Skocz do zawartości

Nowe zdjęcia wz.34

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W sumie racja panie Gebhardt, ale sposób wymalowania tego wnętrza z lamperią" na 2 kolory nie wygląda zbytnio na jakiś tam prozaiczny brak farby czy inną taką pierdółkowatą" przyczynę.
Analogia do dwukolorowego malowania wnętrz samochodów ciężarowych czy sanitarek jest moim zdaniem zbyt oczywista i raczej mało prawdopodobne aby wynikała ona z przypadku. Jeśli nawet jedynie w tym jedynym egzemplarzu mamy do czynienia z takim 2 kolorowym malowaniem to chyba zgodzi się pan ze mną że jest to ciekawe z historycznego ujęcia problemu i warte spróbowania wyjaśnienia.
  • Odpowiedzi 392
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Wlasnie tu sie nie zgadzamy ze jest to warte wyjasnienia. Nie chce byc up...y ale trudno zmienic przyzwyczajenia:) Co o tym wiemy? Wiemy jak powinno byc. I wiemy ze w tym przypadku drzwi (i tylko na pewno wiemy ze drzwi) sa inaczej. Dlaczego? Nie mamy pojecia. Bez dodatkowych informacji mozemy sobie dumac do upadlego, i po tym wszystkim nie bedziemy o jote madrzejsi. Ergo, moim zdaniem, nalezy to zakatalogowac do informacji jako rzecz historycznie ciekawa (tu sie 100% zgadzamy - jako modelarz mnie to baaardzo zaciekawilo!) i trzymac kciuki ze znajdziemy konkrety ktore sprawe wyjasnia. A tak swoja droga powinnismy podziekowac Radett'owi za spostrzegawczosc!!!!

Ale dla przykladu: jest tak samo mozliwe jak i inne wyjasnienia ze drzwi, i tylko drzwi, byly od wewnatrz pomalowane 'kamuflazowo' zeby po otwarciu nie swiecily jasna plama i nie przerywaly linii kamuflazu. Takie rozwiazanie mozna zauwazyc na niektorych pojazdach sowieckich tego okresu.

Hmmm, swoja droga gzi mi sie ze albo ja mam albo jest w zbiorach CBW regulamin konserwacji pojazdow. Moze tam znajdzie sie cos konkretnego.
Napisano
pięknie Akagi, tyle że jest to malowanko z okresu grubo przed kampanią, swoja drogą też ciekawe. A gdzie pozostałe fragmenty??
Napisano
no to ślicznie, czy to ten sam egzemplarz co na kolorowej? Jeśli nie to znaczy że nie mamy doczynienia z jednostkowym przypadkiem aby całe wnętrze było malowane dwubarwnie
Napisano
to nic nie znaczy ........ przyjżyj sie dokladnie, odpowiedź jest na zdjęciach i w rozkazie o malowaniu pojazdów.
Napisano
Brzydki i złośliwy Haber - znowu Komus zabrał pare godzin snu :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))).
Hart
Napisano
radett slepy waszmosc jestes i juz
jesli na tych otwartych drzwiach widzisz piaskowy
http://www.odkrywca.pl/forum_pics/picsforum16/polish_armored_car_copy.jpg

ja sie nieznam
z wlasnej analizy
zdjec arciwalnych
wiadomego pojazdu
i 2 instukcji
wyszlo mi cos takiego
najpierw malowano 2 kolorowo gora biala dol szary
nastepnie calosc na szaro(we wczesnieszych pojazdach czasem zamalowywano tylko czesc biala na szaro
i na koncu instrukcja z 38 mowiaca o malowaniu na piaskowo wnetrza
Napisano
W sumie bodziu ma rację .....

Czy moderator Polsmol mógłby zadziałać i zrobić coś pożytecznego przenosząć wszystkie posty w temacie malowania wraz z rzeczonymi zdjęciami do oddzielnego wątku, pt. np: malowanie wnętrza pojazdów WP" albo coś w tą zsamo stronę.
Napisano
ok. niech będzie biały (choć to nie zmienia głównych wątpliwości co do sposobu malowania, bo skoro instrukcja 38 nakazywała malowanie na piaskowo to co jeszcze w użyciu robiły pojazdy nie przemalowane? moze nie wszyscy zdążyli to zrobić albo nie było tak rygorystycznego przestrzegania tej instrukcji, ale fakt to sprawa drugorzędna) - więc już na temat malowania nikomu nie zawracam d...y

Kolego Akagi, jeśli przeszkadza ci rozważanie na temat malowania to zamieść coś co jest zgodne z głównym tematem czyli wz 34, bo jak na razie nie widać większego ruchu w tym temacie więc nie czuje abym blokował komuś miejsce tutaj
Napisano
Jak tylko tak sobie wydumalem z wyobrazni, ale o ile mnie nie zdradzaja oczeta to na zdjeciu z 22/2 o 21:51 widac drzwi pomalowane kamuflazowo od wewnatrz!

Instrukcje koserwacji pojazdow (1938) mam ale nic tam nie ma o malowaniu. Tylko tyle ze malowanie bylo dozwolone wylacznie na szczeblu parku, wiec (teoretycznie!) pacanie na wlasna reke w oddziale bylo zabronione. Ergo czesc wyjasnien staje sie mniej prawdopodobna a propozycje Radetta bardziej prawdopodobna!

Aha, i jeszcze wynika z instrukcji ze gruntowne przemalowanie wymagalo rozebrania wozu wiec nie nalezaloby sie dziwic ze do 1939 przetrwaly samochodu z malowaniem wewnetrznym sytemu ante! W WP stosowno daleko idaca ekonomie i kosztowne przemalowanie zreobiono by dopiero gdy bylo konieczne ze wzgledow konserwacyjnych. Rozkaz wprowadzajacy regulamin z 1938 powinien miec wytyczne do kiedy bylko dozwalane 'donaszanie' istniejacego systemu malowania.

Pozdr
Krzysztof
Napisano
skoro któś zrobił specjalne miejsce do taplania się w temacie malowania to Gebhardt przenieśmy się z tymi zabawkami tam ....
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie