Skocz do zawartości

Wieże przeciwlotnicze

maxikasek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam.
Pytanie do Pasta:
wiesz coś może o opuszczonej obecnie willi obok bunkra,
jakośdziwnie tak się fajnie zachowała.
Pyt. nr 2 :
Walki na Brochowie- ostatnio tam zbłądziłem i żałowałem, że nie wziołem aparatu-tak pięknie postrzelanych kamienic
dawno nie widziałem.

Pzdr.Zdolnyślązak
  • Odpowiedzi 73
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
opuszczona willa - to chyba od niedawna jeszcze niedawno była tam firma komputerowa
Co do Brochowa to walki nie trwały tam długo. Jakoś nie rzuciły mi się w oczy jak czytałem Leuthen ma pewnie lepsze informacje . A ślady po kulach znajdziesz w wileku ścianach kamienic , przejdź się kiedyś Glinianą i okolicami.

A te otwory w ścianach to nie są otwory strzelncze??
Napisano
Hmm, takie z 2.5m ścianami i ponad 3m stropem są w Gdyni w okolicach portu. Nie wiem natomiast jakie parametry mają 2 duże schrony gdańskie (Kliniczna, Osiek).
Napisano
Witam
Odnosnie bunkra przy Strzegomskiej to w trakcie walk Rosjanie zrobili wylom w jego scianie, tyle przynajmniej znalazłem we wspomnieniach z walk. A przy okazji to w środku zorganizowano szpital polowy lub zborczy punkt opatrunkowy o dlatego nie bylo az tak silnej obrony samego bunkra, a jedynie" najbliższych okolic.

Pozdrawiam K(?)
Napisano
Witam, nie jestem z Poznania ale wiem, że takie obiekty są także Poznaniu w okolicach rz. Warty więcej niestety nie mogę powiedzieć czy sa to schrony plot. czy tez wieze art.
Poznanioki pomóżta!!!
Pozdr
Napisano
Witam

Czy tylko Niemcy budowali wieże p-lot?

Zdaje się że Brytyjczycy też budowali-tylko że to były konstrukcje stalowe-budowane nad kanałem.

Pzdr.
@ndrew
Napisano
No niby były przeciwlotnicze bo były to wieże radarowe, jeśli zaś chodzi o wieże artyleryjskie takie jak niemieckie to wydaje mi się, że budowanie ich nad kanałem byłoby pozbawione sensu. Wieże były budowane w miastach, żeby wysoko rozmieszczone działa miały nieograniczone pole ostrzału, nad brzegiem morza starczyło sciąć drzewa zamiast budowac takie kolosy.
Napisano
@ndrew, pokazane przez Ciebie wieże wprawdzie „nad Kanał” wystawały, ale stawiane na jego dnie raczej były :-)

Magachowi chodziło, jak sądzę, o te wieże, co to też „nad Kanałem” stały, ale stały zdecydowanie bardziej na brzegu :-)

Swoją drogą to i powojenna historia tych konstrukcji (pokazanych przez @ndrewa znaczy) też bardzo ciekawa była – na jednej z nich zagnieździła się nawet w latach 60-tych „piracka radiostacja”, co to podatków za emisję reklam płacić nie chciała i „ład w eterze” olewała.

Pozdrawiam, Darda
Napisano
Offshore Forts. ( http://www.sixtiescity.com/Radio/PirateForts.htm )

plus niesamowite fotki zrobione współcześnie: http://www.offshore-radio.de/reunion/forts.htm
  • 4 weeks later...
Napisano

Witam!

Wróciłem wczoraj z Wiednia i chcę zamieścić parę fotek flakturmów, w sumie widziałem ich 4 sztuki ( a jest około 6).

1: Wieża Nigdy Więcej"

Napisano
Na marginesie wato przypomnieć inne offshore forts", czyli amerykańskie wieże radarowe systemu wczesnego ostrzegania, budowana na pełnym morzu.
  • 3 weeks later...
Napisano
wroclaw bunkier na legnickiej zostal zdobyty przez rosjan bylo to tak: piechur Iwan issajew znalazl przejscie przez obronne okrezna wokol bunkra doprowadzajac do niego saperow z ladunkiem 200Kg MW bunkrem zatrzaslo i przez otwor zaczeli wybiegac niemcy Issajew kiedy skonczyly mu sie naboje do PPszy zaczal rzucac w niemcow flarami i butelkami z benyzna rosjanie wylapali znaczna czesc zalogi Iwan Issajem zostal udekorowany zlota gwiazda bohatera zwiazku radzieckiego zginal od kuli snajpera na placu 1 maja.." z perspektywy niemcow wygladalo to tak ,,,naszym bunkrem kilkukrotnie potrzaslo jednak nie wyrzadzilo wiekszy szkod nagle poczulismy jak caly bunkier sie trzesie zagaslo swiatlo i pojawil sie dym wydostalismy sie z bunkra w wejsciu byly plomienie jakos udalo mi sie uciec w gruzach doczekalem kapitulacji" sa to opisy z ksiazki Joncy Upadek festung breslau..Co do tych bunkrow w zadnym wypadku nie byly one stosowane jako wieze P.lot z dwoch powodow 1)za slaby strop 2)za slabe sciany ogolnie bunkry te sa raczej nie wiadomego przeznaczenia niektorzy twierdza ze maja one cos wspolnego z metrem w kazdym badz razie armat na nich nie bylo..

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie