Skocz do zawartości

Czy to jest normalny kraj

JackW

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czołg pozostanie w Czarnkowie , groby zostaną przeniesione . A Poznań sprawować będzie nadzór merytoryczny nad remontem . Będzie po prostu tak jak ma być czyli Normalnie.
Pozdr.
Oksio
  • Odpowiedzi 123
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
I oby tak naprawdę było, bo ostatni czołg zabrany do filmu" z Wiśniewa pod Siedlcami nie wrócił do tego miasteczka. A dla poległych radzieckich żołnierzy rzeczywiście lepsze będzie spokojne miejsce na cmentarzu, niż w centrum miasta.
Napisano
was wszystkich rowno potluklo razem z wladzami tej wiochy
jeden pomnik zastapi drugi ot moda za 50 lat wymienia go na nastepnnego coz dzis trzeba byc swietszym od papierza

czolg i tak zniknie choc braciszkowie nic o tym wiedziec nie beda

poznan jak chce sie wykazac to niech sobie takiego sciagnie i odpali

a ludzie i tak beda o czołgu pamietac i go zalowac i beda miec gleboko w rectum czyj on był
dlanich to poprostu wpomnienie jakiegos wlasnego przezycia
Napisano
Mial daj sobie na wstrzymanie bo klepiesz bzdury.
Rewitalizują rynek i jego otoczenie czytaj uważnie .
Groby przeniosą, czołg chcą zatrzymać u siebie .
Nie ma żadnej wzmianki o innym pomniku w Urzędzie .
I wiochą to chyba u ciebie bo to schludne miasteczko.
Napisano
Wars98, większość z tych poległych oprawców" raczej nie krzywdziła Polaków-to zwykli frontowcy, którzy bili faszystów. Określając ich tym mianem-obrażasz także tych, którzy walczyli z Nimi ramię w ramię-czyli żołnierzy LWP. Jakoś nie sądzę aby pod tym pomnikiem pochowano NKWD-owców lub żołnierzy jednostek tyłowych...
Napisano

A mogło być tak sympatycznie. Pewno babcia czy mama któregoś z Was. I jeszcze do dziś stoi. Po 1989 obrócono go w drugą stronę, aby był poprawny politycznie, ale go nie pocieli na żyletki. czy wiecie gdzie? Sam też mam zdjęcie na historycznym" T34 na Westerplatte, tak samo jak moje dzieci. Jak to mawiali w Misiu" - narodziła się nowa tradycja.
Ciekawe co byście powiedzieli gdyby w takiej np. Bredzie zlikwidowali pomnik polskich żołnierzy. Chociaż ostatnio zlikwidowano pomnik polskich partyzantów czy ułanów w Chicago (?). I jakoś nikt specjalnie nie protestował. Bo bryła pomnika kłóciła się" z aktualnym charakterem parku.
Temat jak zwykle podzielił szanowne grono forumowiczów. Może tak ma być, pora dinozaurów nadchodzi, pora ustąpić młodym lwom.

pzdr woyta

Napisano
W słowniku Warsa pewnie hasło OPRAWCY"to Ci dzięki którym w ogóle ujrzał piękne swiatło tej ziemi.Bo gdyby nie Ci oprawcy to Warsa by nie było Polski by nie było nic by nie było tylko hajloty by się kłębiły,Ale pewnie Wars w swoim amoku ZDOBYWANIA ZGODNIE Z PRAWEM(nie wazne ze złe prawo wazne ze prawo)zapomniał o tym.no cóz w końcu wykształcony człowiek z Niego.........
Pozdrawiam
Napisano
Spokojnie! Przez tych wyzwolicieli" to moja rodzina musiała opuścić Lwów i Wilno tak jak stała, a i tak po drodze ją jeszcze okradli (zostawili nawet wykaz tego co użyczyli").
Zobaczcie. Jak polskie, czeskie, słowackie, węgierskie i inne demoludowe czołowe produkty takie jak np. węgiel, ziemniaki, czy mięso przestano wywozić na Wschód, to ZSRR raz dwa się rozsypało.
Oni walczyli ze swoim wrogiem. Nas mieli gdzieś. Znalazło to ozdwierciedlenie w wyzyskiwaniu nas aż 1990 roku. I tyle.
Pozdr. wars98
Napisano
napis na pomniku nie mówi że ci sowieci polegli za wolnosc polski tylko za wolnośc aszego narodu" czyli sowieckiego"
woęc po co w Polsce pomniki żołnierzy, którzy polegli za wolnośc i szczęćcie innego narodu kraju państwa?
Napisano
ze strony Czernkowa:
Decyzją o zlikwidowaniu czołgu pozbawiono Czarnkowian kawałka historii. Nie widzę drugiego takiego symbolu, takiej ikony, z którą może się utożsamiać miasto."

Ruski czołg jedynym symbolem polskiego miasta w Wielkopolsce. Czy to nie smutne?
Napisano
W Dukli tez stal kiedys piekny pomnik T -34 a teraz stoi wtym miejscu pomnik JPII...Trzeba poczekac chwile az to przejdzie - kiedys byla malyszomania a teraz jest papiezomania(oczywiscie na o wiele wieksza skale zakrojona akcja)i jak to napisal w jednym ze swoich felietonow Wojciech Mann -Polacy leczą sie tymi maniami z wlasnych kompleksow...Nic dodac nic ujac
Napisano
spora miales rodzinę wars Lwow i Wilno we Lwowie mieszkalo 70 % żydów i przetrwali wojne w nienaruszonej kondycji jak J.Urban - to moze nie powinienes sie tak wyraznie wypowiadać na temat oprawców w ruskich mundurach - tak przy okazji to także rosypala sie stocznia kolebka .
Jakos Niemcom nie przeszkadza w Erfucie jeżdzić Jurij Gagarin Ring ani czolgi ruskie na pomnikach w całych wschodnich landach - ciekawe czy jak kojfnie ten ich papiez to też beda usuwac pomniki aby postawic
Napisano
Qbonek, woyta i jaca. Żeby wszystko było jasne. Jak słusznie zauważył kolega Korbaczewski, to smutne, że jedynym symbolem tego miasteczka ma być czołg sowiecki, to smutne że mamy utrzymywać pomniki gnębicieli - na tej samej zasadzie Niemcom też powinniśmy wystawić jakiś pomnik, w swojej propagandzie używali przecież argumentu, że bronią nas przed komunizmem... I co Wy na to? Hitlerowi pomnik w Czarnkowie postawicie? Ciekawy tok myślenia.
Osobiście uważam, że pochowanie bojców na cmentarzu to słuszne posunięcie. Remont i zachowanie czołgu jako zabytku techniki wojskowej i jego wyeksponowanie też jest dobrym pomysłem. Odświeżenie rynku też O.K.
Nie wiem czy będą stawiać pomnik Małyszowi bądź JP II. Osobiście mnie to ani grzeje ani ziębi. Jest mi to obojętne. Koniec.
Pozdrawiam
wars98
Napisano
Wars jako prawnik powinieneś znalez odpowiedni paragraf na zabranie z centrum Warszawy pałacu Kultury i Nauki.W końcu to tez ci OPRAWCY postawili no nie?
Pozdrawiam
Napisano
Jaca. Widzisz, jestem jednym z tych, co są za wyburzeniem tego brzydactwa (PKiN), ale są dwie zasadnicze przeszkody ku temu. Po pierwsze, pekina wpisano (po jaką cholerę??) do rejestru zabytków, po drugie, koszt jego rozbiórki byłby olbrzymi (stoi w betonowej wannie" - o czym mało kto wie). To tak OT.
Pozdr. wars98
Napisano
Zamiast byc za wez się do roboty .daj przykład ze coś robisz.No w końcu skoro mozna zabierac pomniki(nie wierze ze ten czołg z Czarnkowa nie był wpisany na listę u WKZ-ta)to i można wyburzyc albo przenieś gdzie indziej.Skoro chciałes rozkopywac park narodowy i wycinac las zabierz to tałatajstwo coby nikomu nie kojarzyło się z oprawcami.Warszawiacy na pewno beda Cię na rękach nosic i jakbyś chciał by prezydentem Warszawy to napewno Cię wybiorą.No i druga robota dla Ciebie.Wyjasnij przy okazji kto podpier... czołg z Wiśniewa i co sie z nim dzieje.
Pozdrawiam
Napisano
GULE ŁBY!!
u mnie zdjeli kaczke z cokołu w 1990r. raził w oczy symbol raterstwa" z ruskimi tym symbolem - oprocz t34 był hełm z gwiazdą i drugi z orłem w wieńcu z lisci laurowych. a najzabawniejsze jest to że czołgiem juz kilka razy sie ogoliłem a cokół z hełmami jak stał tak stoi :) skurwysyny debile! ee słów brak i szkity opadają
pzdr
Bar_Naba
Napisano
Kolego Jaca. Dziękuję Ci za cenne wskazówki, jednak bez urazy, ale to ja będę decydował czym i kiedy, jeśli w ogóle będę się zajmował.
Co do Czarnkowa, to czołg-pomnik zapewne był elementem cmentarza żołnierzy radzieckich i jako taki do momentu jego likwidacji, czyli ekshumacji i przeniesienia ich na cmentarz komunalny do wydzielonej kwatery, podlegał stosownej umowie międzynarodowej - tu między PRL (RP) a ZSRR (FR). Dopiero teraz będzie można go wpisać do rejestru... :)
Pozdr. wars98
Napisano
Szkoda ze beda go remontowac gdyz czolg ten mial jedna ciekawa zalete. Byl jednym z nielicznych zachowanych czolgow ZNISZCZONYCH. Czolg ten porzadnie oberwal i dlatego mial takie braki. Szkoda go naprawiac bo calych T34 jest jeszcze sporo a takich typowo wojennych fantow bardzo malo.
Pozdrawiam.
Napisano
He, he, Panowie szlachta, można tylko krzyknąć, Na Koń! Będzie to równie adekwatne do tematu jak wasze wycieczki słowne. Czy faktycznie warto zaśmiecać forum?

Czołg ten, bohater niniejszego tematu, to rodzyn sławetny, ale nikt o tym nawet nie wspomni? Produkcja wojenna i to z takiej fabryki, że w całej Polsce ze dwa takie są jeszcze tylko. No i jeszcze ewenement - ma znaki taktyczne. I to jest dopiero temat.

Niemniej zawsze można coś o Pałacu Kultury napisać... Wiecie co Panowie szlachta, ON będzie trwał zawsze, bo wiecie czyj DUCH w jego murach się kryje. Przeminą dzisiejsze kontynenty, Chuck Norris przeminie, nawet orkiestra Owsiaka dzień po końcu świata grać przestanie, ale ON nadal będzie trwać. Bo to jest PAŁAC. Pałac Kultury ;-)
Napisano
Jesli ktos uwaza ,ze Polska to nienormalny kraj ,zawsze moze wyjechac do normalnego kraju ,za naszą wschodnia granicą ...do Białorusi :)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie