Krzysztal Napisano 7 Sierpień 2010 Share Napisano 7 Sierpień 2010 Trochę fotografii też tutaj:http://rgakfd.altsoft.spb.ru/showObject.do?object=150026090&viewMode=D_60777059&page=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
diabel-83 Napisano 15 Sierpień 2010 Share Napisano 15 Sierpień 2010 Witam jestem nowy na forum co prawda nie jestem mieszkańcem Poznania ale bardzo lubię to miasto i ciekawi mnie jego niedaleka historia muszę powiedzieć że sam zlokalisowałem niektóre miejsca w których stały czołgi na wildzie i na Św. Marcina, ale nie o to chciałem się zapytać. Mam takie małe pytanko parę lat temu rozmawiałem z moim dziadkiem który mieszkał od urodzenia w poznaniu a w latach 60 przeprowadził się do obecnego woj lubuskiego, niestety już nie żyje i nie jestem w stanie ponownie potwierdzićtej informacji czy to prawda że pomiędzy rokiem 1944 a 1945 miasto było bombardowane przez amerykańskie bombowce Boeing B-17 Flying Fortress. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 15 Sierpień 2010 Share Napisano 15 Sierpień 2010 Bombardowały, sporo zniszczeń (niestety nie mieli jeszcze wtedy bomb kierowanych laserem) narobiły...Do dzisiaj widoczne np. na Chwaliszewie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sil3nt Napisano 16 Sierpień 2010 Share Napisano 16 Sierpień 2010 Dobry artykuł o bombardowaniu Poznania:http://www.wojennypoznan.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=56:amerykaskie-naloty-bombowe-na-pozna-w-1944-roku&catid=31:general&Itemid=46Zdjęcie nałożone na mapę:http://img24.imageshack.us/img24/8797/mbp2010081600001.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 6 Lipiec 2011 Autor Share Napisano 6 Lipiec 2011 Tego ujęcia jeszcze nie było!Opis aukcji:sowieckie ISU-152. Format pocztówki. Zdjecie opisane oryginalnie na foto. "Poznan 1945 -Fragment z wałów Zygmunta Starego Zdjecie wykonano na papierze F-y "LEONAR."Mój tysięczny post! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 4 Luty 2012 Autor Share Napisano 4 Luty 2012 Kolejna fotka Isu-152, zniszczonego przy moście Chwaliszewskim. foto pochodzi z albumu Poznań 1945- autor Mirosław Pomorski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 23 Luty 2012 Autor Share Napisano 23 Luty 2012 Z okazji dzisiejszej [kolejnej, okrągłej] rocznicy wyzwolenia Poznania [zdobycia Cytadeli] zamieszczam taką oto fotkę.Su-76Znaleziona na ruskiej stronce z zdjęciami z Poznania z 1945r.Podpis pod foto :В Познани начались уличные бои."Może ktoś rozpoznaje miejsce wykonania zdjęcia?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzesio Napisano 23 Luty 2012 Share Napisano 23 Luty 2012 Kolejna fotka Isu-152, zniszczonego przy moście Chwaliszewskim"To jest SU-152, a poza tym wszystko się zgadza. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pni Napisano 24 Luty 2012 Share Napisano 24 Luty 2012 Zdjęcie Su 76 pasuje mi do kroniki z walk o Lublin. Dokładnie jest tam nakręcoan taka scena. Może to tylko podobne ujęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 2 Październik 2012 Autor Share Napisano 2 Październik 2012 Poznań, defilada, listopad 1944r.StuG'i z 500. SEuAAFoto z Facebooka, z fanpage'u Pomostu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
legionista40 Napisano 3 Październik 2012 Share Napisano 3 Październik 2012 Witam rozważacie czy to Posen czy Konigsberg a ja kiedyś to zdjęcie widziałem z podpisem że to ...Breslau wiem że mące teraz ale ciekaw jest temat tego zdjęcia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand Slam Napisano 3 Październik 2012 Share Napisano 3 Październik 2012 Witam. Moim zdaniem to zdjęcie przedstawia wylot ulicy 23 lutego z widokiem na skrzyżowanie z Alejami Marcinkowskiego w kierunku Starego Rynku. Po lewej stronie są teraz modernistyczne kamienice a na wprost kamienice w stylu neo soc. Zamieszczam zdjęcie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand Slam Napisano 3 Październik 2012 Share Napisano 3 Październik 2012 Jestem jeszcze prawie pewien co do jednego zdjęcia ale wlepie je później. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sil3nt Napisano 3 Październik 2012 Share Napisano 3 Październik 2012 Już jakiś czas temu Woodhaven pokazał, że to Königsberg i Biblioteka Uniwersytecka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sil3nt Napisano 3 Październik 2012 Share Napisano 3 Październik 2012 Porównanie: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand Slam Napisano 3 Październik 2012 Share Napisano 3 Październik 2012 Faktycznie, cały czas myślałem że to p-ń. Wyloty ulic są podobne. Szkoda że moje zdjęcie nie weszło ale jest z google street więc może takich nie można zamieszczać na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michu999222 Napisano 1 Grudzień 2012 Share Napisano 1 Grudzień 2012 Witajcie, Chciałem troszkę kontynuować rozmowę na temat pancernych wraków z Poznania, i dlatego chcę się dowiedzieć, czy 500 batalion dział szturmowych w okresie letnim i jesiennym mógł mieć swój pancerny sprzęt malowany jednolicie na kolor panzer dunkelgelb, który obowiązywał w wermachcie od 1943 roku. Natrafiłem tylko na dwie fotografie z defilady batalionu przed zamkiem Cesarskim w 1944 r. Wedle mojej oceny StuG-i na fotografii posiadają jednolite malowanie. Natomiast w okresie walk o Posen na zdjęciach wraków widać nakładany biały kamuflaż, ktoś jest w stanie określić, czy pancerniacy zamalowywali wapnem rezerwę pancerną? Dodatkowo chcę się też dowiedzieć, czy Niemcy na stanie nie posiadali Pak-a 36 z nad kalibrowym pociskiem przeciwpancernym w formie nakładanego granatu na lufę? Czekam na odp. Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kadam Napisano 19 Luty 2013 Share Napisano 19 Luty 2013 http://www.repozytorium.fn.org.pl/?q=pl%2Fnode%2F4464super filmik z wyzwolonego Poznania, nawet wrak Tygrysa jest! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 15 Listopad 2013 Autor Share Napisano 15 Listopad 2013 Foto znane, ale jakoś ciężko z lokalizacją było. ;)Wykonane w Poznaniu na [dzisiejszej] ul 26 czerwca 56r skrzyż. z ul. Traugutta.Czołg jedzie w kier. Zakł. H. Cegielski.Proszę zwrócić uwagę na brak kółek ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slaaneshadorrer Napisano 15 Listopad 2013 Share Napisano 15 Listopad 2013 28 Czerwca* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 16 Styczeń 2014 Autor Share Napisano 16 Styczeń 2014 Is-y na Rynku Wildeckim, po prawej powinna być Pantera.;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 3 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 3 Czerwiec 2015 Obok jeszcze jedno zdjęcie wykonane przed gmachem Dyrekcji Kolei" ISU-152Tej fotki jeszcze nie było w temacie.Foto z F.B. Festung Posen 1945 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 19 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 19 Czerwiec 2015 Wrak StuG III z Poznaniu , przy Drodze Dębińskiej.Foto pochodzi z albumu Mirosława Pomorskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 22 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2015 3 fotki Su-152 na Chwaliszewie.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 22 Czerwiec 2015 Autor Share Napisano 22 Czerwiec 2015 2Foto pochodzi z albumu Mirosława Pomorskiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi