bjar_1 Napisano 31 Październik 2005 Share Napisano 31 Październik 2005 Dziś znowu buszowałem na strzelnicy - słabiej niż ostatnio ,ale nie ma co narzekać - około 30 łusek Mosin i Berdan ,jedna od Werndla ,cztery carskie guziki ,wycior do Mosina wz.91 i plomba Patronnyj Pietierburskij Zawod" z 1912 r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 31 Październik 2005 Share Napisano 31 Październik 2005 oto ta łuska od Werndla (IV 18 82 AG) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 31 Październik 2005 Share Napisano 31 Październik 2005 a to guziki :- mały z orłem piechoty chyba od pagonu?)- dwa zastępcze ,gładkie- gubernia Mohylewska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 31 Październik 2005 Share Napisano 31 Październik 2005 A to po czyszczonku - jeden gładki okazał się oficerskim pozłacanym :) ładnie sygnowany firmą Wunder" z Petersburga.pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 31 Październik 2005 Autor Share Napisano 31 Październik 2005 Witamdzisiaj trochę później ale siedzieliśmy dopóki się nie ściemniło.Ale było warto.bjar_1 te guziczki są bardzo fajne... ale widzę także na zdjęciu 5zł z ybakiem"....gratulacje.U mnie dwie klamry.Jedna chyba stalowa...nie wiem czy coś z niej będzie-czeka ją elektroliza.Druga jest chyba artyleryjska" pod szponami są skrzyżowanelufy armat.Dokładnie będzie widać po czyszczeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 31 Październik 2005 Autor Share Napisano 31 Październik 2005 No i znowu trzy odzynki".Dwie odznaki i orzełek carski.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 31 Październik 2005 Share Napisano 31 Październik 2005 5 zł z rybakiem" z 1974 r. :) zgubione na rosyjskiej strzelnicy. Ale po fantach wnioskując macie o wiele lepsze miejscówki. U mnie bieda... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekC Napisano 31 Październik 2005 Share Napisano 31 Październik 2005 bjar_1 mozesz mi powiedziec jak są sygnowane te guziczki Twoje? dzieki :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 31 Październik 2005 Share Napisano 31 Październik 2005 Zależy które i jakie :)Ten pozłacany wyżej na przykład :Br.WunderS.Peterburg1.Sortcyrlicą oczywiście. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 31 Październik 2005 Share Napisano 31 Październik 2005 Że łuski niemal leżą pod samymi liśćmi to normalka. Tak właśnie mi dziś wyszły. Moim zdaniem rodzaj gleby ma duże znaczenie na stan fantu czy patronów. Niedawno wyjąłem patrony mosinowskie /okopy z 1915 roku/ po odczyszczeniu delikatnie octem, a potem środkiem do sreber - połysk. Nota bene to z lasu bukowego.Niemieckie patrony z 1943 ale z lasu sosnowego miały już zapuchnięte same pociski, bardziej niż łuski. Wniosek -gleba silnie zakwaszona w sosnowych i świerkowych lasach jest bardziej niszczycielska.Bjar, widzę że kopiesz niezbyt daleko.pozdro,acer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 31 Październik 2005 Share Napisano 31 Październik 2005 Acer - skoro jesteś z okolicy ,to skrobnij coś na maila!pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 31 Październik 2005 Autor Share Napisano 31 Październik 2005 bjar_1Taka miejscówka zdaża się niezwylke żadko. Do tej pory też mieliśmy podobne do Twojej.Nie przejmuj się, jutro też jest dzień i jak nie jutro...to kiedyś też trafisz taką.pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
acer Napisano 31 Październik 2005 Share Napisano 31 Październik 2005 Tak, bjar info is send.Tak a propos wie ktoś gdzie można znaleźć info o działaniach 1915 roku na kielecczyźnie troche na północ od Nidy?pozdro,acer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MaciekC Napisano 31 Październik 2005 Share Napisano 31 Październik 2005 Te klamerki to z lasu czy z pola? jeśli moge wiedziec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 31 Październik 2005 Autor Share Napisano 31 Październik 2005 Klamerki są z lasu....z żółtego piaseczku.Pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mac3 Napisano 2 Listopad 2005 Share Napisano 2 Listopad 2005 bjar, czy metodę gotowania w oleju stosujesz tylko do mosiądzu, czy do większości fantów? ile czasu mniej więcej je gotujesz (czy wyjmujesz zaraz po ukazaniu się bąbelków). Swoją drogą piękne fanty. Ja dzisiaj ponad dwie godziny działałem niedaleko domu i tylko 20 zł z Nowotką i 4 łuski od mausera. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
efes Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 Jak się człowiek nachodzi to w końcu cuś wychodzi.Moje ulubione trafienia-łuski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
efes Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 Czasem jakaś monetka.pozdefes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
efes Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 A takie to ma bicia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 Niemcy, pierwsza wojna.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
efes Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 Wiemy ,wiemy.Dzięki.Dupki też pierwsza?pozdr efes Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 Myśliwskie.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danieloff Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 Efes, a nie jesteś z Warszawy lub okolic? Mam wiaderko łusek do oddania za 2 browarki:-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
01111977 Napisano 3 Listopad 2005 Share Napisano 3 Listopad 2005 witam .Mam pytanko.W Brytyjskich muzeach i na targach mozna kupic tzw.'inert ammo'Czyli kolekcjonerskie pestki najrorniejszego kalibru i typu,pozbawione ladunku prochowego i ze zdetonowana splonka.Czy mozna cos takiego wwiezc do polski czy moze sa jakies przepisy robiace z posiadacza 'nie pewnej amunicjii'kryminaliste? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1AIR1 Napisano 3 Listopad 2005 Autor Share Napisano 3 Listopad 2005 Witam efes...gratuluję fantów i mam pytanie.Czy ten odważnik posiadada jakieś sygnatury lub ewentualne daty legalizacji.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.