Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wracajac do tego tematu Ciekawa osobistoscia jest Tutaj
George Rene Ygoslowianin z pochodzenia posiada tutaj kilka nedznych apartamentow , jego rodzina wyemigrowal podobno
na kradzionych papierach z Jugoslawi Czy ktos sie spotkal
kiedys z nazwiskiem Anna Rene ? to dosc ciekawe osoby
ludzie o podwojnych zyciorysach
Pozdrawiam

• Odpowiedzi 238
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
udalo mi sie znalezdz papiery na nzwisko Mariusz Kauczk
rok urodzeni 1965 Gdynia sluzyl w jednostce ochrony pogranicza,Piotr Dawid ojciec byl SB w Gdyni ,
Kinas z Wejcherowa byly pracownik WSW w Gdansku
papiert konfidentow SB
Basaik Dariusz 1966
Sorek Beata 1967
Krystyna Sorek i Ryszard Sorek urzadzali libacje na dzialce
w Dziemianch pod Gdynia podobno tma chowano wszystkie dokumenty

• 4 months later...
Kol chrzan49 PKO powstało w czasach gdy nikomu nie śniło się nawet w koszmarnych snach o komunie w Polsce ;) a przynajmniej była to perspektywa groźna acz nierealna.
Co do kwestii ZOMO - rekonstruowanie tych formacji ma taki sam sens jak rekonstruowanie W-SS . Z tym ze ZOMO mialo charakter zdecydowanie mniej zbrodniczy niż elektrycy.

Kol woytas po pierwsze primo SS nie było formacją wojskową tylko bojówką partyjną .
Po drugie primo zostało stworzone do bicia i mordowania obywateli Niemiec( czyli własnych) , Mordowanie mieli w statucie ... w przeciwieństwie do ZOMO. Za obywateli innych państw zabrali się w drugiej kolejności.
Ale ! Tak jak rekonstrukcja DWS bez Niemców tak i rekonstrukcja stanu wojennego bez ZOMO jest kabaretem a nie rekonstrukcją.Więć nie czepiajmy się rekonstruktorów , tak jak nie można się czepić aktora grającego u Wajdy NKWDzistę..
PS kol mowglyn , albo zmień dostawcę albo sprzęt grający.
PS Kocham Perfect !

Panie chrzan jeżeli wolno zapytać to wykształcenie i studia zrobił Pan gratis za tej znienawidzonej komuny tak ?

Tak jak teraz płacić nie kazali ? Ten yrański" kraj ponadto roztaczał niepojętą teraz bezpłatną opiekę zdrowotną ? Nie płaciło się jak teraz, co ?

Co do Premiera Józefa Cyrankiewicza skądinąd" inteligentnego, to chciałbym przypomnieć że ten komuch" studiował w sanacyjnej Polsce.

Proszę tu pisać o andyckim" państwie, bo nie uważam żebym wychowywał się po bandycku w bandyckim państwie".

Obraża Pan takimi tekstami nielichą cześć porządnego społeczeństwa (nie partii ani towarzyszy), która było nie było żyła i tworzyła en bandycki twór"

A ja taki o nich wierszyk pamietam:)))

Stoi na stacji oddzial milicji
Silny i zwarty, lecz bez ambicji
Boj się milicji!
Stoi i sapie dyszy i chrzęści
Wśród łbów zakutych pały i pięści
Już ledwo myślą, już ledwo czują
Lecz oni nigdy nie zastrajkują
Za nimi działacze się przyczaili
Fałszywi, przewrotni i bardzo mili
Chcą na Syberii urządzić biwak
Pomysł dal Wojciech poparł go Siwak
A pan Olszowski doczekal chwili,
że opozycję tam będą bili
Czwarty w tej paczce głośny Rakowski
Piąty brew zmarszczył to Obodowski
Szósty zaś d*pę ma zamiast głowy,
doczep mu uszy - Urban gotowy
Siódmy to pisarz wielki" - Żukrowski
Ósmy Krasiński - kretyn beztroski
Dziewiąty Czyrek - uczeń Edwarda
Mas robotniczych to awangarda
Wszyscy są oni zdania jednego,
że Związek Radziecki jest naszym kolegą
I choćby przyszło milion Chińczyków
I każdy zjadłby milion klopsików
I sr@li by potem przez tysiąc lat,
to nie zasrają Kraju Rad
Nagle gwizd. Nagle świst.
Gazy buch, pały w ruch.
Najpierw powoli, jeszcze z umiarem
ruszyła gromada zbójów ospale
Zabili siedmiu, Chyba to malo,
więc walić, więc walić pała za pałą
Po nogach, po głowach i walą wciąż prędzej
Górników, hutników łomocą i pędzą
A skądże to, jakże to, czemu tak gna?
Że wali, że bije, że strzela pif paf!
To aktyw partyjny, on wpuścił to w ruch
To aktyw co z biura telexem do sztabu
A sztaby rozdają już pały wśród drabów
Co biją i walą i znów kogoś gonią!
Bo aktyw do sztabów wciążdzwoni i dzwoni.
A dokąd to? Dokąd to? Dokąd to tak?
Z palami, tarczami, przez miasto czy wieś
Czołgami SKOTAmi zastraszyć, lub więzić
Z przepustką rewizją lśni bagnet i broń
Złowieszcze krakanie rozlega się w krąg.
Przerazić, osłupić, zagonić do bud
A potem bagnetem do kopalń i hut
Z pracy do pracy, z pracy do pracy
O k*%wa jak dlugo tak można!RODACY!!!!!!

Witam .Do kolegi Acera.Chyba zaszkodziło Panu świeże wiosenne powietrze ,które tak Pan lubi.PRL było państwem andyckim" może mniej od swego Nadzorcy ale było.To są fakty o których nie muszę Panu przypominać bo zna je Pan z racji wieku i wykształcenia bardzo dobrze.Zyłem trochę w nim bo innego nie było a moją ojczyzną jest Polska.Zresztą w tamtych czasach, udzielając Panu odpowiedzi na łaskawą zaczepkę krążyło powiedzonko:studiowałeś za darmo i pracować będziesz też za darmo!
Nie zamierzam wdawać się w niepotrzebne pyskówki, zresztą często nie na temat. Uprzejmie proszę Pana o zastanowienie się,dlaczego praktycznie NIC Pan nie wie o prawdziwej historii tworu Stalina i naszych Rodaków także ,zwanego PRL.Jacy ludzie nami rządzili,z czyjego namaszczenia, jakie zbrodnie popełniali a na koniec ; jak to sie skończyło(na szczęście )
Moja rodzina pochodzi z Kresów,została doświadczona bardzo boleśnie przez oba totalitaryzmy a ja sie proszę Pana nie s...wiłem a wielu znajomych tak i bardzo bym chciał przed śmiercia tylko dla własnej ciekawości poczytać sobie donosiki zyczliwych" .

Przypomniało mi się:Biełomor Kanał i wiele innych cudów " gospodarczych w ojczyźnie proletariatu budowali też za darmo.

Pozdrawiam z należnym Panu szacunkiem bo las kocham nadewszystko.las nie wygaduje bzdur publicznie

Ja także nie będę przedłużał dyskusji - w tym worze stalinowskim" urodzili się moi rodzice, i miliony innych, żyli, pracowali, widocznie się s....wili, bo założyli w worze" komórkę rodziną, i mnie wychowali.
A mogli przecież wyjechać. Takie proste to było.

Taki tok myślenia jest niestety obcy mi i rodzicom i wielu innym. Ja dziękuję i pasuje z tej dyskusji.

Kol Chrzan49 PKO i przed i po wojnie było bankiem centralnym. Wiec ex definitio realizowało politykę państwa. Jak marnym ( bo monopoistycznym ) bankiem było po 1945 wiem- pamiętam. Miałem tam konto...A bank żyje ( po pączkowaniu) dobrze i jest największym bankiem w Polsce. I dalej zatrudnia kilku szarych osobników w szarych garniturach tylko teraz w lepszym gatunku. Teraz ci panowie nie podlegają pod SB , przepraszam ABW , usamodzielnili się i mają wlasną FIRMĘ"..
Acha II RP zawaliła się z hukiem i to se ne wrati . Mamy III , i czy jesteśmy z niej zadowoleni czy nie... To teraz mozemy to dowolnie kształtować...
PS pozostala część niemieckich komunistów zapisała się do NSDAP.A nasi funkcjonariusze i towarzysze klęczą na mszy w pierwszym szeregu.Acha ZOMO to był szereg co najwyżej trzeci..

Agenturalna przeszłość PRL-u nigdy nie będzie zapomniana! ZOMOWCY i ub-ecy odejdą , mam nadzieję że zostanie tylko zdrowa tkanka narodu,,,,amen, Acer i inni pogrobowcy SYSTEMU- na pohybel WAM zdrajcy Narodu Polskiego, być może w ostatniej chwili życia tego nie będzie Wam słyszec jak wielu bohaterom POLSKI....a moze właśnie to usłyszycie po zdrajcach narodu polskiego".....oby nigdy nie było to Waszym udziałem....Niech Bóg ma w swojej opiece!

Wierne odbicie postawy psychofizycznej społeczeństwa znajduje się w Sejmie. Oto odpowiedź, dlaczego nie było, nie ma i raczej nie będzie ustawy dekomunizacyjnej z prawdziwego zdarzenia, odebrania przywilejów byłym elitom oraz ukarania zbrodniarzy i przestępców...
Pozdro!
PS. Chwała i cześć żołnierzom polskiego podziemia niepodległościowego!!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie