Skocz do zawartości

Zwycięstwo Kocura!!!!Zobaczcie sami blaszka SS

Tominew

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z Otrzymanych dokładnych informacji z archiwum w Berlinie że żołnierzem okazał się Helmut Schappals.Wcielony do SS na początku 1944r.Służył w 3 Dywizji Pancernej SS ,,Totenkopf'' Miał osiemnaście lat, a urodził się w Inflantach!!!.Ostatnia wzmianka o nim że Zaginął 14 albo 17 października 1944 roku przy kontrataku sowieckich czołgów w okolicach miejsca, w którym go znaleźliśmy. Trwały tam bardzo ciężkie walki o utrzymanie głównych pozycji.
Napisano
A mnie po ekshumacji z fundacją Pamięć" w 2002 r. pozostał tylko niesmak.
- Fundacja olała przekazane przeze mnie informacje nt. mogił 5 poległych;
- do ekshumacji doprowadziłem dopiero po interwencji przez znajomego w Ambasadzie RFN;
- robolom, którzy przeprowadzali ekshumację nie chciało się kopać, najpierw chcieli sprowadzić do ogrodu koparkę, potem zdecydowali się kopać, kopali waskie jamy i wydrapywali grabkami kości, czaszki porozwalali szpadlami przy wyciąganiu z jam które kopali poziomo do głównej jamy pionowej;
- przy czwartych szczątkach byli już tak zmęczeni, że nie chciało im się wygrzebywać czaszki i kości prawego ramienia, zrobili to dopiero po ostrej awanturze, kiedy zagroziłem, że poskarżę się ambasadzie;
- piąty z ekshumowanych miał pecha nawet po śmierci, bo nad miejscem jego pochówku wuj zabetonował solidny słupek i tego wogóle nie chcieli ruszać;
- antropolog Niemiec miał wszystko w dupie i nie interesował się przebiegiem ekshumacji;
- moje prośby o przekazanie informacji na temat prznajmniej jednostek do których należeli ekshumowani żołnierze zostały totalnie olane i po dziś dzień nie otrzymałem od fundacji żadnych informacji.
Napisano
Jeżeli byłeś przy ekshumacji trzeba było przynajmniej dane z nieśmiertelników zapisać,chociaż jeżeli tak wyglądał jej przebieg to może ekipa nie zadała sobie nawet trudu aby blachy odnaleźć.
Napisano
Dwóch tylko miało połówki nieśmiertelników, miałem gdzieś zapisane dane, jak znajdę to wrzucę. Jeden miał w grobie butelkę w której pewnie była kartka z danymi, która się nie zachowała, a jeden nie miał kompletnie nic. Przywieziono ich chyba z lazaretu, bo tylko jeden był w mundurze i miał w kieszeni spodni zapalniczkę, a pozostali zawinięci byli w celty.
  • 1 month later...
Napisano
Poniżej obszerny wywiad dotyczący tematu niemieckiego żołnierza

http://www.gazetapowiatowa.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=4482&Itemid=208
Napisano
Dywizję stworzył Theodor Eicke pod koniec lat 30 – tych. Rekrutował żołnierzy m.in. z grona strażników obozów koncentracyjnych. Byli to ludzie dobrze wyszkoleni, twardzi, ale jednocześnie bezlitośni i bardzo brutalni. Jednak czas, w którym służył Helmut przynosił dywizji już znacznie GORSZYCH żołnierzy."

Gorszych znaczy bardziej ludzkich ?
Napisano
cytat z linka kolegi Tominew:To było w sierpniu 2005 roku. Na wspomnianym forum odkrywca.pl pojawiło się ogłoszenie, w którym zarejestrowany na forum archeolog prosił o pomoc przy przeszukaniu swojej posesji. Pan ten budował dom i kiedy przygotowywał miejsce na ognisko natrafił na granat. Właściciel posesji zadzwonił po saperów i poprosił też aby saperzy przeszukali mu całą działkę aby mógł spać spokojnie. Niestety saperzy powiedzieli, że mogą jedynie podjąć znaleziony granat, a poszukiwań nie prowadzą. Facet się zdenerwował i tak na forum pojawiło się jego ogłoszenie"nie rozumiem czy ktoś to wyjaśni?
Napisano
Tak - ale tylko połowę. Druga została w archiwum w Berlinie.
Albo oddali rodzinie - chociaż wątpię bo nikt się ze mną nie kontaktował.

pozdrawiam !
  • 10 months later...
Napisano
A czy przypadkiem to nie fundacja ze Szczecina przeprowadzała ekshumację tego żołnierza? Wtedy nie zdziwiłbym się,że zwrócono Ci tylko połówkę blachy-ciesz się,że w ogóle coś dostałeś. Na naszym terenie sprawa inaczej się miała,gdzie kości zostały podjęte przez Niemca z Berlina bodajże.Po trzech tygodniach blach została przywieziona do zwrotu osobiście przez tego samego Niemca.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie