das_reich Napisano 29 Październik 2005 Napisano 29 Październik 2005 nieeee, mG było szybkostrzelniejsze od DP i BR
sten Napisano 29 Październik 2005 Napisano 29 Październik 2005 To ja tez sie udziele. w uchwycie przy Kradzie PpszPzdrsten
Peter Napisano 29 Październik 2005 Napisano 29 Październik 2005 A. Sroga, w swoich Wójkowych opowieściach" (wspomnienia z I DP) opisał zdarzenie, chyba na Wale Pomorskim, kiedy uratowała go zdobyczna niemiecka amunicja. Strzelał z Pepeszy.
pik78 Napisano 16 Listopad 2005 Napisano 16 Listopad 2005 Zdjecie nr2 to ppd40 (pistoliet pulemiot diektariewa ) a nie pepecha.pozdro p
Arkan93 Napisano 19 Grudzień 2005 Napisano 19 Grudzień 2005 Powidzcie mi co robił żołnierz niemiecki ze swoja bronią przydziałową podczas zamiany jej na soviecką?Wydaje mi się,że porzucenie etatówki" nie było błachym przewinieniem.Z drugiej strony tachać dwie sztuki na plerach też komfortu nie dodawało.
krzysiek Napisano 19 Grudzień 2005 Napisano 19 Grudzień 2005 O ile mi wiadomo, żołnierz nie może po prostu sobie wziąć" zdobycznego karabinu, czy pistoletu. Powinien go zdać w odpowiednim miejscu i pozwolić zaewidencjonować. Potem broń mogła trafić dalej do oddziałów, bo przecież trzeba było też zapewnić dostawy amunicji.Natomiast jeśli żołnierz niemiecki w czasie zwarcia chwycił pepeszę, to pewnie po wystrzeleniu magazynka wyrzucał ją po prostu, a dalej posługiwał się bronią etatową.PozdrawiamKrzysiek
zelig Napisano 19 Grudzień 2005 Napisano 19 Grudzień 2005 A tutaj zdeklarowany pepeszowiec po dostawie magazynka.
bodziu000000 Napisano 2 Styczeń 2006 Napisano 2 Styczeń 2006 To raczej ppd40 (jak wcześniej mnie poprawiano), ale zdjęcie chyba pasuje do tego wątku.
Tomek 152 Napisano 4 Styczeń 2006 Napisano 4 Styczeń 2006 Witam. Jeśli chodzi o różnice amonicji 7,62mm i 7,63mm nic bardziej mylnego te naboje niczym się nie różnią (poza oznaczeniem) tolerancje wykonania właściwie się pokrywają. W pepeszy chodziło o ujednolicenie dostaw amonicji na 9mm.Oczywiście niemieccy zołnierze wykorzystywali PPsze 7,62mm ale to były egzęplarze zdobyte(znalezione) jednostkowo.
bjar_1 Napisano 6 Styczeń 2006 Napisano 6 Styczeń 2006 Pytanko do powyższego zdjęcia :Czemu czasem na zdjęciach z epoki widać odłamane wieńce przy odznakach szturmowych piechoty? Jaki to miało cel?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.