bodziu000000 Napisano 23 Styczeń 2006 Napisano 23 Styczeń 2006 Kolejne nowe zdjęcia Gen. Sosnkowskiego"
bodziu000000 Napisano 10 Luty 2006 Napisano 10 Luty 2006 Pozwalam sobie na powtórzenie dwóch zdjęć, które Samun zamieścił w wątku o TKSach.Tak dla porządku.
bodziu000000 Napisano 10 Luty 2006 Napisano 10 Luty 2006 A to o ile się nie mylę, to przewrócony wagon artyleryjski Poznańczyka".PzdrBodziu
MAB Napisano 14 Luty 2006 Napisano 14 Luty 2006 I znowu tyle fotek Poznańczyka...Czemu ja nie mam ani jednego zdjęcia... wstyd :(
Krzysztof115 Napisano 18 Luty 2006 Napisano 18 Luty 2006 Odsiecz I " -ruchome okopy.Pozdrawiam forumowiczów. Piszcie cos bo sie nudno robi :)
Grendel Napisano 19 Luty 2006 Napisano 19 Luty 2006 Pozwole sobie zamiescic grafike nie tyczaca polskiego pociagu, ale przedstawiajaca cos, co mnie w tej chwili dosyc interesuje - mianowicie pierwsze pociagi pancerne i ich uzycie w czasie Wojny Secesyjnej.Te grafike w zasadzie znaja wszyscy z rozmaitej literatury, malo kto widzial ja jednak w takiej rozdzielczosci ;o)Przedstawia najprawdopodobniej pociag wybudowany w fabryce Baldwina, ktory nie uzyskal pochlebnej opinii w Armii Stanow Zjednoczonych.Oficjalnie - zgnil na bocznicy.Nieoficjalnie - uzywano go (i innych!) do ochrony linii Baltimore & Ohio RR w okolicach Cumberland, Maryland.PozdrowieniaGrendel
coe Napisano 19 Luty 2006 Napisano 19 Luty 2006 W tym miejscu nie bez kozery będzie przypomnieć najsłynniejszy pociąg pancerny" Wojny Secesyjnej ;)
Grendel Napisano 19 Luty 2006 Napisano 19 Luty 2006 Coe,O rajdzie Andrews'a, kradziezy Generala" i wielkim poscigu za nim na Teksasie" napisano cale tomy.Bylo o czym!Film Keaton'a jest,ze tak powiem - wariacja na temat.Tyle, ze cudowna wariacja na temat!Ciekawostka jest fakt, ze oryginalny General" przetrwal do dzis i aktualnie jest obiektem procesu o ezprawne zagarniecie mienia" pomiedzy miastami Chattanooga, Tennessee i zdaje sie Lousville, Kentucky.W ktoryms z ostatnich numerow Trains" jest o tym artykul.PozdrowieniaGrendelP.S.Dolaczam link do znakomitej strony o tym wydarzeniu:http://www.andrewsraid.com/index2.html
coe Napisano 19 Luty 2006 Napisano 19 Luty 2006 Zamieszczając kadr z filmu „Generał” pozwoliłem sobie na drobny żart „na temat”.Film nie tylko jest uroczy, ale moim zdaniem to jedno z wybitniejszych dzieł kina niemego. Niestety w ostatnich latach nie jest on pokazywany w Polsce myślę więc, że przynajmniej w ten sposób warto go przypomnieć.Dzięki Grendel za informacje o rajdzie Andrews'a! Dotąd nie miałem pojęcia o tym, że inspiracją do filmu były autentyczne wydarzenia.Zanim ktoś się zdenerwuje i skarci nas za rozmowę nie na temat, jeszcze jedno zdjęcie amerykańskiego, uzbrojonego pociągu (trochę trudno nazwać go pancernym).
bodziu000000 Napisano 19 Luty 2006 Napisano 19 Luty 2006 Według opisu: WYSADZONY POLSKI POCIĄG PANCERNY 1920 ROK".Może ktoś rozpoznaje ten pociąg?PzdrBodziu
Grendel Napisano 19 Luty 2006 Napisano 19 Luty 2006 Coe,Eskapada Andrews'a jest jednym z najbardziej awanturniczych epizodow Wojny Secesyjnej i jako taki przeszla do legendy.Nakrecono o tym co najmniej jeszcze jeden fim: The Great Locomotive Chase" - tylko odrobine wierniejszy oryginalnemu wydarzeniu od Generala"(zdecydowanie wole film Keaton'a!).Jesli zas mowa o zastosowaniu kolei w tejze wojnie, to jest to zagadnienie duzo ciekawsze niz powszechnie sie uwaza - wtedy po raz pierwszy uzyto pociagow do masowego przerzutu wojsk na odlegly teatr operacyjny, pierwszy raz zastosowano artylerie kolejowa, pociagi pancerne, niszczono i w tempie ekspresowym odbudowywano linie kolejowe (do legendy przeszla wypowiedz jednego z Poludniowcow: Ciekawe, czy Sherman ma przenosne[ciezko przetlumaczalne - "portable - przenosne, gotowe do zmontowania] tunele?" - jako analogia do gotowych do montazu mostow kolejowych bydowanych seryjnie na Polnocy), stosowano kawaleryjskie, dywersyjne podjazdy daleko za linie przeciwnika celem nicszczenia mostow, czy lokomotywowni (mistrzem tychze byl gen. Nathan Bedford Forrest, na czesc ktorego imie otrzymal niejaki Forrest Gump).Zdejcie, ktore zamieszczasz pochodzi z Puerto Rico?Zarowno tam, jak i wczesniej na Filipinach stosowano takie pociagi.Inne - juz prawdziwie pancerne stosowano na pograniczu z Meksykiem w czasach tamtejszej Rewolucji (cos mi sie placze, ze w filmie Eisensteina (Viva Mexico"[?]- albo cos takiego) migaja w jakiejs scenie wagony pancerne, ale nie moge dotrzec do zadnej kopii tego filmu).Duzo by mozna o tym pisac - mam nadzieje, ze tematyczni purysci mi wybacza rozwleklosc postu.PozdrowieniaGrendel
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.