Skocz do zawartości

Polskie pociągi pancerne 2

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pozwole sobie wrocic jeszcze raz do drezyn Tatra.Draze ten temat do znudzenia, wiem, ale mam nadzieje, ze mi wybaczycie.
Otoz licze te Tatry, licze i jakos mi sie rachunki nie zgadzaja.Sprowadzono ich szesc.Dwie dostal PP13 Gen.Sosnkowski" (Jedna stracona pod Ciechanowem, los drugiej nieznany) - zgadza sie?Dwie nastepne dostal PP 15 Smierc".Los drezyn nieznany, ale powinny operowac w tym samym rejonie, co pociag, czyli na polnoc, polnocny-wschod od Warszawy, zgadza sie?
Dwie (prywatnie wierze, ze jedna - slyszalem o tym w ustnym przekazie czlowieka, ktory byl w tym pociagu, ale chyba o tym juz pisalem) ostatnie opuscily Legionowo-Jablenne razem z pociagiem ewakuacyjnym i pewnie razem z nim zakonczyla zywot porzucona pomiedzy Siedlcami, a Lukowem 11-go wrzesnia...
Dwa zdjecia, ktore ostatnio wyplynely na e-bay pokazuja dwie rozne drezyny w polskim kamuflarzu.Jedne zrobione w Koluszkach (i z tego, co napisal mi sprzedajacy - z innych zdjec wynika, ze rzeczywiscie moglo to tam byc), gdzie teoretycznie zadnej Tatry we wrzesniu byc nie powinno.Zas drugie zdjecie - przedstawia Tatre razem z PZ 1, ktory po nieudanej kampanii w korytarzu" operowal na trasie Kutno-Warszawa-Kielce-Czestochowa.Teoretycznie moglaby to byc ta sama drezyna, ale nie jest!
Mamy wiec dwie drezyny, ktore znajduja sie, gdzie ich byc nie powinno.Ba-przynajmniej jedna z nich nie powinna wogole istniec...
Zagwozdka.
Pozdrowienia
Grendel
  • Odpowiedzi 431
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Wracam do Ti3.
Wedlug niektorych danych Smierc" miala numer 4018. Wedlug listy Michala nie ma takiego numeru. Najbardziej zblizony jest 4118 jako Ti3-16. Czyzby on obslugiwal Smierc".Chyba ze 4018 nie jest G5.3 a G5.1 jak chca inne dokumenty. Na liscie Michala 4021 jest ze znakiem zapytania, ale 4021 dawniej w Mscicielu" napewno jest z Danuty". Zastanawiam sie czy aby napewno Ti3-14 obslugiwal Bartosza" chyba ze mial on nieopancerzona lokomotywe. Moze jest ona z Naprzodu"? Numer 4024 obslugiwal Gen. Sosnkowskego", byc moze nastepnie przekazal go do I Marszalka". Przypomne, ze byly jeszcze G5.3 4175 i G5.3 4199 (oba wczesniej w Kaniowie").
Napisano

FT17 na Bogusiowych zdjeciach z 2.03. To rzeczywiscie Renault z Bartosza Glowackiego". Dodaję trzecie zdjecie - z informacja, ze zrobione 15 wrzesnia kolo stacji Żabinka.

Napisano
Michal,
Poznanczyka" zdjecia tez tam sa.I rownie ciekawe, bo po zepchnieciu z torowiska - nie widzialem zadnych z tego okresu.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Nastepne przyblizenie. Powtórnie poprawiona przeze mnie tabelka Grendela (dodalem odnaleziony Ti3-6 i zmienilem Ti3-14). Numery pruskie za tabelka Michala.

1 Dywizjon
PP11 - Ti3-12 (4021) „Danuta”
Ti3-3 (4016)
Ti3-5 (4025)
Ti3-6 (4034)
Ti3-8 (4114)
Ti3-16 (4118)

2 Dywizjon:
PP51 - Ti3-2 (4024) „I Marszałek”
PP52 - Ti3-13 (4022) „Piłsudczyk”
PP53 - Ti3-9 (4005) „Śmiały”
PP54 - Ti3-4 (4023) „Groźny”
PP55 - Ti3- „Bartosz Głowacki” [Ti3-7]??
Ti3-14 (4052) „Naprzód” ??
Napisano
A propos drezyn. Jak wspominalem 2 Dyon pg.panc. oddal, jako nadwyzke, drezyne nr 101 do 1 Dyonu pg.panc. W skladzie dyonu drugiego pozostaly w tej sytuacji dwie: 103 i 104. 1 Dyon musial wiec miec w swoim skladzie drezyny numer 102, 105 i 106. Nastepnie doszla 101.
Napisano
Sadyk,
Dane o Tatrach to za rok 1930-ty, prawda?
Z tego, co sie pisze mozna wywnioskowac, ze w 1939 roku wszystkie byly w Legionowie.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Chyba, ze:
a/Smierc" mial tylko jedna drezyne
b/Sosnkowski" mial dwie
c/pociag ewakuacyjny 1 Dywizjonu mial jedna
Razem - cztery.
Plus dwie 2 Dywizjonu, to te znane z ostatnich zdjec.
To by nawet pasowalo.Tyle, ze w zgodzie z oficjalna historiografia zaden z pociagow 2 Dywizjonu nie mial ich na stanie.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Grendel wcale nie za rok 1930 :)
Dane z 2 Dyonu PP sa podane na podstawie rozkazu dziennego nr 107 wydanego w Niepolomicach z dniu 11 V 1938 roku.
Napisano
Sadyk,
OOOOO!To juz ciekawiej!
Pozniej byla juz chyba tylko jedna reorganizacja, w lipcu 1939 roku zdaje sie i pytanie brzmi, co sie moglo zmienic?
Pozdrowienia
Grendel

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie