JoncaA Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 Powszechnie znane zdjecie, wykorzystane najmniej kilkanascie razy, niekiedy jako ktoras tam reprodukcja z wczesniejszej reprodukcji. Jeszcze jeden przyklad masakrowania calkiem niezlych zdjec. Tu 96DPI i 10-punktowa kompresja jpg - a zdjecie zeskanowalem wam z egzemplarza albumu Quiriniego - dziadka" wszystkich pozniejszych reprodukcji. No i chyba nie zagadka jaki to PP? Jest gdzie sprawdzic i to z latwoscia.
Mi.Der Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 No więc, podpierając się tym, że nazwa jest dwuwyrazowa, to dwa powyżej to będzie chyba Głowacki" (no bo odpada Hallerczyk", Piłsudczyk" i Paderewski").Witaj, Waldku!
JoncaA Napisano 29 Grudzień 2004 Napisano 29 Grudzień 2004 Slowo sie rzeklo - zajrzyj do poczty. A zeby sie reszta nie nudzila, gdy my tu sobie uprawiamy prywate - jeszcze jedno zdjecie z Quiriniego.
JoncaA Napisano 30 Grudzień 2004 Napisano 30 Grudzień 2004 Ladne zdjecie lokomotywy 180.533 Nowy Sacz X, ktore sciagnalem z Michalowej witryny. Czy pojawily sie jakies nowe informacje, w ktorym PP ta lokomotywa jezdzila?
Grendel Napisano 31 Grudzień 2004 Autor Napisano 31 Grudzień 2004 Szanowni!Serdeczne dzieki za zdjecia wszystkim kontrybutorom!Wybaczcie, ze sie nie odzywalem przez ten caly czas - zmogly mnie Swieta...Jakies paskudne chorobsko sie przyplatalo, a pozniej trzeba bylo nadrabiac zaleglosci w pracy.Poki co - wszystkim wielbicielom polskiej broni pancernej, zas pociagow pancernych (i tankietek rzecz jasna)w szczegolnosci chce zyczyc wszystkiego naj...pancerniejszego w Nowym, 2005 Roku!Zeby nam e-bay laskawym byl:)PozdrowieniaGrendel
JoncaA Napisano 3 Styczeń 2005 Napisano 3 Styczeń 2005 Jakos tak watek skrecil, ze stal sie konkursem zagadek", ale tym razem jest to zagadka i dla mnie. Na zdjeciu mamy jakas wielkopolska lokomotywe, opancerzona w zakladach Zieleniewskiego (Krakow III), z napisem a Niemen", Lokomotywa po mojemu to chyba pruska G7-2, ale glowy nie dam, bo to nie moja dzialka. Zdjecie bylo niewatpliwie publikowane (jego drugi egzemplarz,ktory mam, sporo gorszy,pochodzi z makulatury likwidowanego archiwum -i jest to reprodukcja rastrowana). Lokomotywy nie ma na Michalowej witrynie, ale mozliwe , ze jakies inne publikacje byly, a ja je przegapilem. Prosze zatem o maksimum danych - co, gdzie i kiedy?
sadyk Napisano 3 Styczeń 2005 Napisano 3 Styczeń 2005 Zdjecie z Krakowskiego Towarzystwa Fotograficznego i moze tam jest jakis opis. Z tego co wiem Zieleniewski zrobil liste opancerzonych przez siebie lokomotyw. Trzeba by bylo do niej zajrzec i dopasowac zdjecie. Jezeli jest to oczywiscie Zieleniewski. Z tego co pamietam to u Z. zaslaniano kola calkowicie, a tutaj... Wydaje mi sie, ze najbardziej intrygujacy jest tutaj napis a Niemen" /?/. Na swojej odbitce probowalem juz roznych sposobow odczytania tego napisu...Ale niech zywi nie traca nadziei.pozdrawiamSadykps. prosze o spojrzenie na moj list z 2.01.
Mi.Der Napisano 3 Styczeń 2005 Napisano 3 Styczeń 2005 Hmm... mi to trochę bardziej przypomina rosyjską O. Nie ma jednak ostrych dowodów wykluczających G7^2 (która miała też dość niski kocioł i wystające na boki cylindry) - ale na zdjęciach G7^2 m.in. http://www.worldrailfans.org/Articles/Europe/GermanSteamImages/Prussian/55-1086.jpg ma ona przeciwwagi na kołach w formie cięciwy, a nie wycinka koła (jakie mają O i lokomotywa na zdjęciu). Budka wygląda mi bardziej na O, jeśli jest taka krótka (ewentualnie G7 z wyciętymi w innym miejscu drzwiami). Z drugiej strony, O chyba powina mieć bardziej rozbudowaną do góry osłonę cylindra, co być może ją eliminuje... Czy wielkopolska" to jej pochodzenie, czy pochodzenie pociągu?
JoncaA Napisano 4 Styczeń 2005 Napisano 4 Styczeń 2005 1.wielkopolska" sie nie przejmujmy, chlaplo mi sie. Rzucilem tylko okiem na zolnierza: niemiecki helm, bagnet z temblakiem i treflowe naramienniki - tymczasem wojsko wielkopolskie nie nosilo takich naramiennikow, helm moze byc poaustriacki itd..2.Pancerne oslony kol - moga byc jeszcze nie załozone. Zwazmy, ze jest je do czego zamocowac (listwa" na calej dlugosci burty), a parowoz nie jest skonczony - brak jakichkolwiek numerow. Za G7-2 przemawia zwlaszcza (jak dla mnie) porzadek i wielkosc pancernych oslon komina, zbieralnika itd. Zarazem zgoda i na O (mam za malo dla przyzwoitej identyfikacji), ale jesli O to moze te, ktore byly budowane na wzor chyba G8 dla kolei warszawsko-wiedenskiej. Tez mam klopot z ksztaltem kontrwagi na kolach - ale to moze byc istotna wskazowka, bo takich zbyt wiele chyba nie bylo (scislej - nie widzialem).
JoncaA Napisano 4 Styczeń 2005 Napisano 4 Styczeń 2005 A tak poza tym, chcialem zachowac to zdjecie dla innej okazji, ale trudno, nieklamliwy podpis pod zdjeciem (jak nam sie uda) tez cos jest wart. Wiec jeszcze skan obok:Jest jeszcze trzecie zdjecie - identyczne, ale z innymi oficerami. I wiem juz skad moje przeswiadczenie o wielkopolskosci parowozu. Na tym trzecim zdjeciu jeden z oficerow ma ewidentnie czapke wilkopolska.
JoncaA Napisano 4 Styczeń 2005 Napisano 4 Styczeń 2005 ale nie zapominajcie, ze nad lokomotywa 180.533 z tendrem, tu dodam,76.702 Nowy Sacz X, tez trzeba pokombinowac...
Tomisław Napisano 4 Styczeń 2005 Napisano 4 Styczeń 2005 Moim zdaniem zdjęcie parowozu, o którym pisze MiDer to zdecydowanie pruski G7.2. Po pierwsze świadczy o tym widoczny duży cylinder niskiego ciśnienia, poza tym układ kołpaków na kotle, wewnętrzne stawidło oraz wreszcie rozstaw poszczególnych osi. A jeśli chodzi o odciążki - proszę zerknąć na to zdjęcie: http://www.holdys.pl/tomi/galerie/09.05.2003/jaworzyna32.jpgJest to parowóz serii Tp2, czyli G7.2. Pozdrawiam,Tomihttp://www.holdys.pl/tomi
Mi.Der Napisano 4 Styczeń 2005 Napisano 4 Styczeń 2005 Na tym drugim zdjęciu wygląda bardziej na G7^2. Warto zwrócić też uwagę na kształt pokrętła zamykającego dymnicę (=klapa z przodu :-) na zdjęciu, do którego link dałem powyżej i tutaj: http://www.u-bahn-berlin.de/lok/bilder/55_669.jpg
sadyk Napisano 4 Styczeń 2005 Napisano 4 Styczeń 2005 Moze nie laczy sie to bezposrednio z omawiana lokomotywa, ale chcialbym przypomniec moje pytanie.W pamietnikach gen.Thommee'go znajduje sie informacja, ze w Kampanii Wrzesniowej '39, zniszczono niemiecki pociag pancerny w okolicach Puszczy Kampinowskiej. Nastepnie Niemcy prowadzili sledztwo przeciwko oficerom i zolnierzom 84 pp, ktorzy podobno wymordowali jego zaloge. Czy taki fakt mial miejsce, a jezeli tak, to o ktory niemiecki pociag chodzilo? Sadyk
sadyk Napisano 4 Styczeń 2005 Napisano 4 Styczeń 2005 Zdjecie pokazuje sposob pancerzenia u Ziele.Sadykzagadka: z jakiego pociagu?
Mi.Der Napisano 4 Styczeń 2005 Napisano 4 Styczeń 2005 Przy braku znaków szczególnych mogę tylko zgadywać sposród 11(?) lokomotyw serii 229: 229.49 ze Śmiałego" lub lok z Gromoboja" lub Paderewskiego"? (bo nie ma odiskiernika Rihoseka) ...ewentualnie jakaś nieznana mi lub każda inna po demontażu ww. ustrojstwa.Notabene, byłbym wdzięczny za wszelkie informacje odnośnie konkretnych 229-ek i ich przydziałów...Co do Puszczy Kampinowskiej -przynajmniej Szubański nie wspomina o takim zdarzeniu.
bocian1 Napisano 4 Styczeń 2005 Napisano 4 Styczeń 2005 Witam!Do tych opisów i zdjęć dodam jeszcze Gdyński poc.panc. Smok Kaszubski".Niestety niezachowało się żadno foto tego paciągu.Istnieje model w Muzeum Miasta Gdynia wykonał go pamiętający żołnierz.Dodam dla znawców że pociąg był wykonany na bazie lokomotywy OKL-27(niemam ziekonego pojęcia jak wygladała ta ciufcia)Pozdr.
JoncaA Napisano 4 Styczeń 2005 Napisano 4 Styczeń 2005 E tam, jest jedno zdjecie z Kartuz, juz z niemieckim wartownikiem, znajde...
Mi.Der Napisano 4 Styczeń 2005 Napisano 4 Styczeń 2005 Do bociana1: ee tam, a myślałem, że skoro piszesz, to chcesz wstawić zdjęcie Smoka"... :-) Poza tym, lokomotywa nazywała się OKl27 (subtelna różnica) - a wyglądała tak http://www.skansen.koti.pl/pl/parowe/OKl27/ . Ta informacja o modelu jest ciekawa.Do Adama: chyba to nie będzie Smok", o ile to to, o którym myślę, ale wrzuć.
Mi.Der Napisano 4 Styczeń 2005 Napisano 4 Styczeń 2005 ..Oczywiście, link powyżej to wersja goła" OKl27 (niestety)
JoncaA Napisano 4 Styczeń 2005 Napisano 4 Styczeń 2005 na poki-co wrzucam OKl27 z Piwowonskiego. Michale,o ile to to, o czym obaj myslimy, to moze byc to tylko Smok - w zyciu nie widzialem, zeby w sluzbie niemieckiej w 39 roku byla 75 mm francuska armata Schneidera na okretowej podstawie. Zdjecie bylo zreszta publikowane w Polsce, tyle , ze z podpisem iemiecki pociag pancerny"...
sadyk Napisano 4 Styczeń 2005 Napisano 4 Styczeń 2005 Jak zagadki to dorzuce cos od siebie. Z którego to moze byc pociagu?
Grendel Napisano 4 Styczeń 2005 Autor Napisano 4 Styczeń 2005 Jak sie domyslam - o tym zdjeciu mowa;o)PozdrowieniaGrendel
Grendel Napisano 4 Styczeń 2005 Autor Napisano 4 Styczeń 2005 Zbigniew Lalak pisze, ze byl to pierwszy z DWOCH pociagow zbudowanych w Gdyni.Tym drugim byl wlasnie Smok Kaszubski".Na zdjeciu jest ten pierwszy.PozdrowieniaGrendel
sadyk Napisano 4 Styczeń 2005 Napisano 4 Styczeń 2005 Interesujace, ze na drugim torze stoi podobny wagon.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.