Gość Napisano 30 Maj 2003 Share Napisano 30 Maj 2003 A zapomnieli koledzy o największym twardzielu amerykańskiego kina Humphreyu Bogartcie?Miał w swoim dorobku pięc filmów wojennych z których trzy pierwsze uważam za naprawdę godne uwagi.Casablanca" jako Richard Rick Blaine,Konwój" (Action in the North Atlantic) jako porucznik Joe Rossi,Sahara" jako sierżant Joe Gunn,Droga do Marsylii" (Passage to Marseille) jako Jean Matrac,Mieć i nie mieć" (To Have and Have Not) jako Harry Morgan. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Magach7 Napisano 30 Maj 2003 Share Napisano 30 Maj 2003 Denerwuje mnie jak ktoś dodaje swój post nie przeczytawszy poprzednich. Saharę" wspomniałem juz kilkadziesiąt postów temu .... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 30 Maj 2003 Share Napisano 30 Maj 2003 Eee, nie, mój to była ewidentna komedia, gdzie np. żołnierz, który miał zabrać materiały wybuchowe wysiadł z Kuebelwagena, otworzył z tyłu klapę i oświadczył: Szefie, ktoś ukradł nam dynamit, ale zostawił w zamian silnik!", drugi, który miał odwrócić uwagę niemieckich strażników, przebrał się za Hitlera i zaczął rozdawać autografy... itp.No to jeszcze Ucieczka z Sobiboru" ode mnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 30 Maj 2003 Share Napisano 30 Maj 2003 No to jeszcze Skąpani w ogniu" i Dzień zwycięstwa" (?! taki bodaj z Tyszkiewicz, w każdym razie kręcony w Bystrzycy Kłodzkiej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 30 Maj 2003 Share Napisano 30 Maj 2003 Godziny nadziei" - z Mikulskim (jak jeszcze nie byl Jotem 23cim) i walczyl z Wewolfem w jakims mlynie, czy na moscie, nie pamietam...Pociagi pod specjalnym nadzorem". Co prawda wojna w tle i po czesku", ale na koncu pada jeden strzal i jest wybuch (tez sztuk jeden).Jeszcze byl taki pol. serial o woj. w Hiszpanii (ciagle mówili adios kaudio" - czy cos w tym stylu - i wystepowal koles o ksywce Adler) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Metort Napisano 30 Maj 2003 Share Napisano 30 Maj 2003 Ostatni etap" i Pasażerka" - to o Oświęcimiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jagoda Napisano 30 Maj 2003 Share Napisano 30 Maj 2003 Ja polecam Full metal jacketPlutonAir AmericaPozdr.M.J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac Napisano 31 Maj 2003 Share Napisano 31 Maj 2003 chyba nie bylo:Droga na zachód"Prawo i piesc" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moose Napisano 31 Maj 2003 Share Napisano 31 Maj 2003 Ja polecam jugosłowiańską klasykę - Sutjeska" i Neretva"PozdrawiamMoose Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 31 Maj 2003 Share Napisano 31 Maj 2003 Jeniec" - najwyrazniej inspirowany powiesciami Karola Maya (sa traperzy, indianie, wyjatkowo zlosliwi rosjanie i bardzo kolezenscy niemcy) (Jest tez jeden madry zyd). Film kuriozalny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SP17 Napisano 1 Czerwiec 2003 Share Napisano 1 Czerwiec 2003 Dzisiaj o godz.16.55 na kanale Europa, Europa zobaczymy dzieło pt. Tak tu cicho o zmierzchu" (nie o świcie). Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 1 Czerwiec 2003 Share Napisano 1 Czerwiec 2003 Gdy umilkną fanfary" .Ostatnio byłw telewizji.Polecam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 1 Czerwiec 2003 Share Napisano 1 Czerwiec 2003 Chyba w europa/europa czytaja to forum - tego filmu nie bylo od ilus tam -nastu lat a tu prosze...I tak na marginesie - Europa, europa" A.Holland Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SP17 Napisano 1 Czerwiec 2003 Share Napisano 1 Czerwiec 2003 Tak tu... w ciagu ostatniego roku powtarzany jest trzeci raz. Ostatnio z miesiąc lub dwa temu, na wspomnianym kanale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartekl23 Napisano 1 Czerwiec 2003 Share Napisano 1 Czerwiec 2003 Witam!Ja bym dodał film pt. Deathwatch" warto obejrzeć ! ! ! Film o I wojnie.bartekl23 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 1 Czerwiec 2003 Share Napisano 1 Czerwiec 2003 Laczac uklony dla Siehy (który rozpetal ten watek) spróbowalem przelozyc filmy z jego listy na jezyk cyferek.Parszywa druzyna"Osiemdziesieciu braci"olnierz Ryan"Front u bram"/ wiazek operac. u bram"i tu mam problem - bo jesli podstawa w woj.panc. jest czolg to wyjdzie Czolg i pies", a jesli nie, to jakos tak: Pól druzny i pies". Ewentualnie mix pt. Czolg i 1/10ta druzyny pochodzenia zwierzecego".A ze zrobieniem strony swietny pomysl. Zglaszam sie na ochotnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Metort Napisano 1 Czerwiec 2003 Share Napisano 1 Czerwiec 2003 Post się rozrósł, ale chyba nie było jeszcze:z filmów polskich Ogniomistrz Kaleń" - reż. Cz. PetelskiGodzna W" - reż. J.MorgensternPotem nastąpi cisza" - reżyser - chyba j.w.Godziny nadziei" - z Mikulskim, a Stanisław Bareja reżyserowałNa dziś tyle sobie przypomniałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sieha Napisano 2 Czerwiec 2003 Autor Share Napisano 2 Czerwiec 2003 Niedługo, jak wszystko dobrze pójdzie, to skończą mi się egzaminy i będę mógł się zabrać za kompletowanie danych do strony. Mam pomysł żeby strona była w miare dynamiczna, i żeby była na niej wyszukiwarka filmów (wśród własnych danych) i jeszcze kilka bajerów, ale niestety jeszcze nie znam ani php, ani mysql, ani nic podobnego, więc wszelka pomoc mile widziana, bo sam raczej się z tym nie uporam, przynajmniej na razie. No chyba, że na razie zrobił bym wersje html, a później dodało by się jakieś poprawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 2 Czerwiec 2003 Share Napisano 2 Czerwiec 2003 Witam!Dorzuciłbym do tej listy jeden film, który jest na pewno mało znany, choć akurat nie jest to propozycja dla miłośników I i II WŚ. Chodzi mi o nimiecki film Der Grose Konig z 1942 roku opowiadający o Fryderyku Wielkim. Jest to czarno-biała fabuła, z zacięciem propaganadowym (ale który film historyczny jest tego pozbawiony?). Piszę o tym filmie, bo rozpoczyna go kikunastominutowa sekwencja Bitwy pod Kunersdorf (obecnie Kunowice koło Słubic nad Odrą)z czasów wojny siedmiletniej, r. 1759. Ta sekwencja plus muzyka jej towarzysząca naprawdę zapiera dech w piersiach: tysiące starystów, ujęcia z wielu kamer, wspaniałe sceny batalistyczne. Gdyby kogoś film zaintersował, mam go w wersji elektronicznej w formacie mpg, mogę przegrać (pokrycie kosztów pocztowych+płytka). Przy okazji: poszukuję niemieckiego filmu Festung Kolberg (Twierdza Kołobrzeg) z 1944 r. To był film kolorowy, także opowiadający o bitwie XVIII-wiecznej, do tej pory jest to największa produkcja w historii kinematografii niemieckiej. Brało w nim udział ok. 10 tys. statystów. Film jest zabroniony w Niemczech, podczas produkcji dopuszczano się ludobójstwa. W scenach batalistycznych, gdzie żołnierze byli rozrywani przez pociski armatnie, angażowano rosyjskich jeńców wojennych, ubierano ich w historyczne mundury i rozszarpywano ładunkami wybuchowymi, kręcąc to na potrzeby filmu. To chyba jeden z najstraszniejszych momentów w historii kinematografii. PozdrawiamArtur Boratczuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 3 Czerwiec 2003 Share Napisano 3 Czerwiec 2003 Bataan". Poza tym dzisiaj jest na TCM (22.50) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eryk wiking Napisano 3 Czerwiec 2003 Share Napisano 3 Czerwiec 2003 Gdy milkną fanfary" - walki na jakimś masywie trochę przed Ardenami. Eryk i koty pozdrawiają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sieha Napisano 4 Czerwiec 2003 Autor Share Napisano 4 Czerwiec 2003 Fiml co prawda niezbyt wojenny, ale akcja jest w czasie wojny i widać tam co nieco wojska, mam na myśli film Malena".Nie wiem pamiętam czy był już wcześniej wymieniany Życie jest piękne". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 4 Czerwiec 2003 Share Napisano 4 Czerwiec 2003 Było ;-) (najprościej nacisnąć Ctrl+F i sprawdzić)Poza tem, chciałbym się poprawić, to chyba był Pierwszy dzień wolności"?!.No i jak mogłem zapomnieć, jeden z moich ulubionych (o ile można tak powiedzieć) - Dziś w nocy umrze miasto" - to o nalocie na Drezno, z Łapickim i Tyszkiewicz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 4 Czerwiec 2003 Share Napisano 4 Czerwiec 2003 Łapicki był nawigatorem a Tyszkiewitch bombardierką? :)Jakoś ctrl (jabłko) + F nie wylistowało - absolutna klasyka: akazane piosenki". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 16 Październik 2003 Share Napisano 16 Październik 2003 dobry film czeski: W bój pójdą tylko staruszkowie" a pozatym mam świra na punkcie filmów wojennych 2/3 z nich mam na płytach. pozdrówka!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.