TomekSz Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 Okolice Bzury.Zdjęcie zamieścił w innym wątku infamis". Cytuj
infamis Napisano 7 Wrzesień 2008 Napisano 7 Wrzesień 2008 W porządku. Ten sam poddany małej obróbce". Co jest na drzwiach? Cytuj
polsmol Napisano 11 Wrzesień 2008 Autor Napisano 11 Wrzesień 2008 BowiczCzy udało ci się odnaleźć materiały na temat tego Chevroleta? Cytuj
PATRON Napisano 11 Wrzesień 2008 Napisano 11 Wrzesień 2008 no i jeszcze o jednym 157 trzeba powieedzieć :-))) KUBUŚpzdr PATRON Cytuj
TomekSz Napisano 1 Październik 2008 Napisano 1 Październik 2008 Jak to w innym wątku trafnie zauważył Czarek". Cytuj
TomekSz Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 Tak mnie się coś wydaje że to też będzie Chevrolet. Cytuj
TomekSz Napisano 8 Październik 2008 Napisano 8 Październik 2008 Natomiast tutaj nic nie mogę rozpoznać ,natomiast M164U" podejrzewa że to któryś z modeli ocznik 34 do 36". Cytuj
Gebhardt Napisano 9 Październik 2008 Napisano 9 Październik 2008 Ten z 22.25.10 (pierwszy z ostatniej trojki Tomka) to nie jest niemiecki Ford? Cytuj
TomekSz Napisano 9 Październik 2008 Napisano 9 Październik 2008 Na skrzyni ładunkowej są polskie napisy ,pewnie nazwa firmy,więc raczej jest to wóz przejęty przez agresora.Tak na szybko przejrzałem to co mam o niemieckich Fordach ale jednak różnią się kształtem kabiny . Cytuj
TomekSz Napisano 10 Październik 2008 Napisano 10 Październik 2008 To porównanie w innym wątku zamieścił M164U" ale tutaj też pasuje. Cytuj
jsd1968 Napisano 30 Październik 2008 Napisano 30 Październik 2008 witamzastanawiałem się, czy zakładać nowy wątek czy zadać pytanie w tym temacie skoro tu jest dyskusja o polskim Chevrolecie. Rok 1938 w Lublinie powstaje fabryka Lilpop, Rau i Loewenstein, w której mają być produkowane podzespoły do licencyjnych Chevroletów montowanych w Warszawie. Planowano rozpoczęcie produkcji silników, mostów napędowych, układów kierowniczych, a także sprzęgieł i skrzyni przekładniowych. Silniki miały być wytwarzane w ilości 10 000 sztuk rocznie.Do września 1939 roku powstały hale i sprowadzono maszyny, których już nie zainstalowano. Wiadomo, że jeszcze w sierpniu do Lublina jechały skrzynie z obrabiarkami. Co mogło się stać z tymi maszynami? Zostały zniszczone? zamontowanen przez Niemców? Czy je ktoś wywiózł jako trofiejne - tylko w którym kierunku? Ktoś może coś wie na temat tych urządzeń!pozdrawiam Cytuj
rekuc Napisano 30 Październik 2008 Napisano 30 Październik 2008 Witam Kolegów !Jeżeli chodzi o Lublin , to 15-16 września 1939 roku , nastąpiła wielka ewakuacja, wszelkich zakładów przemysłowych na wschód.Mój dziadek pracował wówczas w L.W.S. , i we wspomnieniach zawsze mówił o ewakuacji do tymczasowych zakładów produkcyjnych (drewnianych hall),które znajdowały się na bagnach poleskich w okolicach Sarn. Wiosną 1939 roku został odesłany wraz z kolegami na Polesie , gdzie nadzorowali budowę tych baraków .Ostatni transport z maszynami L.W.S odszedł drogą kolejową 16 września 1939 roku. Podążając tym tropem ,sądzę iż sprzęt z wytwórni L.R.L. poszedł podobną drogą . Tylko przypadek sprawił iż dziadek pozostał, i nie podzielił losu niektórych kolegów z L.W.S.Niedługo podam kilka fotek z rodzinnego albumu ,lubelskiego lotniska, oraz z Pucka, gdzie montowano Lubliny"Pozdrawiam ! Cytuj
ChrisFly Napisano 30 Październik 2008 Napisano 30 Październik 2008 Jeśli chodzi o wytwórnię L.R.L. w Lublinie to w czasie wojny Niemcy połowę hali wykorzystywali na warsztaty samochodowe (w drugiej połowie była rozlewnia spirytusu). Jest więc możliwe, że jakieś maszyny pozostały na miejscu. Ze zdjęcia wynika, że przed wojną wybudowano tylko tą jedną halę. Cytuj
M164U Napisano 7 Listopad 2008 Napisano 7 Listopad 2008 Gdynia, statek Sobieski, z boku wyglada na autobus Chevrolet Cytuj
coe Napisano 8 Listopad 2008 Napisano 8 Listopad 2008 A na marginesie...Przy nabrzeżu stoi MS Piłsudski. MS Sobieski to jednostka całkiem innego typu. Cytuj
JoncaA Napisano 8 Listopad 2008 Napisano 8 Listopad 2008 A żeby nabałaganić jeszcze bardziej - ten autobus to Saurer. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi