j35 Napisano 6 Maj 2005 Napisano 6 Maj 2005 Witam. Pytanie do Pasta: wiesz coś może o opuszczonej obecnie willi obok bunkra,jakośdziwnie tak się fajnie zachowała. Pyt. nr 2 :Walki na Brochowie- ostatnio tam zbłądziłem i żałowałem, że nie wziołem aparatu-tak pięknie postrzelanych kamienicdawno nie widziałem.Pzdr.Zdolnyślązak
past Napisano 6 Maj 2005 Napisano 6 Maj 2005 opuszczona willa - to chyba od niedawna jeszcze niedawno była tam firma komputerowa Co do Brochowa to walki nie trwały tam długo. Jakoś nie rzuciły mi się w oczy jak czytałem Leuthen ma pewnie lepsze informacje . A ślady po kulach znajdziesz w wileku ścianach kamienic , przejdź się kiedyś Glinianą i okolicami.A te otwory w ścianach to nie są otwory strzelncze??
beaviso Napisano 6 Maj 2005 Napisano 6 Maj 2005 Hmm, takie z 2.5m ścianami i ponad 3m stropem są w Gdyni w okolicach portu. Nie wiem natomiast jakie parametry mają 2 duże schrony gdańskie (Kliniczna, Osiek).
Krzysiek(?) Napisano 7 Maj 2005 Napisano 7 Maj 2005 WitamOdnosnie bunkra przy Strzegomskiej to w trakcie walk Rosjanie zrobili wylom w jego scianie, tyle przynajmniej znalazłem we wspomnieniach z walk. A przy okazji to w środku zorganizowano szpital polowy lub zborczy punkt opatrunkowy o dlatego nie bylo az tak silnej obrony samego bunkra, a jedynie" najbliższych okolic.Pozdrawiam K(?)
ziomek11 Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 Witam, nie jestem z Poznania ale wiem, że takie obiekty są także Poznaniu w okolicach rz. Warty więcej niestety nie mogę powiedzieć czy sa to schrony plot. czy tez wieze art.Poznanioki pomóżta!!!Pozdr
zwiezda Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 w ktorym miejscu w poznaniu sa podobne budynki, oprocz tego z kosmonautow bo on mial inne przeznaczenie
beaviso Napisano 8 Maj 2005 Napisano 8 Maj 2005 Ciekawa strona z fotkami o Flakturmach wiedeńskich:http://www.airpower.at/news03/0813_luftkrieg_ostmark/flaktuerme.htm
Magach7 Napisano 9 Maj 2005 Napisano 9 Maj 2005 Tak się składa, że wlepiłem ten link kilka dni temu :-)
beaviso Napisano 9 Maj 2005 Napisano 9 Maj 2005 Kurczę no, pobieżnie przeleciałem wątek aby się nie powtórzyć, lecz nie dostrzegłem... Sorry, Magach :)
Magach7 Napisano 9 Maj 2005 Napisano 9 Maj 2005 Nie ma problemu- może teraz więcej ludzi odwiedzi tą stronkę bo warto! :-)
@ndrew Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 WitamCzy tylko Niemcy budowali wieże p-lot?Zdaje się że Brytyjczycy też budowali-tylko że to były konstrukcje stalowe-budowane nad kanałem.Pzdr.@ndrew
Magach7 Napisano 11 Maj 2005 Napisano 11 Maj 2005 No niby były przeciwlotnicze bo były to wieże radarowe, jeśli zaś chodzi o wieże artyleryjskie takie jak niemieckie to wydaje mi się, że budowanie ich nad kanałem byłoby pozbawione sensu. Wieże były budowane w miastach, żeby wysoko rozmieszczone działa miały nieograniczone pole ostrzału, nad brzegiem morza starczyło sciąć drzewa zamiast budowac takie kolosy.
Darda Napisano 13 Maj 2005 Napisano 13 Maj 2005 @ndrew, pokazane przez Ciebie wieże wprawdzie „nad Kanał” wystawały, ale stawiane na jego dnie raczej były :-)Magachowi chodziło, jak sądzę, o te wieże, co to też „nad Kanałem” stały, ale stały zdecydowanie bardziej na brzegu :-)Swoją drogą to i powojenna historia tych konstrukcji (pokazanych przez @ndrewa znaczy) też bardzo ciekawa była – na jednej z nich zagnieździła się nawet w latach 60-tych „piracka radiostacja”, co to podatków za emisję reklam płacić nie chciała i „ład w eterze” olewała. Pozdrawiam, Darda
zelig Napisano 13 Maj 2005 Napisano 13 Maj 2005 Offshore Forts. ( http://www.sixtiescity.com/Radio/PirateForts.htm )plus niesamowite fotki zrobione współcześnie: http://www.offshore-radio.de/reunion/forts.htm
Magach7 Napisano 13 Maj 2005 Napisano 13 Maj 2005 Zgadza się- chodziło mi o wieże ad kanałem" = na brzegu :-) A te swoją drogą są super :D
Magach7 Napisano 6 Czerwiec 2005 Napisano 6 Czerwiec 2005 Witam! Wróciłem wczoraj z Wiednia i chcę zamieścić parę fotek flakturmów, w sumie widziałem ich 4 sztuki ( a jest około 6).1: Wieża Nigdy Więcej"
Magach7 Napisano 6 Czerwiec 2005 Napisano 6 Czerwiec 2005 A tak ma wyglądać po przebudowie na Wieżę Sztuki Nowoczesnej
Magach7 Napisano 6 Czerwiec 2005 Napisano 6 Czerwiec 2005 i 4ta Bocianie Gniazdo"p.s- nazwy wymyślałem sam dla własnej orientacji i wygody :-)
Forteca Napisano 6 Czerwiec 2005 Napisano 6 Czerwiec 2005 Na marginesie wato przypomnieć inne offshore forts", czyli amerykańskie wieże radarowe systemu wczesnego ostrzegania, budowana na pełnym morzu.
bodziu000000 Napisano 25 Czerwiec 2005 Napisano 25 Czerwiec 2005 Znalazłem u siebie takie wojenne zdjęcie wieży przeciwlotniczej. Może komuś się przyda.PzdrBodziu
GUN1917 Napisano 25 Czerwiec 2005 Napisano 25 Czerwiec 2005 wroclaw bunkier na legnickiej zostal zdobyty przez rosjan bylo to tak: piechur Iwan issajew znalazl przejscie przez obronne okrezna wokol bunkra doprowadzajac do niego saperow z ladunkiem 200Kg MW bunkrem zatrzaslo i przez otwor zaczeli wybiegac niemcy Issajew kiedy skonczyly mu sie naboje do PPszy zaczal rzucac w niemcow flarami i butelkami z benyzna rosjanie wylapali znaczna czesc zalogi Iwan Issajem zostal udekorowany zlota gwiazda bohatera zwiazku radzieckiego zginal od kuli snajpera na placu 1 maja.." z perspektywy niemcow wygladalo to tak ,,,naszym bunkrem kilkukrotnie potrzaslo jednak nie wyrzadzilo wiekszy szkod nagle poczulismy jak caly bunkier sie trzesie zagaslo swiatlo i pojawil sie dym wydostalismy sie z bunkra w wejsciu byly plomienie jakos udalo mi sie uciec w gruzach doczekalem kapitulacji" sa to opisy z ksiazki Joncy Upadek festung breslau..Co do tych bunkrow w zadnym wypadku nie byly one stosowane jako wieze P.lot z dwoch powodow 1)za slaby strop 2)za slabe sciany ogolnie bunkry te sa raczej nie wiadomego przeznaczenia niektorzy twierdza ze maja one cos wspolnego z metrem w kazdym badz razie armat na nich nie bylo..pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.