skyluke Napisano 13 Październik 2008 Share Napisano 13 Październik 2008 A propos pojazdów w filmach. Cos mi się przypomniało, w jednym z filmów z lat 60-tych z Tadeuszem Janczarem bodajże w roli głównej, bohater spogląda z okna na ulicę okupowanej Warszawy? a tam patrol niemiecki na Sdkfz 251 Ausf.D Z OT-810 ciężko pomylić. A podobno oryginalnych pojazdów Rzeszy w polskich filmach z tamtego okresu się nie uświadczy?Poszukam tytułuPozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm71 Napisano 13 Październik 2008 Share Napisano 13 Październik 2008 Tygrys" grający w filmie Godzina W" stał kilka lat na terenie starej warszawskiej Gazowni w dzielnicy Wola.W 1995 roku spotkał go smutny koniec pod palnikiem spawacza i został wywieziony na złom : ( Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hen.zing Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 W sumie szkoda.. poznańskie muzeum mogło by o wziąć jako ciekawostkę.wm71 czy film o którym mówisz to nie było Pokolenie"? Jeżeli tak to mówimy o wczesnych latach 50-tych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm71 Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 Być może ten ucharakteryzowany na Tygrysa czołg był wykorzystywany wcześniej w innych filmach.Informacje o nim znalazłem wraz ze zdjęciami w książce Ryszarda Wójcika Potwory wychodzą z ukrycia".Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hen.zing Napisano 14 Październik 2008 Share Napisano 14 Październik 2008 Wójcik to ten co mu Panterę zwinęli spod nosa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skyluke Napisano 16 Październik 2008 Share Napisano 16 Październik 2008 Z tym transporterem w filmie to był jednak lata 50 -te, mój błąd. Ale nie był to chyba film Pokolenie" bo nie był to film wojenny. Wydaje mi się że był to film Pożeganania" z 1958r. dramat obyczajowy akcja dział się w czasie wojny.No ale pewien nie jestem na 100 % ,musiał bym jeszcze raz zobaczyć. Rzeczywiście w tych latach było by jeszcze możliwe użyć do filmu jakiegoś Sdkfz-ta. ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hen.zing Napisano 16 Październik 2008 Share Napisano 16 Październik 2008 Pokolenie " to film wojenny jak diabli ... bohaterami są dzielni partyzanci GL... A Tadeusz Janczar ginie ... ostrzeliwując się do ostatniego naboju... skacząc z 4-tego pietra Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hen.zing Napisano 16 Październik 2008 Share Napisano 16 Październik 2008 Oczywiście nie twierdze że Sdkfz był w tym filmie .. tego nie pamietam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sten Napisano 17 Październik 2008 Share Napisano 17 Październik 2008 Witam Panów,wiecie moze ,co to za wóz pancerny pojawia sie w filmie o ORP Orzel?(scena internowania okretu w Tallinie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
riteks Napisano 17 Październik 2008 Share Napisano 17 Październik 2008 W filmie z 1955 roku Kanał" występuje sdkfz 251,goliathów nie liczę.Najwięcej jednak sdkfz 251 widziałem w filmie też z 1955 roku Godziny nadziei".Film ten oglądałem dość dawno temu,ale z tego co pamiętam było tych wozów chyba z pięć.Jeździli nimi i ss-mani a potem amerykanie.Czesi mieli po wojnie na uzbrojeniu sturmgewehry.Co do broni strzeleckiej to chyba najlepszy był film Sąsiedzi".Cała gama broni polskiej i niemieckiej z której strzelano a nie udawano,że się strzela.Szczególnie zapamiętałem młodego Opanie,któty pruł"z lotniczego MG15. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
satron1200 Napisano 17 Październik 2008 Share Napisano 17 Październik 2008 Witam . Niedawno oglądałem Godziny nadziei " , istotnie jeżdżą tam oryginalne sdkfz 251 . Doliczyłem się tam dwóch sztuk , oprócz tego można dostrzec w niewielkie liczbie oryginalne mudury maskujące SS , i strzelającego stg (?) . Interesująca pozycja . Pozdrawiam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 17 Październik 2008 Share Napisano 17 Październik 2008 sten napisał:wiecie moze ,co to za wóz pancerny pojawia sie w filmie o ORP Orzel?(scena internowania okretu w Tallinie)".A to nie ta sama konstrukcja, która w filmie Wolne Miasto" udawała Sudetenland" czyli austriackiego ADGZ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
remro Napisano 25 Październik 2008 Share Napisano 25 Październik 2008 Panowie może wiecie co to za film nie znam tytułu ale to na pewno jest polska komedia w której gra jedna z drugoplanowych ról Jan Kobuszewski , otóż w tym filmie pewne młode małżeństwo dostaje domek na przedmieściach jakiegoś miasta i na ich posesji jest duża hałda piasku ,właściciel posesji zaczyna ja rozkopywać i po rozkopaniu ukazuje się czołg t-34 facet dzwoni do różnych muzeów ale żadne go nie che zabrać , chce go tez oddać na złom ale na złomie też go nie chcom jak dobrze pamiętam to powiedzieli mu aby go przyprowadził i po jakimś czasie udało mu się go uruchomić i zaczęła się szopka, film oglądałem będąc dzieckiem , wiem że to była czarno biała polska komedia może ktoś wie co to za film , ogólnie na koniec filmu pamiętam ze pod dom tego małżeństwa przyjechał pojazd i chciał zabrać ten czołg ale t-34 stał już jako mebel w domu proszę o pomoc może ktoś wie o jaki mi film chodzi pamiętam że kobieta pracowała w szkole jako nauczycielka i zabrała w tym filmie klasę aby pokazać im ten czołg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hen.zing Napisano 5 Listopad 2008 Share Napisano 5 Listopad 2008 Tygrys z filmu Ballada o żołnierzu" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beamter Napisano 6 Listopad 2008 Share Napisano 6 Listopad 2008 Dla kolegi Remro: Film fabularny Szczęściarz Antoni"Produkcja: PolskaRok produkcji: 1960Premiera: 1961. 03. 03Gatunek: Komedia, Film obyczajowyDane techniczne: Czarno-biały. 2301 m. 79 min.Plenery: Warszawa (m.in. Plac Zbawiciela, ul. Marszałkowska przy Rotundzie PKO, Al Jerozolimskie - DH Smyk").Obsada aktorska: Teresa Szmigielówna (Julia Grabczyk, żona Antoniego), Czesław Wołłejko (Antoni Grabczyk, urzędnik USC), Kazimierz Opaliński (Opaliński, sąsiad Antoniego), Leon Niemczyk (mecenas Saturnin Potapowicz, stały klient" Antoniego), Edyta Wojtczak (mecenasowa), Janusz Strachocki (inżynier budujący domek Antoniego), Stanisław Daczyński (dyrektor departamentu), Jan Kobuszewski (szewc Fijałkowski, sąsiad Antoniego), Roman Kłosowski (strażnik pilnujący pociągu), Zdzisław Suwalski (prezes spółdzielni mieszkaniowej), Bogdan Baer (pijaczek), itd.Źródło: www.filmpolski.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 6 Listopad 2008 Share Napisano 6 Listopad 2008 Dodać należy, ze ten T-34 z Szczęściarza Antoniego" to unikalna wersja z pojedynczą klapą i kominem". I był na chodzie! Jedyny taki w Polsce jest chyba w Kołobrzegu, ale pewnie skorupa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01111977 Napisano 6 Listopad 2008 Share Napisano 6 Listopad 2008 A to oryginał czy kopia:)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01111977 Napisano 6 Listopad 2008 Share Napisano 6 Listopad 2008 taka stoi w muzeum lotnictwa w Duxford Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01111977 Napisano 6 Listopad 2008 Share Napisano 6 Listopad 2008 Stoją i inne 'smakołyki' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01111977 Napisano 6 Listopad 2008 Share Napisano 6 Listopad 2008 Ale nie będę zaśmiecał wątku już .:) Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feeder Napisano 17 Listopad 2008 Share Napisano 17 Listopad 2008 Napisano w tym wątku wiele o sowieckich sprzętach robiących za niemieckie.Ciekaw jestem ile powstało filmów, w których sytuacja jest odwrotna. Ja dotychczas widziałem tylko jeden, gdzie IV robiła za KW-1 a III za T-34. Bez charakteryzacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wm71 Napisano 17 Listopad 2008 Share Napisano 17 Listopad 2008 Jaki jest tytuł tego fimu feeder? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 17 Listopad 2008 Share Napisano 17 Listopad 2008 Ten tygrys w rozwalonym murze to niestety jest zbudowany na podwoziu T -34 . POzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01dalton Napisano 17 Listopad 2008 Share Napisano 17 Listopad 2008 za to stug na fotce niżej oryginalny . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopijnik2 Napisano 17 Listopad 2008 Share Napisano 17 Listopad 2008 ferdynand z Nieznany"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.