Skocz do zawartości

opłaty za Bzure

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 64
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Witam
mysle ze czas zmienic scenariusz...
patrzac na ta tabelke:

Bzura 2005:
- 2 OT-810
- sdkfz 222
- sdkfz 232
- flak 20 + Horch
- ciężarówka mercedes
- pak 36
- pak 105 mm
- 6 motocykli
- pojazd sztabowy
- 2 strzelające MG-34
- moździerz

- łazik 508
- 2 sokoły
- ciężarówka z roku 1929
- taczanka
- zaprzęg boforsa
- schneider
- 4 działa salutacyjne
- moździerz
- wóz taborowy

to jestem swiecie przekonany ze to Niemcy (wedlog wszelakiej logiki wojskowej) powinni pogonic Polakow...
(chcialem przywiezc jeszcze dwa mozdzieze Niemieckie GrW34 80mm, lecz mysle ze tego to juz na Bank Polski Atak nie wytrzyma... ;o) )
poz Fall

Wiesz, nigdy jeszcze nie bylem na Bzurce...
Mialem zamiar zjawic sie w tym roku...
Myslalem ze moze uda mi sie pobawic w obsluge Flaka, w zamian za udostepnienie mozdzieza (y), zrobienie zadymy itp wynalazki...
;-)
jak wyglada sprawa ZWROTU kosztow za przywieziony sprzet?
;-)
poz Fall

Wiesz Fall, tak się zastanawiam, i wychodzi mi na to, że Niemcy w kuper powinni jednak dostać. Nie bardzo wprawdzie wiem, co to jest „pak 105mm”, ale przy shneiderze, czterech dodatkowych armatach (skądinąd nie małokalibrowych), boforsie i moździerzu po polskiej stronie, to jeden moździerz, pak 37 i „pak 105” (czym by nie był) wypadają raczej blado… Nawet dwa dodatkowe moździerze szans by raczej nie wyrównały :-)

A jak od dawna wiadomo, to „artyleria zdobywa, a piechota zajmuje” :-)

Pozdrawiam, Darda

Skoro trzy mozdzieze kalibru 80mm z zasiegiem 2,5 km, CZTERY szybkie samochody opancerzone z tego dwa polgasienicowe", i dwa dzialka z tego jedne kalibru 105mm, do tego dzialko przeciwlotnicze, szybkostrzelne kal. 2cm to dla ciebie nic.............
to ja ide sobie po pifko...
poz Fall

To nie PAK tylko haubica le.F.H. 18 kal. 10,5cm. Szczerze mówiąc nie wiem jak Jazłowiak wymyślił tego PAKa.

Mam nadzieję, że już jasne wszystko. Co do szans, to w sprzęcie WP blado wypada w porównaniu z WH. Znając życie cud się zdarzy i w poprawnie politycznie scenariuszu będzie odwrót Niemców, mimo liu by ich nie było i czego nie mieli.

Witam
Pozdrawiam wszystkich,a tak swoją drogą to imprezy stają sie komercyjne.Panowie stracimy ludzi bo jagby nie patrzyć to wystarczy samemu sie dogadać i robimy to co nam pasuje. I tak sobie gotujemy, płacimy za przejazd, kupujemy sprzęt itp. Mam nadzieje że impreza wypali.
PS Fall obawiam sie że masz racje. Tylko PIWKO nas uratuje.

I tak jak się spodziewałem - brak deklaracji o postawieniu mostu:-) Czyli jak to mówią lepiej strzępić jęzora niż czegoś dokonać. Ale dalej pilnie wsłuchuję się w Twoje konstruktywne uwagi dotyczące np. picia piwa podczas bitwy choć podpisałeś się pod regulaminem, gdzie jest to zakazane kolego Polsmol.

Żeby nie być świętszym od Papieża, imprezę integracyjną w stylu wieś tańczy i śpiewa" planujemy z piątku na sobotę i trwają zaawansowane rozmowy nad dostawcą mięsnej masy w zwierzęcym jelicie i fermentatorem chmielu w beczce:-). Być może zagra nam zespół Bayer Full, żeby było klimatycznie, bo chłopaki są z Socho i okolic.

Z ciekawostek - każdy uczestnik Bzury dostanie 8 stronicowy folder z wyborem najciekawszych zdjęć z dotychczasowych imprez, przeplatanych historią Bzur i relacjami uczestników. Tygodnik Echo Powiatu" wyda swoją gazetę w ilości 10000 sztuk do rozdawania na imprze wykonaną w manierze i czcionkami z 1939 roku. Poprosiłem o mięciutki i chłonny papier tej gazety:-) Trwają prace nad zaprzęgiem 6-konnym do Schneidera, żeby mógł zajechać na pozycję, odprzodkowac i rozpocząć ogień. Jak sie okazuje nie jest łatwo w Polsce znaleźć taki zaprzęg.

Przepraszam za pomyłke MONGO z tą haubicą 105 mm - niestety wypadła mi jej z głowy niemiecka nazwa za co przepraszam:-)Mam inny problem - skąd wziąć półgąsienicowy ciągnik do jej holowania. Pójdziemy chyba z pielgrzymka na kolanach do Lewego:-).

Oj Pawle
Chyba nie sądziłeś, że odpowiem na pytanie o most, postawione w tak dziecinny sposób? :)))))
Skoro jednak wracasz do tego tematu to powiem ci jak postąpiłbym na twoim miejscu. Najpierw zrobiłbym wszystko co możliwe aby zbudować kładkę saperską zgodną z realiami września 1939.
Jeśli by się nie udało to nie stawiałbym kładki w ogóle bo w rekonstrucji lepiej nie zrobić nic niż zrobić coś źle! Jeden taki bubel może zniszczyć klimat całej imprezy.

A jak przeprawić piechotę bez kładki? Brodem!
Dosłownie obok miejsca jej ustawienia w zeszłym roku, rzeka jest wystarczająco płytka. Już się tamtędy przeprawiałem i chętnie to powtórzę (woda maksymalnie do połowy łydki). A wyobraź sobie przeprawę tego 6-cio konno zaprzęgu który obiecujesz. Miód!

to fajnie że się przeprawiłeś, ale ja nie miałem zamiaru potem następne 2 dni spędzić w przemoczonych butach. Poza tym chyba nie do końca z tym nicnierobieniem kiedy nie mozna mieć ideału - mundury KBW, mosinowskie ładownice, opinacze... mam wymieniac dalej??

Tzn, wg. jakiej instrukcji saperskiej" będzie się tę kładkę budować ? Bo powinno się raczej wg. iblioteczki oficera rezerwy piechoty", t. VI

Nb., do budowy kładki pojedynczej (60 m szerokości) zgodnie z wytycznymi potrzeba 1 oficera, 9 podoficerów, 80 szeregowych i do 40 minut. Widzowie się nie zanudzą ?

Chyba żeby przygotować wcześniej i tylko wysunąć - wtedy to 2-4 minuty

A nie lepiej zrobić tratewki workowe ? większa widowiskowość będzie.

Do przprawy brodem buty można zdjąć. To chyba oczywiste :)))
Odpowenio przerobiony i ukryty pod oporządzeniem mundur KBW wykazuje duże podobieństwo z wz. 36. Wspóczesną kładkę można raczej porównać do dresu i butów adidasa w rekonstrukcji wrześniowej ;-)

A tak na marginesie. KBW mimo swoich walorów nie może być traktowane jako umundurowanie docelowe. W przypadku życia obozowego na wierzch wychodzą wszytkie jego wady a więc i pełna rekonstrucja jest utrudniona.

A ja powrócę z uporem maniaka do dyskusji o wyższości munduru KBW nad metalową kładką przez Bzurę. Bo temat mnie frapuje. Dlaczego niby jednoodstepstwo jest możliwe, a inne nie?

Post został zmieniony ostatnio przez moderatora polsmol 15:34 01-07-2005

Wygląda na to, że dr Polsmol zdążył dokonać amputacji zgangrenowanych wypowiedzi zanim zdążyłem je przeczytać, więc być może nie do końca wyczuwam kontekst tego, co Akagi napisałeś.

Przy okazji – nie mam żalu o wycięcie postu, w którym przekomarzałem się z Fallem choć nie wiem, co w nim tak „zgangrenowane” było :-)))

A na poważnie – w moim odczuciu przeprawa ma rzeczywisty sens, jeśli jest elementem „widowiska” dla publiczności lub wyjątkowe szczęście i radość uczestnikom zapewnia. W obu tych przypadkach współczesna metalowa kładka nie bardzo się nadaje. Dlatego powinien to być most lub kładka „z epoki” (najlepiej most – trzymam kciuki, by Jazłowiakowi udało się go wyczarować), albo przeprawa wbród (bez żadnego zdejmowania butów i podwijania nogawek pod „ostrzałem” rzecz jasna). Najlepiej by było połączyć jedno z drugim – czyli most i bród, tak, jak to było w rzeczywistości.

Co ja zresztą będę pisał – i tak Posmol zaraz to wytnie. Co gorsza będzie miał rację, bo to raczej do wątku http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=158950#158971 się nadaje.

Pozdrawiam, Darda

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie