, francuskich).
kubas Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 Zdjecie robione pomiedzy latami 1953 1955 tego jestem pewien jak żyje.Czołg na początku stał cały a potem ludzie zaczeli go rozbierac tego tez jestem pewien.Dopiero resztki czołgu których nikt nie zabrałzostały przez władze ludowe wywiezione do chut.
kubas Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 A kolego jaca nie czułem ani nie czuje się urażony napewno posiadasz wiedze wiekszą od mojej i jesteś na forum weteranem a pozatym każdy może swoje zdanie wyrazić.Pozdrawiam kubas
PATRON Napisano 31 Marzec 2006 Autor Napisano 31 Marzec 2006 jaca - to ja przepraszam , ale akurat miałem zlą chwilę ...jak to w piątek po całym tygodniu walki o przetrwanie w wawie ;-)))PZDR PATRON
jaca2003 Napisano 31 Marzec 2006 Napisano 31 Marzec 2006 Ha Patron w takim razie nadal Cię będe MOLESTOWAŁ(myślę że wielu mi na to pozwoli)abys w wiadomym wątku zwiększył czas otwierania strony najlepiej za pomoca aparatu i najlepiej czesto.Pozdrawiam
Grendel Napisano 2 Kwiecień 2006 Napisano 2 Kwiecień 2006 Widze, ze w czasie mojej na forum nieobecnosci ciekawy watek sie pojawil :)Przejdzmy do rzeczy - Niemcy budujac wozy szkoleniowe nie zawracali sobie glowy wycinaniem dziur w pancerzu itp. - demontowali wieze, strop, boczne pancerze (o ile sie dalo).Zostawala wanna na ktorej mocowano porecze(albo i nie).Znane sa zdjecia szkolnego Pz.Kpfw. I ausf. B z szybami z przodu i plandeka, co upodobnialo go nieco do C2P.Inna Fahrschulewanne miala nieco przebudowany przedni pancerz z wycietym malym okienkiem po prawej stronie.Jeszcze jedna przerobka z szyba, to woz amunicyjny dla Flakpanzer I (co do ktoregos kiedys przypuszczalem, ze to wlasnie woz szkoleniowy).Wozy francuskie przerabiano podobnie.W wersjach ciagnikowych przewaznie demontowano wieze, zakrywajac powstaly otwor lekka plyta.Obojetnie, czy wyciecie w plycie wykonali Polacy, czy Niemcy - jest ona duza ciekawostka:)Mam nadzieje, ze doczkam sie jej zdjecia w porzadnej rozdzielczosci.PozdrowieniaGrendel
PATRON Napisano 2 Kwiecień 2006 Autor Napisano 2 Kwiecień 2006 no i wszystko sie wyjaśnło .....PZDR PATRON
kopijnik2 Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 Dobra, dobra, sami nie jesteście...Pisać dla reszty o wynikach analizy :)
krzysiek Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 Też byłbym wdzięczny za publikację domniemań.PozdrawiamKrzysiek
kopijnik2 Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 zdjęcie z wątku o vickersiepopatrzcie uważnie w wiadome miejsce
kopijnik2 Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 jak się chce, to i tam się zobaczy dolną krawędź otworu.Oczywiście to może być tylko efekt rastra.
PATRON Napisano 3 Kwiecień 2006 Autor Napisano 3 Kwiecień 2006 myślę że najlepszą odpowiedzią będzie zdjęcie już zamontowanej nieszczęsnej blachy na ramie 7TP na które jeszcze chwilkę trzeba poczekać (blacha jest w piaskowaniu) więc proszę o cierpliwość.dodam tylko że pasuje jak ulał :-)PZDR PATRON
jaca2003 Napisano 3 Kwiecień 2006 Napisano 3 Kwiecień 2006 Patron bez urazy ale tak nas tu męczyc dołowac zdjeciów nie wrzucac...........Myśle ze jak tak dalej pójdzie to trzeba będzie wystąpic do Bociana o Twoje dane , pojechac i przeprowadzic z Tobą rozmowę ostrzegawczą na temat nie wrzucania zdjęc.PozdrawiamP.S.Zwiększ czas otwierania wiadomej strony.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.