Tominew Napisano 1 Listopad 2009 Autor Napisano 1 Listopad 2009 Zaległe fotki z ekshumacji żołnierza SS z 3 Dywizji Pancernej SS
Tominew Napisano 1 Listopad 2009 Autor Napisano 1 Listopad 2009 Z Otrzymanych dokładnych informacji z archiwum w Berlinie że żołnierzem okazał się Helmut Schappals.Wcielony do SS na początku 1944r.Służył w 3 Dywizji Pancernej SS ,,Totenkopf'' Miał osiemnaście lat, a urodził się w Inflantach!!!.Ostatnia wzmianka o nim że Zaginął 14 albo 17 października 1944 roku przy kontrataku sowieckich czołgów w okolicach miejsca, w którym go znaleźliśmy. Trwały tam bardzo ciężkie walki o utrzymanie głównych pozycji.
8total4 Napisano 1 Listopad 2009 Napisano 1 Listopad 2009 i niech ktoś powie że środowisko to tylko hieny" i wandale"..Brawo Tominew, tak trzymać!
SZZ Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 A mnie po ekshumacji z fundacją Pamięć" w 2002 r. pozostał tylko niesmak. - Fundacja olała przekazane przeze mnie informacje nt. mogił 5 poległych;- do ekshumacji doprowadziłem dopiero po interwencji przez znajomego w Ambasadzie RFN;- robolom, którzy przeprowadzali ekshumację nie chciało się kopać, najpierw chcieli sprowadzić do ogrodu koparkę, potem zdecydowali się kopać, kopali waskie jamy i wydrapywali grabkami kości, czaszki porozwalali szpadlami przy wyciąganiu z jam które kopali poziomo do głównej jamy pionowej;- przy czwartych szczątkach byli już tak zmęczeni, że nie chciało im się wygrzebywać czaszki i kości prawego ramienia, zrobili to dopiero po ostrej awanturze, kiedy zagroziłem, że poskarżę się ambasadzie;- piąty z ekshumowanych miał pecha nawet po śmierci, bo nad miejscem jego pochówku wuj zabetonował solidny słupek i tego wogóle nie chcieli ruszać;- antropolog Niemiec miał wszystko w dupie i nie interesował się przebiegiem ekshumacji;- moje prośby o przekazanie informacji na temat prznajmniej jednostek do których należeli ekshumowani żołnierze zostały totalnie olane i po dziś dzień nie otrzymałem od fundacji żadnych informacji.
abcd Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 Jeżeli byłeś przy ekshumacji trzeba było przynajmniej dane z nieśmiertelników zapisać,chociaż jeżeli tak wyglądał jej przebieg to może ekipa nie zadała sobie nawet trudu aby blachy odnaleźć.
SZZ Napisano 2 Listopad 2009 Napisano 2 Listopad 2009 Dwóch tylko miało połówki nieśmiertelników, miałem gdzieś zapisane dane, jak znajdę to wrzucę. Jeden miał w grobie butelkę w której pewnie była kartka z danymi, która się nie zachowała, a jeden nie miał kompletnie nic. Przywieziono ich chyba z lazaretu, bo tylko jeden był w mundurze i miał w kieszeni spodni zapalniczkę, a pozostali zawinięci byli w celty.
Tominew Napisano 20 Grudzień 2009 Autor Napisano 20 Grudzień 2009 Poniżej obszerny wywiad dotyczący tematu niemieckiego żołnierza http://www.gazetapowiatowa.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=4482&Itemid=208
ZUBIKED Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Dywizję stworzył Theodor Eicke pod koniec lat 30 – tych. Rekrutował żołnierzy m.in. z grona strażników obozów koncentracyjnych. Byli to ludzie dobrze wyszkoleni, twardzi, ale jednocześnie bezlitośni i bardzo brutalni. Jednak czas, w którym służył Helmut przynosił dywizji już znacznie GORSZYCH żołnierzy."Gorszych znaczy bardziej ludzkich ?
panadam12 Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 cytat z linka kolegi Tominew:To było w sierpniu 2005 roku. Na wspomnianym forum odkrywca.pl pojawiło się ogłoszenie, w którym zarejestrowany na forum archeolog prosił o pomoc przy przeszukaniu swojej posesji. Pan ten budował dom i kiedy przygotowywał miejsce na ognisko natrafił na granat. Właściciel posesji zadzwonił po saperów i poprosił też aby saperzy przeszukali mu całą działkę aby mógł spać spokojnie. Niestety saperzy powiedzieli, że mogą jedynie podjąć znaleziony granat, a poszukiwań nie prowadzą. Facet się zdenerwował i tak na forum pojawiło się jego ogłoszenie"nie rozumiem czy ktoś to wyjaśni?
kocur Napisano 21 Grudzień 2009 Napisano 21 Grudzień 2009 Tomi - zdemaskowałeś nas;-)Dzięki za miłe słowa Koledzy.pozdrawiam !
abcd Napisano 22 Grudzień 2009 Napisano 22 Grudzień 2009 A czy po przeprowadzeniu procedury identyfikacyjnej zwrócili Wam tą blachę przynajmniej?
kocur Napisano 22 Grudzień 2009 Napisano 22 Grudzień 2009 Tak - ale tylko połowę. Druga została w archiwum w Berlinie.Albo oddali rodzinie - chociaż wątpię bo nikt się ze mną nie kontaktował.pozdrawiam !
Gizio Napisano 25 Październik 2010 Napisano 25 Październik 2010 A czy przypadkiem to nie fundacja ze Szczecina przeprowadzała ekshumację tego żołnierza? Wtedy nie zdziwiłbym się,że zwrócono Ci tylko połówkę blachy-ciesz się,że w ogóle coś dostałeś. Na naszym terenie sprawa inaczej się miała,gdzie kości zostały podjęte przez Niemca z Berlina bodajże.Po trzech tygodniach blach została przywieziona do zwrotu osobiście przez tego samego Niemca.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.