Skocz do zawartości
  • 0

Prośba o pomoc w identyfikacji

past

Pytanie

Napisano

Co to za cudo na zdjęciu (sorry za jakość) dla określenia wielkości obok leży łuska od Mauzera! Drugie pytanie dlaczego została tylko skorupa. W miejscu w którym to widziałem jest tego dość dużo (same skorupy - czyli chyba bezpieczne)

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dlaczego same skorupy???To proste saperzy po wojnie wypalili trotyl ułatwiając sobie robotę,tez spotykam się z wydmuszkami pociskow artyleryjskich.
Napisano
Landminer, mam książkę o PZL-37 Łoś" i tam w spisie jego uzbrojenia bombowego są kasety z 240 szt. zapalających Myszek" każda (typ T-34, nota bene ;)
To może stąd te przyzwyczajenia językowe - z jakiejś przedwojennej polskiej bombki?
Napisano

Tutaj AB250 podczepiona pod Focke Wulfem 190.
Na poprzednich fotach pomyliłem opisy, ta większa to AB1000 a mniejsza to AB500

pzdr woyta

Napisano
ok to nie tajemnica Strzegom Goczałków , istnieją dwie możliwości -- fabryka wysadzona przez niemców -- rozwaliło skorupy po okolicy , lub walki (były ciężkie) ale to nie tłumaczy skorup
Napisano
Witam

Potwierdzam powyższe jest to odłamkowa bombka lotnicza niemiecka tzw. myszka" rozrzucana z kaset bombowych.
Napisano

Co to za cudo na zdjęciu (sorry za jakość) dla określenia wielkości obok leży łuska od Mauzera! Drugie pytanie dlaczego została tylko skorupa. W miejscu w którym to widziałem jest tego dość dużo (same skorupy - czyli chyba bezpieczne)

Napisano
Tak se pomyślałem że odpiszę w tym pradawnym wątku, skoro padło w nim pytanie bez odpowiedzi:

@Kiler:
Jaka powierzchnie pokrywaly swoja eksplozja bomby SD1 z bomby AB250?

Wg książki Pawlasa gęstość pola rażenia SD 1 wynosiła 1 odł./m2 w promieniu 6 m. Z prostego rachunku na pole koła daje to powierzchnię ok. 113 m2.
Napisano
A przepraszam, pytający użył liczby mnogiej, bomby, nie bomba.
Skoro zasobnik AB 250 mieścił 224 bomby SD 1, to zsumowana powierzchnia strefy rażenia wynosiła 224 x 113 = 25312 m2.
Napisano
A gdzie to widziales jezeli mozesz zdradzic?
Napisano
Witam ja rowniez znalazlem takie SD-1 byly bez zapalnikow i powiazane jedna do drugiej chyba jakims kalem albo cos kolo tego :)) Wyszly one w woj opolskim. Moze ktos wie dlaczego one byly powiazane?? wyszlo ich 18 sztuk wszystkie zwiozane szeregowo ze soba
Pozdrawiam
Saper

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie