bjar_1 Napisano 31 Grudzień 2004 Share Napisano 31 Grudzień 2004 Niestety nie znam dalszych losów tego samolotu. To ,że poszła na złom jest pewne ,ale kiedy? B-17 na dziedzińcu był poćwiartowany - kadłub i osobno odłączone skrzydła. Może ma ktoś zdjęcia tego samolotu z czasu jego służby w USAAF ,lub późniejsze z Kielc?pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simon1 Napisano 1 Styczeń 2005 Share Napisano 1 Styczeń 2005 To zdjecie kieleckiej Fortecy na miejscu ladowania. Wykonano je podczas pikniku lokalnej mlodziezy w lecie 1945. W nastepnym poscie jest inne ujecie z tej samej imprezy.Simon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simon1 Napisano 1 Styczeń 2005 Share Napisano 1 Styczeń 2005 Oto i druga fotka, tym razem ze znakami przynaleznosci w pelnej okazalosci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 1 Styczeń 2005 Share Napisano 1 Styczeń 2005 Dzięki za zdjęcia - świetne. B-17 wylądowała w podkieleckiej wiosce Słowik (za Białogonem ,w kierunku na Kraków).pozdrawiam!bjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokfan Napisano 1 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 1 Styczeń 2005 Witam!Mam prośbę do simona1!Może mógłbyś przesłać swój artykuł o tej fortecy do działu artykuły" W końcu to ciekawa historia i myślę ,że nie tylko ja i bjar_1 ,będziemy nim zainteresowani. P.S.Oczywiscie jeśli Przegląd Lotniczy wyrazi zgodę.Pozdrawiam!lokfan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bjar_1 Napisano 1 Styczeń 2005 Share Napisano 1 Styczeń 2005 Jeśli było by to możliwe tez dopisałbym się do prośby Lokfana :)pzdrbjar_1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokfan Napisano 17 Styczeń 2005 Autor Share Napisano 17 Styczeń 2005 Witam!Mam prośbę do kolegów! Czy ktoś może posiada dobre zdjęcie lub dokładny rysunek (najlepiej złożeniowy) układu hamulcowego b-17 , bądż b-24. Chodzi mi o głównie o szczęki hamulcowe. od simona1" wiem ,że hamulce były wyprodukowane przez firmę Hayes Industries i miały oznaczenie :zestaw wewnętrzny H2-258-1zestaw zewnętrzny H2-259-1Proszę również o podanie średnicy bębna hamulcowego.W publikacjach które posiadam ,nie ma niestety tych detali.Pozdrawiam!lokfan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 23 Styczeń 2005 Share Napisano 23 Styczeń 2005 Czy USA: http://www.odkrywca-online.com/pokaz_watek.php?id=145221&id_forum=2#ost i co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokfan Napisano 11 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 11 Styczeń 2006 Witam!Czy któryś z kolegów ma może listę jeńców amerykańskich z roku 1945 obozu: Stalag Luft 4 Gross-Tychow - Tychowo koło Koszalina . Niestety poszukiwania internetowe nic nie dały.Pozdrawiam!lokfan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simon1 Napisano 12 Styczeń 2006 Share Napisano 12 Styczeń 2006 szukasz czegos konkretnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokfan Napisano 12 Styczeń 2006 Autor Share Napisano 12 Styczeń 2006 Witaj Szymek!Szukam reszt załogi aszej" b17-Flak Happy Baby". Jak pewnie wiesz z forum Airforce wiemy,że jeden z nich Walter G.Brand był więżniem tego obozu. Według naszych ustaleń przynajmniej jeszcze jeden lub dwóch z tej załogi dostało się do niemieckiej niewoli . Reszta prawdopodobnie dała nogę do oddziałów partyzanckich. Jak już Ci pisałem co do reszty mamy bardzo zdawkowe informacje. Ktoś coś widział czy słyszał ale nie ma żadnego konkretu. Szukaliśmy i u Akowców jak i BCh.Wyszło mnóstwo innych ciekawych informacji, ale o aszych" chłopakach z Wisconsin niewiele. Co ciekawe dla Amerykanów figurują nadal jako M.I.A, a w końcu rzeczony mechanik Brand żył sobie spokojnie w Stanach ,aż do śmierci w 1996 roku, Dziwne? Z ciekawostek technicznych to to, że łopata śmigła na pomniku w Pogwizdowie pochodzi najprawdopodobniej z tej aszej" 17 -stkia nie z liberatora Szostaka. Być może inni piloci osadzeni byli w innych obozach, ale od któregoś trzeba zacząć. Pozdrawiam!lokfan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzebiuszka Napisano 13 Styczeń 2006 Share Napisano 13 Styczeń 2006 Wraz z kolegami znaleźlismy w lesie rozbity B-17.Sprawa jeszcze nie dokończona,Śląsk ,ogólnie okolice Oświęcimia. Samolot brał udział w nalocie na Zakłady Chemiczne w Oświęcimiu, został trafiony przez Niemców,pilotowi nie udało sie sprowadzić go na ziemię ,eksplodował nad lasem omijając wieś. W lesie dziura ,wokół niej mnóstwo aluminiowych blach.Jak temat wyjaśnię ,napiszę więcej Grzebiuszka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopacz68 Napisano 1 Czerwiec 2013 Share Napisano 1 Czerwiec 2013 B-17 na pomorzu to sprawa już znana od dawna. Jednak informacje o nim były dość skąpe. Od 2 lat pracuje nad pełną dokumentacją upadku tego bombowca oraz losów załogi. Buduje www o tym zdarzeniu i uzupełnię wszelkie niejasności.Generalnie to zebrane dokumenty pozwoliłyby na wydanie książki jednak talentu piśmiennego z mojej strony brak.Nie mogłem pozostawić tej załogi w zapomnieniu dlatego postanowiłem zebrać pełne dane. Jak ktoś zechce to polecam zaglądanie na moją stronę www.b17.keed.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wyspiarz44 Napisano 1 Czerwiec 2013 Share Napisano 1 Czerwiec 2013 12 marca 1945 w samo południe, chłopaki z USA pojawili się nad Świnoujściem http://swinemuende-swinoujscie.com/das_inferno.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nirven Napisano 1 Czerwiec 2013 Share Napisano 1 Czerwiec 2013 Był swego czasu w Militariach" artykuł Liberator w Jeleśni" o zestrzelonym tam samolocie i losach załogi. Tu: http://www.jelesnia.pl/szczegoly.php?8838 więcej informacji.Poza tym, słyszałem o zestrzelonym koło wsi Żdżary (niedaleko Dębicy) samolocie, bodajże Liberatorze. Na obozie harcerskim kiedyś kolega zdobył - jak twierdził - kawałek spadochronu od naocznego świadka zestrzelenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
viator01 Napisano 1 Czerwiec 2013 Share Napisano 1 Czerwiec 2013 Koło Dębicy mogły zostać zestrzelone dwa liberatory. Jeden omyłkowo przez Jaki z lotniska w Paszczynie. Ciekawe, że nie było o nim informacji zarówno po stronie USA jak i sowietów. Ten koło Żdżar, to było dzieło Gustava Francesi z 1./ NJG.100 http://www.beskid-niski.pl/forum/viewtopic.php?p=6836 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
soldierprzemo Napisano 1 Czerwiec 2013 Share Napisano 1 Czerwiec 2013 http://www.mmzielonagora.pl/artykul/dziesiec-lat-temu-aleksander-n-jako-pierwszy-z-zielonogorzan-wspomnial-tajemnicze-bombardowa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jedburgh_Ops Napisano 9 Styczeń 2018 Share Napisano 9 Styczeń 2018 @ lokfan 2004-12-28 19:57:00Tak na przyszłość dla wszystkich, którzy znajdą B-17 albo B-24" i nie są pewni, co znaleźli, jak tutaj przez chwilę to brzmiało.Na tym zdjęciu od razu widać, że jest to wieżyczka od B-17. A skoro pada pytanie o butlę tlenową to właśnie po niej rozpoznaje się, że to B-17, a nie B-24.Na tym zdjęciu jest górna wieżyczka. Jest ona zaopatrzona w butlę F-1 (opisałem ją już w innym miejscu forum).Gdyby to była wieżyczka od B-24 to miałaby w sobie dwie mniejsze butle tlenowe typu D-2 (też opisałem ją w innym miejscu forum). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.