Skocz do zawartości

Polskie kuchnie polowe


Schrek

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 368
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
A tak swoja droga, jakie uzywali Sowieci w 1939 - takie same czy cos nowego wymyslili? Chyba jakies zmotoryzowane musialy byc?

Pozdr
Krzysztof
Napisano
Wydaje mi sie, ze takich tez uzywali. Trzeba by bylo zajrzec do ichniejszych regulaminow i instrukcji. Jutro podesle zdjecie ich kuchni z 1941/42, ale niestety jest bardzo slabej jakosci. Wydaje mi sie, ze jest podobna do tej na rysunku.
Pzdr
Sadyk
Napisano

zapowiedziane zdjecie z 1941 (lub poczatkow 1942) rosyjskiej kuchni polowej (malo widac szczegolow narazie nie ma lepszego).

Napisano

I na koniec (bo mozna tak w nieskonczonosc) kuchnia polowa w wojskach serbskich (I wojna swiatowa - front Solunski)
Pzdr
Sadyk

Napisano
Tak sledze te zdjecia sledze i wychodzi mi nato, ze Wojsko Polskie nie mialo kuchni polowych przystosowanych do trakcji motorowej, a tylko do uciagu konnego.

Poprawcie mnie jesli sie myle.
Napisano
Przepraszam, zle sie wyslowilem - mialem na mysli ze byla to kuchnia TYPOWA. Ze byla etatowa to chyba oczywiste - kazda jednostka od kompanii wzwyz miala etatowy przydzial kuchni polowych a czesto nawet mniejsze jednostki dzialajace niezaleznie. Przyczepy kuchenne dla wojsk zmotoryzowanych mialy wszystkie kompanie, szwadrony i kolumny zaop brygad pancerno-motorowych, baterie plot, zmotoryzowane kompanie saperow i zmotoryzowane wyzsze dowodztwa i kwatermistrzowstwa. Bylo ich razem przeto nie liczac zbyt dokladnie conjmniej ok 200.

Pozdr
Krzysztof
Napisano
Aha, Schrecku

Kuchnia polowa wz 28 to zgaduje ze to wlasnie Francuzka typ II na zdjeciu Sadyka. Mam gdzies fotke takiej kuchni w sluzbie polskiej (?lotnictwa) ale gdzies sie schowala:)

Pozdr
Krzysztof

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie