Skocz do zawartości

Polskie pociagi pancerne

Grendel

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 387
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Do Sadyk:

TBiU ygmunt Powstaniec" wbrew pozorom nie jest o p.p.ygmunt Powstaniec", a generalnie o p.p. III powstania śląskiego.

I tak na str. 10:

Polski dostarczono 9 parowozów opancerzonych oraz 20 wagonów bojowych, przeważnie strszego typu, improwizowanych (drewnianych, osłoniętych wewnątrz betonem..."

A na str. 13 czytamy:

5 lipca 1921 r. razem z pociągiem pancernym "Zygmunt Powstaniec utworzył [p.p. "Nowak] transport nr 9445 (105 osi, 4 działa, 29 km, 167 osób); był to ostatni transport likwidacyjny Grupy Północ skierowany na Kielce. Cześć wagonów tego transportu (2 parowozy pancerne oraz 15 wagonów pancernych), pod nazwą pociąg pancerny "Nowak II, przybyła w lipcu do Poznania."

i dalej:

z niektórych wagonów pociągu przeznaczonego początkowo do likwidacji utworzono jednostkę o nieco mniejszym zestawie"
Napisano
Do Forteca.
Znam pozycje ygmunt Powstaniec". Tak sie sklada, ze jestem posiadaczem materialow dotyczacych parowozow i wagonow z pociagow pancernych dzialajacych na terenie slaskim (lacznie z dokumetami o przekroczeniu granicy z powrotem na teren kraju). Mam ich numery (z nich korzystal Magnuski) i moge powiedziec czy opancerzono je na terenie slaskim czy przyjechaly z kraju. Nie znalazlem informacji, ze Poznan dal pociagi dla powstania. Oczywiscie prawda jest, ze pociagi z powstania pojechaly do Poznania. A tak na marginesie - jedna uwaga - redaktor M. czasami nadinterpretowal wiadomosci.
ps. Niedlugo mozna bedzie przeczytac o pociagach walczacych na terenie slaskim (Polacy, Czesi, Niemcy). Od czasów Brna", Hallerczyka" i Bruna".
Napisano
Forteca.
Pozycja ksiazkowa to moze za duze slowo (najwyzej fragment ksiazki). Narazie obszerny materialowy artykul. Jak znajdzie sie wydawca to moze roszura". A gdzie? Prawdopodobnie najszybciej w Przegladzie Wojskowo-Historycznym".
Napisano

Witam MPP
JoncaA poszukiwal swojego czasu lokomotywy s.97". Udalo mi sie dokopac do 97.235. Moze zainteresuje to innych. Co prawda ta - o ile mi wiadomo - nie jezdzila w polskich kolejach. Wedlug mojej wiedzy z 97" w Polsce jezdzily: 55 (TKh 12-1) wyp. 1891;106 (89 7569 DR); 156; 170; 171; 172; 173; 179; 187; 231; 232; 245; 246; 247; 254 (TKh 12-6322) wyp. 1910; 255.

Napisano

Może nie chodzi tu o pociąg pancerny ,ale jako ciekawostka..czyje te wagony były to chyba oczywiste..http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=6149379412&rd=1

Napisano
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=6149379399&rd=1
http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&category=15504&item=6149379428&rd=1
Napisano
Pozwole sobie wrocic do wagonu z Poznania.Nie wydaje mi sie by byl to wagon szturmowy ktoregos z pierwszych siedmiu
niemieckich Panzerzugow.Jest zupelnie innej konstrukcji i wygladu od uzywanych przez niemcow wagonow dwuosiowych, o wygladzie zewnetrznym i rozmieszczeniu otworow wentylacyjnych, strzelnic, drzwi juz nawet nie wspominajac.
Nie wydaje mi sie tez, by byl to wagon pamietajacy Powstanie Slaskie Trzecie (ale o tym wiem zbyt malo by sie wypowiadac) - po prostu nie wydaje mi sie, by takowy mogl sie uchowac...Najbardziej prawdopodobne wydaje mi sie rozwiazanie najprostsze - wagon z pociagow antypartyzanckich Bahnschutzu przebudowany przez SOK - stad, jak mi sie wydaje, sowieckie oslony strzelnic i nie-niemieckie drzwi.Natomiast jarzma cylindryczne sa zdecydowanie niemieckie.Montowano je zarowno zewnetrznie, jak i wewnetrznie.
Acha - materialu fotograficznego od PZ 1 -> 7 jest duuuuzo wiecej niz 4 zdjecia ;o)Adam - pod koniec tygodnia przekonasz sie - daj mi jeszcze pare dni na odgrzebanie sie po urlopie.
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Ze to sl;aski tez mi sie nie wydaje nie wierze ze by przestał na jakies zwrotnic w okresie miedzy wojennym a juz wclae w czasie okupacji nie wciagniety na zadna liste lub spis moze ten sok to faktycznie jakis trop ???

Schrek
Napisano
Czy poznaniak" jest SOK-owski zobaczymy. Wyslalem zdjecie do dowodcy SOK-owskich pociagow pancernych. Poczekamy co on powie.
Napisano
SOK to tylko hipoteza oparta glownie na sowieckiego typu oslonach strzelnic i znajomosci realiow PRL-u, gdzie nie uchowaloby sie nic bez wiedzy wlasciwego organu...
Pozdrowienia
Grendel
Napisano
Wydaje mi się, że nie ...ALE za to profil ścian wagonu i ich przejścia w dach oraz kształt wieży kojarzą mi się z Paderewskim (którego jak dotąd żadne zdjęcia z 1939 nie były znane). Warto byłoby je dorwać...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie