Hornet Napisano 22 Sierpień 2005 Share Napisano 22 Sierpień 2005 Witam!! Ponieważ wątek się nie rozwija-postanowiłem ruszyć goz miejsca.Zaczynam od zdjęcia Lublina XIVb.wiem,że w innych ksiązkach są zdjęcia tej samej maszyny-kto ma skany?Proszę je zamieścić.To zdjęcie pochodzi z E-bay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 22 Sierpień 2005 Share Napisano 22 Sierpień 2005 zdjęcie LWS-2 czyżby w Dęblinie?? Były jeszcze dwa jak i to na E-bay,ale ze szpetnymi gumkami.Ktoś je może oczyścił?Proszę je zamieścić.Dzięki i pozdrawiam.Hornet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sqh Napisano 25 Sierpień 2005 Share Napisano 25 Sierpień 2005 Na mały przyczynek natrafiłem w nr 5/1933 Lekarza Wojskowego". Jest tam artykuł kierownika CBLL płk. lek. dr. Adama Huszczy o historii i perspektywach lotnictwa samitarnego w Polsce. Ciekawe wydało mi się zaś zestawienie, w jakiej jednostce wojskowej było ile Hanriotów 28S i ile lotów wykonały w latach 1926-32. I tak mianowicie:1. plot - 2 samoloty, 43 loty2. plot - 2 samoloty, 50 lotów3. plot - 1 samolot, 5 lotów4. plot - 1 samolot, 3 loty5. plot - 1 samolot, 6 lotów6. plot - 1 samolot, 9 lotówCWOL - 1 samolot, 63 lotyCWPL - 1 samolot, 10 lotówLSSiB - 1 samolot, 17 lotówMDLot - był 1 samolot, wykonał 1 lot, w 1928 rozbił się, aktualnie brakNa podstawie tabel z Samolotów Wojskowych w Polsce 1924-39" A. Morgały można nawet pokusić się o przypisanie im konkretnych numerów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 1 Wrzesień 2005 Share Napisano 1 Wrzesień 2005 Jak obiecałem kolejne zdjęcia polskich samolotów sanitarnych.Hanriot HD-14S nr fr 1002, nr wojskowy 30.15 podczas pokazu 6.X.1925r. W kabinie na noszach gen. Bryg. F. Sławoj-Składkowski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 1 Wrzesień 2005 Share Napisano 1 Wrzesień 2005 Wyprodukowany w WWS Hanriot H-28S nr 30.11S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 1 Wrzesień 2005 Share Napisano 1 Wrzesień 2005 RWD-13S w barwach lotnictwa rumuńskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 1 Wrzesień 2005 Share Napisano 1 Wrzesień 2005 LWS-2 w locie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 1 Wrzesień 2005 Share Napisano 1 Wrzesień 2005 Witam!! Zamieszczam zdjęcie zdewastowanego Hanriota w wersji sanitarnej.Czy zdjęcie to wykonano w Dęblinie?? Zamieszczając zdjęcie Lublina popełniłem świadomie błąd podpisując je jako IVb a nie jak powinno być VIb-sądziłem że ktoś z forumowiczów poprawi go ale.......Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 21 Wrzesień 2005 Share Napisano 21 Wrzesień 2005 Witam!! Ponieważ temat ten traktowany jest po macoszemu,dorzucam zdjęcia z E-bay ,które odnalazłem.Panie Adamie,a może tak coś u Pana się znajdzie?? Bodziu wesprzyj ten wątek... Pozdrawiam Hornet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 21 Wrzesień 2005 Share Napisano 21 Wrzesień 2005 A tu drugie zdjęcie Lublina XVIb Pzdr.Hornet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 25 Wrzesień 2005 Share Napisano 25 Wrzesień 2005 Witam!!! Szkoda,że temat ten traktowany jest tak ..... Pozdrawiam tych co tu zaglądają.Hornet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 25 Wrzesień 2005 Share Napisano 25 Wrzesień 2005 Ja też jeszcze coś dorzucę, na razie jestem z dala od moich materiałów, więc troszkę cierpliwości.PzdrBodziu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 26 Wrzesień 2005 Share Napisano 26 Wrzesień 2005 Witam!!! Bodziu ja nie krzyczę na Ciebie-lecz poprosiłem tylko o wsparcie tego wątku.Cieszę się,że mój upór doprowadził do jakiegoś odgłosu.Temat jest ciekawy,byliśmy przed wojną najlepsi,zdobywaliśmy puchary Raphaela-trzeba coś pozo- stawić następnemu pokolenie -pielęgnujmy nasze DOBRE tradycje i mówmy o tym.Pozdrawiam Hornet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 26 Wrzesień 2005 Share Napisano 26 Wrzesień 2005 Lublin R-XVIb SP-BNO nr 11-3, na warszawskim Okęciu. Samolotem tym 02.09.1939 ppor. Wróblewski przywiózł z Widzewa pod Łodzią do Warszawy ciężko rannego ppor. Jana Dzwonka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 26 Wrzesień 2005 Share Napisano 26 Wrzesień 2005 Drugie zdjęcie tego samolotu, widoczne wycięcie na ogonie w miejscu, gdzie był napis Lublin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 27 Wrzesień 2005 Share Napisano 27 Wrzesień 2005 A czy sa jakies modele w skali 1/72 plastikowe lub zywiczne polskich samolotow sanitarnych - szczegolnie Lublina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 27 Wrzesień 2005 Share Napisano 27 Wrzesień 2005 witam!!! Dorzucam zdjęcie z boku Lublina R-XVIb jako uzupełnieniezdjęcia p.A.Jońcy.Modelu tego i wielu innych samolotów niema ani w 1:72,czy też w innych skalach-takie prawo rynku nie opłaci się.Pozdrawiam .Hornet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 27 Wrzesień 2005 Share Napisano 27 Wrzesień 2005 Ja kiedyś zrobiłem z Vacum f-my Broplan RWD-13S,malowaną na kremowo i z numerami o ile się nie mylę SP-BRF.Pozdrawiam.Hornet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gebhardt Napisano 27 Wrzesień 2005 Share Napisano 27 Wrzesień 2005 A to szkoda, bo fajny by byl model jak zrobic z otwieranym przedzialem dla chorych. A nie uzywali tego Niemcy? Natychmiast by sie stal rynkowy :) Niestety z vac-formami to ja pasuje :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 29 Wrzesień 2005 Share Napisano 29 Wrzesień 2005 Witam!! Dorzucam kolejne zdjęcie prototypu RWD-13 w wersji sanitarnej.Samolot mial ruchome wyposażenie,celem zbieraniadoswiadczeń w transporcie chorych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hornet Napisano 29 Wrzesień 2005 Share Napisano 29 Wrzesień 2005 kolejne zdjęcie sanitarki RWD-13S.Gebhardt trudno-takie są prawa rynku-a może ponysleć o kartonówce w 1:33??? Pozdrawiam.Hornet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 18 Październik 2005 Share Napisano 18 Październik 2005 Wprawdzie zdjęcie to było w innym wątku, ale tutaj też pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 30 Grudzień 2005 Share Napisano 30 Grudzień 2005 Wraz z życzeniami noworocznymi parę zdjęć do tego tematu.Lepsza kopia zdjęcia, które kiedyś zamieścił Gebhardt.Albatros C-XS - pomieszczenie na nosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 30 Grudzień 2005 Share Napisano 30 Grudzień 2005 Sanitarny Albatros C-XS w całej okazałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodziu000000 Napisano 30 Grudzień 2005 Share Napisano 30 Grudzień 2005 Hanriot H-28S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi